Akkora kérés, hogy a gyerek viselje az én nevem is? Férfiak, komoly gond?
Nos, én vagyok a feleség. Kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban.
Szeretném a majdani gyerekünknek is kötőjellel, mindkettőnk vezetéknevét adni. Mikor be kellett diktálni az anyakönyvvezetőnél, akkor simán csak az ő vezetéknevét írták be, mert ő nem akarja ezt a két vezetéknevest, mert hogy nem szokás. Én viszont nagyon is szeretném. Meg lehet ezt utólag változtatni? (már azt az elhatározást, amit az anyakönyvvezető beírt)
Hogy tudom a férjemet rávenni erre?? Szerintem a gyereknek sem mindegy, hogy ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó... (bocs attól, akinek ilyen neve van, nem lenézésből vagy bántásból írom)
Nekem ez nagyon fontos. Hogy tudnám ezt megértetni vele? Hisz a gyerek is közös, miért ne viselhetné az én nevemet is?
Vagy ez akkora nagy kérés, férfiak??
Bocs, de nem mindegy?
Iskolában dolgozom, van körülöttem 400 gyerek.
Hidd el a különleges név sokszor hátrány is, pláne ha problémásabb a gyerkőc. Na akkor aztán az a különleges név egyből gúnynévvé alakul át, amit ugye a Szabó/Kovács/Nagy gyerekekről nem mondható el.
A sima vzetéknevű gyerekek pedig pontosan ugyanolyan öntudattal rendelkeznek, mint a kötőjeles míves vezetéknevűek.
Szerintem csak akkor érdemes toldozgatni a nevet, ha az apa neve, valami rossz asszociációt tartogat (pl. Bugyi, Bajos)
Meg nincs baba
Egy elozonek: hol irtam en olyat, hogy nem kell az apja neve?????
Tényleg élvezetes 20 kilométeren át írni a nevet.. FŐleg amikor a 40 lapot kell aláírni.
Számíts arra hogy a gyerek úgyis csak 2-t fog használni.. A könnyebbiket.
Aztán majd ha nagyobb lesz, a másik nevével fogják "csúfolni". Mondjuk azt keresztnévvel szokták...
Kötőjeles meg szerintem hülyeség.. Akkor inkább legyen külön.
Persze, nevet lehet változtatni.
Tehát ha Megszentségteleníthetetlen-Kovács Pista lesz, tuti csak a Kovács Pistát fogja használni.
De szerintem a kötőjel tökéletesen felesleges. De lehet hogy nyelvtanilag kötelező, nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!