Akkora kérés, hogy a gyerek viselje az én nevem is? Férfiak, komoly gond?
Nos, én vagyok a feleség. Kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban.
Szeretném a majdani gyerekünknek is kötőjellel, mindkettőnk vezetéknevét adni. Mikor be kellett diktálni az anyakönyvvezetőnél, akkor simán csak az ő vezetéknevét írták be, mert ő nem akarja ezt a két vezetéknevest, mert hogy nem szokás. Én viszont nagyon is szeretném. Meg lehet ezt utólag változtatni? (már azt az elhatározást, amit az anyakönyvvezető beírt)
Hogy tudom a férjemet rávenni erre?? Szerintem a gyereknek sem mindegy, hogy ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó... (bocs attól, akinek ilyen neve van, nem lenézésből vagy bántásból írom)
Nekem ez nagyon fontos. Hogy tudnám ezt megértetni vele? Hisz a gyerek is közös, miért ne viselhetné az én nevemet is?
Vagy ez akkora nagy kérés, férfiak??
"Én bajlódok kilenc hónapi, aztán én szenvedek meg a szüléssel, ÉN préselek ki magamon egy gyereket, akkor ugyan csak jogom van ahhoz hogy az ÉN nevemet kapja a gyerek!"
Szerintem ez baromi önző hozzáállás. Nem magadnak szülöd a gyereket. Ilyen alapon az apa is mondhatná, hogy ő többet dolgozik a pénzért míg te otthon vagy gyes-en többet költ a gyerekre mint te. Így ő dönt mindenben. Elég nagy baj, ha egy kapcsolatban a jogokkal kell dobálózni.
Szegény gyerek szerinted mikor tanul írni, mit fog gondolni, hogy ő az egyetlen, aki nem tudja leírni a nevét, mert bonyolítod?
Nem bánom, ha lepontoznak, nem vagyok régimódi, de a gyerekemnek a neve az apja után legyen, kivéve akkor ne, ha elváltam tőle vagy nem akarja a nevére venni (mert ugye ilyen is van), a kedves hölgyek meg akkor pláne fel vannak háborodva, hogy "jajj,apa letagadja a gyerekét?" .
Annyi bajotok van, azt se tudjátok mihez kezdjetek már magatokkal és milyen mondvacsinált problémát kreáljatok.
Az emberek többsége utálja, ha hosszú neve van, nem csak első osztályban írás tanulásnál, hanem felnőtt korban is.
Mi lenne, ha a gyerek érdekeit is szem előtt tartanád? És nem presztizskérdést csinálnátok az ügyből?
Elsőre én is azt gondoltam, miért ne...?
Viszont később felmerült egy leendő probléma... amin elgondolkodtam.
Valaki írta, hogy mi van akkor, ha egy ilyen kötőjeles nevű leányzó férjhez megy?
És döntenie kell, hogy a 3 név közül kiét ne viselje: az apjáét, az anyjáét, vagy a férjéét?
Kit sértsen meg? Ugyanis akit kihagy, az nagy eséllyel meg fog sértődni... a lányra hárul egy olyan döntési kényszer, amivel nem biztos, hogy meg fog tudni birkózni...
És tetézhető, ha a párjának is kötőjeles neve lesz...
Azok véleménye érdekelne, akik a kötőjelesben nem találnak kivetnivalót: mit éreznek, ha a leendő gyermekük házasságkötéskor pont az ő nevüket szorítja háttérbe?
És tovább megyek: hogy hívják majd az unokát? Mert akkor adott esetben már 4 név közül kell 2 olyat kiválasztani, aki továbbviszi a családi nevet... ebbe belegondoltatok?
Én is anya vagyok... a lányom az apja vezetéknevét viseli. Egyáltalán nem zavar... mert a név után következő kérdés mindig az, hogy "anyja neve?". ;)
Utolsó, ezt most úgy mondod, mintha ez lenne majd az élete legnagyobb problémája.
Az öt éves fiam ovijában (vele együtt) van hat gyerek, akinek kettős családneve van. Szerinted azok, akik most születnek, csodabogarak lesznek az iskolában a kötőjeles vezetéknevükkel? Nem lesz rajtuk kívül nyolc másik?
Nem Utolsó!
De ez semmi másról nem szól, csak a sznobizmusról és arról, hogy a szülők versengenek egymással.
Nem olvastam végig a magyarázatot, mert a biztosíték az k. gyorsan kirepült az agyamból.
Két dolog: "Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban." "ÉN EZT SZERETNÉM??? :("
Ebből látszik, hogy a férjedet és családját kapásból semmibe veszed, csak az a fontos, hogy a te akaratod érvényesüljön és azt képes vagy keresztül vinni bármin.
Kérdésedre válaszolva, igen... akkora kérés!
Itt senki nem beszél spanyolul?
Én sem, de kezdetnek megvettem egy nyelvkönyvet, amiben le van írva, hogy kapnak nevet a spanyolok. Ott mindenkinek két vezetékneve van. Első vezetéknév az apa neve, második az anyáé. Gyerek meg megkapja mindenkinek az első vezetéknevét.
Pl.
Apa: Juan Hierro Solano
Anya: Eva Diaz Viguer
Gyerek: Carmen Hierro Diaz
Magyarra lefordítva gy.k.
Apa: Nagy-Kovács Béla
Anya: Takács-Szabó Éva
Gyerek: Nagy-Takács Péter
52, ez nem okoskodás, ezek tények. Azoknak írtam, akik azt írták, hogy akkor minden generációnak kettővel több neve kell, hogy legyen. Példaként hoztam fel, hogy mások meg tudják oldani, nekünk sem kell az értetlent játszani.
Egyébként kisegér van a zsebedben, vagy kit takar a királyi többes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!