Akkora kérés, hogy a gyerek viselje az én nevem is? Férfiak, komoly gond?
Nos, én vagyok a feleség. Kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban.
Szeretném a majdani gyerekünknek is kötőjellel, mindkettőnk vezetéknevét adni. Mikor be kellett diktálni az anyakönyvvezetőnél, akkor simán csak az ő vezetéknevét írták be, mert ő nem akarja ezt a két vezetéknevest, mert hogy nem szokás. Én viszont nagyon is szeretném. Meg lehet ezt utólag változtatni? (már azt az elhatározást, amit az anyakönyvvezető beírt)
Hogy tudom a férjemet rávenni erre?? Szerintem a gyereknek sem mindegy, hogy ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó... (bocs attól, akinek ilyen neve van, nem lenézésből vagy bántásból írom)
Nekem ez nagyon fontos. Hogy tudnám ezt megértetni vele? Hisz a gyerek is közös, miért ne viselhetné az én nevemet is?
Vagy ez akkora nagy kérés, férfiak??
Hű, valahol az ötödik oldalnál feladtam...
Ne törődj senkivel, ezt a dolgot csak és kizárólag a férjeddel tudod letisztázni.
Nehéz, de meg lehet értetni velük hogy mit szeretnél és miért.
Minden ember más, ez bizony itt is jól kiütközött.
Vannak hihetetlenül konzervatív emberek, nekik általában semmi sem jó. Nem érdemes vitába szállni velük. Ha a férjed is ilyen, vesztett ügyed van.
Nekem cirka fél évembe került mire a párom felfogta, nem személye elleni támadás hogy nem óhajtom a keresztnevét adni a leendő fiunknak csak azért mert hagyomány a családjukban.
A végén azzal az érvvel vágtam padlóhoz, hogy a szüleivel ellentétben én vagyok annyira kreatív hogy saját nevet adjak a lurkónak :)
Azóta találtunk jópár olyan keresztnevet ami mindkettőnknek tetszik.
Vezetéknévvel hihetetlenül szerencsés vagyok, ugyanis mindkettőnknek az egyik leggyakoribb magyar vezetékneve van - na kedves "vigyük tovább csak a férfi nevét" válaszolók, ilyenkor mi van? Pár generáció múlva mindenkinek ugyanaz lesz a vezetékneve?
Értelemszerű hogy mivel nem lehetek pl. Kovácsné Kovács Mária, de eszemben nincsen gyarapítani a Kovács Bélánék klubját, maradok a lánykori nevemen - vagy felveszem a párom nevét ha jobban tetszik :D
Így a gyereknél sem lesz probléma a vezetéknévből.
Az első gyermek születéséig meg lehet változtatni.
Egyszerűen meg kell mondanod hogy kettőtök gyereke és Te így viseled, ha Ő nemszeretné nem kell felvennie így de a gyerek nevéhez ragaszkodsz.
Én sem szeretnék kovácsszabónagy lenni
Még meg sincs a gyerek, de ez a legnagyobb bajod?
Te is az a típus lehetsz, aki sosem fér a bőrébe és ha nincs probléma hát gyárt magának...
Ha kettőtök között valami nincs rendben (márpedig ha egy ilyen szimpla esetben képtelenek vagytok dűlőre jutni, akkor valaminagyon nincs rendben), akkor azt beszéljétek meg. Ne kapaszkodj bele ebbe a hül.eségbe. A problémátok nem ez valójában, hanem valami más...
Volt barátnőm unokatestvérét így nevezték el, tehát az anyja és az apja nevét is viseli, és szerintem borzasztó ostobán néz ki.
Én azt gyanítom (bár nem olvastam végig a válaszokat) hogy nem azért akarja a nevére venni, "mer' a gyerek kapja az apja nevét és punktum" hanem mert hülyén néz ki.
Ezt a problémát csak vele tudod megbeszélni.
Kérdező, nem nagy kérés. (Privátban akár le is írhatnád a neved, ha gondolod, mert akár az én nevem is lehet, belőlünk sincs több az országban.) No, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy szerintem teljesen felesleges ezen addig rágódni, amíg nincs egy megtermékenyült petesejted, ami beágyazódhatna a méhed falába. Viszont, ha már most ilyeneken vitatkoztok és már most ennyire nem tudtok dűlőre jutni egy ilyen- alapvetően nem létfontosságú- kérdésben, akkor mi lesz később?
Persze kellenek kompromisszumok egy kapcsolatban, na de nem mindegy milyenek. Nagy és lényeges kérdésekben szerintem az kell, hogy egyet értsenek a felek, hiszen a komprumisszum arról szól, hogy mindkét fél fogja vissza magát, ami hosszútávon nem jó. Én legalábbis nem lennék boldog egy olyan kapcsolatban, ahol folyton-folyvást le kell mondanom az elképzeléseimről, hogy ne legyen vita. Még egyszer mondom, nyilván minden kapcsolatban néha-néha előbukkan ennek a szüksége, de ahol már ennyire nem megy megy a dolog, ott baj van.
"szerintem teljesen felesleges ezen addig rágódni, amíg nincs egy megtermékenyült petesejted, ami beágyazódhatna a méhed falába."
Ez szerintem nem jó ötlet, pont előtte kellene megbeszélni. Szerintem addig ne ess teherbe, kérdező, amíg meg nem egyeztetek valahogy. Én már az esküvőnél se mentem volna bele, hogy csak az ő nevét írja be az anyakönyvvezető.
"akkor aztán az a különleges név egyből gúnynévvé alakul át, amit ugye a Szabó/Kovács/Nagy gyerekekről nem mondható el."
A Szabót nálunk B*szónak csúfolták... bocs ha valakit itt így hívnak.
Ha a te hivatalos neved kötőjeles (fel nem foghatom, hogy hogy lehetett annyi eszed, hogy nem maradtál a saját neveden, ha már annyira különlegesnek tartod és ragaszkodsz hozzá...), a férjedé dettó, akkor kérni kell a gyerek nevének anyakönyvi módosítását, ha a férjed rosszul diktálta be, mert ez nem diktálás kérdése, hanem jog. Nézd meg, hogy a házassági anyakönyvi kivonaton (ezt te is megkaptad az esküvő után) mi szerepel abban a rubrikában, hogy az utódok neve vagy vezetékneve stb. Ott kell lennie pontosan, hogy a gyermekeiteket milyen néven KELL anyakönyveztetni (mármint milyen vezetéknéven). Ha abban az áll, hogy kötőjelesen, akkor úgy.
Amikor majd ő házasodik, és esetleg egy másik kötőjelesel összefut, akkor kell választania EGY név megmaradása mellett.
Egyébként én ismerek olyan párt, ahol a nő vezetéknevét vette fel a férfi, a gyerek is - természetesen - ezen a néven van anyakönyvezve, mert a férfié tizenkettő egy tucat gagyi név volt, a nőé pedig rendkívül ritka, egyedi. Német családról van szó, ezért nem írom le a neveket. Nincs ebben semmi.
Ragaszkodj az akaratodhoz. Legalább annyihoz, ami megmaradt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!