Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi lehet a megoldás ha a...

Mi lehet a megoldás ha a gyerekem utálja a párom?

Figyelt kérdés

Hosszú sztori. 14 év után váltam, nem volt harmadik, nem volt cirkusz, "szépen" váltunk. Fiam 13,lányom 6 éves volt. Egy helyen maradtunk, a gyerekek sokat voltak apánál. 3 év után megismerkedtem valakivel. Összeköltöztünk, házat vettünk, született egy közös gyerekünk. A fiam nem költözött velünk, apjához ment. Nem vesztünk össze, ennek inkább gyakorlati okai voltak és ő akkor a 18at töltötte.

A lányom kamaszodni kezdett és egyre több lett a konfliktus a párom és közte. Igazából hülyeségek miatt. Pl. Rászólt a párom, hogy csendesebben mert alszik a kicsi... Törölje fel maga után a fürdőt... Ne hagyja az ajtóban a cipőjét. De ezekből a piti dolgokból mindig nagy és csúnya osszeveszések kerekedtek. A párom jó ember, nem bántja a lányom, nem is hagynám. De a lányom gyűlöli, nem fogadja el, semmibe nézi. Idén elköltözött az apjához, de nem nyíltan. Először csak hétvégéről volt szó, aztán pár napról, végül egy fél évig nem jött haza. Most két hónapja lakik itthon, de megint áll a bál.

Nem tudom mi lenne a jó megoldás. Ő azt szeretné ha elköltözne a párom ami nyilván nem járható út. Ha a lányom költözik el azt én nehezen viselem, rányomja a bélyegét a mindennapokra és a kapcsolatomra és nem vagyok biztos benne, hogy jó lenne neki. Ha itthon marad depressziós és mindig balhé van. Ez se jó. Nem tudom mit kéne tenni. Tényleg. Mintha választani kéne vagy a párom vagy a gyerekem. És ha csak egy pasiról lenne szó ez nem is lenne kérdés, de ő a párom, a gyerekem apja, egy család vagyunk évek óta. Tehát nem választhatok.

Mit gondoltok mi lenne a jó megoldás?

2020. aug. 21. 08:51
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/75 anonim ***** válasza:
69%

A te lányod 14 éves, az enyém 29 és hidd el, ugyanúgy féltékeny a páromra, aki egyébként mindent megcsinál neki, de azért azt nem hagyja, hogy hülyét csináljon belőle.

Elmondta, soha nem fog belenyugodni, hogy elváltunk az apjával és mindig benne lesz a remény, hogy valaha újra összejövünk. Hiába mondom neki, hogy ez kizárt, a válásnak már 10 éve és eszünkben sincs újra összejönni.

A párom ezerszer többet megcsinál neki, mint a saját apja, mégis megkapja, ha valami nem tetszik, hogy nem vagy az apám. Ilyenkor én szoktam szóban helyretenni, szerencsére nem sokszor fordul elő. De nem akarom teljesen elvadítani magamtól. És ő már nem kisgyerek volt, amikor elváltunk.

Nem él már velünk, tehát viszonylag ritkák a konfliktusok, de ha hazajön a lányom a párjával, érezhető a feszültség, pedig ezerszer mondtam már neki, hogy kezelje tisztességgel, fogadja el, hogy ő a párom, mint ahogy én is elfogadom az ő párját. Egy darabig megy, utána kezdődik elölről.

Nem egyszerű az ilyet kezelni.

2020. aug. 21. 10:19
 22/75 anonim ***** válasza:
7%
Pároddal jó a sex?
2020. aug. 21. 10:23
 23/75 anonim ***** válasza:
30%

21: no offense, de miért csodálkozol? Van egy édesapja és egy édesanyja, akik szétmentek és jött egy új faszi, aki éket vert a szülei közé. Barmi történik valójában, bármennyire próbálják kímélni a szülők a gyerekeket, egy gyerek szemszögéből mindig így fog lejönni. Mindig. Ezért nem működik az új család, és ezért van mindig a levegőben feszültség, mert ezt egyszerűen nem lehet szépen rendezni a gyerek szemszögéből.

Neked felnőttként jogod van új kapcsolatba kezdeni, de a gyerek, ha úgy élte meg a szülei kapcsolatát, hogy az milyen jó volt, örökké fájdalmat fog okozni, ha ebbe érkezik egy új szereplő. Ezt így kell elfogadni és minden szereplőnek feldolgozni, ahogy képes rá, ennyi.

2020. aug. 21. 10:26
 24/75 anonim ***** válasza:
90%

23-as! Azért csodálkozom, mert már 29 éves és elvárnék tőle annyi bölcsességet, hogy ha nem is szereti, de elfogadja a párom és nem gyomorgörcs van itthon minden alkalommal a feszültség miatt. Én gyakorlatilag nem teszek mást, mint valahogy tompítom a párom felé a tőle foghegyről odavetett szavakat. Mindenben teljesen elfogadó, okos, intelligens a lányom, de ebben nem tudunk zöldágra vergődni vele, pedig ezerszer átbeszéltük.

Hamarabb cselekszik és beszél, minthogy átgondolná és egyszerűen képtelen az apja helyet elfogadni a párom. De ez senkinek nem jó! Mégis mi lehetne a megoldás? Dobjam ki a párom, akivel minden szempontból teljesen jól megvagyunk és szeretjük egymást, csak azért, ha hazajön a lányom időnként a párjával, kellemesen érezze magát? Vállaljam a teljes magányt a kedvéért? Ugye, ezt nem gondolja senki komolyan?

2020. aug. 21. 10:34
 25/75 anonim ***** válasza:
69%

A párod ezt alaposan elrontotta azzal, hogy utasítgatja a lányodat, akinek ő egy betolakodó idegen. Mindezt ráadásul a legérzékenyebb korában, amikor a saját szüleitől is sértésnek vesz ilyeneket egy gyerek. Képzeld magad a lányod helyébe: sehol nincs otthona. Az apjánál nincs szobája, az anyjánál egy idegen csszegeti, plusz az ő gyereki pozíciójába bekerült egy új kicsi, akinek utálja az apját.

A legjobb tanács, amit itt olvashattunk, a családterápia. Nem a lányodat kell megreparálni, ő teljesen a normának megfelelően reagál a saját helyzetében. Családterapeuta (nem sarlatán) segítségével meg kell tanulni az érzelmeket sértődések helyett a másik számára befogadható módon kommunikálni.

2020. aug. 21. 10:48
 26/75 anonim ***** válasza:
81%
Nem, és az előző válaszomban is leírtam, hogy jogod van a párkapcsolathoz. Viszont azt nem várhatod el tőle, hogy úgy fogadja el az új párodat, mint a saját édesapját. Sajnos ez ilyen, örökké te leszel az ütközőpont köztük, ez az ára a mozaiknak.
2020. aug. 21. 10:50
 27/75 anonim ***** válasza:
93%

6 éves volt a kislány, amikor elváltak. Ebbe nőtt bele. Nem értem, miért kell vizionálni, hogy biztos abban reménykedik, hogy majd kibékülnek a szülők.

Én speciel elvált szülők gyereke vagyok, soha a büdös életben nem jutott és nem jutna eszembe, hogy újra összejönnének. Az is fura volt gyerekként, ha egy légtérben láttam őket.

Nem kellenek ide amcsifilmes klisék, a leányzó egyszerűen kamasz, rosszkor jött az életükbe az új pasi, plusz hozzászokott, hogy ketten vannak anyuval. Vszeg maga sem tudja megmagyarázni az érzéseit, ezért utálja ennyire a pasit. Családterápia megoldja.

2020. aug. 21. 10:57
 28/75 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.

Szeptemberben újra fog járni a lányom a pszichológushoz, meg fogom tőle kérdezni a családterápiát.

2020. aug. 21. 11:15
 29/75 anonim ***** válasza:
56%

Na azért nehogy már “cseszegetés”, “piti utasítgatás”, “bántalmazás”, “kötekedés” meg mit tudom én, mi legyen már az, hogy egy 14 évesre rá merészel szólni a pasi a SAJÁT (ha a fele az anyukáé, akkor is van benne része!) házában, hogy takarítsa fel az otthagyott vizet maga után a fürdőben, ne bssza a cipőjét az ajtó közepébe, hogy mindenki kerülgesse meg méltóztasson már kicsit visszavenni a hangerőből, mert a kistestvére egy baba, aki érzékeny a zajokra!

Ezek alap dolgok még egy óvodásnál is (ok, nála a takarítás még talán nem, de a kérdező lányánál már nagyon is). A hercegnő szépen vegye tudomásul, hogy ebben a házban TE ÉS A PÁROD ugyanolyan rangú, ha tetszik, ha nem. Amennyiben utóbbi, költözzön az apjához. Vagy pedig vegyen magából vissza.

Nem egy kisgyerekről beszélünk, aki nem tudja a határokat...

2020. aug. 21. 11:34
 30/75 anonim ***** válasza:
25%

Értem én a 29-es válaszoló (meg a hozzá hasonló véleményen levő válaszolók) elképzeléseit, csak sajnos azt nem veszik figyelembe, hogy az ember a lelke mélyén egyáltalán nem racionális lény. Nagyon is az érzelmei vezérlik, csak a felszínen kreál hozzá egy racionálisnak tűnő magyarázatot. Ritka pillanat az, mikor tényleg racionális döntést hozunk - és észre se vesszük hogy nem ezt csináljuk.

Egy kamaszban pedig hatalmas érzelmi vihar dúl. Ő se érti, mit miért csinál, nem akarna mindenkit megsérteni, aki körülötte van, de mégis kényszert érez rá. A függetlenedés ezzel jár. De ettől még függetlenedni nagyon fontos.

2020. aug. 21. 11:40
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!