Rajtam akarják behajtani anyám tartozását?!
Fele tulajdonos vagyok édesapám halála óta (82) egy panellakásnak. Anyám özvegyi haszonélvező.
Kidobott minket kétszer is a családommal (3 és fél éves gyerekkel), mert nem kíváncsi a bőgésre időskorára-ezt mondta.
Addig minden közüzemi számlát, biztosítás, minden, mi fizettünk.
Másodjára tavaly október 1-vel költöztünk el, de a díjbeszedő rajtam akarja, mint tulajdonos behajtani az anyám fogyasztását az elmúlt 7 hónapra. 54 e ft.
a ptk 99 paragrafusára hivatkoznak.
Mit tehetnék?
Mi bérelünk a két pici gyerekemmel és a párommal egy lakást, semmi közöm az anyám által lakott lakáshoz.
Megírtam ezt a díjbeszedőnek, de őket nem érdekli.
Nem lehet csak úgy lemondani a szolgáltatásról. Ahhoz anyám is kell, ugye ő meg nem ír ilyet alá.
Menjenek, hajtsák be a LAKÁSÁBAN, ami ugye a fogyasztási hely a tartozást.
A haszonélvező kötelességei:
A haszonélvező minden előre tervezhető költséget visel az ingatlannal kapcsolatban: közüzemi számlák költségein túlmenően, a karbantartási feladatokat is saját költségére kell ellátni. (festés, mázolás) Az ingatlanban keletkezett károkat (tűz-, víz-, üvegkárt is abban az esetben, ha a kár a haszonélvező hibájából keletkezett!) is köteles megtéríteni. A haszonélvezőnek – ésszerű keretek között – lehetőséget kell biztosítania az ingatlan tulajdonos részére, hogy az ingatlan állapotának ellenőrzése céljából bejuthasson az ingatlanba. Érdemes tudni, hogy a haszonélvezőnek a normál használat során keletkezett értékcsökkenést (avulást) nem kell megfizetnie a tulajdonos részére.
Szia
Szépen vegyél elő minden papírt, és csattogj el egy ügyvédhez.Mivel te albérletben élsz, és ezt bérleti szerződéssel bizonyítani is tudod, így be lehet bizonyítani, hogy nem te csináltad a tartozást, hanem a haszonélvező, aki még mindig a lakásban él.Ha bizonyítottan nem teljesíti a kötelességeit (nem fizeti a számlát), akkor még ki is lehetne onnan rakni!De ehhez kell egy jó ügyvéd..
A tulajdonos kötelessége:
A tulajdonosnak saját költségen kell helyreállítania mindazokat a rongálódásokat, amik nem a haszonélvezőnek felróható okok miatt keletkeznek. (viharkár, földrengés, betörés stb.) A tulajdonos költségét terhelik azok a kiadások, amik a haszonélvezet megszűnésével a tulajdonosra szállnak át: víz, csatorna, gáz, villany bekötése. Szintén a tulajdonosnak kell állnia a kötelező hatósági ellenőrzések költségeit: ilyen például a kéményseprés, a gáz hatósági felülvizsgálatának költségei. Érdemes tudni, hogy a tulajdonos, csak akkor használhatja az ingatlant saját céljaira, ha ahhoz a haszonélvező kifejezetten hozzájárul. (A haszonélvező szélső esetben akár ki is tilthatja a tulajdonost a saját lakásából.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!