Budapestről elköltöznétek egy kis erdélyi faluba?
Szia!
Én, mint székely családból származó, de nagyvilági életet élő 30-as nő írok Neked.
Elnézést a kitérőért, de röviden bemutom a saját példámon, h mit jelent egy "székely vs. magyar" kultúrális különbség. (mert igenis van!) Az apai ági nagyszüleim 2. vh-s menekültek voltak, apukám már itt született Magyarországon egy székelyek lakta faluban. Nos milyen a székely mentalitás?
- a változás, újítás szinte bűnnek számít
- magas kontextusban beszélnek (keveset szólnak, félszavakból értik egymást)
- ha sokat beszél valaki, az nem érdem. a nők sajátosságának tartják az ún. üres beszédet
- a férfi attól férfi, h kemény fizikai munkát végez
- az asszonyé a házon beüli minden munka (öregapám ha életében 5-ször elmosogatott sokat mondok!!!)
- az asszony teszi a férje elé a vacsorát. ez rituálé. székely ember sosem fogja maga elővenni a tányérját, sem felállni az asztaltól, h kenyeret hozzon vagy italt töltsön, az asszonyt állítja fel, h hozzon neki, soha még a mosogatóba sem fogja tenni a tányért.
- attól lesz valaki (jó) nő/asszony, h takaros, szorgos, alázatos, csendes, vagy inkább egyszerű és csendes, és jól bírja a munkát
- ha az asszony adni akar magára (fodrász, kozmetikus, öltözködés) az piperkőcködésnek, k**rvaságnak számít. elítélendő
- nagynénjém pl azért nem mehetett továbbtanulni, mert öregapám szerint az elk**rválkodás. no comment.
- nők részéről a hiszti nagyon nagyon elítélendő. ezért "jár a pofon jogosan."
- ha egy nő nem szül, az csak egy végtermék. elítélendő.
- ha pl az úrhoz vendégek érkeznekaz a jó asszony mentalitás, h gyorsan ételt, italt kínál, és hallgat, vagy csak keveset szól. "férfiak dolgába szólok bele" -mondtogatta anno szegény nagymamám. (és mondjuk olyan téma volt, h a faluvégén megellett a XY kocája, hogy nő a búza, h Kovácséknit jő a 3.család, stb.. érted? ne próbáld most azt gondolni, kedves olvasó, h de hát ehhez egy nő is hozzá tud szólni. nem érted, h az asszony férfiak dolgába ne üsse az orrát? ezt próbálom megértetni)
- férfi ember sosem gondolná úgy, h szégyellnie kellene magát, ha nyerít az asszonnyal vagy lánygyermekkel
- és bizony van, h eljár a kezük. valószínűleg ettől is férfinak érzik magukat
- ja, és székely asszonyok nem cigiznek. egy székely nénit sem ismerek, aki cigizne. az is olyan férfiak férfias dolgának számít.
- NAGYON FONTOS: férfi embernek "jár" a tisztelet. sosem gondolnák úgy, h ők erre rá kell szolgáljanak. nem. nekik az jár.
- a férfi az úr a háznál, nincs visszabeszéd. és az a szomorú, h az érvélés is visszabeszédnek számít. ha pl apukámmal ellenkező vélényen vagyunk, és próbálok érvelni, rámszól, h hallgassak. nem akarja meghallgatni az érvem, ha az neki nem fogára való.
- egy nyelvi példa a női alálvetettségről: "kisfiú = a gyermek", "kislány = a leánka"
- nekem fiútesómat szerette öregapám, engem kevésbé
Még egyszer elnézést a személyes kitérőért! Miközben ezt összeszedtem forrt bennem a méreg öregapám iránt, mert egy családfő így képes megkeseríteni a családja életét, másfelől a szívem szakad meg, mert apukámat nagyon szeretem, istenként tekintek rá, és rettenetesen fáj, h sokszor nem bírok a székely fejével. Nagyon sok konfliktusunk van ebből a "maradi székely" és "nagyvilági világnézet" kultúrális különgségekből.
Lehet, h Te egy olyan típusú nő vagy, aki ezeket sokkal könnyebben kezeli, nem éled meg tragédiaként, ezt Neked kell tudnod, h egy ilyen környezettel, ilyen párral mennyire adod fel önmagada
A hosszú kultúrális összefoglalóm után akkor nézzük....
Nem azt mondom, h minden székely férfi állat, félreértés ne essék. A rossz embereknek is vannak jó tulajdonságaik, és a jó embereknek is elborulhat az agya. De amiket leírtam, arra SZÁMÍTS!
- Emberszámba vesz? Tud leülni beszélgetni és meghallgatni, elfogadni, rácáfolni, érvelni?
- Tud kompromisszumot kötni?
- Ha leültetnéd a GYIK elé, vagy ahogy a 15-ös válaszadó írta, h papíron vessétek össze a negatívumokat-pozitívumokat és csinljatok pénzügyi kalkulációt, akkor (az utasításodat követve) közreműködne, vagy ő is nyerítene és kiszállna abból a szituációból, ami nem fogára való? Nehéz úgy boldogulni, h tudod, h igazad van, de nem mész az igazaddal semmire.
Mivel friss házasok vagytok, lehet nem olyan durva a helyzet, de magad is írtad, h egyre-egyre hajthatatlanabb, és szerintem ha visszakerül a saját kultúrájába csak jobban-jobban visszatér mentalitásban is a gyökereihez. közhely, de minél öregebb lesz, csak rosszabb lesz.
Mikor azt írtad, h "MEG KELL ENNEM, AMIT FŐZTEM", kinyílt a bicska a zsebemben. MIÉRT??
- átvetted már az alázatos asszony szerepét? hallgass a neved?
- elhiszed, ha változás/változtatás bűn? ha egyszer elhintettél egy mondatot, miért ne gondolhatnád most másképp? (arról nem is beszélve, h hosszú értelmes listád van arról, h miért gondolod másképp)
- és nagyon fontos: nem csak Te kell úgymond megedd, hanem ott a pici, akiért felelősek vagytok.
Én úgy látom, h őt frusztrált, mert nem vitte úgymond semmire az életben, és mivel nem tud mit felmutatni, ezért a hazaszeretetbe kapszkodik, meg ha csóró faluban él, ott nem tudja magát a módosabbakhoz hasonlítgatni. tudja, h mivel jár egy terhesség, gyereknevelés? Kicsit kéne szembesíteni azzal, h kicsit önző.
Mikor a kisbabával alig fogsz pár órát aludni, folyton fáradt leszel, akkor majd még nekiállsz fát hasogatni, begyújtani, reggel tök hideg szobában ébredsz, éjjel kimész pisilni -10 fokban, meg utazol 50 km-t, bevásárolj pelenkáért, bébiételért, orvosért? OKé, így is lehet élni, de nem muszáj.
---------
wwwwwwáááááááááááá kész vagyok!!! minden hozzászóló ugyanzat mondja! mindenki látja, h mi a LOGIKUS, h mi lenne a helyes a helyzetben, de itt nem is a logikus a kérdés, hanem a hogyan ülj le beszélni, mikor székely ember hülye :(
17-es vagyok,így már értem.
Biztosan máshol más a helyzet,nem tudom :-(
Én csak azért írtam le,hogy attól,hogy nincs vezetékes víz(ahogy sok helyen Mo-on sincs) hogy lásd,hogy ez nem lehet probléma,azért írtam,hogy nekünk is megvan mindenünk,teljesen olyan,mintha vezetékes víz lenne,csak nekünk önálló,automata rendszerünk van,szuper víznyomással.Azt hittem,hogy ez mindenhol kivitelezhető..
Hát,így már lehet én sem mennék,csak max.nyaralni.
Én Marosvásárhelyről költöztem Budapestre és nem bántam meg.Pedig nem falu,hanem egy nagyobb város,de nem mennék vissza.Az oktatás nagyon rossz sajnos,én nem tenném ki a gyerekemet az ottani helyzetnek.
Sok magyar és román is menekül onnan,magyarországra,nyugatra.Egyszerűen annyira elmaradott,hogy nem igaz.Itt sem volt egyszerű,de mára elfogadtak...sokáig szembesültem h te román vagy?Vagy honnan tudsz magyarul de én nem hátráltam meg és meglett a gyümölcse.
És azt is vedd figyelmbe,hogy ott nem lehet feljebb lépni munka szempontjából,örülhetsz ha elmehetsz kapálni.Pesten azért kultúráltabb körülmények vannak,én szeretek itt,csodás a város és a munkámat is imádom.Ilyenre ott nem lett volna lehetőség.Egy garzonban élek amit egy másik lánnyal bérlünk.:)
De te tudod,én mint egykor ott lakó nem ajánlom.
Kedves Kérdező! annyi egyoldalú válasz kaptál, hogy még én is elbizonytalanodtam :) ...úgyhogy megpróbálom kicsit a másik oldalát is megmutatni neked -ha nem bánod- bár távol álljon tőlem , hogy bele szóljak az életedbe ! Én egy negyvenes éveit taposó nő vagyok , Erdélybe születtem , húsz évesen költöztem ki Magyarországra és pár év múlva férjhez mentem egy magyarországi férfihez aki ott született , ott nőtt fel és húszon éves koráig azt se tudta merre van Erdély . Majdnem 10 évig éltünk Magyarország egyik nagy városába ( ahol ő született ) vállalkozóként nagyon jó körülmények között . Időnként Erdélybe jártunk "haza" egy-két hétre a szüleimhez látogatóba . Itt sem volt vezetékes víz , internet és a főút kivételével föld út volt mindenütt de az itt lakó emberek embersége , összetartása , segíteni akarása sehol nem tapasztalható a világon . Ez annyira elvarázsolta a férjemet , hogy tíz éve mindent eladtunk odahaza és Erdélybe költöztünk . Vettünk egy falusi házat és felújítottuk .
A vezetékes víz azóta már itt van a falúba de eszünkbe sem jutna rákötni az agyonklórozott vízre amikor az udvarunkba fúrt kútból kristálytiszta egészséges vizet ihatunk , az egész házba központi és padlófűtés van, este egyszer kell megrakni fával a kazánt és egész éjjel fűt másnap délig. A fűtésköltségünk és melegvízünk egy évre 120 000 forintból kijön úgy hogy a fás kazán csinálja a meleg vizet is ! Egész nap és éjjel forró vizünk van. Internet van- negyed áron mint odahaza !
Tehát a megélhetéshez szükséges pénzösszeg sokkal kevesebb mint odahaza ! Van egy kis kertünk itt minden zöldséget -gyümölcsöt megtermelünk amire szükségünk van ( lefagyasztjuk télére ). Tartunk tyúkokat innen van egészséges csirkehús és tojás. Az otthoni életszínvonalunkhoz képest sokkal szerényebben élünk de nem kell kidolgozni a belünket azért hogy elmehessünk egy moziba vagy egy étterembe. De legalább tudjuk hogy amit megeszünk az egészséges étel ,jó a levegő , a gyerekeink biztonságba járnak suliba, oviba. És bár valóban nincs munkahely a környéken de amint írtad te otthon is vállalkozóként éltél akkor miért nem folytatod itt is ?!
Miért akar mindenki valaki másnak dolgozni egy munkahelyen ? Miért nem dolgozol saját magadnak ? Miért nem dolgoztatsz másokat ?
Szóval szerintem csak hozzáállás kérdése az egész :)
Ha szeretitek egymást és összetartotok akkor a világ bármelyik pontján élhettek jól ,jómódba, boldogan ! Ha Pesten is csak spóroltok , nyomorogtok ...attól már csak jobb lehet , túl sok veszíteni valótok nincsen ! :)
Még egyszer mondom : CSAK HOZZÁÁLLÁS KÉRDÉSE AZ EGÉSZ !
Az esély mindenhol ugyanaz minden embernek , csak rajtatok múlik , hogy éltek-e vele !!!
Tudom a változástól a bizonytalanságtól minden ember fél, ezért válasszák legtöbben a biztos nyomort .
Azt kívánom , legyen bátorságod, légy nyitott az újdonságok felé ! Ha nem jön be és nem tudjátok megszokni akkor egyszerűen csak visszamentek és ott folytatjátok ahol abbahagytátok nem veszítetek semmit , gazdagabbak lesztek egy tapasztalattal !
Ne félj a változásoktól , bízz magadba és a párodba ! Ha bízol benne , ő is bármire képes lesz ...még arra is hogy kiváló életszínvonalat biztosítson nektek jobbat mint ott Pesten ! Ez a környezet számára ismerős valószínű itt nagyobb bizalommal fog bele új dolgokba és nagyobb a valószínűsége hogy sikeres vállalkozó lesz belőle .
Én szurkolok nektek ! :)
Én láttam ... azt írta , hogy van egy kis garzonlakásuk amihez örökség útján jutottak . Azt el lehet adni , abból el lehet indulni ...és ugyanúgy visszafelé is kivitelezhető , minden csak hozzáállás kérdése !
Egyébként a házban a férjemmel ketten csináltuk a víz és lefolyó szerelést , gipsz-kartonoztunk , egyedül glettoltam ki a házat , egyedül festettem , a férjem csinálta a villanyszerelést , ketten szigeteltünk pedig egyik szakmáról sincs diplománk és soha életünkbe azelőtt nem csináltunk ilyet de mivel a ház megvásárlásával elment az összes pénzünk így kénytelenek voltunk . Mint írtam : MINDEN CSAK HOZZÁÁLLÁS KÉRDÉSE ! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!