Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Budapestről elköltöznétek egy...

Budapestről elköltöznétek egy kis erdélyi faluba?

Figyelt kérdés
A kérdés kicsit összetett, ezért írok róla bővebben.Én egy magyarországi magyar lány vagyok, a férjem erdélyi.A férjem már több mint 13 éve él Magyarországon 20 évesen jött ide nyilván a jobb megélhetés reményében. Nagy kötődése van a faluhoz, a kultúrához és a családjához. Ezzel alapvetően nincs is gond, viszont mindenképpen vissza szeretne velem költözni és majd a születendő gyermekünkkel. Persze munka nincs kilátásba neki és csak albérletbe tudnánk menni, vagy meg tudunk vásárolni egy kicsi parasztházat, ami lebontásra kerülne. Anyóshoz nem szeretnék menni.Most Budapesten élünk az én is minigarzonomban amit öröklés útján tudtam vásárolni. Én egyéni vállalkozó vagyok és csak vegetálok máról holnapra, a férjem egy boltban dolgozik 600ft-os órabérért. Szóval el lehet képzelni milyen szerényen élünk.Viszont a férjem kikötötte, hogy ő vissza szeretne költözni a szülőfalujába,mert őt oda kötik a gyermekkori-és családi élmények és ott szeretné nevelni majd a gyermekeket.Mikor összejöttünk én mondtam neki hogy egy jó asszony követi mindenhová a férjét és ezt ő szó szerint vette. Persze úgy értettem, hogy kompromisszumokat kell kötni és nem egyoldalú a dolog. Ő azt mondta, hogyha az elején elutasítottam volna a falura költözést, akkor nem vett volna el feleségül. Teljesen komolyan gondolja nem is akar változtatni.Említettem neki hogy a falu környéki városba költözzünk a lehetőségek miatt, de ő ezt élből elutasítja.Neki csak a szülőfaluja kell és kész.Nem lenne ezzel gond,ha lenne munkalehetőség és lenne annyi pénzünk, hogy építkezzünk stb. Viszont a semmibe kimenni szerintem nagy felelőtlenség, de ő ezt nem így látja.Úgy gondolja hogy ha más is megél, akkor nekünk is sikerülni fog. A faluba kb.1800 ember él, a főút mentén van csak aszfalt, egyébként földút van és sok házba nincs bevezetve a vezetékes víz sem. Én kisvárosban nőttem fel s jó pár éve Budapesten élek. Nincsenek különösképpen nagy igényeim, de nem az volt életem álma hogy egy kis faluban lakjak. Ti mit szóltok ehhez?Meg lehet szokni? Be lehet illeszkedni?

2014. jan. 29. 15:03
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/72 A kérdező kommentje:
Próbáltam már nyugatra terelgetni.Mondtam hogy költözzünk ki Ausztriába vagy Svájcba. Viszonylag közel van és ha szerencsénk van tudunk pénzt is keresni, legalábbis nagyobb esélyek elé nézünk mint Erdélyben.Áhh, ő erről hallani sem akar mert az neki idegen,nem a szülőhazája és ő ott csak egy külföldi.Oké, de én nem vagyok/leszek idegen Erdélyben?Nem volt ott soha munkám, nem fizettem oda tb-t, s ha valami bajom lesz, engem hogy látnak el Romániában? Fizetek vagy dögöljek meg? Ezekre a kérdésekre a férjem sem tudja a választ és ő bízik benne hogy minden szépen kialakul és csak túlreagálom a dolgokat. A vezetékes víz meg az sáros út még nem is annyira zavar,mert tényleg kalandnak is fel lehet fogni, de az más lenne ha lenne pár millió a zsebünkben és úgy vágnánk neki és ha nem jön be még mindig tudunk váltani, de bizonytalanba azért elég nehéz. A kályhával sincs semmi bajom, a nagymamámék is fával fűtenek, nem egyszer raktam a tűzre, nem ezek a "falusi" megszokott dolgok zavarnak engem alapvetően.
2014. jan. 29. 15:49
 22/72 anonim ***** válasza:
72%
Hogy tudsz egy olyan emberrel gyereket vállalni aki már a saját életét akarja rátukmálni a meg nem született gyerekére? Nem az lenne a szülő dolga, hogy megkönnyítse a gyereke életét?
2014. jan. 29. 15:54
 23/72 anonim ***** válasza:
97%

Ezt Erdélyiként írom neked szóval.

Én is BP-n élek és szoktam oda menni de nekem egyszerűen kellenek az itteni dolgok amik komfortossá teszik az életet. Pl mint a nagy szupermarketek ahol mindent lehet kapni, el lehet menni moziba, bulizni...

És ezek nekem kellenek, én imádok filmeket nézni. Meg jó h mindent lehet kapni azonnal. Van mikró meg fürdőszoba, angol wc...

Van internet, egy kis faluba biztos nincs pláne ha vezetékes víz se.

De én tapasztaltam durvábbat is mikor nyáron Szovátán dolgoztam egy gyerek otthonban önkéntesként.

Volt olyan h nem volt mosópor, az utak tiszta kátyúsok voltak és lovas kocsival jártak az emberek.

Ami a 18-adik században oké de ez a 21-edik.

Az oktatás meg valami szörnyű beszéltem olyan gyerekkel aki 16 éves volt meg volt a 8 osztálya de analfabéta volt csak átugrották az iskolában. És százával vannak ilyen esetek ezt ottani emberek mondták, nem én találtam ki.

Egy papírt nem tudnak alá írin érted.

Borszék úgy néz ki mint ha 1950-be lennénk omlik össze és semmit nem építetek isten tudja mi óta.

És nem ez az egyetlen ilyen hely.

Erdély tényleg gyönyörű mint turisztikai célpont, de élni nem élnék ott.

Minden sokkal rosszabb mint MO-n az oktatás az utak, az EŰ ellátás,nincs lehetőséged szórakozni.

Technikailag, társadalmilag, gazdaságilag, legalább 80 évvel le vannak maradva.

Pedig MO se a legjobb hely de Erdélyhez képest összességében egy csúcs.

És én nem mennék vissza a középkorba senki kedvéért, de te tudod.

25 F

2014. jan. 29. 15:55
 24/72 A kérdező kommentje:
Egyébként tényleg felelőtlenség volt a részemről, hogy azt mondta követem bárhová. Viszont akkor még nem jártam a szülőfalujába miikor ezt mondtam és gondoltam hogy haladóbb gondolkodású és ha pl.ki akarna menni külföldre-nyugatra-akkor követném és nem csinálnék ebből problémát. Erdéllyel sem lenne gondom ha városra mennénk ahol még megélhetés is biztosabb mint falun.Szóval tényleg szégyellem magam emiatt és épp ezért sem akarok vele ellenkezni hogy ne egy szemétláda legyek a szemébe aki csak ígérgetett. Hát meg kell ennem amit főztem nincs mese!
2014. jan. 29. 15:55
 25/72 anonim ***** válasza:
63%
Én tuti leültetném a helyedben a gép elé ,olvassa csak el a véleményeket !
2014. jan. 29. 15:58
 26/72 A kérdező kommentje:
Kedves 24-es válaszoló/Erdélyi fiatalember!Igen, egyetértek. A párom szülőfalujában is lovasszekerek mennek, 10-20 éve még bivalyok is voltak. S tényleg mintha visszamennénk az időben 50-80 évet. Az tény, hogy falunk nyugisabb az élet, a gyermekeknek jobb a friss falusi levegő, de minden egyéb más hátrány pl. a komfort miről írtál, na meg ugye az oktatás színvonala és a megélhetés. Hát pont ezekre a dolgokra próbáltam rávilágítani, de mindig a szokásos szöveg...régen is elvoltak valahogy,meg a városiak kényesek stb.
2014. jan. 29. 16:03
 27/72 anonim ***** válasza:
93%
Erről nem beszéltetek korábban? Csak láttad, hogy mennyire ragaszkodik a gyökereihez, ez nem egyik napról a másikra alakul ki. Élnek Erdélyben rokonaim, kiskoromban rengeteg időt töltöttem ott,de semmiképp nem költöznék oda. Semmi munkalehetőség, sorban zárnak be a még meglévő gyárak is, tényleg szinte lehetetlen munkát találni vidéken, de még városban is. Az árak ehhez képest átlagosan magasabbak, mint itt, meglepődtem, hogy a mosószer, kávé, édesség, ital kb minden drágább.
2014. jan. 29. 16:11
 28/72 anonim ***** válasza:
95%

Kedves kérdező!

Én is erdélyiként írok Neked, 5 éve élek Budapesten, én is kis falúból származok, na de azért ott áram, víz, internet igen is volt. Szeretek hazajárni a szüleim miatt, de ennyi. Nem nekem való az az élet, pedig én ott születtem, soha nem tudtam megszokni, hogy ott a szomszédnak mindig mindent tudnia kell és tudni is fog, beleszól és kipletykál.

Nem értem a férjed, miért akarja szándékosan megnehezíteni a dolgod, nagyon nehéz lehet, hogy ilyen választás elé állít ami csak az ő vágya...

Ha gondolod Írj privátot, szívesen beszélgetek veled, bármi egyéb kérdésed van. :)

2014. jan. 29. 16:12
 29/72 anonim ***** válasza:
97%

"Bárki,akinek elmeséltem ezt a sztorit azt mondták hogy hagyjam a fenébe és majd a saját bőrünkön megtapasztaljuk és akkor belátja a férjem hogy nem a legjobb döntés volt."

Bravó, rendkívül felnőtt gondolkodásra vall. Itt van lakásod, van munkátok. Fel lehet áldozni, aztán vissza lehet jönni ide ide is úgy, hogy albérletben kezditek (a ház ára elment a megélhetésre, míg nem volt munkátok Erdélyben), munka nélkül.

Tényleg egyszerűbb, mint "vitatkozni" a KÖZÖS életről.

Nem is értem, miért ne lehetne "vitatkozni". A vita érvekről és ellenérvekről, józan belátásról és meggyőzésről/meggyőződéről szól. Nem ugyanaz, mint a veszekedés. Ha ti nem tudtok civilizáltan vitatkozni, az gáz. Inkább majd veszekedtek a nyomorban?

A földút még hagyján, de szerintem a "nincs vezetékes víz" az eléggé nagy probléma. Nem is tudod elképzelni az összkomfortból, hogy mennyire. Lavórban fogsz fürdeni, a kályhán vizet melegíteni, és kézzel mosni? Igen, ez kaland, amennyiben pontosan 1 hét után visszatérsz a kirándulásról a civilizációba, és a szennyest bevágod a mosógépbe, és míg mos, veszel egy forró fürdőt.

Tényleg így akarsz élni? Igen, vannak emberek, akik így élnek, de ők sosem éltek összkomfortban, és nem léptek vissza ekkorát.

Nyugodtan próbáld ki otthon! Ne használd, ami ott nem lesz. És majd írd meg lécci az eredményt, mert őszintén kíváncsi vagyok a tapasztalataidra (és ezt nem gúnyolódásból írom!).

2014. jan. 29. 16:12
 30/72 anonim ***** válasza:
96%

Mi az h a városiak kényesek ?

Kényesség h legyen egy fúrószobád víz öblítéses wc-wel ahelyett h kimész a budira ?

Kényesség h legyen egy normális végzettséged ?

Hogy beszélj egy idegen nyelvet nem Románt az nem ér semmit hanem Angolt, Németet, Franciát...

Kényesség h legyen megfelelő megélhetésed ?

Egy internet képes pc-d, tv-d, meg rádiód ?

Hogy ne a falat bámuld ha otthon kell lenned.

Ez nem kényesség hanem igénytelenség ha ezek nem kellenek valakinek.

Ezek szerint a pároddal agyilag v mi súlyos gond van.

Vagy neki ez az ónmegvalósítás ???

Élek egy kis faluban az isten háta mögött ami magánügy de mást nem kéne ebbe bele kényszeríteni.

Szerintem hagyd ott, most.

24-es

2014. jan. 29. 16:19
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!