Akkora kérés, hogy a gyerek viselje az én nevem is? Férfiak, komoly gond?
Nos, én vagyok a feleség. Kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban.
Szeretném a majdani gyerekünknek is kötőjellel, mindkettőnk vezetéknevét adni. Mikor be kellett diktálni az anyakönyvvezetőnél, akkor simán csak az ő vezetéknevét írták be, mert ő nem akarja ezt a két vezetéknevest, mert hogy nem szokás. Én viszont nagyon is szeretném. Meg lehet ezt utólag változtatni? (már azt az elhatározást, amit az anyakönyvvezető beírt)
Hogy tudom a férjemet rávenni erre?? Szerintem a gyereknek sem mindegy, hogy ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó... (bocs attól, akinek ilyen neve van, nem lenézésből vagy bántásból írom)
Nekem ez nagyon fontos. Hogy tudnám ezt megértetni vele? Hisz a gyerek is közös, miért ne viselhetné az én nevemet is?
Vagy ez akkora nagy kérés, férfiak??
Mindenki megakadt ezen a kötőjeles néven, hogy milyen nehéz lesz a gyereknek. Egyfelől érthetetlen, hogy miért lenne nehéz, másrészt ha butaság a kötőjeles név, akkor viselje csak az anya nevét.
Ehhez mit szóltok?
Jönnek itt sokkal azzal, hogy micsoda világot élünk, hogy a nők több jogot akarnak. Miért kellene hagynunk, hogy csak a férfinak legyen joga nevet "adni" a feleségének és a gyerekének?
Ebből a szempontból én baromi könnyű helyzetben vagyok, nem akarok férjhez menni sosem, legegyszerűbb módja, hogy már az elején kijelentem annak, akin látom a szándékot, hogy velem akarna frigyre lépni, hogy csak akkor mennék hozzá valakihez, ha elhagyja a nevét és felveszi az enyémet :)
Amilyen önzőek a férfiak, ezen mindig annyira felháborodnak, hogy elég hamar sor kerül a szakításra, amit végül is nem nekem kell kimondani :)
Hihetetlen, hogy mennyire nem egyenrangúak a nők még most sem ebben a kérdésben, de persze mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné.
Kedves Kérdező, szerintem ne engedj a kérdésben, valaki azt tanácsolta itt neked, hogy állj a sarkadra, ebben van valami. Vagy hajlik a párod a kompromisszumra, vagy kereshet egy fejbólintó Juliskát magának.
Nem vagyunk már annyira a férfiakra szorulva, mint ahogyan azt a társadalom még mindig annyira próbálja bebeszélni a nőknek. Szerintem. De ez csak az én véleményem, nekem jó így. Majd ha valaki igazán a társának tart, akár ilyen kérdésekben is, akkor én is engedékenyebb leszek nyilván, de addig biztos nem.
Na, nálunk a női egyenjogúság kimerül abban, hogy a nő is menjen el dolgozni (persze közben nevelje is a gyereket, és lássa el a háztartást, és szolgálja ki a férjét, és nehogy azt kérje, hogy a gyerek nevében nyoma legyen az anyjának is...), miközben a büszke teremtés koronája egy sörrel a kezében a kanapén böfögve nézi a meccset.
Magyarország, én így szeretlek!
"Na, nálunk a női egyenjogúság kimerül abban, hogy a nő is menjen el dolgozni (persze közben nevelje is a gyereket, és lássa el a háztartást, és szolgálja ki a férjét, és nehogy azt kérje, hogy a gyerek nevében nyoma legyen az anyjának is...), miközben a büszke teremtés koronája egy sörrel a kezében a kanapén böfögve nézi a meccset.Magyarország, én így szeretlek!"
Most nem azért de minden hivatalos iratnál az anya neve szinte az első kérdés.
Igen elsö kérdés anyja neve...
De így a nevet nem viszi tovább....
Szerintem semmi gond a kötöjeles névvel.
Nem értem a férjedet!
Az, hogy hivatalos iratokon kérik az anya nevét egyáltalán nem ugyanaz, minthogy mi a tényleges neve a gyereknek. Mondjuk ebből is látszik, hogy mennyivel ésszerűbb lenne a gyerekeknek az anyjuk nevét adni.
Én nem venném fel a férjem nevét sosem, kötőjellel sem és a gyereknek is a kettőnk a nevét akarnám adni. akinek ez elfogadható, csak az lehet a párom.
Ne te engedj a kérdésben Kérdező, én azt javaslom. sok nő nyugszik ebbe bele, de ha nem szeretnéd, nehogy már csak te hozz áldozatot.
Rávenni úgy látszik szép szóval nem tudtad, akkor marad a határozott kiállás azért, amit szeretnéd. Ha a férjed ezt nem érti meg, pláne hogy olyan buta kifogásokat hoz fel, hogy nem szokás, akkor gondolkozzon el azon, hogy keres magának egy engedelmes, alárendelt nőt.
Az a baj, hogy a nők azt hiszik, hogy egyenrangúak és most majd ők nyomják el a férfiakat. Azok a nők, akik pedig képesek keretek közt tartani a felvágásukat és a mindenek felett jobbak vagyunk érzését, már bólogató kutyák és férfinak alárendeltek. Ugyan már.. a párját a Kérdező semmibe veszi, "tucat neve" van. A gyerekük már nem is lesz valaki, ha a férje nevét kapja meg. Mert a Kérdező és sok nő itt, KÜLÖNLEGES a neve miatt. Hűha..
Sokunk nem régimódi és bábú, egyszerűen csak büszkék vagyunk arra, hogy a gyermekünk a férjünk nevét viseli, hogy egy család vagyunk, még akkor is ha a párom neve éppen nem a legkülönlegesebb, és nem törekszünk a felvágásra, nagyzolásra.
Azt se tudják már egyesek mit kezdjenek magukkal jó módjukban.
Vállalom a 0%-ot, mert már kitört belőlem.
Ez egyáltalán nem arról szól, hogy egy nő egyedül nem állja meg a helyét, mert karrierista nő vagyok.
De ezek a mondvacsinált dolgok és hogy ezért váljunk el, mert ez elnyomás, nevetséges. Más kérdésekben meg sírnak, hogy az apa nem foglalkozik a gyerekkel, nem akarja a nevére venni sem, tehát nem tekinti sajátjának.
Kiváncsi lennék az ide írkáló nők közül, hány él családban, hány alkalmazkodik a férjéhez, mert olyan könnyen dobálóznak a nagy szavakkal és annyira énközpontúak, hogy hihetetlen. Egy kapcsolatban mindkét fél súrlódik a másikhoz, anélkül, hogy ezt úgy neveznénk, alárendeltség.
Az alkalmazkodáshoz az is hozzátartozik, hogy MEGHALLGATOM A MÁSIK VÉLEMÉNYÉT. A gyerek, pedig közös, szóval ő is ebbe a kategóriába tartozik.
Szerintem, ha a férj felvette a feleség vezetéknevét, egyszerűbb, ha a gyerek is két vezetéknevet kap.
62-es, az én gyerekem is dupla vezetéknevű, pont azt próbáltuk ezzel kifejezni, hogy egy család vagyunk, apa, anya és gyerek. Érted? Anyja is van annak a gyereknek!
Miért törvényszerű az, hogy a gyereknek csak az apja nevét kell kapnia? Mert ez a szokás? Mert régen is így csinálták? Nos, akkor költözzünk vissza a barlangokba, mert az ősemberek is úgy csinálták... Esetleg másszunk vissza a fára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!