Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Budapestről elköltöznétek egy...

Budapestről elköltöznétek egy kis erdélyi faluba?

Figyelt kérdés
A kérdés kicsit összetett, ezért írok róla bővebben.Én egy magyarországi magyar lány vagyok, a férjem erdélyi.A férjem már több mint 13 éve él Magyarországon 20 évesen jött ide nyilván a jobb megélhetés reményében. Nagy kötődése van a faluhoz, a kultúrához és a családjához. Ezzel alapvetően nincs is gond, viszont mindenképpen vissza szeretne velem költözni és majd a születendő gyermekünkkel. Persze munka nincs kilátásba neki és csak albérletbe tudnánk menni, vagy meg tudunk vásárolni egy kicsi parasztházat, ami lebontásra kerülne. Anyóshoz nem szeretnék menni.Most Budapesten élünk az én is minigarzonomban amit öröklés útján tudtam vásárolni. Én egyéni vállalkozó vagyok és csak vegetálok máról holnapra, a férjem egy boltban dolgozik 600ft-os órabérért. Szóval el lehet képzelni milyen szerényen élünk.Viszont a férjem kikötötte, hogy ő vissza szeretne költözni a szülőfalujába,mert őt oda kötik a gyermekkori-és családi élmények és ott szeretné nevelni majd a gyermekeket.Mikor összejöttünk én mondtam neki hogy egy jó asszony követi mindenhová a férjét és ezt ő szó szerint vette. Persze úgy értettem, hogy kompromisszumokat kell kötni és nem egyoldalú a dolog. Ő azt mondta, hogyha az elején elutasítottam volna a falura költözést, akkor nem vett volna el feleségül. Teljesen komolyan gondolja nem is akar változtatni.Említettem neki hogy a falu környéki városba költözzünk a lehetőségek miatt, de ő ezt élből elutasítja.Neki csak a szülőfaluja kell és kész.Nem lenne ezzel gond,ha lenne munkalehetőség és lenne annyi pénzünk, hogy építkezzünk stb. Viszont a semmibe kimenni szerintem nagy felelőtlenség, de ő ezt nem így látja.Úgy gondolja hogy ha más is megél, akkor nekünk is sikerülni fog. A faluba kb.1800 ember él, a főút mentén van csak aszfalt, egyébként földút van és sok házba nincs bevezetve a vezetékes víz sem. Én kisvárosban nőttem fel s jó pár éve Budapesten élek. Nincsenek különösképpen nagy igényeim, de nem az volt életem álma hogy egy kis faluban lakjak. Ti mit szóltok ehhez?Meg lehet szokni? Be lehet illeszkedni?

2014. jan. 29. 15:03
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/72 anonim ***** válasza:
78%
Egyébként kollégám is erdélyi (Málnásfürdő) és ő sem tudná már elképzelni ,hogy ott éljen . Egyszerűen nincs munkalehetőség . Ezt be kell látni .Felelőtlenség lenne felrúgni mindent ,aztán mégsem úgy alakulnak a dolgok és visszajöttök ,a 0-ról kezdtek mindent ?
2014. jan. 29. 15:26
 12/72 anonim ***** válasza:
76%

az emlekekbol, a nosztalgiabol nem fog kenyer kerulni az asztalra. a ferjedet most a sikertelenseg frusztralja, valoszinuleg ugy van vele, hogy sz*rul elni a 'megszokott' kornyezeteben is tud, nem kell Magyarorszagon lennie.

abba viszont valoszinuleg nem gondol bele, hogy ez neked mit jelent (nyilvan mert nem is nagyon erdekli...), itthagyni mindent, allast, ismerosoket, baratokat. mivel korantsem arrol van szo, hogy a jobb elet remenyeben mennetek 'vissza', hanem pusztan az o gyerekes visszavagyodasa miatt, neki kell dontenie: te, vagy a falucska. en a helyedben inkabb ot sarkallnam arra, hogy ITT teremtsen maganak egzisztenciat.

2014. jan. 29. 15:26
 13/72 Lienah ***** válasza:
78%

Én biztos nem mennék így...

Ami meg azt illeti, mi lenne ha te ragaszkodnál ennyire a szülővárosodhoz?? Azt sem igazán értem, hogy mi az, hogy ha tudja akkor nem is vett volna el??

Én azt gondolom, hogy bármilyen kapcsolat csak úgy működik ha vannak kompromisszumok és nem csak "ultimátumok".

2014. jan. 29. 15:28
 14/72 anonim ***** válasza:
74%

Soha nem ígértem volna olyat, hogy elmegyek vele Erdélybe.

Itt nem a "falura költözésről" van szó, falu van innen 30-50 km-re is, ahonnan vissza lehet járni Pestre dolgozni, vagy akár másik városba.

Erdély egy másik ország, egy másik világ, egy másik kultúra.

Egyelőre ha szerényen is, de megéltek. Ha felszámoltok mindent, nem lesz hova visszajönni.

Nagyon romantikus elképzelés, hogy ami gyerekkorában jó volt, most is ugyanolyan jó lesz, és nagyon romantikus gondolat, hogy mindenhova követed, de ez a való világ.

Nem tudom, hogy pontosan hogy hangzott el az a bizonyos kijelentés, de ha tényleg ezt mondtad, és a kompromisszumot csak gondoltad, akkor joggal mondhatja, hogy csúnyán átverted, és sajnos igaz van.

Őszintén? Szerintem teljesen mindegy, mit csinálsz, ha nem mész vele, azért váltok el, ha vele mész, azért, mert nyomorogni fogtok és állandóan visszavágysz Pestre.

Kérdés, hogy felrúgod-e egy próba kedvéért az eddigi életedet és kockáztatod, hogy esetleg a nulláról kell újrakezdened, ha visszajössz, vagy eleve nemet mondasz, és legalább a munkád megmarad.

Szerintem.

De persze tévedhetek is. Nagy kérdés, hogy mennyire tudsz beilleszkedni egy vadidegen környezetbe, és egy másik kultúrába. És hát sajnos ott a magyarokat nem is igazán szeretik (nem az erdélyiek természetesen).

2014. jan. 29. 15:28
 15/72 anonim ***** válasza:
80%

Ülj le a férjeddel. Vegyél elő egy papírt és tollat. Írd le mennyi pénzetek van jelenleg. Mennyit kerestek.

Mennyi egy ház, amiben lakni szeretne. Mennyi azt felújítani, berendezni.

Mit fog ő dolgozni, te mit fogsz dolgozni, mennyit fogtok keresni.

A gyereketek hová jár majd iskolába.

És minden ilyen dolgot ami csak eszetekbe jut. Fel lehet sorolni a pozitívumokat is.

És döntsétek el együtt hogy hol jobb Nektek!

Én jelenleg külföldön élek, és nagyon szeretnék a párommal Magyarországra költözni egy kis faluba. Az egyetlen gondunk, hogy ha veszünk is házat, nem lesz munkánk és megélhetésünk. Szóval más is van kétségek közt, nem csak ti!

2014. jan. 29. 15:29
 16/72 A kérdező kommentje:
Én nem budapesti vagyok, hanem itt élek már több mint 6 éve, de előtte már 4 évig Pest környékén.Én Dunántúlon nőttem fel egy 50 ezres városban, de még ott sincs munkalehetőség és az emberek menekülnek külföldre(többnyire Ausztria,Szlovénia) vagy Budapestre v. nagyobb élhetőbb városokba pl.Pécs,Győr stb.Már kismama vagyok, igaz a terhesség elején vagyok, de a férjem a baba születése után 4-5 hónappal már menni akar. Persze mint írtam itt is csórók vagyunk,nagyon meg kell gondolnunk mire adunk ki pénzt.Szerényen élünk, spórolunk ahogy tudunk.Nem dohányzunk,nem kávézunk, nem járunk szórakozni sem.Egyébként a férjem már egyszer visszaköltözött a falujába miután 2-3 évet eltöltött itt Mo-on, de fél év múlva visszajött mert elfogyott az összes pénze és ott nem talált munkát. Nem tudom elképzelni, hogy hogyan élünk meg. Nem a falusi élet és a váltás bosszant,hanem a bizonytalanság,az anyagi problémák.Nem akarok előre jósolgatni, de nagyon úgy érzem hogy visszaköltözünk.Bárki,akinek elmeséltem ezt a sztorit azt mondták hogy hagyjam a fenébe és majd a saját bőrünkön megtapasztaljuk és akkor belátja a férjem hogy nem a legjobb döntés volt.Vitatkozni meg nem akarok vele,mert ez a téma elég kényes..
2014. jan. 29. 15:33
 17/72 anonim ***** válasza:
16%

Mi is olyan helyen lakunk,ahol nincs vezetékes víz és csak a főút(200m-re) aszfaltos.Na,és aztán?Ezen kívül mindenünk megvan,ami faluban megvolt.

Vissza térve: én mennék,de megpróbálnám megbeszélni a férjemmel,hogy inkább egy városhoz közeli faluba költözzünk,illetve éljünk ott x ideig.Addig a lakást nem adnám el és meglátjuk.Tehát hagynék kapaszkodót azért.

Kalandnak jó lenne,az tuti,az meg,hogy tudnék-e ott életvitelszerűen élni,csak akkor derülne ki,ha ott vagyok(nekem fontos pl,hogy jár-e busz,közel van-e a megálló,város,ha baj van,hol lehet segítséget kérni stb) Nem az aszfalt hiánya lenne a probléma :-)

2014. jan. 29. 15:33
 18/72 anonim ***** válasza:
48%
Ha már lépni akar a párod innen (ami valahol érthető is ) ,próbáld meg észhez téríteni és ne Erdély ,hanem nyugat felé terelgesd ;) ... azzal legalább tényleg jól járnátok ! De oda Erdélybe egy lepukkant faluba biztos nem mennék .. én nem vagyok az a tipus aki pl. hajnalban a kakasokkal keljen ,hogy megetesse a jószágot ,készítse a disznónak a moslékot stb ... A valóság nem olyan mint a mesében ,hogy a szegénylegény elmegy szerencsét próbálni ,aztán feleségestül visszatér isten háta mögötti szülőfalujába .. és boldogan élnek ,semmiben nem szenvednek hiányt .
2014. jan. 29. 15:38
 19/72 anonim ***** válasza:
100%

Meg lehet szokni, be lehet illeszkedni, szeretni is lehet.

De én bizony nem mennék senki után olyan helyre, ahol nem biztosított a megélhetésünk legalább alapszinten... ez őrültség, teljesen igazad van.

2014. jan. 29. 15:42
 20/72 anonim ***** válasza:
90%
En biztos nem mennek. Pici babatok lesz, nagyon meg tudja neheziteni az eletet, hogy meg vezetekes viz sincs, hogy fog pl egy mosogep mukodni? Biztos meg lehetne oldani valahogy, de hat ne menjunk mar vissza a kozepkorba, csak mert "csak". En is amondo vagyok, hogy ne hozzal ekkora aldozatot. Koltozzon a ferjed, egyedul, teremtsen ott elheto korulmenyeket, megelhetest, azutan esetleg utanamesz, ha tenyleg akarsz. Hogy lehettel ilyen, hogy azt mondtad neki, hogy elmennel vele a szulofalujaba lakni TELJESEN meggondolatlanul??? Jogosan erezheti, hogy atverted... Ezt csak egyszer mondtad vagy atbeszeltetek? Hogy lehet a ferjed ennyire alomvilagban? Egy babaval nem lehet olyat csinalni, hogy elmegyek, azutan lesz ahogy lesz, majd csak megelunk... Gondolkoldhatna felnott, felelossegteljes ferfi modjara is.
2014. jan. 29. 15:45
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!