Feleség gyerekének örökbe fogadása: mi a helyes megoldás szerintetek?
A kérdés többé-kevésbé elméleti. Egy barátomat születésétől a nevelőapja neveli, a vér szerinti apját nem is ismeri. De nem fogadta örökbe, ezért nem számítanak rokonnak.
Szerinte ezzel nagyon kitolt vele.
Szerintem viszont elég kockázatos felvállalni egy örökbefogadást. Ha mégsem jönne össze a házasság, akkor pl kötelessége gyt-t fizetni, később örököl tőle a gyerek aki nem az övé, "csak" az anyja a felesége volt x évig.
Ti mit gondoltok?
Ez így van, ahogy írod. Ha netán tönkre menne a kapcsolat, a férj minden olyan joggal és kötelezettséggel rendelkezik, mintha vér szerinti fia lenne a gyermek.
EGy ilyen lépést nagyon át kell gondolni.
"A verszerinti apának is bele kell egyeznie."
Így van. Csak ebben az esetben nincs apa. Ismeretlen a személye.
Azért engem érdekelne,hogy mégis hogyan tolt ki vele?
Hiszen felnevelte.
Ha a nevelőapja azt akarja, hogy a nevelt fia örököljön utána, akkor ír egy végrendeletet amiben a nevelt fiát nevezi meg örökösnek.
Mi a gond???
Amikor kórházban volt, akkor pl nem engedték be hozzá.
A halála esetén nem fog örökölni. Van 2 vér szerinti gyereke.
Volt olyan haverom, akit nem sokkal a 18. szülinapja előtt fogadott örökbe a nevelőapja, aki egész kicsi korától nevelte.
Nyilván ez az ő döntése, azt gondolom, tizenx év alatt egyrészt kiderül, mennyire tartós a kapcsolat az anyával, másrészt kialakul egy olyan érzelmi kötődés, amit a gyerek érdekében érdemes legalizálni. Valahol értem a srácot, ő is a családban van, de ennek a hivatalos előnyeit pl. örökség kapcsán nem élvezheti, ha vannak féltesók, ő mindig másodrendű marad mellettük.
Megértem, hogy a nevelőapa részéről ez anyagi szempontból nagyon megfontolandó, ugyanakkor érdemes abba is belegondolni, hogy a gyerek, aki őt ismeri apjaként és annak tekinti, vajon hogyan éli meg érzelmileg azt, ha ő nem ismeri el gyerekeként. Volt régebben egy műsor, a Pa-Dö-Dö egyik énekese szerepelt benne, akinek évekig egyik ismert színészünk volt a nevelőapja. Megrázó volt látni, hogy egy felnőtt nő azért zokogott, mert a volt nevelőapa (akit ő papának hívott), nem akart róla tudni, mintha sose lett volna semmi kapcsolatuk. Érthető volt a férfi reakciója is, mégis elgondolkodtató, milyen sérüléseket lehet akaratlanul okozni a válások és az új kapcsolatok során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!