Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Egyetemistaként miért kéne...

Egyetemistaként miért kéne beleadni a "közösbe"?!

Figyelt kérdés

Állandóan csak azt lehet itt olvasni, hogy aki egyetemista, az menjen el dolgozni és természetesen adjon bele a közösbe. Mi ez a hülyeség, hogy aki egyetemista annak be kell szállnia a közös költségekbe. Ennyi erővel amíg csak középiskolás volt 17-18 évesen, akkor miért nem kellett semennyi pénzt hazaadnia? Akkor is ugyanúgy elmehetett volna diákmunkázni középsuli mellett, ahogy egyetem mellett is. Sőt, középiskolában még kevesebbett kell tanulni, akkor ilyen szempontból ők is menjenek dolgozni suli mellett, igaz? Meg mennyivel kerül többe egy egyetemista, mint egy középiskolás? Többet fogyaszt bármiből is? Mert én nem hinném, sőt kevesebbet van otthon = kevesebbe is kerül kb minden téren. Ha a szülő középiskolás korában el tudta tartani a gyerekét, akkor egyetemista korában miért ne tudná továbbra is eltartani? Mellesleg a szülőnek kötelessége eltartania a gyerekét addig, ameddig tanul. Tipikusan olyanok osztják az észt, hogy "jaj adjál bele a közösbe", akik szinte biztos, hogy 1 Ft-ot se adtak haza. Már ha egyáltalán az ilyen beszólogatók végeztek bármilyen egyetemet is, bár kötve hiszem, egy érettségit lobogtatnak és ők a királyok. Pl egy komolyabb egyetem nellett ( Semmelweis, Corvinus, Műszaki), senki nem fog dolgozni, mert kb az összes idő a tanulással megy el, szabadidő is alig van, nem hogy munkára idő. Senki nem fogja magát kirúgatni az egyetemről, csak azért hogy haza tudjon adni pár tízezret, aztán meg dolgozzon valami fizikai munkát, amire felvették egy érettségivel, nettó 100ezer Ft-ért.

Konkrét kérdésem, hogy akik itt verik a mellüket, hogy márpedig bele kell adni a közösbe, azok pontosan ezt hogy is képzelték?

2015. júl. 7. 16:04
1 2 3 4 5 6
 31/53 anonim ***** válasza:
100%

Nekem hétfőtől péntekig voltak óráim, ráadásul nem is közvetlenül egymás után, nem mindenhol lehet megcsinálni azt, hogy csak heti 2-3 napon kelljen bejárni, hiába van az órarend-összeállítás. Az előadásokat nem szeretem ellógni, mert érdekel, és hasznosnak is tartom. Az előző félévben csak úgy tudtam volna munkát vállalni, ha ellógom az óráim egy részét.

A diákmunka nem fért bele, bárhogy tervezgettem, tanulni is kellett, aludni is, és nem jött volna ki a minimum elvárt, ledolgozott óraszám.

Remélem a következő évben sikerül majd.

Szerencsére a szüleim támogatnak, szeretném majd ezt diploma után viszonozni nekik.

2015. júl. 8. 02:25
 32/53 anonim ***** válasza:
85%

A nagy pesti egyetemeken lehet össze lehet rakni, a vidéki egyetemen a kezedbe nyomják az órarendet, hogy tessék, ez alapján vedd fel, és a választási lehetőséged az, hogy ugyanabban az időponthoz melyik tanárhoz veszed fel a gyakorlatot. A jófejhez vagy az unalmashoz. Vagy ha csak egy tanár van, akkor előadás után közvetlenül lesz a gyakorlat vagy két órával később (természetesen mindenki az előadás utáni helyért harcolt). Alapképzés első 2 évében hétfőtől csütörtökig fullon volt az órarend. Nem volt ritka a bementem 8-ra és hazaestem 9 utáni jelenség, mert napközben az órák vagy egymást követték vagy voltak 2 órás üres járatok egy-egy óra között. Pénteken meg csak azért nem volt óra, mert a levelezősöknek kellettek a termek.

Plusz vidéken nincsenek egy-két napos állások. Vagy bevállalod a heti 40 órát vagy legalább a heti 4 napot és nyalsz az iskolaszövetkezetesnek vagy hiába van ráérésed nem kapsz melót. Egyszer kell nemet mondani és többet nem hívnak. Pesten meg nem csak válogatni lehet a munkák közül de vannak heti 1 nap ráérés is elég melók plusz hiába mondok nemet pár nap múlva megint hívnak valami mással. (tudom, vidéki vagyok, mesterre jöttem fel drága fővárosunkba)

2015. júl. 8. 07:26
 33/53 anonim ***** válasza:
65%

Nekem pedig az a véleményem, hogy értelmes ember nem úgy vállal gyereket, hogy 18 éves koráig eltartja, mert MUSZÁJ, utána pedig húzzon a fenébe. A gyerekvállalás egy életreszóló "befektetés", nem ér véget a gyerek 18. szülinapján. Attól jó szülő egy szülő, hogy támogatja a gyermeke ambícióit. Ha az éppen az, hogy építész legyen, ami mellett nem tud dolgozni, akkor vállani kell, hogy még egy pár évig bizony el fog vinni a kasszából. Én így gondolkozom és én mindent meg is fogok tenni, hogy a gyermekemnek meg tudjam adni azt, amire az életben szüksége lesz. Az én gyerekem ne nyomorogjon már élete végéig azért, mert volt egy idióta anyja, apja, aki passzióból vagy jóisten tudja miből potyogtatott a világra gyermekeket, hogy aztán azt ne tudja eltartani. Mert nem, az aki olyan anyagi körülmények között él, hogy a gyereket amint lehet el kell küldeni dolgozni, mindegy az, hogy tanul e vmit, vagy van e végzettsége, az nem jó ember. Egyrészről az ilyenek döntő többsége nem tegnap került ilyen helyzetbe, tudatosan vállaltak gyereket úgy, hogy még magukat is alig tudják fenntartani, másrészről ezek az emberek borzasztó buták is, mert nem gondolnak a jövőre. Nem gondolnak arra mi lesz, ha a gyerek beteg lesz és súlyos pénzek mennek el a kezelésére, hogy ki és miből fogja fizetni majd az általános iskolát, nem beszélve arról, hogy ezek szerint az ilyen szülő egészen konkrétan sz*rik a gyerek fejére, majd megy gyárba dolgozni, mert a kedves szülő elfelejtett a nagy szeretetben a gyerek tanulmányaira és így az életére gondolni.

És hogy miért gondolom ezt? Nekem egy orvosi egyetemen nem sokkal több a kiadásom, mint mondjuk gimiben, azt a kevés plusz a saját pénzemből állom, amit teszem azt nagyszülőtől kapok karácsonyra, vagy nyári melóból raktam félre. Azon a napon, hogy betöltöttem a 18-at nem lett váratlanul több a kiadásunk, nem szegényedtünk el mégjobban egyik napról a másikra. Igen, én ráadásul otthon lakom. De aki nem, aki azért dolgozik, hogy egy kolit, albérletet fenn tudjon tartani, annak megint nem haza kell adnia a pénzt, hanem egy az egyben magára költi.

A kedves SOTE-s "kollegának" meg csak annyit üzennék, hogy egy egyetem elvégzéséhez jelenleg nem feltétel az, hogy egy anygaot kétszeri olvasás után már vissza is tudjunk mondani. Ha így volna, akkor nem lenne senki, aki öreganyád cukorbetegségét, nagypapád combnyaktörését, anyukád depresszióját, lánytestvéred terhességét/ szülését ellássa. Nekem egy ismerősöm sincs, aki ennyi tanulással már tudná az anyagot, és senkit sem ismerek a mi évfolyamunkon, aki dolgozna. Egyébként lehet, hogy könnyen elvégezted munka mellett az orvosit, de sem a páciensek, sem a kollegák nem fogják díjazni az ilyen jellegű hozzáállásodat.

2015. júl. 8. 09:31
 34/53 anonim ***** válasza:
30%
Na, ezért nem születnek gyerekek, mert mindenki úgy gondolkozik, mint 33-aska meg a kérdező. Addig nem vállal gyereket, amíg nem tud annyi összehozni, hogy 30 éves koráig pénzelje az egyetemét. A pénz meg lassan gyűlik, mert ugye ő maga is ott lebzselt a szülők pénzén legalább 25 éves koráig, mire eljutott az első állásinterjújára.
2015. júl. 8. 09:38
 35/53 anonim ***** válasza:
26%

Kedves 33-as, ha megnézed, én egyetlen hozzászólást írtam, azt, amiben közöltem, hogy én dolgoztam egyetem mellett. Állandó éjszakásként, ill. hétvégeken, és egyetlen félévet sem halasztottam emiatt:-) Mellesleg nem medikus, hanem medika voltam, már végeztem.

Amit más írt, azért hadd ne vállaljam a felelősséget.

2015. júl. 8. 09:42
 36/53 anonim ***** válasza:
100%
Úgy bírom a minek tanulnak az emberek, meg az egyetem luxus... és akkor mi van ha valaki választhat a tolószék az egyetem és a prostinak állás között? Nekem a drága szüleim egy olyan genetikai betegséget örökítettek rám, hogy egy bizonyos terhelésre összecsúsznak a gerinccsigolyáim és lebénulhatok. Bár tény, kockáztathatom hogy most vagy össze csúsznak vagy nem, és elvállalok olyan fizikai munkát ahol 10 kilónál többet kell emelni, de megéri kockáztatni, hogy aztán életem végéig rászoruljak a szüleimre vagy esetleg a páromra? Kerekesszékesen pedig tuti, hogy csak szellemi munkát vállalhatok, ha egyáltalán felvesznek bárhová. Szóval vállalom, szemét ingyenélő egyetemista vagyok, hogy a jövőben tudjam támogatni a szüleim ha idősek lesznek és ne nekik kelljen engem még 40-50-60 évesen is, elég csak most 24 éves koromig, amíg egyetemre járok és "kirepülök".
2015. júl. 8. 09:47
 37/53 anonim ***** válasza:
15%
Ja, és még annyi: akiben annyi empátia nincs, hogy nem tudja elképzelni, hogy vannak családok, ahol nem butaságból nehéz egy vagy több egyetemistát finanszírozni, az tényleg ne menjen orvosnak. Az én szüleim két orvost és egy mérnököt neveltek fel, segítettek mindhármunknak lakáshoz jutni, azóta is számíthatunk rájuk, ha bármi probléma van, mint ahogy ők is számíthatnak ránk. Te és mindenki más csak tisztelettel nyilatkozhattok róluk és a hozzá hasonlókról. Hadd ne szégyelljem magam vagy a családom, mert szeretek élni, van igényem színházra, operára, koncertekre stb., és ennek a költségét magam fedeztem, mert így gondoltam és gondolom most is méltányosnak.
2015. júl. 8. 09:49
 38/53 anonim ***** válasza:
13%
36-oska, szerintem egy call centerbe simán felvennének éjszakára meg hétvégére is. A fülhallgató viselésébe csak nem szakadsz bele. Nem csak sólapátolást lehet végezni egyetemistaként.
2015. júl. 8. 10:04
 39/53 A kérdező kommentje:

"38-aska", megmondanád hogy a 36-os válaszoló mi a búbánatért vállaljon munkát, ha a szüleinek megfelel hogy otthon lakjon és eltartsák? Akkor minek kell beleszólni abba, hogy ki mit csinál? Pontosan az ilyen emberekről beszéltem az általam feltett kérdésben is és mászom tőlük a falra. Süt rólad az irigység, de hát igen, az irigység nagy úr. A te keserű/sanyarú sorsodról senki nem tehet, hogy neked dolgoznod kellett. Amiért neked kellett, nem jelenti azt hogy másnak is kell, mellesleg senki nem fog egy ismeretlen beszólása miatt elmenni dolgozni, csak mert neki éppen úgy tetszene, amikor a családnak megfelel hogy otthon lakjon. Hidd el, nyugodtan alszunk az éjszaka, hiába ellentétesek a nézőpontjaink.

Ja, és még annyi, hogy a 36-os válaszoló is nyilvánvalóan tisztában van az álláslehetőségekkel, nem kell ajánlgatni, meg rákényszeríteni a te hülyeséged. Ha neki, meg a családjának megfelel az adott állapot amiről írt, akkor nem kell csak azért is kötekedni.

2015. júl. 8. 10:24
 40/53 anonim ***** válasza:
79%

38-aska, 36-os vagyok, nem vesznek fel, mert fél fülemre süket vagyok, engem nem zavar, de hangszórón nem lehet hallgatni az ügyfelet. Plusz diákmunkában vidéken nincs call center csak a csókosoknak, én meg nem vagyok az a bulizós társasági ember, így maximum a környéken népszerű gyári munkára tudnék menni vagy így nyáron címerezni (ahová napallergia miatt szintén nem mehetek, halmozom az élvezeteket)

Genetikai csőd vagyok ilyen szempontból, igazi Taigetosz pozitív, de mivel szerencsére eszem van, ezért totál életképtelen nem leszek, csak erről papírt kell szereznem, hogy meggyőzzem a társadalmat is erről. A két szép szememért senki nem fogja elhinni, hogy alkalmas vagyok egy munkára.

2015. júl. 8. 10:29
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!