Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Akkora kérés, hogy a gyerek...

Akkora kérés, hogy a gyerek viselje az én nevem is? Férfiak, komoly gond?

Figyelt kérdés

Nos, én vagyok a feleség. Kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban.

Szeretném a majdani gyerekünknek is kötőjellel, mindkettőnk vezetéknevét adni. Mikor be kellett diktálni az anyakönyvvezetőnél, akkor simán csak az ő vezetéknevét írták be, mert ő nem akarja ezt a két vezetéknevest, mert hogy nem szokás. Én viszont nagyon is szeretném. Meg lehet ezt utólag változtatni? (már azt az elhatározást, amit az anyakönyvvezető beírt)

Hogy tudom a férjemet rávenni erre?? Szerintem a gyereknek sem mindegy, hogy ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó... (bocs attól, akinek ilyen neve van, nem lenézésből vagy bántásból írom)

Nekem ez nagyon fontos. Hogy tudnám ezt megértetni vele? Hisz a gyerek is közös, miért ne viselhetné az én nevemet is?

Vagy ez akkora nagy kérés, férfiak??

2012. dec. 2. 00:30
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/115 anonim ***** válasza:
87%
Jogos a kérésed,Én személyesen ismerek kettős vezetéknevű embereket mondhatom, jobban meglehet különböztetni a tucat nevűektől. Péter-Szabó,Ó-kovács,Hajdú-Tóth.Főleg,ha többen vannak a környezetben (munkahely,utca)
2012. dec. 2. 08:37
 32/115 anonim ***** válasza:
79%
Hagyjuk már ezt a mi lesz, ha a gyerek felnő, és lesz 4 neve dolgot. Majd akkor az a felnőtt ember választani fog felnőtt, érett gondolkodással.Nem lesz 4 neve, sőt, 3 sem, hiszen a törvény max 2 családnevet enged. És azért hívják családnévnek, hogy ha a szülők úgy gondolják, akkor helyt kapjon benne mind a 2 családja is.
2012. dec. 2. 08:41
 33/115 anonim ***** válasza:
21%
Szerintem hülyeség ez a kötőjelesdi, ahogy a 2 keresztnév is! Bőven elég 1db vezeték és 1db keresztnév!
2012. dec. 2. 08:43
 34/115 anonim ***** válasza:
65%

Szerintem normális kérés, ráadásul mindkettőtök nevét viseli, nem csak az egyikőtökét vagy másikotokét. Ezt nevezik kompromisszumnak.

Akkor most elmondom, hogy szülés után másnap jön hozzád az ügyintéző (igen, még ki sem kelhetsz az ágyból, lehet, de már megjelennek az ágyadnál), és intézik a hivatalos dolgokat és TŐLED kérdezik meg, hogy mi legyen a neve.

Az anyakönvvezető előre nem írja be a meg sem született gyerek nevét, nem értem, mit írtak be, amit meg kell változtatni?

2012. dec. 2. 09:00
 35/115 anonim ***** válasza:
20%

Szerintem, ha már ebben sem tudtok megállapodni, akkor lesznek még itt gondok a gyereknevelési elvekkel...

Amúgy szerintem ezt a kérdést egyszer már feltetted.

2012. dec. 2. 09:11
 36/115 anonim ***** válasza:
44%
Nő vagyok, és nekem is egyedi nevem van. Én fel sem venném a férjem nevét, már ha valaha férjhez megyek, ha nem egyedi neve van. És így a gyermekemnek is a saját családnevemet szánom. Ha valakinek van egy kis esze, örül ha a gyereke egyedi nevet kaphat és nem ő lesz a 123. ugyanolyan nevű az országban. Hacsak nem van valami teljesen praktikus oka hogy az apja nevét örökölje. Mert az pusztán hogy apuka legyen a névadó, nekem ez nem szempont.
2012. dec. 2. 09:18
 37/115 anonim ***** válasza:
84%

1. A kórházban a KERESZTNEVET kérdezik meg, ha férjezett nőről van szó. A gyermek családnevét a házasság előtti adminisztráció során bejegyzik, azon a kórházban változtatni nem lehet.

Ha nem férjezett az anya, akkor megkérdezik eleve az apa nevét, majd azt, hogy milyen vezetékneve legyen a gyereknek. Ha van apasági nyilatkozat, akkor mindkét fél beleegyezése kell. Ha az apa ismeretlen (nincs apasági nyilatkozat), akkor kizárólag a nő dönt a VEZETÉKNÉVRŐL IS.

2. Maximum két családnevet (kötőjelesen) viselhet magyar állampolgár, legyen az újszülött vagy felnőtt.

3. A házasságkötéskor bejegyzett "születendő gyermek családneve" illetékbélyeg és egyéb adminisztratív eljárások igénybevételével megváltoztatható egyszer. Tudtommal többet nem engedélyeznek, hogy ne legyen havonta megváltoztatva.

Hasonló dilemma előtt álltunk házasságkötésnél. Férjem neve gyakori, az enyém nagyon ritka, szám szerint 18 ember él ilyen névvel ebből 5 külföldön, de mindegyikük ha távolról is (közös ükapa), de rokon.

Apámat nagyon szeretem és tisztelem, ezért IS ragaszkodtam a saját nevemhez. A férjem mondta, hogy neki édesmindegy, milyen néven leszek, én nevem, én döntésem.

Abba, hogy mindketten kötőjelesek legyünk, azért nem ment bele, mert egyrészt neki nem tetszik a családnevem hangzása, másrészt lusta volt papírokat cserélgetni.

Így maradtunk saját néven mindketten.

A születendő gyermek nevéhez pedig kötőjelesen írattuk be. A férjem arra is hajlott volna, hogy csak az enyémet, de két érve hozott fel a kötőjel mellett:

1. Legyen valami nyoma, hogy ő az apja.

2. Már van egy lánya az ő családnevével, valahogy jelenjen meg a névben a leendő féltestvéri kapcsolat a két gyerek között.

Mivel a nevek sorrendjében nem voltunk biztosak (hangzás miatt), megkérdeztük, hogy van-e lehetőség később változtatásra. Akkor mondták, hogy igen, díj és némi adminisztráció ellenében EGYSZER.

Valamint a gyerek 18 éves kora után bármire megváltoztathatja, ha neki nem tetszik.

Jelenleg az ő családneve-éncsaládnevem kombináció van, gyerek még nincs. Ha változtatunk még, akkor a sorrend cserélődhet fel, mert az én nevem zöngés hangzóra végződik és máris kiesnek a zöngés hangzóval kezdődő keresztnevek, ha majd névválasztásra (keresztnév!!) kerül sor.

2012. dec. 2. 09:59
 38/115 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem teljesen logikus kérés, nekem nagyon tetszenek a kötőjeles vezetéknevek, jó a hangzásuk. :) Csak akkor ne adjatok szegény gyereknek két keresztnevet is, mert az csak kitolás.
2012. dec. 2. 10:39
 39/115 anonim ***** válasza:
21%
Szerintem a férj nevét kapja, ezer éves hagyomány és megkíméled a későbbi magyarázkodásoktól.
2012. dec. 2. 10:44
 40/115 anonim ***** válasza:
14%
Csak egy kérdés.Születik egy lányod.Aki egyszer megházasodik.A neve lesz:Fehér-Szabó Anna (például),amikor férjhez megy akkor lesz:Kovácsné Fehér-Szabó Anna?Vagy ez,hogy működik?Mert ez a három név,már kicsit sok.Vagy fiad lesz,és akkor Fehér-Szabó Bence,az ő felesége,pedig Fehér-Szabóné Hernádi Anna?
2012. dec. 2. 10:56
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!