Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért a pénz helyezik előtérbe...

Miért a pénz helyezik előtérbe a magyar párok a gyerekvállalással szemben?

Figyelt kérdés

Szóval, nem egy kérdésben volt erről szó, ha csak bizonyos jövedelem és anyagi helyzetben lehet gyereket vállalni ?

Ezek szerint aki szerényebb jövedelemmel rendelkezik mint "ildomos" lenne az már ne is vállaljon gyereket, csak mert nem tudja esetleg megadni a gyereknek a társadalom által elvárt minimumokat ?

2015. máj. 18. 08:47
 151/162 anonim ***** válasza:
100%

Ameddig az ételt, a ruhát, a fűtést és minden egyebet, ami LÉTFENNTARTÁS szükséges, pénzért lehet venni, addig a pénz fontos szempont.

Nem tartom azt sem a társadalomtól elvárt minimumnak, hogy nem akarom megfosztania saját gyermekem olyan lehetőségektől és életminőségtől, amit magam számára is jónak tartok.

2015. máj. 19. 13:03
 152/162 anonim ***** válasza:
79%

139-es. JÓ hogy te legalább tisztában vagy azzal, hogy a gyerek nem neked való. Nem is vagy apának való. Ezzel nincs is baj. A baj ott kezdődik, hogy te nem érted miért vállal valaki gyereket ahelyett hogy magára verné el a pénzét...:D Ezen akadtunk ki egy kissé, azt gondolom jogosan. Nem való mindenkinek gyerek, de te enélkül is nagyon önzőnek tűnsz, akinek se kutya se macska nem való, nemhogy gyerek. Hisz csak magadra szeretsz költeni.

Abban igazad volt teljesen, hogy ne vállaljon gyereket az akinek nincs rá elég anyagi kerete. Hogy mi az a minimum ami kéne, azt már előttem leírták páran. Viszont azért ne szólj már le senkit, ha gyereket akar és inkább rákölti a pénzt, ahelyett hogy csak magára költené, ahogyan te. A közfelháborodást ezzel a megnyilvánulásoddal váltottad ki. :)

2015. máj. 19. 15:52
 153/162 anonim ***** válasza:
100%
152! Szerintem meg 139-nek abban igaza van, hogy aki a semmire vállal gyereket, az sokkal önzőbb, mint ő. Mert neki kell a gyerek, babusgatni, ugyibugyi húdefajin, egyeleptyele, szóval ő is csak magára gondol, hogy legyen gyereke, mert neki az a jó (nem a nélkülöző gyereknek). Hát mi ez, ha nem önzőség?
2015. máj. 19. 16:01
 154/162 anonim ***** válasza:
100%
153 as! 152 es vagyok...:) lehet nem olvastad de beleírtam ezt én is a hozzászólásomba... hogy abban igaza van, hogy a semmire senki ne vállaljon gyereket...
2015. máj. 19. 16:06
 155/162 anonim ***** válasza:
97%

Kérdező szerintem te kevered a fogalmakat, hogy társadalmilag elvárt minimum és "ildomos" jövedelem.

Én még sosem hallottam olyan tanácsot, hogy aki nem tud iphonet venni, az ne szüljön.

Olyat ellenben igen, hogy nyakra főre szülnek és a tévében kuncsorognak..

Tudod te mi az a minimum, ami kell egy gyereknek?

Most ne keverjük ide a legmenőbb elektronikai cuccokat, a rózsadombi villát és a luxusautókat.

Én csak a minimum mértékét kérdezem.

Elmondom, hogy szerintem mi a minimum, cáfold meg, ha szerinted erre nincs szüksége egy gyereknek ahhoz, hogy egészségesen nőjön fel.

Kezdjük az étkezéssel:

amíg anyatejes, addig ugye jó lenne, ha az anya táplálkozása megfelelő lenne, azaz elég fehérjét, jó minőségű szénhidrátokat és elég vitamint juttatna a szervezetébe. Ha ezen a korszakon túl vannak, akkor jön az, hogy reggeli a gyereknek. Megint csak jön a jó minőségű szénhidrát,elegendő fehérje, ami még véletlenül sem azt jelenti, hogy fehér kenyér zsírral vagy májkrémmel. Nem is a tömény cukros csokis reggelizőpehelyre gondolok. Valami teljes kiőrlésű kenyérféle, péksütemény, egy jobb fajta felvágott és jó minőségű zöldség. Az sem lenne rossz, ha inna tejet vagy kakaót. Máris itt van, hogy egy ilyen reggelit nem fogsz szeretetből megvenni a boltban.

Jön a többi fogás napközben, amíg otthon vagy a gyerek, addig tízóraira gyümölcs, vagy valami tejes készítmény. Ebéd hússal, zöldségekkel, rizzsel, tésztával. Uzsonna lehet nasi, bár a tömény csokizásnak nem vagyok híve én sem, nem egészséges, de az sem fair a gyerekkel szemben, ha sosem kaphat egy csokit vagy egy üdítőt, pláne anyagi okok miatt. Vacsora megint csak valami könnyű húsféle, könnyen emészthető csirke, sovány disznóhús, esetleg hal és valami normális köret.

Szerintem már az étkezés elég költséges, ha mindezt megadod a gyerekednek, márpedig erre szüksége van, ez nem csak a társadalmi minimum, ahogy te hívod, hanem fontos ahhoz, hogy egészséges legyen. A fehérje kell ahhoz, hogy rendesen fejlődjön az izomzata, a szénhidrát kell az agyműködéshez, a jó zsírok a vitaminok felszívódásához.

Elég baj az, ha egy gyereknek nincs erre lehetősége. Tudod te mit jelent az egy fejlődő szervezetnek, ha arra sincs pénz, hogy otthon megreggelizzen óvodába/iskolába menés előtt? Ha csak akkor jut meleg ételhez, amikor bent eszik?

Aki erre alapoz, az minden, csak nem felelősségteljes szülő. És most nem kell az feltételezni, hogy azt támogatom, hogy a gyerek folyton csokit egyen, chipset zabáljon. Szó sincs róla, én az várom el minimumnak, hogy mindig egészségesen tudjon enni. És a főtt tészta vagy krumpli magában mindennap nagyon nem felel meg ennek a követelménynek. Lehet, hogy éhen nem hal a gyerek, de szép kis hiánybetegségei alakulhatnak ki, amit normális szülő nem kíván a gyerekének.

Na de haladjunk is tovább, ez még csak étkezés volt.

Lakhatás: nem is kérdés, hogy nem egészséges, nem normális, ha nincs saját élettere a gyereknek! Lehet azzal jönni, hogy régen együtt éltek a generációk, egy szobában az egész család, a nagyszülők a másikban. Erre azt szoktam mondani, hogy a "bezzeg régen" emberek érdekes módon sosem a barlangba vágynak vissza, áram fűtés és minden modern találmány nélkül. Ott éltek csak igazán együtt a törzsek, lehet visszamenni, aki erre vágyik.

Saját élettér mellett szerintem az minimum és nem csak a társadalom elvárása, hogy legyen folyóvíz a házban, fűtés, áram. Télen ne fázzon, tudjon mindennap tisztálkodni, és ehetőség szerint ne kapjon el attól fertőzést, hogy a tábori budiba kell pottyintania.

Ruházkodás: abszolút nem arról van sz, hogy a gyerek sose kapjon használt ruhát, vagy éppen a legolcsóbb kínai cuccot. Butaság átesni a ló másik oldalára, amíg nagyon kicsik és mindent gyorsan kinőnek, teljesen felesleges is a legdrágább, legmárkásabb ruhákat megvenni. Szerintem később sem az a lényeg, hogy minden Gucci vagy Prada legyen, de az, hogy egy járni tanuló gyerek lábán sose legyen kényelmes, saját méretének megfelelő cipő, mert csak elnyűtt, nagyobbaktól örökölt jut neki, az elég nagy baj. Az, hogy nem tud neki megvenni a nagyon szegény szülő egy normális, meleg télikabátot, szintén nagy baj. Az, hogy olyan hátizsákkal engedi el iskolába, amit a kínaiban vett, nincs normálisan kifejlesztve arra, hogy a hátát kímélje, szerintem szintén elég nagy baj. Sorolhatnám a különböző ruhadarabokat reggelig is, de szerintem mindenki érti, hogy nem csak az a véglet létezik, hogy a menő, drága ruhák és a használt sz. r rongyok. De az a minimum szerintem, hogy mindig legyen a gyerekeknek nekik megfelelő, nem lyukas talpú cipő, meleg ruha télre, normálisan szellőző ruha nyárra.

Élmények:

én sem azt mondom, hogy minden évben el kell vinni a gyereket egy egzotikus nyaralásra, télen meg síelni. Jó annak, aki megteheti, de valóban, ez már a társadalmi mérce. Én csak arra gondolok, hogy amíg kicsi, addig tudd kivinni egy biztonságos játszótérre (nem tudom, hogy azokon a vidéki helyeken, ahonnan ingatlant linkeltél, mennyire biztonságos játékok vannak a játszótéren, ha van egyáltalán játszótér...). Nagyobb korában tudd elvinni egy bábelőadásra, moziba, állatkertbe, kicsit kirándulni a környéken.

Elektronikai kütyük: tetszik, nem tetszik, eljön a gyerek életében az a kor, amik ezek is fontosak lesznek. Tudom, most valami isten ellen valót mondok: de bármilyen meglepő, a gyerek vállalás nem csak annyi, hogy lesz egy aranyos baba, fel is fog nőni. Lesz kiskamasz, tinédzser, fiatal felnőtt.

Nyilván senki nem lát a jövőbe, valóban nehéz megjósolni a mostani körülményekből, hogy vajon 20 év múlva is mindent meg tudsz neki adni, de ha már most sem, akkor mit vársz a jövőtől? Visszatérve az elektronikára. Nyilván nem kell azonnal új iphone, a legújabb tablet, legmenőbb számítógép a gyereknek. De amilyen világot élünk, igenis legyen lehetősége már iskolás korában otthon is tanulni a számítógépen, ismerkedni az internettel, tudja használni ezeket, ne maradjon le a fejlődésben. Ezzel nem csak azt akarom mondani, hogy jajj mert mit szólnak a többiek és kicsúfolják. Hanem csak azt, hogy amikor meg kell írnia egy házi dolgozatot, akkor legyen lehetősége, ha kikerül az életbe, ne érje már váratlanul, hogy egy nyavalyás adó bevallást vagy kérelmet az interneten kell benyújtania. Érted mire gondolok?

Na nem szaporítom tovább a szót, nyilván lesznek ellenérveid, de kíváncsian várom, hogy mivel próbálsz meggyőzni, hogy mindenezek nem szükségesek egy gyerek egészséges testi és lelki fejlődéséhez. Már pedig ezekhez pénz kell, ha tetszik, ha nem. És ha nincs, akkor főben járó bűn egy életet világra hozni, tudva, hogy nem tudod egészségesen etetni és egy alap színvonalon nevelni.

Ha el tudod velem hitetni, hogy ezek nem fontosak, hogy jó az, ha nincs tüzelő télen, nem baj, ha a gyerek nem lépett még egy egészségeset kényelmes cipőben. Hogy elég ha vízen és kenyéren él, akkor azt mondom, hogy rendben. De akkor meg pláne nem fogom megérteni, hogy mégis miért olyan szomorú szemek azok a gyerekek, akiket a tévében mutogatnak segítségre, minimális normális élelemre várva...

2015. máj. 20. 00:48
 156/162 anonim ***** válasza:
90%
Az előttem szóló leírta a lényeget. Aki őt lepontozza, az megbukott szülőként.
2015. máj. 20. 01:02
 157/162 anonim ***** válasza:
100%
Megemelem a kalapom a 155. előtt! Tökéletesen leirta az igazságot . Én is így gondolom , ahogy ő .. Nagy valószinűséggel azért is nem vállalunk 2. gyereket , hogy a meglévőnek mindent biztosítani tudjunk most is és kèsőbb is !!!
2015. máj. 20. 06:52
 158/162 anonim ***** válasza:
100%
A 155-ös válasz után nincs is mit mondani többet. Olvasd figyelmesen, Kérdező.
2015. máj. 20. 08:12
 159/162 anonim ***** válasza:
100%
Én csak azt nem értem miért emelte ki a kérdező a kérdésben hogy magyar párok. A világon mindenhol aki felelősségteljesen vállal gyereket az a keresetéhez igazítja a gyerekek számát. És hogy mi a felelősségteljes gyerekvállalás azt a 155 válaszoló leírta.
2015. máj. 20. 09:52
 160/162 A kérdező kommentje:

Jó napot ....!

Köszönöm a választ, de én nem megcáfolni akarom. Egyszerűen csak kérdeztem valamit ami érdekelt. Semmi több :-)

A mostani fiatalság megnyilvánulásai alapján mertül fel a kérdésem.

Igen bevallom volt benne egy csöpp provokáció is, de csak azért, hogy válaszokat generáljon - ezt nézzék el nekem !

2015. máj. 20. 09:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!