Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Felnevelnétek egy beteg...

Felnevelnétek egy beteg gyermeket és válnátok?

Figyelt kérdés

A kérdés elméleti, de van alapja (majd leírom, mi, ha válaszoltatok).

Tételezzük fel, hogy várandósságod első harmadában kiderül, hogy a gyermek, akit vársz, 90%, hogy betegen fog születni. Korábban volt szó a férjeddel erről a kérdésről, miszerint, ha a gyermek magatehetetlen lesz, szellemi fogyatékos, egész életében ápolásra szoruló, akkor nem vállaljátok, és megszakítjátok a terhességet.

De a gyermek szinte csoda, hogy megfogant, évek próbálkozása, első baba, megszeretted, nem akarod megszakítani a terhességet, és ott van a reménykeltő 10%, hogy egészséges lesz. A férjed ez esetben nem akar részt vállalni a család életéből, sok veszekedés után ez lett a konklúzió. Mert ugyan jól keres a pár, de a férj nem akarná arra "pazarolni" az életét, hogy életben tartsanak egy beteg gyermeket, aki egész életében fel sem fogja a szülei áldozatát, hogy mennyi mindenről lemondtak érte.

A nő úgy gondolja, hogy amíg a gyermek reagál a szeretetre, addig nem mondana le róla. Lehet, hogy tanulni nem fog, nem lesz normális élete, de ha a szeretet nyelvén tud, akkor "van létjogosultsága". A férj pedig felesleges áldozatvállalásnak látja, és a válásról beszél. A nő ismerte korábban a férfi álláspontját.

Ti mit tennétek a helyzetben nőként?

2012. máj. 14. 15:41
 31/92 anonim ***** válasza:
97%

én egy katolikus gimibe jártam és 12-ben előjött ez a téma, igaz nem először. Vallásos vagyok, de azt mondtam, h beteg gyerek nem kellene. Erre természetesen sokan felbolydultak, h pont én mondom ezt, aki imádom a gyerekeket és gyógypedagósnak készülök. Igen én mondom, mert a saját családomban (nagynéni aki velünk él) láttam mindent. A nagyszüleim korán meghaltak és ránk (anyura) maradt, illetve a dédimre. A dédim 1 éve meghalt. Azóta nálunk lakott, most egy intézetben van, mert egyszerűen nincs aki itthon legyen vele. Ő értelmi fogyatékos, anno az orvosok mondták, h vetessék el, de a mamámék nem hallgattak a dokira. S lám ez van.

De persze ezt addig senki nem érti meg, míg a saját bőrén nem tapasztalja, h milyen együtt élni egy beteg emberrel.

Így én is a ffi mellett állok. Létezik lombik-program és úgy tuti egészséges lesz a baba :)

elárulod, mi az alapja a kérdésnek?

2012. máj. 14. 16:29
 32/92 anonim ***** válasza:
81%
Attól függ, mi a baj.Mondjuk egy Down-kóros, de egyébkénttestileg egészséges gyereket megtartanák. Ha viszont súlyosabb, tényleg csak vegetál, akkor nem. Ha kiszámíthatatlan, mennyire lesz súlyos, akkor sem hiszem, hogy vállalnám. Szintén nem vállalnám,ha a betegség nem egy állapot, hanem ténylegesen beteg a gyerek, és csak szenved.
2012. máj. 14. 16:31
 33/92 anonim ***** válasza:
86%

Az abortusz ellen vagyok teljes mértékben,de ebben az esetben sajnos nem!

Az a gyerek beteg,ne legyél önző,hogy csak azért tartod meg,mert lehet nem lesz másik...

Szegény,ha majd feltud fogni pár dolgot és látja a többi viháncoló,futkosó gyereket,közben ő meg egy tolókocsiban,kifolyó nyállal ül és nézi őket,szerinted mit fog érezni?

Mikor látja,hogy te nem bírod,de mégis gondozod,akkor azt fogja gondolni,hogy inkább vetetett volna el,mert ez neki rossz...

Ha terhes lennék és ez lenne a helyzet,akkor is elvetetném,fájna,de csak a gyerek érdekében döntenék így...

Ha elvállalod,a férjed elhagy,dolgozni sem tudsz,párt se fogsz találni,nem lesz pénzed,nyomorogni fogtok,a gyógyszerekre majd alig futja ki...

Az a 90% az 90%,még,ha 10% ott is van,de nagyobb a valószínűsége,hogy beteg lesz...

Komolyan ezt akarod?

Örökbe fogadni is lehet majd,de akkor sem keserítenéd meg egy gyerek életét...

2012. máj. 14. 16:31
 34/92 anonim ***** válasza:
97%

Az apával értek egyet.

Ilyen egyetértést még nem tapasztaltam ezen az oldalon.

Néhány éve több tv riport is készült egy bigott vallásos családról. Az orvosok elmondták nekik, hogy a második gyermekük is mesterséges lélegeztetőn lesz egész életében, mesterségesen kell táplálni, értelmileg teljesen fogyatékos lesz. Megtartották, azzal az indokkal, hogy Istennek terve van vele.

Ha eszembe jut, máig is elborzadok.

2012. máj. 14. 16:37
 35/92 anonim ***** válasza:
97%
Én nő vagyok és én sem tartanám meg. Amúgy sem vagyok olyan nagyon abortusz párti, vannak esetek, amikor támogatom (szegénység, vagy védekezés, pl. gyógyszer mellett becsúszott baba), és ez meg pláne egy olyan eset, amikor azt mondom, azt a gyereket bizony el kell vetetni! És nem elsősorban önzőségből, hiszen nem tudhatjuk, hogy életünk során vajon nekünk lesz-e rosszabb, ha abból kell állnia a napjainknak/heteinknek/éveinknek, hogy ápolunk egy beteg gyereket, később embert, akinek fogalma sincs a külvilágról, vagy a gyerekünknek lesz-e rosszabb, hogy ő látja, hogy a környezete nem úgy viselkedik és él, ahogy ő, viszont nem lesz képes megérteni, hogy ez miért van. Szóval nem, semmiképp sem tartanám meg, ha azt mondanák az orvosok, hogy 90%, hogy beteg lesz. De még akkor sem, ha azt mondják, hogy 50-50%. Én nem akarok totózni 9 hónapig, hogy aztán egy életen át hibáztassam magam az esetleges rossz döntésemért, hogy kapásból 3 életet tettem tönkre a gyerek megszülésével. Még akkor is, ha csak ez az egy esélyem lett volna a gyerek szülésre. Ha valakinek évekig nem jön össze, inkább fogadjon örökbe, mint kockáztasson ilyeneken.
2012. máj. 14. 16:39
 36/92 anonim ***** válasza:
63%

Szülésznő barátnőm mesélt egy sztorit:

Egy terhes hölgynek mondták az UH-n, hogy a gyereknek nincs hasfala, a belei és a belső szervei szanaszét úszkálnak a magzatvízben. Ha megszüli, akkor pár percen belül meg fog halni, életképtelen lesz a méhen kívül, vetesse el.

A hölgy mondta, hogy nem veteti el, ha halva is, de megszüli és addig kihordja.

A szülést a barátnőm vezette. Tök egészséges volt a gyerek, az UH-s benézte a túl hosszú köldökzsinórt...

Nem betegség, de a férjem előző felesége amikor terhes volt, mondták nekik, hogy fiúk lesz. Egészen a szülésig. Aztán amikor kiszedték a babát, jól meglepődtek, mert lány lett...

Szóval ilyen is van, bár nem részletezted, hogy milyen jellegű a betegség, lehet-e ebben tévedni, vagy bombabiztos a diagnózis.

2012. máj. 14. 16:42
 37/92 anonim ***** válasza:
3%

Engedd meg kedves kérdező, hogy más megközelítésből próbáljak meg válaszolni erre a roppant embert próbáló kérdésre ezzel az idézettel. "A fogyatékos gyermekek helyzete. Ma az orvostudomány ott tart, hogy nagy biztonsággal tudja megállapítani, hogy egy születendő gyermek milyen életkilátásokkal fog rendelkezni a megszületése után, természetesen biológiai és nem társadalmi értelemben.

Amikor tehát kiderül, hogy egy magzat életesélyei kedvezőtlenek vagy hosszú életre szóló szövődményekkel születne meg akkor szokták az abortuszt felajánlani az édesanyának vagy házaspárnak! A keresztény tanácsadók és lelkigondozók tábora gyakorlatilag itt szakad ketté és mindkettő a maga álláspontját hangoztatja: Az egyik szerint a gyermeket el lehet vetetni mivel úgy is Isten elé kerül és így az üdvössége biztosítva van ráadásul a földi élete nem lenne kiteljesedett és boldog!"

A másik vélemény szerint pedig mindenképpen meg kell tartani a magzatot, mert az életet csak Isten veheti el aki adta azt. A Bibliai alapelvek alapján egyértelmű, hogy az utóbbi álláspontnak van létjogosultsága még ha ez értelmetlennek és szokatlannak is tűnik. Egészségügyben dolgozom és nem egy olyan családot ismertem meg munkám során akik tudatosan vállalták, hogy a gyermeküket bármilyen áron megtartják. Ezeken a helyeken olyan szeretetet és megértést találtam a gyermek felé amilyet kevés egészséges gyermek környezetében. Ráadásul keresztényként olyan lehetőségek birtokosai vagyunk mint Isten mindenhatósága és gyógyító hatalma. Számtalan bizonyságot olvastam ebben a témában, hogy bármilyen eltérést is állapítottak meg a magzatnál pl. Down kór, vízfejűség, nyitott gerinc, genetikai rendellenességek, valamely szerv kezdetlegessége...stb. Istenhez fordultak aki gyógyulást adott már az anyaméhben! Az orvosok ezeket nem tudják megmagyarázni! Elképzelhető, hogy ezek az esetek a hitet próbálják meg az ember életében!

Tehát abortálni nem szabad az ige szerint de Istenhez fordulni és gyógyításért imádkozni nagyon is szükséges!

2012. máj. 14. 16:50
 38/92 anonim ***** válasza:
71%

Tök jó volt az idézeted, amíg nem rontottad el ezzel a vallásos magyarázattal...

Nem tudom, feltűnt-e, de ez nem az a topic, ahol ilyesmit akar olvasni az ember. Direkt írta a Kérdező, hogy család szempontjából kíváncsi a véleményünkre, nem pedig arra, hogy valaki szerint mi bűn és mi nem...

A vallásos nézeted a te magánügyed, ne próbáld meg másra is ráerőltetni. Épp elég nehéz ez a kérdés anélkül is, hogy bűntudatot akarnál ébreszteni, vagy előadnád, hogy mi az EGYETLEN helyes megoldás ebben az esetben.

2012. máj. 14. 16:55
 39/92 anonim ***** válasza:
95%

37-es, azt írod:

"Ezeken a helyeken olyan szeretetet és megértést találtam a gyermek felé amilyet kevés egészséges gyermek környezetében."

És ha valaki TUDJA magáról, hogy erre nem képes? Hogy nem tudná szeretni, gondozni? Akkor nyomorítsa meg a saját életét és a gyerekét is azzal, hogy megszüli, de egész életében kínként és teherként tekint rá?

Egyébiránt elméleteket gyártani lehet. Az enyém például az, hogy az a kis lélek, aki hozzám leszületni készül(ne), eredendően ép, tökéletes. De ha a mi genetikánk, a fizikai "selejtségünk" miatt ez a lélek nem élhetne itt teljes életet, akkor inkább visszaküldöm oda, ahonnan jön. Mert az ő lelke tökéletes, és nem adhatok neki tökéletlen, fejlődésre, emberi kiteljesedésre alkalmatlan testet, fizikai valót. Nem zárhatom egy beteg test börtönébe egy életre és nem hagyhatom itt sorsára a halálomkor.

Én ezt érzem felelős döntésnek.

2012. máj. 14. 17:06
 40/92 anonim ***** válasza:
86%

Szia!

Megszakítanám a terhességet, mert lehet, hogy nekem jó lesz, hogy születni fog egy gyermekem, de neki nem, hiszen sosem élhet majd teljesértékű életet. Arról nem is beszélve, hogy mi történik majd vele, ha a történik velem vagy a férjemmel valami. Bár a szeretetnek hatalmas ereje van, bizonyos dolgokban sajnos szerintem mégsem elegendő csak ez az egy összetevő.

L/20

2012. máj. 14. 17:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!