Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Budapestről elköltöznétek egy...

Budapestről elköltöznétek egy kis erdélyi faluba?

Figyelt kérdés
A kérdés kicsit összetett, ezért írok róla bővebben.Én egy magyarországi magyar lány vagyok, a férjem erdélyi.A férjem már több mint 13 éve él Magyarországon 20 évesen jött ide nyilván a jobb megélhetés reményében. Nagy kötődése van a faluhoz, a kultúrához és a családjához. Ezzel alapvetően nincs is gond, viszont mindenképpen vissza szeretne velem költözni és majd a születendő gyermekünkkel. Persze munka nincs kilátásba neki és csak albérletbe tudnánk menni, vagy meg tudunk vásárolni egy kicsi parasztházat, ami lebontásra kerülne. Anyóshoz nem szeretnék menni.Most Budapesten élünk az én is minigarzonomban amit öröklés útján tudtam vásárolni. Én egyéni vállalkozó vagyok és csak vegetálok máról holnapra, a férjem egy boltban dolgozik 600ft-os órabérért. Szóval el lehet képzelni milyen szerényen élünk.Viszont a férjem kikötötte, hogy ő vissza szeretne költözni a szülőfalujába,mert őt oda kötik a gyermekkori-és családi élmények és ott szeretné nevelni majd a gyermekeket.Mikor összejöttünk én mondtam neki hogy egy jó asszony követi mindenhová a férjét és ezt ő szó szerint vette. Persze úgy értettem, hogy kompromisszumokat kell kötni és nem egyoldalú a dolog. Ő azt mondta, hogyha az elején elutasítottam volna a falura költözést, akkor nem vett volna el feleségül. Teljesen komolyan gondolja nem is akar változtatni.Említettem neki hogy a falu környéki városba költözzünk a lehetőségek miatt, de ő ezt élből elutasítja.Neki csak a szülőfaluja kell és kész.Nem lenne ezzel gond,ha lenne munkalehetőség és lenne annyi pénzünk, hogy építkezzünk stb. Viszont a semmibe kimenni szerintem nagy felelőtlenség, de ő ezt nem így látja.Úgy gondolja hogy ha más is megél, akkor nekünk is sikerülni fog. A faluba kb.1800 ember él, a főút mentén van csak aszfalt, egyébként földút van és sok házba nincs bevezetve a vezetékes víz sem. Én kisvárosban nőttem fel s jó pár éve Budapesten élek. Nincsenek különösképpen nagy igényeim, de nem az volt életem álma hogy egy kis faluban lakjak. Ti mit szóltok ehhez?Meg lehet szokni? Be lehet illeszkedni?

2014. jan. 29. 15:03
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/72 anonim ***** válasza:
96%
egyszerűen elképesztő, hogy úgy házasodtatok, vállaltatok gyereket, hogy ilyen alapvető kérdéseket nem beszéltetek meg (és az évekkel ezelőtt elejtett félmondat amin lovagol nem számít megbeszélésnek...)
2014. jan. 29. 16:19
 32/72 A kérdező kommentje:
Mindig azzal érvel hogy a barátja, aki egyben 2.unokatesója is magyarországi magyar nőt vett el és a nő ment vele. A pláne az egészben, hogy ők nem falura hanem tanyára mentek egy 8 tanyából álló tanyavilágra ahol a házak szétszórtan 1-2 km-re vannak egymástól. A földúton akkor kövek hogy az autó 10-el megy,mellette nyugodtan lehet sétálni. Na és az ő felesége elfogadta ezt és "boldogok" akkor nálunk sem lesz ebből semmi gond.Ők is Pestről mentek ki,hátrahagyva mindent. Bár a nő dolgozott 1-2 évet Erdélyben a közeli faluban tehát ő onnan kap gyedet,kicsit más a helyzet.Tartanak állatokat, de egy régi félig vályog, félig fa házban laknak. 2 napot voltunk náluk látogatóba.Elég is volt. Erre a párom is azt mondta hogy neki ez az élet már túlzás, de a falu sem sokkal kecsegtetőbb.Egyébként megbeszéltünk egy csomó dolgot házasság előtt, de nem hittem volna hogy ilyen eltökélt lesz.Azt mondogatta hogy vissza szeretne menni, de ez mostanra csúcsosodott ki olyannyira hogy hajthatatlan. Azt nézi hogy más ismerősei is visszaköltöztek és nem bánták meg és azt mondják:-bár előbb költöztek volna vissza. Jah csak az nem mindegy hogy valaki pénzzel megy vissza vagy anélkül vagy egyedül vagy feleséggel,netán gyerekkel. Azért van különbség.Na a családi háttérről nem is beszélve.Nekünk még jó családi hátterünk sincs hogy segítenének.
2014. jan. 29. 16:28
 33/72 anonim ***** válasza:
86%

Soha-soha-soha nem költöznék Erdélybe. Soha.

Gyönyörű hely, de egy pusztaság, nincs ott semmi az égvilágon, munkahely meg pláne nincs. És hiába magyarok laknak ott, úgy képzeld el, hogy pár száz évvel ezelőtti mentalitás uralkodik ott. (Tisztelet a kivételnek) Ha fel vagy rá készülve, hogy otthon az asszonynak kuss lesz a neve, és minden házimunka a gyerekneveléssel együtt a te nyakadba lesz varrva, akkor menj.

Két barátnőm is kiköltözött az erdélyi barátjukkal. Itt alkalmazkodtak az itteni szokásokhoz a férfiak, normálisak voltak, mindent megtettek. Amint a saját hazájukban voltak, ott már a férfiak szabálya érvényesült. Néha egy-egy pofon is jár, ha az asszony kinyitja a száját. Többször voltam kint kirándulni, midnenhol megfigyelhető ez a mentalitás.

Főleg, hogy munkája sincs, én biztosan nem kölzöznék ki.

De erről korábban kellett volna beszélgetni...

De mindenki úgy cseszi el az életit, ahogy szeretné.

2014. jan. 29. 17:38
 34/72 anonim ***** válasza:
76%

17-es vagyok,kicsit off:

Az,hogy nincs vezetékes víz,nem azt jelenti,hogy nem működhet az automata mosógép és kézzel kell mosni.

Önálló,automata vízellátó-rendszerünk van,fúrt kúttal,hidroforral.Még a mosogatógép is megy róla.Sőt,villanybojler vagy gázbojler is,ez nem lehet probléma.Legalábbis felénk.

On:

Kérdező,én továbbra is azt mondom,hogy mindent hátra hagyva nem mennék,meghagynám a lakásomat itt,kimennék egy időre és ha tetszik,maradnék,ha nem,akkor jönnék vissza.Ezt a férjednek is meg kellene érteni szerintem.

2014. jan. 29. 17:50
 35/72 A kérdező kommentje:
Kedves 17-es!Az anyósnál fúrt kút van és onnan szívatják a vizet és azzal lehet mosakodni, fürödni stb. Nagyon kevés víz jön a zuhanyrózsából és meleg víz is csak akkor van ha be van gyújtva a fürdőbe a vaskályhába. A szobákba is kályha van. Mosógép van, be van kötve és működik úgy ahogy.Egyébként az anyós a falu szélén lakik és az utolsó előtti magyar ház és tőle 2-vel kezdődik a cigánysor. Ezt a szó szoros értelemben kell érteni. Ott igazi putrikban élnek és állítólag 15-20 éve még vizük,villanyuk sem volt.Most is némelyik nomád életet él, van akinek emeletes háza van,meglopta magát Magyarországon meg ahol tudott, de az emeletes házak is-akinek van a cigánysoron-rózsaszín,narancs meg mindenféle színben pompáznak. Szóval látszik hogy nem székely lakja azokat a házakat. A mentalitásról nem is beszélve. Persze a férjem szerint a cigányok ott nem olyanok mint itt, ott végig lehet menni közöttük a kutyát nem bántják.Viszont a sógornőmék kisebbik gyermekénél az óviban(kiscsoportban) van 5 magyar gyerek a többi cigány. A kislány bátyja, aki nagycsoportos ott még jobb a helyzet mert fele-fele arányban vannak a magyarok-cigányok. De a férjem szerint ott nincsenek elferdülve az emberek úgy mint itt magyarban.Hát szerintem meg mindenre van példa a világon mindenütt.
2014. jan. 29. 18:15
 36/72 anonim ***** válasza:
100%
É
2014. jan. 29. 18:19
 37/72 anonim ***** válasza:
96%
Gratulálok ! Szóval a férjedet nem zavarja ,hogy milyen helyen és emberekkel lesztek körülvéve !? Elvileg egyenjogúság van ,mi lenne ,ha kiállnál magadért és magatokért ? Ha te állítanád a férjed választás elé ? Ha annyira ott akar dolgozni /élni akkor menjen ,de ti maradtok ?
2014. jan. 29. 18:22
 38/72 anonim ***** válasza:
91%
Én ugyan csak kirándulni voltam Erdélyben, de akármilyen szép volt, egy hét után alig vártam, hogy hazaérjek. Nem szeretnék általánosítani és senkit megsérteni, mert az ottani emberek kedvesek voltak (a maguk módján), de mások, mint amit én megszoktam. Ahogy én tapasztaltam, keveredik bennük a falusi lét és a sajátos székely mentalitás. Ez nem jó vagy rossz, csak más. És sajnos általában nem élnek túl jól. Számomra megdöbbentő volt, hogy tőlünk nem annyira messze is érezhető a különbség (pedig Magyarország sem annyira gazdag ország). Ahhoz tényleg roppant erős kötődés kell, hogy valaki, aki eljött onnan, visszaköltözzön. És ráadásul ez neked nincs meg. Lehet, hogy a férjed nyakas, de szerintem most neked is annak kell lenned, vagyis inkább józannak. Ha odaköltöztök az általad leírtak alapján, te szerintem depressziós leszel, előbb utóbb a férjed is a munkanélküliség miatt, aminek a gyerek issza meg a levét. Az ő jövőjével nem törődik a férjed? Milyen lehetőségek várják ott? Az a baj, hogyha csak próbaképpen is, de kiköltöztök, ő soha nem akar majd visszajönni. Nagyon nehéz helyzetben vagy, egy várandósság alatt nem lenne szabad ilyen sorsfordító döntésekkel zaklatnia téged. Lehet, hogy nem leszek most szimpatikus, de ha nőnek szerintem hisztiznie kell, vagy legalábbis kiállnia a saját véleménye mellett, akkor ez az a helyzet. Amúgy is kevés a magyar, ne menjetek el!
2014. jan. 29. 18:29
 39/72 anonim ***** válasza:
96%

És mégis azt a szerencsétlen gyereket miből szándékoztok eltartani, ha kimentek munkalehetőség nélkül a semmi közepére? Inkább itt kellene arra törekedni, hogy mindenetek meglegyen.

A férjed nagyon felelőtlen ember, viszont te is az vagy mert tudtad előre, hogy ő majd vissza szeretne menni, ennek ellenére hozzámentél, és még gyereket is vársz tőle... Hát hogy őszinte legyek: ezt nagyon benézted.

2014. jan. 29. 19:22
 40/72 anonim ***** válasza:
96%
Kizárt. Én nem tudnám megszokni. Én is kisebb faluban éltem sokáig, de azért civilizált volt, aszfaltozott utakkal, vízzel, csatornával, árammal, TV-vel, később internettel. Szóval élhető. A környéken nagyvárosok, üzletek, minden volt. Azóta én is Pestre jöttem, és ezt már nem cserélném le kisebbre, csak nagyobbra, más ország nagy városára. Ha a férjem annyira menni akarna, és nem lenne hajlandó figyelembe venni az én igényeimet, akkor elgondolkodnék, hogy hozzám való-e. És valószínűleg arra jutnék, hogy nem. Ezután szépen elválnék, ő meg mehet a tanyájára. Mert amiről te írsz, kb. az.
2014. jan. 29. 20:20
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!