Ki mennyiből él havonta? Velem lehet a baj?
Mikor egyedül voltam két kamasz gyerekkel, 40 ezres mindenhavi fűtésszámla mellett is megéltünk 150 ezerből, sőt, 10-et félretettem nyaralásra, és közben nyelvvizsgáztatttam, ballagtattam.
Túl sokat költessz.
A honi viszonyokhoz. Amúgy a mozijegy jogos igény, csak Magyarországon nem reális.
A kocsi viszi el a pénzt, az albérlet, meg a telefon!
Meg a fírfi!
Ezeken változtass! MIndet vedd le felére, a férfi eltartását nullára, és tégy félre lakásra!
Kedves Kérdező!
Szerintem nem keveset keresel! A költségeidet gondold át inkább: kocsi iszonyat sok, nem kevés a telefonszámla se.
Szerintem ezeken több tízezret lehetne megspórolni.
Mi hárman élünk olyan kb 170 ezerből, és ugyanúgy albiban lakunk. És mellesleg nem panaszkodunk, egy keveset tudunk félre is tenni.
Az első és legfontosabb, hogy pontosan vezesd a bevételeket és a kiadásokat. Nem csak nagyjából kell tudni, hogy mire mennyi pénz megy el, hanem pontosan. Ebből lehet majd látni, hogy mi az amire túl sokat költöttél, és megpróbálhatsz lefaragni belőle.
A megtakarítás alapszabálya az, hogy nem a hónap végi maradékot kell félretenni, hanem a havi bevétel x%át, amikor megérkezik a fizetés. Mi 160 nettóból élünk hárman, van lakáshitelünk, hitelkártya tartozásunk, de ennek ellenére minden hónapban a beérkező pénzből azonnal félreteszek pár ezer forintot. A többi megy a rezsire, hitelekre, élelmiszerre, és a gyerek (1,5 éves) szükségleteire. Szórakozásra (mozi) általában nem marad keret, a rendszeres megtakarítást nem áldozom be erre. A vésztartalék azért kell, ha véletlenül a férjem beteg és nem tud dolgozni, legyen honnan finanszírozni a kiadásainkat. a neten vannak letölthető ingyenes háztartási költségvetés szoftverek, próbálj ki egyet a bevételek-kiadások vezetésére. Nálam az első ilyen hónap tanulságos volt...több ezret költöttünk el pl régebben a munkahelyi büfében, vagy édességre és kólára a boltban, de erre csak akkor jöttem rá, amikor tételesen vezettem a kiadásokat.
Az idei karácsonyt úgy oldottam meg, hogy kicsit átcsoportosítottam a pénzeket, pl nem lesz olyan sok sütemény, vagy különleges karácsonyi menü. Amit máskor erre költöttem az most megy az ajándékokra. A fiam kap játékokat, a családtagok pedig csak jelképes saját készítésű apróságokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!