Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Akkora kérés, hogy a gyerek...

Akkora kérés, hogy a gyerek viselje az én nevem is? Férfiak, komoly gond?

Figyelt kérdés

Nos, én vagyok a feleség. Kötőjelesen vettem fel a férjem nevét. Neki igen hagyományos neve van, mint a Kovács vagy a Szabó, nekem meg különleges, kb. egy tucat van belőle az országban.

Szeretném a majdani gyerekünknek is kötőjellel, mindkettőnk vezetéknevét adni. Mikor be kellett diktálni az anyakönyvvezetőnél, akkor simán csak az ő vezetéknevét írták be, mert ő nem akarja ezt a két vezetéknevest, mert hogy nem szokás. Én viszont nagyon is szeretném. Meg lehet ezt utólag változtatni? (már azt az elhatározást, amit az anyakönyvvezető beírt)

Hogy tudom a férjemet rávenni erre?? Szerintem a gyereknek sem mindegy, hogy ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó... (bocs attól, akinek ilyen neve van, nem lenézésből vagy bántásból írom)

Nekem ez nagyon fontos. Hogy tudnám ezt megértetni vele? Hisz a gyerek is közös, miért ne viselhetné az én nevemet is?

Vagy ez akkora nagy kérés, férfiak??

2012. dec. 2. 00:30
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/115 anonim ***** válasza:
68%
Pedig vannak ám előnyei a "Kovács János" és hasonló neveknek. :) Persze megértek én minden érvet, a gyerek meg majd megváltoztatja ha neki nem tetszik...
2012. dec. 2. 05:27
 22/115 anonim ***** válasza:
46%
Elég baj, ha leendő szülőket úgy gondolkodsz a gyerekedrol, hogy "ő lesz a 12.000dik Kovács vagy Szabó." Ez én gyerekem Kovács, ráadásul a keresztneve is egy a leggyakoribb nevek közül, ettől függetlenül nekem ő a legkulonlegesebb személy a világon. Elég baj, ha a név ennyire számít. Mondjuk a leendő gyerek is áldani fog ha teszem azt Szabó-Tresnyanszky Annabella Krisztina névvel áldod meg....
2012. dec. 2. 06:45
 23/115 anonim ***** válasza:
35%

Miért hiszik a mai nők, hogy nekik több joguk van a gyerekhez, azért mert ők hordják ki és szülik meg? Az apa nélkül nem szülhetnének gyereket!

Ez a név-dolog csak egy sznob hülyeség!

Azért akarod a te neved, mert különleges és azt akarod, hogy a gyereked vigye tovább a nevedet.

Ha lányod lesz, akkor ős ragaszkodni fog ahhoz, hogy a te nevedet válassza majd, ha férjhez megy?

A kettős vezeték nevet nagyon fogja utálni. Az iskolában, ha hivatalos dolgokat kell aláírni stb.

A férjed gondolkodik normálisan, nem te.

2012. dec. 2. 06:55
 24/115 anonim ***** válasza:
18%
00:39: azt csak gondolod, mert már most látszik, hogy nem fog neked senki gyereket csinálni :)
2012. dec. 2. 07:20
 25/115 anonim ***** válasza:
11%

Nekem gyakori a nevem, ami néha zavaró (mert nem találnak meg), de néha előnye is van (szintén azért, mert nem találnak meg).

A kötőjeles verzió szerintem jó. Nade, ha mindenki követné ezt a szokást, akkor az unokának már négy vezetékneve lenne, a dédunokának meg 8, erre is gondolni kell.

2012. dec. 2. 07:26
 26/115 anonim ***** válasza:
61%

Én is felhoztam a kötőjeles megoldást a páromnak (nem vagyunk még házasok) mielőtt mentünk az apasági nyilatkozatot csinátatni. Nem akart róla hallani sem. Végül is igaza volt. Nekem 3 nevem van, és utálom. A kicsi csak az ő vezetéknevét kapta. Nem bánom. Rövid, szép neve lett, pedig mint a 2 gyakori. (együtt még nem találtam meg őket) Semmivel nem lett kevesebb részben az enyém a kislány, mint az övé. Nem nagyon számít hogy hívják, az enyém és imádom. Hiába nem viseli a nevem mindig az én kislányom marad, és én az ő anyukája. :) És amúgy is mindenhol azt fogják kérdezni, hogy: anyja neve? :) :)

23éves, 3.5 hónapja anyuka :) :)

2012. dec. 2. 07:47
 27/115 anonim ***** válasza:
41%

Ha a nevetek alapból kötöjeles akkor nyugodtan a gyerek neve is lehet kötöjeles.

Szerintem még jó is.

Fogod magad bemész az anyakönyvezö hivatalba.Beszélsz az illetövel nem a a név lett adva amit kértél.

Meglátod mit mond az anyakönyvezö...

Ha engedik írasd át azonnal.Ha nem beszélj a férjeddel és kösd te is az ebet!!!

Legyél kitartó!!!

2012. dec. 2. 08:04
 28/115 anonim ***** válasza:
84%

Mi ez az elmebaj, hogy csak azért nem lehet valamit, mert "nem szokás"? Meg hogy a nők a hülyék, hogy valamit meg akarnak változtatni, ami HAGYOMÁNY? Te jó ég, hát egyeseknek kár volt megtanulni két lábon járni és lejönni a fáról, hiszen minek változtatni? És hol látott itt bárki olyat, hogy valaki azt hinné, hogy neki nőként TÖBB joga van a gyerekhez? Csak mert azt szeretné, hogy az ő vezetékneve IS ott legyen? Mitől féltek, kedves férfiak?

Azt mondjátok, nem attól lesz az anyja gyereke is a gyerek, hogy ott a vezetékneve. De akkor miért is ilyen kardinális kérdés a név? Ha az anya szeretne valamit, akkor nem számít annyit a név, de ha a ti nevetekről van szó, akkor máris hatalmas büszkeségi kérdést csináltok belőle. Komolyan ennyire fájna az apukáknak, ha a kedves feleségük neve (akit elvileg szeretnek) is helyet kapna a közös gyerekük nevében?

2012. dec. 2. 08:25
 29/115 anonim ***** válasza:
83%
EGészen ledöbbentett a válasz. Szerintem a kérdező abszolút normálisan fogja fel a dolgot, ez a kötőjeles verzió pedig jó kompromisszumos megoldás. Nem azt akarja, hogy csak a saját nevét vigye tovább a gyerek, hanem azt, hogy az ÖVÉT és a FÉRJÉÉT is, ebben mi a probléma, mi olyan szörnyű? Miért lenne kicseszés a gyerekkel? Sokkal nagyobb kicseszés valami idióta, fellengzős, külföldi ihletésű keresztnevet adni a lurkónak, mint két vezetéknevet (és akkor mi van azal, akinek a keresztnevéből van 2? Érdekes módon gyakorin nagyon sokan javasolják, és nem esnek nekik). Én már régen elhatároztam, hogy ha lesz gyerekem, az én nevemet is megkapja, mivel nekem nincs fiú testvérem, és szeretném, ha nem halna ki a családnevem (akkor sem, ha egyébként egyáltalán nem ritka). Ez az én véleményem, amivel tudom, hogy itt nem leszek népszerű, de ez van.
2012. dec. 2. 08:30
 30/115 anonim ***** válasza:
64%
Nekem azért nem tetszik a kötőjeles megoldást, mert ha lányotok lesz, és egyszer megházasodik és szeretné felvenni a férje nevét Kovács-Balogh Edit vagy Kovácsné Balogh Edit módon, akkor az eredeti nevéből el kell hagyni egyet, mert Kovács-Kiss-Balogh Edit mégsem lehet, és akkor megy szegény gyerek hogyan válasszon, hogy az apját vagy anyját sértse meg? Mert ha már most ilyen patália van ebből, akkor mi lesz 20-25 év múlva? Ha meg fiatok fog születni és egyszer házasodni fog, akkor a leendő feleségnek lesz három vezetékneve, vagy a sajátját kell elhagynia, akkor is, ha nem szeretné?
2012. dec. 2. 08:32
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!