Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Akkora kérés, hogy a gyerek...

Akkora kérés, hogy a gyerek viselje az én nevem is? Férfiak, komoly gond?

Figyelt kérdés

Nos, én vagyok a feleség. Kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban.

Szeretném a majdani gyerekünknek is kötőjellel, mindkettőnk vezetéknevét adni. Mikor be kellett diktálni az anyakönyvvezetőnél, akkor simán csak az ő vezetéknevét írták be, mert ő nem akarja ezt a két vezetéknevest, mert hogy nem szokás. Én viszont nagyon is szeretném. Meg lehet ezt utólag változtatni? (már azt az elhatározást, amit az anyakönyvvezető beírt)

Hogy tudom a férjemet rávenni erre?? Szerintem a gyereknek sem mindegy, hogy ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó... (bocs attól, akinek ilyen neve van, nem lenézésből vagy bántásból írom)

Nekem ez nagyon fontos. Hogy tudnám ezt megértetni vele? Hisz a gyerek is közös, miért ne viselhetné az én nevemet is?

Vagy ez akkora nagy kérés, férfiak??

2012. dec. 2. 00:30
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/115 anonim ***** válasza:
26%

"akkor 4 vezetéknévből rakhatják össze a sajátjukat "

És annak van értelme? A gyerek szenvedi meg csak!A tanár kiszólítja a gyereket gyere ki a táblához Kovács -Kiss Purci-Bucsi!Az orvoshoz így szólítják be! Négy nevet ír alá!Így kap levelet! Óriási a hibázás lehetősége minden fórumon! Ez mire jó?Jellegzetes szűlői hülyeség amikor kitol a gyerekével mert a nevet a gyerek viseli!

2012. dec. 2. 01:23
 12/115 anonim ***** válasza:
13%
01:19-nek szólt az előző!
2012. dec. 2. 01:28
 13/115 anonim ***** válasza:
22%

Ismerőseim között volt rá példa, hogy a gyerekek az anyjuk nevét kapták, mert az apjuk Nagy vezetéknevű volt.

Azért mert tucatnév ne becsüld alá, mégiscsak hozzá tartozik. Attól félsz esetleg, hogy a Te neved kihal? Nincs férfi a családban? Én is ragaszkodnék hogy a gyerekem az én nevemet kapja, több ezer éves hagyomány. De a mai világban minden jól megszokott dolgot felrúgunk, megváltoztatunk. Ez jó vagy rossz mindenki eldöntheti, talán ez a fejlődés útja(?).

Azt ajánlom próbáld meggyőzni a férjed, mond el, hogy te mindenképp szeretnéd, ha viszont ragaszkodik hozzá, akkor engedj neki.

2012. dec. 2. 02:09
 14/115 A kérdező kommentje:

drága utolsó válaszokat adó! ha nem tudod, hogy működik, akkor ne szólj le senkit!!!

nem lesz négy vezetékneve a gyereknek, mert ezt a magyar jog nem engedélyezi! Maximum KETTŐ vezetéknév lehet! És ha két kötőjeles házasodik, akkor a négy névből választhatnak KETTŐT!

előbb nézz utána, utána vagdalkozz!!!!

kedves 9es! én is ilyen gondolkodású vagyok, jó nagy szájjal :) én is közöltem, hogy vagy ez lesz a neve, vagy nem lesz gyerek, pont. De ez nem igazán járható út, mert tudja, mennyire szeretnék majd. Végülis közöltem, hogy én leszek benn a szülőszobán, úgyis tőlem kérdezik meg, mi legyen a neve...

Amúgy én is ott voltam az anyakönyvvezetőnél, nem vágott át, csak nem akartam esküvő előtt ezen vitatkozni. Gondoltam, ezt később is megváltoztathatjuk...

2012. dec. 2. 02:09
 15/115 A kérdező kommentje:

de miért én engedjek??? egy házasságban nem az a normális, hogy kompromisszumot kössünk??

ő ragaszkodik Xhez, én Y-hoz, akkor X-Y a kompromisszum, nem? én mindjárt ezt ajánlottam fel neki.

nem lebecsülöm, de igen is szeretném, ha a gyerekem továbbvinné a nevemet. Van öcsém, két unokaöcsém, nem hal ki a név, de akkor sem hagyom.

2012. dec. 2. 02:13
 16/115 A kérdező kommentje:
a 'drága utolsó válaszoló' természetesen a 11-12-13 válaszolónak szólt!
2012. dec. 2. 02:14
 17/115 anonim ***** válasza:
12%
Lett volna Kovács Benett! Sebestyén balázs lurkójával együtt talán csak 4-en lennének az országban!
2012. dec. 2. 02:41
 18/115 anonim ***** válasza:
75%

Meg lehet változtatni utólag is a az anyakönyvvezető által beírt nevet, nálunk ez volt. Amikor összeházasodtunk, nem tudtuk, hogy ezt meg fogják kérdezni, így nem gondolkodtunk rajta, úgyhogy akkor hirtelen csak a férjem vezetéknevét mondtuk, aztán később, amikor terhes voltam, akkor találtuk ki, hogy kapja meg mindkettőnk vezetéknevét. Csak bementünk az anyakönyvvezetőhöz és átírattuk.

Nálunk nem volt gond ebből, a férjem egyetértett, hogy ez a baba mindkettőnkből van, ráadásul én hordom ki, én szülöm meg, örüljön, hogy egyáltalán az ő nevét is megkapja :)

Próbálj beszélni a pároddal, magyarázd el neki, hogy miért fontos ez neked, és hívd fel a figyelmét rá, hogy ugyanannyira a te gyereked is lesz, sőt, te "szenvedsz meg" érte, nehogy már ne legyen jogod beleszólni a nevébe.

2012. dec. 2. 03:17
 19/115 anonim ***** válasza:
58%

Utolsó vagyok, azt elfelejtettem írni, hogy az anyakönyvvezetőnél mindkettőtöknek meg kell jelenni, amikor kéritek a változtatást, tehát nem úgy lesz, hogy majd te elintézed, és a szülőszobán mondasz egy nevet 'oszt jónapot :)

Szóval mindenképpen meg kell győznöd a férjedet. Sok sikert hozzá! :)

2012. dec. 2. 03:22
 20/115 A kérdező kommentje:
köszi! :) az anyakönyvvezetővel amúgy se tudnám stikába elintézni, mert a keresztanyja adott össze... :D
2012. dec. 2. 03:54
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!