Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szeretném elvégezni az orvosit...

Szeretném elvégezni az orvosit, a férjem semmiben nem támogat? Miért nem látja, hogy ez nekem így nem élet?

Figyelt kérdés

2 éve vagyunk házasok, a lányunk 8 hónapos.

Sokáig kerestem az utamat, 3 egyetemi képzést is kipróbáltam, de egyiknél sem éreztem azt, hogy azok lennének a nekem valók. Utána férjhez mentem, megszületett a kislányunk és most itthon vagyok vele. Van hobbim, nyelvet is tanulok, de érzem, hogy ennél többre vágyom...

Az orvosi mindig érdekelt, de féltem a kihívástól, attól, hogy elkezdem, de nem sikerül. Viszont már azt érzem, hogyha ennyi év után is eszembe jut, akkor igenis megér egy próbát.

Először érettségizni szeretnék emelt szinten kémiából és biológiából. Mivel középiskolában teljesen humán beállítottságú voltam és mind a két tárgyból azért lett jó jegyem, mert a tanárunk tudta, hogy nem egy emelt nyelv és történelem tagozatos osztályból fogunk az orvosira indulni és a dolgozataink kérdéseit előre kiadta általában ismétlés címszó alatt. Szóval az ilyen szintű tudásom körülbelül a nullával egyenlő, ezért először ezt szeretném rendbe tenni. Emiatt 2023-ban jelentkeznék csak, addig a kémiával, biológiával foglalkoznék, készülnék az érettségikre. Az időmből igazából kitelik.

A szüleim támogatnak, örültek a hírnek. A férjem meg ellenzi, mert hogy még úgy is nehéz, hogyha az embernek semmi dolga, kötelezettsége mellette, nemhogy gyerek mellett. És hogy ezzel azt döntöm el, hogy a gyerekem a fél gyerekkorát nélkülem fogja eltölteni. Mintha ő amúgy 24/7 a lányunkkal, vagy velem lenne. Ő is ugyanúgy dolgozik, más anyák sem vannak évekig 0-24 a gyerek mellett. Ráadásul mire kezdeném az egyetemet, a lányunk sem lesz már ennyire pici.

Én mindenben mellette álltam mindig, támogattam, amiben csak tudtam. Rosszul esik, hogy ő ehhez így áll hozzá, és csak lebeszélne az egészről.

2021. dec. 30. 12:01
 81/119 anonim ***** válasza:
96%

Az orvosinak nem a háztartásbeliség a szinonimája, inkább két végletnek mondanám. Orvosként mondom, hogy ez nem ilyen egyszerű, hogy eldöntöd és 6 év múlva orvos leszel. Komoly elhivatottság és kitartás kell. Nem mondom, hogy nem lehet megcsinálni, mert nekem is volt 40 éves csoporttársam, aki 35 éves kora körül jött rá, hogy a szakmájában nem boldog és felvételizett egy gyerek mellett. De azt is hozzá kell tenni, hogy 10-11 év alatt végezte el az orvosit, és a csúszások nem ritkák akkor sem, ha az embernek még nincsen saját családja és csak az egyetemre koncentrálhat.

Az tök jó, hogy a mindennapi megélhetés nem kerülne veszélybe, de azt írod belefogtál 3 egyetemi képzésbe is, csak otthagytad. Gondolom az államilag támogatott féléveid ezzel párhuzamosan fogytak. Orvosi esetén az állam 7 évet támogat, ha te már felhasználtál ebből a 3 képzésre 3 félévet, a legutolsó félévet mindenféle csúszás nélkül így is fizetned kell. Nem tudom mennyi most egy félév az orvosin, amikor én egyetemista voltam 1.050.000 ft volt. Ha megcsúszol, ami esélyes, még annyiszor legalább ennyi. Ezt is érdemes belekalkulálni, hogy ki tudjátok-e fizetni. Illetve érdemes elgondolkodni, ha elvégzed az egyetemet, mi lesz a munkádban. Ha praktizáló orvos akarsz lenni, az államvizsga után rezidensképzés+szakorvosképzés következik, amikoris kórházban dolgozol. Ott senkit nem fog érdekelni, hogy gyereked van, vagy elutazol, vagy hétvégén szülinapot ünnepelnél. Ha be vagy osztva dolgozni így jártál, ha a normál munkarend mellett havi 7 ügyeleted van és mellette műszakolsz is, ez van.

2021. dec. 30. 13:42
 82/119 anonim ***** válasza:
94%
Az a baj, hogy magán a kérdésen, a válaszokon és az egész hozzáálláson látszik, hogy a kérdezőnek semmi köze a való világhoz. Mi történik, ha 5 év múlva külön szeretnének válni a párjával és épp az orvosit végzi? Az orvosin rengeteget kell tanulni, gyerek mellett lehetetlen. (Orvos családból jöttem...) látszik, hogy soha nem kellett magát eltartani és nem igazán érti ezt a "felnőtt" dolgot. En azt javaslom, hogy fogjon bele, jó tapasztalat lesz a felnőtté váláshoz... Valószínűleg nem veszik fel, de ha mégis, akkor is ki fog hullani az első biokémia szigorlaton.
2021. dec. 30. 13:43
 83/119 anonim ***** válasza:
87%
Ja hogy a férjnek van 2 cége, passzív jövedelem, meg bejárónő is van, és még anyuka is besegít. Nem csoda, hogy nem tudsz mit kezdeni magaddal a nagy kényelemben.
2021. dec. 30. 13:54
 84/119 anonim ***** válasza:
87%
Ha ilyen jó életed van akkor menny az orvosira en addig cserelek veled szivesen unatkoznek
2021. dec. 30. 13:56
 85/119 anonim ***** válasza:
93%

Szia. Én megértem, hogy szeretnél valamit csinálni, de az orvosi nem tűnik jó otletnek. sot, az én orvos ismerőseim családalapítás után inkább váltottak valami masra.

Ha passzív jövedelemből elő jómódú feleség lennék annyi izgalmasabb hobbit tudnék kitalálni, amiből születhet valami szép vallalkozas! És akkor nem kell random idopontokban ügyelned meg ilyesmi.

2021. dec. 30. 13:57
 86/119 anonim ***** válasza:
80%
Anyukam a PHD-t csinálta kisgyerek mellett és úgy hogy beadott 1 éves koromba bölcsödébe még így is csúszott 2 évet
2021. dec. 30. 14:04
 87/119 anonim ***** válasza:
97%
Anyám orvos, fél éves koromban bölcsibe adtak, mert a nagyszüleim mégsem értek rá. Kora gyerekkoromból arra emlékszem, hogy anyám soha nem volt jelen. Vagy tanult, dolgozott, vagy ha otthon volt kimerült volt és aludt. Havonta többször ügyelt, olyankor apámmal voltam otthon és évekig rémálmaim voltak nélküle. Neki ez a hivatása, nagyon jó szakember, a betegei imádják, anyagi helyzetünk stabil volt, de hazudnék, ha azt mondanám, nem irigykedtem azokra az osztálytársaimra, akikkel többet tudott foglalkozni az anyjuk pici korukban, a legfogékonyabb időszakban.
2021. dec. 30. 14:12
 88/119 anonim ***** válasza:
93%

Az a baj hogy gozod sincs mibe vágsz bele.

Az orvoshoz nem elég annyi hogy humán beállítottságú vagy és érdekel.

Én anno "csak" egy apolokepzest kezdtem el és a gyakorlat olyan szinten kicsinalt idegileg hogy sirogorcsot kaptam hogy én ezt nem csinálom tovább.

Az orvosoknak sem sokkal könnyebb. Bizonyos területeken még rosszabb.

Te meg ahogy a mellékelt ábra mutatja elég könnyen feladod.

Megertem a ferjedet, nem akarja hogy éveket vesztegess el.

2021. dec. 30. 14:16
 89/119 anonim ***** válasza:
89%
86os vagyok jah és anyukám világ életébe biológus szeretett volna lenni nem csak unaloműzésből és ez az ami nagyon fontos ,hogy ha belevágsz valamibe akkor szenvedéllyel csináld mert itt ahogy leírtad nem úgy látszott.Szerintem gondold végig ,hogy mi az ami igazán érdekel mert nagyon szerencsés vagy ,hogy a pénz nem akadály tehát gyakorlatilag bármi lehetsz.És ha a férjed látja hogy te tényleg akarod akkor biztos támogatni fog de szerintem ismer eléggé ahoz hogy tudja hogy ez csak egy unaloműzés lenne.
2021. dec. 30. 14:19
 90/119 anonim ***** válasza:
81%
Trollunk van.
2021. dec. 30. 14:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!