Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szeretném elvégezni az orvosit...

Szeretném elvégezni az orvosit, a férjem semmiben nem támogat? Miért nem látja, hogy ez nekem így nem élet?

Figyelt kérdés

2 éve vagyunk házasok, a lányunk 8 hónapos.

Sokáig kerestem az utamat, 3 egyetemi képzést is kipróbáltam, de egyiknél sem éreztem azt, hogy azok lennének a nekem valók. Utána férjhez mentem, megszületett a kislányunk és most itthon vagyok vele. Van hobbim, nyelvet is tanulok, de érzem, hogy ennél többre vágyom...

Az orvosi mindig érdekelt, de féltem a kihívástól, attól, hogy elkezdem, de nem sikerül. Viszont már azt érzem, hogyha ennyi év után is eszembe jut, akkor igenis megér egy próbát.

Először érettségizni szeretnék emelt szinten kémiából és biológiából. Mivel középiskolában teljesen humán beállítottságú voltam és mind a két tárgyból azért lett jó jegyem, mert a tanárunk tudta, hogy nem egy emelt nyelv és történelem tagozatos osztályból fogunk az orvosira indulni és a dolgozataink kérdéseit előre kiadta általában ismétlés címszó alatt. Szóval az ilyen szintű tudásom körülbelül a nullával egyenlő, ezért először ezt szeretném rendbe tenni. Emiatt 2023-ban jelentkeznék csak, addig a kémiával, biológiával foglalkoznék, készülnék az érettségikre. Az időmből igazából kitelik.

A szüleim támogatnak, örültek a hírnek. A férjem meg ellenzi, mert hogy még úgy is nehéz, hogyha az embernek semmi dolga, kötelezettsége mellette, nemhogy gyerek mellett. És hogy ezzel azt döntöm el, hogy a gyerekem a fél gyerekkorát nélkülem fogja eltölteni. Mintha ő amúgy 24/7 a lányunkkal, vagy velem lenne. Ő is ugyanúgy dolgozik, más anyák sem vannak évekig 0-24 a gyerek mellett. Ráadásul mire kezdeném az egyetemet, a lányunk sem lesz már ennyire pici.

Én mindenben mellette álltam mindig, támogattam, amiben csak tudtam. Rosszul esik, hogy ő ehhez így áll hozzá, és csak lebeszélne az egészről.

2021. dec. 30. 12:01
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯
 91/119 anonim ***** válasza:
90%
Nem tudnál ápolóként dolgozni? Undorodsz a betegektől? Akkor orvosnak se menj! Elárulom neked, hogy munkabeosztás szinte ugyan az. Beteghez meg az orvosnak is kell érnie. Az ápók képzeld nem csak pelenkáznak meg ilyenek, az jobb helyeken a segédápolók végzik amúgy is.
2021. dec. 30. 14:24
 92/119 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem már rég nem olvassa a kommenteket. Talán besokallt tőlük? Nekem már az élettől is elment volna a kedvem, ha én kaptam volna a válaszokat😄
2021. dec. 30. 14:25
 93/119 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem meg olvasgatja csak mar 100 féle képpen elmonduk neki az igazat es olyan onfejü hogy nem tudja belatni
2021. dec. 30. 14:30
 94/119 anonim ***** válasza:
49%
Ez azért így nem igaz, orvosként nagyon sok lehetőség van elhelyezkedni. Olyan területek is szóba jöhetnek, ahol egyáltalán nem kell betegekkel foglalkozni, kutatás meg miegyéb. Családorvosként is majdnem mindent az asszisztens intéz. Tudom, mert többször voltam varratszedésre, a családorvos nem mozdítja az ujja begyét sem, ha nem akarja. A piszkos munkára ott az asszisztens.
2021. dec. 30. 14:30
 95/119 anonim ***** válasza:
91%

"Más egészségügyi képzés nem érdekel, nem tudnék pl. ápolóként dolgozni."

Ezt add elő a felvételin is :D :D

2021. dec. 30. 14:36
 96/119 anonim ***** válasza:
16%

Nyugodtan pontozzon le, aki akar, de én abszolút a kérdező pártján állok.

Anno 17 évesen a pályaválasztás előtt még halvány lila fogalmam nem volt arról, hogy mit akarok kezdeni magammal… csomó minden érdekelt, de nem tudtam eldönteni, hogy mi az, ami valóban az én utam lenne. Ebben pedig szerintem semmi meglepő nincsen, hiszen annyi idősen még nem volt semmi rálátásom a világra, nem volt semmi tapasztalatom, fogalmam nem volt mivel szeretnék foglalkozni, mi illene legjobban hozzám, miben lennék a legjobb stb., illetve soha senki részéről nem kaptam pozitív megerősítést, bíztatást, támogatást. Hiába voltak jó eredményeim, én azt éreztem, hogy nekem úgysem menne, nincs is értelme megpróbálni stb., hiszen egész életemben ezt hallgattam a környezetemtől. Így az érettségi után én sem tanultam tovább rögtön, pontosabban később egyszer belekezdtem egy képzésbe, de otthagytam. Csak pár évvel később tanultam tovább mikor már úgy éreztem, hogy megtaláltam a szakom, erős motivációm van, egyértelműen szeretnék több ismeretet szerezni az adott területen stb. és egy fokkal jobban álltam önbizalom, magabiztosság terén is. Ehhez nekem is érettségiznem kellett, arra pedig én is hagytam magamnak felkészülési időt bőven és szükség is volt rá, hiszen azt a tudást senki sem a kis ujjából rázza ki…. én évekkel előtte érettségiztem és előtte is teljesen mást tanultam a gimnáziumban, így nyilván külön fel kellett készülnöm az érettségikre. Nem volt egy gyors vagy könnyű feladat, de sikerültek az érettségik és felvettek, elvégeztem az egyetemet. Mindeközben mást sem kaptam a környezetemtől csak a szokásos lehúzást, hogy ez a legnagyobb hülyeség, semmi értelme, felesleges, úgysem fog menni, hülye vagy hozzá, meg se próbáld, nem neked való, egybe belekezdtél azt is ott fogod hagyni stb., stb., ami nélkül milliószor könnyebb lett volna az életem minden szempontból. Ha rájuk hallgatok most talán a 8 általánosom se lenne meg… Én azt gondolom a kérdező terve is abszolút reális a felkészülést stb. tekintve, így én egyértelműen támogatnám a döntésében és azt gondolom, hogy érdemes megpróbálni. Illetve a saját tapasztalataim miatt is én mindenképpen azon az állásponton vagyok, hogy igenis támogatni kell a szeretteinket a törekvéseikben még akkor is, ha esetleg mi nem értünk egyet teljes mértékben a döntéseikben vagy mi máshogyan döntenénk, ugyanis egy másik ember életéről van szó.

A másik amit kiemelnék az az, hogy a szülői szerep sem azt jelenti, hogy a gyerek születésétől kezdve a szülők identitásukat vesztik és megszűnnek önálló, gondolkodó, tevékeny emberi lényekként működni. Rengeteg ember, sőt az emberek többsége nem ül otthon 0-24 a kisszobában a gyerek mellett, hanem ugyanúgy dolgoznak, tanulnak, szórakoznak stb. Teljesen normális, ha valakinek a gyereknevelésen túl is vannak ambíciói, sőt. Az én anyukám “csak”

pedagógus, de ő is nagyon sokat volt távol, túlórázott, kirándult, a munkaidején kívül este végezte el az adminisztrációs feladatokat, készült a foglalkozásokra stb., ez teljesen általános, sok munkahelyen kell sajnos vagy nem sajnos kidolgoznod a beled is, hazavinned a munkát, túlórázni stb. Az orvosi egyetem és maga az orvosi hivatás nyilván egy különösen nehéz, munkás, sok időt és szorgalmat, elszántságot, motivációt stb. igénylő dolog és ezt én sem vitatom, de azért ne csináljunk már úgy mintha ne lennének gyerekes orvostanhallgatók, orvosok sehol a világon, mert ez meg a másik véglet… Én rendkívül károsnak tartom azt a fajta vélekedést, mi szerint az orvosok szinte egy külön fajként vannak kezelve és a családomon belül, barátaim között is láttam már nem egy példát arra, hogy kis híján tönkremennek amiatt, mert a társadalom elvárja, hogy egy orvos tökéletes legyen, soha ne tévedjen semmiben, soha ne hibázzon, éljen 100% egészséges és példaértékű életet, mindig legyen maximálisan felkészült, mindent tudjon azonnal, ne kapjon kettest egy vizsgájára sem mert “NeMsZEReTNémHOgYegYolyAnorvOSKezeELJENakIkettEsselcsaKéppEnÁtment” stb. és ennek a legkisebb következménye az, hogy az egyébként elszánt és jó képességű emberek nem mernek felvételizni vagy nem fejezik be a képzést, mert vannak ennél sokkal súlyosabb negatív hatásai is. Illetve az is szemet szúrt, hogy sokan úgy csinálnak mintha kizárólag a kérdező feladata lenne a gyerekről gondoskodni, holott ez nincs így, az apa kötelessége is ugyanúgy. Ha pedig ehhez van bárminemű segítségük, akár bejárónő, akár a nagymama stb., akkor szerencsések és jól teszik, ha ezzel a lehetőséggel élnek.

Volt egy-két azt gondolom hasznos és segítő szándékú hozzászólás is (és ez alatt nem csak azt értem, akik szerint jó ötlet az orvosi a kérdező helyzetében), de ha most csak a hozzászólások többségére alapoznék, akkor kb. felkötném magam az első fára, amit meglátok… szerintem nagyon nincs ez így rendben.

Úgyhogy összességében én azt mondom, hogy egy próbát mindenképpen megér, ha valóban ehhez érzel motivációt. Az pedig nagyon sajnálatos, hogy a párod ebben nem támogat. Te ismered őt, ha lehet vele normálisan beszélgetni, akkor azt gondolom ez lenne a leghatásosabb módja annak, ha megbeszélnétek a te motivációidat, terveidet stb. és az ő ellenérveit, aggodalmait, kétségeit. Mindenesetre nagyon remélem, hogy sikerül kitartanod a terveid mellett és megvalósítanod őket! :)

2021. dec. 30. 14:36
 97/119 anonim ***** válasza:
94%

#96 Jó hosszú szöveget leírtál és mégsem értetted meg mások mondanivalóját.

Senkinek nem a továbbtanulással van baja. Az egy nagyon jó dolog.

Az a probléma, hogy 25 évesen akar úgy orvosira jelentkezni, hogy van egy apró gyereke, 0 tudása és alapkészültsége és mégcsak affinitása sincs a témához.

Nagyon szép a sallang amit leírtál, de semmi haszna a kérdéshez a meglévő információk alapján.

2021. dec. 30. 14:54
 98/119 anonim ***** válasza:
88%

3 képzésen, feleségként és a gyereknevelésen is elbuktál, mit akarsz még?

Gyakorlatilag egy kitartott senki vagy, aki csak a gyereket megszülte a férjének, elhiszem, hogy unatkozol és hiányzik az önbecsülésednek valami érdem, de ezt sem fogod megszerezni.

Miért nem leszel influencer? Az jobban illik az életpályádba és ha nem vagy ronda még meg is tudod valósítani.

2021. dec. 30. 14:56
 99/119 qkker1 ***** válasza:
89%

"Trollunk van."

Csak volt, távozott!

A felhasználónak nem tudunk üzenetet továbbítani

(nincs ilyen felhasználó vagy már törölte regisztrációját vagy letiltásra került a fiókja)!

2021. dec. 30. 15:10
 100/119 anonim ***** válasza:
94%
#96, én is bepróbálkoztam 18 évesen egy szakkal, ami nem jött be. Abbahagytam, közben dolgoztam, nyelvet tanultam. Aztán letettem egy másik emelt érettségit, és huszonévesen kezdtem el a második szakot, amit most fogok befejezni. Ez a vargabetű 1x belefér, de ha valaki már negyedszerre gondolja meg magát 25 évesen, ott el kell gondolkodni, hogy hol is szokott elcsúszni a dolog.
2021. dec. 30. 15:18
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!