Akkora kérés, hogy a gyerek viselje az én nevem is? Férfiak, komoly gond?
Nos, én vagyok a feleség. Kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban.
Szeretném a majdani gyerekünknek is kötőjellel, mindkettőnk vezetéknevét adni. Mikor be kellett diktálni az anyakönyvvezetőnél, akkor simán csak az ő vezetéknevét írták be, mert ő nem akarja ezt a két vezetéknevest, mert hogy nem szokás. Én viszont nagyon is szeretném. Meg lehet ezt utólag változtatni? (már azt az elhatározást, amit az anyakönyvvezető beírt)
Hogy tudom a férjemet rávenni erre?? Szerintem a gyereknek sem mindegy, hogy ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó... (bocs attól, akinek ilyen neve van, nem lenézésből vagy bántásból írom)
Nekem ez nagyon fontos. Hogy tudnám ezt megértetni vele? Hisz a gyerek is közös, miért ne viselhetné az én nevemet is?
Vagy ez akkora nagy kérés, férfiak??
"akkor 4 vezetéknévből rakhatják össze a sajátjukat "
És annak van értelme? A gyerek szenvedi meg csak!A tanár kiszólítja a gyereket gyere ki a táblához Kovács -Kiss Purci-Bucsi!Az orvoshoz így szólítják be! Négy nevet ír alá!Így kap levelet! Óriási a hibázás lehetősége minden fórumon! Ez mire jó?Jellegzetes szűlői hülyeség amikor kitol a gyerekével mert a nevet a gyerek viseli!
Ismerőseim között volt rá példa, hogy a gyerekek az anyjuk nevét kapták, mert az apjuk Nagy vezetéknevű volt.
Azért mert tucatnév ne becsüld alá, mégiscsak hozzá tartozik. Attól félsz esetleg, hogy a Te neved kihal? Nincs férfi a családban? Én is ragaszkodnék hogy a gyerekem az én nevemet kapja, több ezer éves hagyomány. De a mai világban minden jól megszokott dolgot felrúgunk, megváltoztatunk. Ez jó vagy rossz mindenki eldöntheti, talán ez a fejlődés útja(?).
Azt ajánlom próbáld meggyőzni a férjed, mond el, hogy te mindenképp szeretnéd, ha viszont ragaszkodik hozzá, akkor engedj neki.
drága utolsó válaszokat adó! ha nem tudod, hogy működik, akkor ne szólj le senkit!!!
nem lesz négy vezetékneve a gyereknek, mert ezt a magyar jog nem engedélyezi! Maximum KETTŐ vezetéknév lehet! És ha két kötőjeles házasodik, akkor a négy névből választhatnak KETTŐT!
előbb nézz utána, utána vagdalkozz!!!!
kedves 9es! én is ilyen gondolkodású vagyok, jó nagy szájjal :) én is közöltem, hogy vagy ez lesz a neve, vagy nem lesz gyerek, pont. De ez nem igazán járható út, mert tudja, mennyire szeretnék majd. Végülis közöltem, hogy én leszek benn a szülőszobán, úgyis tőlem kérdezik meg, mi legyen a neve...
Amúgy én is ott voltam az anyakönyvvezetőnél, nem vágott át, csak nem akartam esküvő előtt ezen vitatkozni. Gondoltam, ezt később is megváltoztathatjuk...
de miért én engedjek??? egy házasságban nem az a normális, hogy kompromisszumot kössünk??
ő ragaszkodik Xhez, én Y-hoz, akkor X-Y a kompromisszum, nem? én mindjárt ezt ajánlottam fel neki.
nem lebecsülöm, de igen is szeretném, ha a gyerekem továbbvinné a nevemet. Van öcsém, két unokaöcsém, nem hal ki a név, de akkor sem hagyom.
Meg lehet változtatni utólag is a az anyakönyvvezető által beírt nevet, nálunk ez volt. Amikor összeházasodtunk, nem tudtuk, hogy ezt meg fogják kérdezni, így nem gondolkodtunk rajta, úgyhogy akkor hirtelen csak a férjem vezetéknevét mondtuk, aztán később, amikor terhes voltam, akkor találtuk ki, hogy kapja meg mindkettőnk vezetéknevét. Csak bementünk az anyakönyvvezetőhöz és átírattuk.
Nálunk nem volt gond ebből, a férjem egyetértett, hogy ez a baba mindkettőnkből van, ráadásul én hordom ki, én szülöm meg, örüljön, hogy egyáltalán az ő nevét is megkapja :)
Próbálj beszélni a pároddal, magyarázd el neki, hogy miért fontos ez neked, és hívd fel a figyelmét rá, hogy ugyanannyira a te gyereked is lesz, sőt, te "szenvedsz meg" érte, nehogy már ne legyen jogod beleszólni a nevébe.
Utolsó vagyok, azt elfelejtettem írni, hogy az anyakönyvvezetőnél mindkettőtöknek meg kell jelenni, amikor kéritek a változtatást, tehát nem úgy lesz, hogy majd te elintézed, és a szülőszobán mondasz egy nevet 'oszt jónapot :)
Szóval mindenképpen meg kell győznöd a férjedet. Sok sikert hozzá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!