Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek ebben a kilátástala...

Mit tegyek ebben a kilátástalan helyzetben, teljesen tanácstalan vagyok?

Figyelt kérdés

3 hete elhunytak a szüleim autóbalesetben. De a kérdésem és a segítségkérésem nem erre irányul.

Van egy 16 éves öcsém aki azóta nálunk van. A szüleinknek 2 ingatlana van, volt. Szóval az egyik egy 60% kész családi ház, a másik pedig az a lakás ahol éltek.

Illetve van a mi lakásunk. Viszont ez kicsi, itt nem tudunk rendesen élni. Nekünk is van 2 gyerekünk.

Szóval a lakás az 3 szobás. Nem tudom mit csináljak, egyelőre úgy gondoltam, hogy oda át költözünk mi. Viszont ez se jó megoldás hosszú távon. Folytassuk a családi ház építését esetleg?

A férjem nem szól ebbe bele és nem tudok senkitől tanácsot kérni, hogy mi lenne a jó megoldás hosszabb távon hogy mindenkinek jó legyen.

tegnapelőtt 19:25
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
100%

Még folyamatban van a gyámság, hagyatéki, mire találsz vevőt, akkor jön a herce-hurca,mert még kiskorú.

Ha már látod nagyjából, mi mikorra lesz meg, el tudjátok dönteni, hogy belevágtok az eladásba, vagy vártok mire betölti a 18-at és eladja egyszerűbben.

Egy ingatlant eladnék, egy tesónak, egy saját részre.

tegnapelőtt 21:05
 22/46 anonim ***** válasza:
100%

Beköltözhettek oda, az már kettőtök öröksége. Akkor is, ha a hagyatéki eljárás még el sem kezdődött. Ráadásul az öcsédnek az volt eddig is az otthona.

Hacsak nem kell félni attól, hogy valahol lapul egy végrendelet és mégsem ti örököltök, ezt senki nem fogja számon kérni. Mármint a bekötözést.

Habár az öcsédnek lehet, hogy egy ideig jobb lenne nem ott lakni, ahol a sok emlék van.

(De az is lehet, hogy az segítene neki. Ezt te döntsd el..meg ő, persze..ketten, közösen)

tegnapelőtt 21:06
 23/46 anonim ***** válasza:
93%

Azt is figyelembe kell venni, hogy el kell osztani a hagyatékot. A közös tulajdon konfliktusforrás lehet.

Hol vannak az ingatlanok? Valóban megvan az a ház 60%-os készültségű?

Az öcséd 18 éves kora után hol szeretne lakni? Fog felsőfokú tanulmányokat folytatni esetleg más városban? Fog tudni felelősen bánni az örökséggel?

Őt is ajánlanám, nem olcsó, de hasznos:

[link]

Egy e-mailt mindenképpen megér. Az élettapasztalata és a tudása látszik a blogjából.

tegnapelőtt 21:15
 24/46 anonim ***** válasza:
91%

Van még egy dolog, a részhagyaték átadás. Jegyzővel egyeztetve, az ingatlan eladható, nyilván minden lehetséges örökös hozzájárulása kell, és a szerződés akkor lép érvénybe (adás-vételi), ha a hagyatéki tárgyalás és átadás megtörtént.

Ezzel is nyerhettek időt, mert maga a hirdetés sem egy hét lesz.

tegnapelőtt 21:16
 25/46 anonim ***** válasza:
100%
#24, az egyik örökös nem írhat alá, mert kiskorú. Az ő aláírása ebben az esetben semmis. Kell a gyámhivatali engedély. Annak elindításához pedig a jogerős hagyatéki végzés.
tegnapelőtt 21:20
 26/46 AzImi válasza:
10%
Őszinte részvétem. Egy 16 éves már van annyira nagyfiú, hogy el tudja látni magát, persze jó ha rá tudtok nézni minden nap, de ez már olyan kor amikor el lehet kezdeni, hogy önállósodjon. Dolgozni is tud már hivatalosan.
tegnapelőtt 21:29
 27/46 anonim ***** válasza:
89%
Mire meglesz a hagyatéki nagykorú lesz a tesó
tegnapelőtt 21:33
 28/46 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat. A tesóm szeretne ott maradni a lakásban.

Egyáltalán nem szeretném és ő se, hogy egyedül maradjon és egyedül éljen és én majd néha rá nézek. És iskolába jár, jövőre fog érettségizni és természetesen továbbtanul. Erre szeretném ha továbbra is koncentrálna, nem kell dolgoznia menni. Eddigi tervei szerint a városban lévő egyetemre szeretne menni.

tegnapelőtt 21:42
 29/46 anonim ***** válasza:
83%
26 az öcsém 16, elöbb fejezze be a gimnáziumot meg a tanulmányait majd utána dolgozhat, vagy te a 16 éves fiad, magára hagynád, nesze dolgozzál mossál főzzél, takarítsál?
tegnapelőtt 21:54
 30/46 anonim ***** válasza:
95%

Elöször is részvétem a veszteségetek miatt.

Érthetö, ha egyelöre teljesen össze vagy zavarodva, hagyj magatknak idöt.

Most szerintem vagy a testvéred költözik átmenetileg hozzátok, vagy ti a szülöi lakásba. (Nekem az utóbbi tünne talán jobbnak, föleg az öcséd miatt.

Egyelöre hivatalosan semmit nem tudtok tenni, amíg az alapdolog nem rendezödnek: egyrészt a gyámság kérdése - ez csak idöbe telik, de egyébként egyértelmü -, másrészt a hagyaték, ez pár hónap alatt elrendezödik, addig semmit sem tudtok eleve intézni.

Elvileg el lehet adni késöbb a lakást is vagy a házat is, de az eladási ár felét a gyámhatóság zárolja az öcséd nagykorúságáig. De egyáltalán nem muszáj eladni, ez csak lehetöség.

Késöbb, ha a jogi rész egyenesben van, végig lehet gondolni a lehetöségeket.

Eladhatjátok a saját lakásotokat és beköltöztök a meglévö lakásba, a házat meg vagy eladjátok, vagy befejezitek, vagy marad így.

Adott esetben megoldás lehet a lakásotok árából befejezni a házat, az öcsédet id odaköltöztetni, a másik lakást meg kiadni, vagy a ti lakásotokat adni ki, és a szülöi lakásban lakni.

A házat vagy a lakást eladni nem lenne túl jó ötlet, mert az értékállóbb, mint egy bankszámla.

De a lényeg, hogy egyelöre nem kell semmit tenni, van idötök böven átgondolni, hogy mi legyen.

A szülöi lakásba beköltözhettek minden gond nélkül, mert az öcséd és te vagytok az örökösök.

tegnapelőtt 22:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!