Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit kezdjek barátnőm 16 éves...

Apácska33 kérdése:

Mit kezdjek barátnőm 16 éves kamasz lányával?

Figyelt kérdés

Anya apa elvált.A gyerekek szét választva.A lány januárban úgy döntött be vonul gyerek otthonban,mert itthon nem kap elég figyelmet!Anyának 2-3 munkahelye van a túlélés érdekében!(ismerős?)A gyerek folyamatos tinédzser betegségben szenved!Lázad,szembe megy a társadalmi elvárásokkal,de annak mindenféle előnyét élvezni akarja!Pl.Mondva csinált indokokkal feljelenti anyát a gyámhatóságnál,akik foglalkoznak az üggyel,persze kiderül,hogy alaptalan a vádaskodás!Amikor erre rákérdezünk,hogy miért?Nincs válasz."Nem emlékszem ilyenre!"Még a jegyzőkönyveket sem hajlandó megnézni!Az otthonba azért vonult be mert "ott sokkal jobb lesz!"Persze hamar rájön,hogy ott még rosszabb,de már késő vissza csinálni!2 éve iskoláról iskolára járunk,volt köztük alapítványos is aminek a tandíját most anyán követelik,mert a kislánynak az sem volt jó!Néha eltűnik hónapokra,életjelet sem adva magáról.Majd amikor előkerül önérzetesen mindenre van magyarázat!Természetesen ami hibát elkövetett,talál rá felmentést!A otthonból folyamatosan szökésben van,iskolába továbbra se jár!Az otthonnak nincs kapacitása minden gyerekkel egyénileg foglalkozni!Amikor épp nincs eltűnve a délutánjait nálunk tölti,netezzéssel,cigivel,amit természetesen anya szponzoráljon,miközben állam bácsi szigorúan követeli a gyerek gondozási díját!Amit nem tudom mire fordítanak,mert a gyerek konkrétan átmeneti szállónak nézi az otthont.Ha úgy van indíttatás be megy,ott alszik!Persze miután folyamatos szökésben van zsebpénz nincs tőlük!A változás minimális jelét sem mutatja,pedig csak az elmúlt 1 évben legalább 30 tiszta lapot kapott tőlünk!Arról már nem is beszélek,hogy az anyját minek nézi és nem által ezt megosztani különböző közösségi portálokon!Így jutottunk el ide is.

Röviden ennyi!A többit max. privátban!Ötlet?

2011. dec. 28. 08:46
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim ***** válasza:
53%

ma 10:50

Mint írtam,vannak helyzetek amikor a szülők a hibásak,de nem minden esetben.

Van amikor a szülő sem tehet róla,hogy ahogy nevezted "szörnyet" szült a világra.

A munkám során nagyon sok kisiklott életű tinédzserekkel,felnőttekkel kerülök kapcsolatba.

Nagyon sok "híres" esetet is tanulmányozni kellett..

Írhatnék híres sorozatgyilkosokról vagy gyilkosokról akiknek nem volt rossz családi hátterük,akiknek teljesen normális anyjuk/apjuk volt.

De írok 2 történetet ami pár éve történt-

Az egyiknél az édesanya a legszelídebb,legodaadóbb édesanya akit valaha is volt alkalmam megismerni.11 gyermeket hozott a világra,és a háború,az 56-os események és egyéb események dacára mindig a lehető legjobbakat tette a gyermekeiért.Vallásos asszonyként olyan hogy drog,alkohol,cigi,kicsapongó élet szóba sem jöhetett.Egyik gyerekére sem erőltette a vallását,így ez sem volt hátrány.

Mind a 11 gyermek felnőtt ember lett.Van köztük orvos,tanárnő,pap,mérnök..De van köztük 1 gyerek aki gyilkos,és 15 évet ült 2 ember meggyilkolása miatt.Ez a férfi már kicsinek is gonosz,rossz volt.Pedig a testvérei is próbáltak segíteni rajta ,hiba.Ismerem az egész családot,sőt nagyon jól ismerem őket(és volt alkalmam mindenkivel rengeteget beszélgetnem) hiszen ők az én családom.A nagyanyámról írtam,és a nagynénéimről,nagybátyáimról.A nagybátyám aki ölt,vele is beszélgettem,hogy megértsem miért tette amit tett..De csak egy vigyorgás volt a válasz..

Vagy a másik történet,szintén pár éve történt-.Az anyuka imádja a fiát,akit elítélnek először erőszak elkövetése miatt.Egy 14 éves lány volt a szemtanú.A fiú megfenyegeti a lányt,hogyha szabadul,megölni.Senki nem hitt neki. 5 év múlva jó magaviselettel kiengedik,és a szabadulása után 1 hónappal a pöcegödörbe fojtotta bele az akkor 14 éves szemtanút.Életfogytiglant kap,és az anyuka még ma is a fiát védi,mondván,neki volt igaza.A nagymama aki áldott jó lélek itta meg a levét az egésznek.A falubeliek a nagyit bántják még ma is.Az ő háza falára írják nagybetűkkel,hogy gyilkos!Pedig ő csak egy szerencsétlen öregember aki em is tudott az egészről semmit..

Szóval nem minden esetben a szülők a hibásak,vagy a nevelés..Ahogy írta valaki vannak született gonosz lelkűek..

2011. dec. 28. 11:10
 32/60 anonim ***** válasza:
javítok: Még mindig ül a börtönben..(ült helyett ül)
2011. dec. 28. 11:14
 33/60 anonim ***** válasza:
65%

Ezt értem, ez itt két eset a sok közül, ráadásul a másodikat már meg is kérdőjelezhetem anya szempontból! Ha az anya a fiának adott igazat, akkor ő nem nevethető ugyanolyan bűnösnek, mint a fia? De! Mert ha védi, mondván: ártatlan a fia, akkor még megértem, hogy az anyai naiv szeretet beszél belőle, értem, hogy próbálja a jót látni a fiában. De hogy igazat ad neki a gyilkosságban?

Minden gyerek ártatlanul, bűnök nélkül születik. Csak mindenki másképp reagál a külvilág rezgéseire. A kérdésben szereplő lány igen messze van a te kétszeres gyilkos rokonodtól.

2011. dec. 28. 11:18
 34/60 anonim ***** válasza:
91%
Nem tudom mit vagytok így kibukva. Az égetnivalóan rossz, lázadó gyerek nem magától jött létre, és nem is tegnapelőtt. Ahhoz hosszú évek kitartó "munkája", elhidegülése kellett, hogy a gyerek úgymond ne találja a helyét a világban, lázadjon, feleseljen, drogozzon, ne legyen rendes értékrendje! Ami akkor is a szülők hibája, ha az anya azt mondja: hát 3 munkahelyem van, egész nap hajtok, kidolgozom a belem, hogy ennek a büdös kölyöknek mindene meglegyen, az meg mégis egy hálátlan diszó lett! Megkérdezném: mikor beszélgettek ŐSZINTÉN el a gyerekkel? Nem arról, hogy te mocskos gyerek miért csinálod ezt, hiszen mindent megadtam neked, vagy hogy mi volt a suliban, megcsináltad-e a házidat? Hanem őszintén, átlagos dolgokról, hogy mit érez, mit szeret, mit nem szeret? Ma egy átlagos szülő a munkára, hajtásra, stb-re fogva napi átlag 7 percet fordít a gyerekére. Kérdezem én, csoda, ha a gyerek el van vadulva? A másik meg, hogy nem látjuk az igazi szituációt, a gyerek csak azt visszhangozza, amit otthon lát, és ha látja, hogy otthon szar van, akkor menekül! Gondolom ez sem egy következetes mintacsalád!
2011. dec. 28. 11:32
 35/60 anonim ***** válasza:
Egyetértek 72%-ossal! Be tudnád linkelni a lány által írtakat? Nagyon fontos az őszinteség és az, hogy megismerjük a másik oldalt is! (Hiszen ez a deviancia már segítségért kiáltás.)
2011. dec. 28. 11:59
 36/60 anonim ***** válasza:

ma 11:59

olvass vissza,valaki ár belinkelte a lány kérdését is..

2011. dec. 28. 12:01
 37/60 anonim ***** válasza:
100%
Igen, valóban belinkelték, figyelmetlen voltam. Az ott olvasottak alapján azért változik a helyzet. (Igaz, a lány nem ír a saját hibáiról.) Kérdező, elolvastad te egyáltalán az ott írtakat? Rólad is van említés. Méghozzá eléggé optimális. Véleményem szerint, a 16 évesünk elég értelmesen írt, nem tűnt lázadó kamasznak. Tényleg az anyával lehet(ett) valami nagy gáz. És mint említve volt: te korábban nem éltél velük. Mi az már, hogy egyszer nem engedem be a gyerekem, aztán meg puszilgatom??? Az "anya" érzelmileg egy perccel sem lehet idősebb a lányánál...
2011. dec. 28. 12:33
 38/60 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, Kérdező, mit vársz most tőlünk, verbális hátpaskolást, hogy hejdejó szülők vagytok? Nyilvánvalóan a gyerek személyisége nem most alakult ilyenné, lehet, hogy Te még a láthatáron sem voltál akkor. Lehet, hogy amióta ott vagy rendezetnek tűnik minden, de anno nem volt az.

Nem várhatod el a lánytól, hogy elfelejtsen olyan dolgokat amik vele történtek, amik beleégtek az emlékezetébe, vagy "csak" a tudatalattiába rögzültek.

Számomra világos, hogy egy nagyon érzékeny lány, akit a körülmények nem segítették, inkább csak nehezítették a dolgát. És nem, nem kell ahhoz verés, hogy valakiből érzelmi analfabéta legyen, elég csak egy alapvetően nem meg kapott helyes törődés.

2011. dec. 28. 13:58
 39/60 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hozzászólásokat!

Mindegyik a maga nemében hasznos volt és megfontolandó!Nem vártam senkitől megoldást!Mert az valószínűleg nincs!A megoldáshoz mindkét fél kell!Mint ahogy a gyerek nevelést sem lehet csak egy ember számlájához írni!A gyerek nevelése,jellemének kialakulása első sorban a szülőkön,továbbiakban a külső behatásokon múlik!Gyakorlatilag ez a kis eszme csere is külső behatás!Az azért érdekes,hogy az apa szerepét senki nem firtatta ebben a jelem fejlődésben!De mindegy!Nem tisztem az ő felelősségét Gór cső alá venni!Nem tudnék objektíven gondolkodni ebben az esetben!

A másik!Nem mondtam hogy egy buta nevelhetetlen vásott kölyökről van szó!Nyilván hibásak a szülők is nagy részben a gyerek hova fejlődésében!De ezzel ugye nem azt akarjátok mondani,hogy innentől a gyereket mentsük fel minden hibája alól és nézzünk el neki mindent mert hiszen ő itt csak áldozat!Mint említettem nem robot!Vannak önálló gondolatai,cselekedetei amiknek mint felnőtt ember esetében is,súlya következménye van!

Még egyszer köszönöm a hozzászólásokat!Még azokat is amik ránk(szülőkre) nézve nem voltak túl hízelgőek!Nagyon sok igazság tartalma volt azoknak is!Mint ahogy a hízelgő válaszok egy jó része is néha túlzás!Hiszen melyik ember lenne képes a gyerekét magára hagyni vagy eldobni magától?Remélem a gyerek ezeknek a hatására egy kicsit magába száll!És végre akar velünk kommunikálni!

üdv:Apácska

2011. dec. 28. 15:33
 40/60 anonim ***** válasza:

őszinte nyitott sziv kell- mindkét félnek-

ha a szülei sem kapták meg azt amit ez a "gyeremek" vár az igazi szüleitől kérdem én ebből a szemszögből nézve érthető, ha egy szülő igy reagál, igy viselkedik a gyermekével kedves apácska és pótgyermek?

kedves kérdező: te megkaptad-e mindazt a szüleidtől amiért ez a gyermek lázadozik? ha nem érthető, hogy nem tudsz mit kezdeni vele, ha igen segits neki abban amiért te éppen ebbe a családba pottyantál, mint pótszülő...bizonyára nem véletlen vagy velük...nyisd ki a szived felé, mintha a sajátod lenne és probáld meg az ő szintéjre lemenni és megérteni őt, vagy beszélni az anyjával, hogy ő miért nem nyilik meg neki úgy? mit követett el ez a gyeremek az ő szemében? talán a volt férjét látja benne, amiért rá vetiti ki a dühét? kérdezd meg talán elmondja neked...

2011. dec. 28. 15:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!