Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hová menekülhet egy férfi, ha...

Hová menekülhet egy férfi, ha bántalmazza és fenyegeti őt a barátnője/felesége?

Figyelt kérdés
Beírtam a Google-be, hogy "családon belüli erőszak menedékhely", és rákattintottam néhány találatra, de mindegyiknél írta, hogy "nők és gyermekek számára". Tudtok olyan helyeket, ahova férfi is mehet?

2017. jan. 28. 19:59
❮❮ ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... ❯❯
 211/355 anonim ***** válasza:
88%

Ezt a cikket most találtam. Minden szavával egyetértek (van benne olyan, amit mintha magam írtam volna:-)), remekül összefoglalja, amit az egész diskurzus témájáról gondolok, különösen az utolsó bekezdés. Néhány részletet idézek, a teljes cikk a linken olvasható - nekem nincs több hozzáfúznivalóm a vitához.

"A néhány feminista egyesület – köztük a bántalmazás áldozatait segítő, tehát állami feladatot ellátó, és erősen túlterhelt (!) szervezetek – nulla vagy jelképes állami támogatással, az árral szemben úszva, leggyakrabban főleg önkéntesekre támaszodva próbálják végezni a munkájukat. Még az olyan területeken is, ahol hazánkban is érvényben levő nemzetközi egyezmények (pl. az ENSZ nőjogi egyezménye, a CEDAW, lásd 1982. évi 10. tv. erejű rendelet és a CEDAW Bizottság legutóbbi, 2013-as ajánlásai, valamint a Pekingi Cselekvési Platform) civilekkel való érdemi egyeztetést írnak elő, vajmi kevés hatással vannak a törvényhozásra. A rendszerváltás idején (!) csodálkozás, gúnyolódás, esetenként harsány nevetés fogadta a házasságon belüli szexuális erőszak és a munkahelyi szexuális zaklatás törvényi szankcionálására tett javaslatokat (lásd Rimay Andrea Rendszerváltó nők c. interjúkötetét), és a családon belüli erőszaknak csak 2013-ban, hosszú, elkeseredett küzdelem után lett (akkor is az áldozatvédő civilek érdemi bevonása nélkül megszövegezett, így több sebből vérző) önálló törvényi tényállása. Az áldozatok védelmére ennél komplexebb és átfogóbb intézkedéseket előíró, Magyarország által formálisan már aláírt Isztambuli Egyezményt annak ellenére sem sikerül törvénybe iktatni, hogy a családon belüli erőszak áldozatai továbbra sem kapnak hatékony védelmet, és hetente minimum egy nőt megöl a partnere vagy volt partnere.

A több mint 90 százalékban férfi képviselőket ezek a problémák olyannyira nem érdeklik, hogy szinte havi rendszerességgel még a Parlamentben is gond nélkül megengednek maguknak egy-egy jóízű szexista beszólást (lásd Varga István, Illés Zoltán, vagy a hajléktalanságért a bántalmazó kapcsolatból kilépő nőket hibáztató Lukács Tamás), és bántalmazókat tűrnek meg maguk közt (Balogh József). Annak ellenére, hogy a kormány igen lelkes az iskolai tananyag „megreformálása” terén, a káros nemi sztereotípiák leépítése vagy az erőszakmentes konfliktuskezelés mégsem került bele, hanem, szembemenve a vonatkozó CEDAW ajánlásokkal, egyenesen a sztereotípiák sulykolása jellemző – például a férfi dominancia és a női kiszolgáló szerep megerősítése, ami a bántalmazó kapcsolatoknak is alapja.

...

A feminizmus (és az Isztambuli Egyezmény is!) elismeri, hogy kisebb gyakorisággal ugyan, de férfiak is válhatnak (hetero vagy homoszexuális kapcsolatban) erőszak áldozatává – csak két dolgot nem ismer el: 1. azt, hogy az állítólagosan nők által elkövetett lelki terror „semlegesíti” a többségben férfiak által elkövetett fizikai és szexuális erőszakot: a fizikai erőszak ugyanis nem a semmiből jön, hanem azt is lelki erőszak előzi meg, így „kiegyenlítettségről” aligha beszélhetünk 2. azt, hogy a nők elleni erőszak ellen küzdő, arra a figyelmet felhívó, illetve a női áldozatokat védő szervezetek vegzálásától a férfi áldozatoknak jobb lesz. Érdemi erőfeszítést nem láttam még a feministákat túlzónak vagy részrehajlónak ítélők részéről a férfiak specifikus problémáinak megoldására, például a szexuális erőszak vagy a gyermekkori abúzus férfi áldozatainak megsegítésére, közösségbe szervezésére, érdekképviseletére.

Pedig egy ilyen kezdeményezéshez mi is csatlakoznánk."

[link]

2017. jan. 29. 02:53
 212/355 anonim ***** válasza:
12%
Ha megengeded én is beemelek valamit.
2017. jan. 29. 03:12
 213/355 anonim ***** válasza:
3%

R) cikk

(1) Az Alaptörvény Magyarország jogrendszerének alapja.

(2) Az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek.

(3) Az Alaptörvény rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt

Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni.

O) cikk

Mindenki felelős önmagáért, képességei és lehetőségei szerint köteles az állami

és közösségi feladatok ellátásához hozzájárulni.

T) cikk

(3) Jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvénnyel.

SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG

I. cikk

(1) AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani.

Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.

(2) Magyarország elismeri az ember alapvető egyéni és közösségi jogait.

II. cikk

Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz,

a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.

III. cikk

(1) Senkit nem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni,

valamint szolgaságban tartani. Tilos az emberkereskedelem.

XV. cikk

(1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes.

(2) Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj,

szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi

származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.

(3) A nők és a férfiak egyenjogúak.

(5) Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket."

Ez csak egy rövid kivonat az alaptörvényünkből, ami "minden jogszabály forrása". Lehet, hogy a naivitás, vagy a butaság beszél belőlem, de én ennek alapján azt látom, hogy Magyarországon a nemek egyenlőek. Illetve ajánlom figyelmetekbe a XV. cikk 5. bekezdését. Ha ennek ellenére valakit jogsérelem ér a neme alapján, az alkotmányos jogában sérti és jogorvoslatra jogosult. Magyarán ÉLNI kéne a már meglévő jogainkkal ahelyett, hogy nekiállunk szétdarabolni a társadalmat csoportokra. Mert az EMBER halmazba beleesik az összes társadalmi csoport ahogy én látom.

2017. jan. 29. 03:15
 214/355 anonim ***** válasza:
24%
Az isztambuli egyezménnyel csak egyenlőbbek lennétek. Nincs vele különösebb gondom, csak azt mondjátok, ne ezt a világfájdalmas állszentkedést erőltessétek.
2017. jan. 29. 03:17
 215/355 anonim ***** válasza:
84%

[link]

A jogorvoslat létező jogszabályokon alapulhat. Mint olvashattad, 2013-ban(!) sikerült törvénybe foglalni a családon belüli erőszak fogalmát és szankcióit. Ez viszont nem oldja meg a menekülő nők és gyerekek elhelyezését, ahhoz pedig, hogy jogorvoslattal élhessenek, ismerniük is kell a jogaikat, tudniuk kell, hová fordulhatnak biztonságosan. Ebben segítenek a civil szervezetek. Egyébként a törvény és az alkotmány is csak annyit ér, amennyit betartatnak belőle.

N.B. beütöttem a Google-ba a kérdésben leírt kulcsszavakat. A 7. találat a Shelther-ház, amiről már volt szó.:-) Nem kell kioktatni a válaszolókat, teljesen egyértelmű volt mindenkinek, hogy ez egy szokásos balf¤sz provokáció.

2017. jan. 29. 03:32
 216/355 anonim ***** válasza:
3%
Ok lehet a kérdező provokációnak szánta, de maga a kérdés nem provokatív, ill a google kidobja ha valaki éles helyzetben rákeres, csak egy értelmetlen vitát fog találni, illetve azt, hogy nem számíthat a kutyára se. És igaza van a kérdezőnek, hogy az emberrel kéne foglalkozni a nemei helyett. Nem azzal van a baj, hogy vannak szervezetek melyek segítenek a jogaid gyakorlásában, hanem a férfiellenes propagandával, mely már az első oldalon kezdetét veszi. Azt hiszed nem helytelenítem az ilyet ha nők ellen irányul? Azok is megkapták már tőlem a leosztást aki a nők ellen hergel. Aki nagyon elmerül ezekben a szélsőséges eszmékben az alá-fölérendeltségi viszonyban gondolkodik. Ha te ezeket vallod, akkor nem vagy egyenlőségpárti.
2017. jan. 29. 03:52
 217/355 anonim ***** válasza:
86%

De magyarázd már el nekem, hogy miért akarnál olyan helyre menni, ami nem neked lett létrehozva?

Nem lenne jobb bántalmazott férfiak között, akik pontosan tudják, min mész keresztül, a stigmát is ismerik?

Elismerem, tudom régóta, hogy ugyanúgy vannak bántalmazott férfiak is. Ezt soha nem fogom vitatni. Az egészben az a baj, hogy hisztizel, mert egy nőket segítő szervezetben neked semmi helyed.

2017. jan. 29. 03:52
 218/355 anonim ***** válasza:
4%
Ácsi! A kérdező akar oda menni, nem én. Én azt mondtam csak, hogy osztás helyett annyit lehetett volna mondani neki, hogy ezek a lehetőségeid vagy azt hogy nincsenek lehetőségeid. Mondom, hogy kezd el az első kommenttel. Segített ? Nem. Kérdező reagált ? Igen. Megoldottuk ezzel a problémát ? Mert én úgy látom csak az osztás megy 20 oldalon keresztül.
2017. jan. 29. 04:00
 219/355 anonim ***** válasza:
87%

"A néhány feminista egyesület – köztük a bántalmazás áldozatait segítő, tehát állami feladatot ellátó, és erősen túlterhelt (!) szervezetek – nulla vagy jelképes állami támogatással, az árral szemben úszva, leggyakrabban főleg önkéntesekre támaszodva próbálják végezni a munkájukat."

Nem tudom, hol láttál férfiellenes propagandát, tőlem biztosan nem. A női áldozatsegítő szervezetek azért jöttek létre, mert még a törvényhozók sem vették komolyan a problémát - évi minimum 70 halálos áldozatról beszélünk! Enyhén szólva gyomorforgatónak tartom, hogy ezeket a szervezeteket, amelyek szinte zéró állami támogatással, iszonyúan túlterhelve, önkéntes munkával, a semmiből indulva legalább enyyhíteni tudtak a legkiszolgáltatottabbak EGY RÉSZÉNEK helyzetén (l. Index-cikk), te azzal vádolod, hogy szétforgácsolják csoportokra a társadalmat, és diszkriminatívak, mert szemét módon a nőkkel foglalkoznak. Tessék belépni önkéntes segítőnek, akár a NANE, akár más szervezet kötelékébe, lobbizni a képviselőknél, megalakítani egy szárnyat a bántalmazott férfiaknak, pénzt gyűjteni új szállásokra vagy a meglévők bővítésére, úgy egyáltalán csinálni VALAMI HASZNOSAT azon kívül, hogy a kis szádat téped a fotelban ülve, és pocskondiázod azokat, akik nemcsak a pitsájukat meresztik, várva, hogy a szájukba repüljön a sült galamb. Ennyi a véleményem.

2017. jan. 29. 04:17
 220/355 anonim ***** válasza:
83%

" Mert én úgy látom csak az osztás megy 20 oldalon keresztül."

Akkor rosszul látod. 2. oldal, 16. válasz.

Egyébként ne tegyél még mindig úgy, mintha valóban ez érdekelte volna a kérdezőt. Vagy téged.

2017. jan. 29. 04:22
❮❮ ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!