Mi a helyes ebben az esetben? (névadás)
Barátommal már 4 év vagyunk együtt, én 28 ő 29.
Amikor a gyerekvállalásról jön elő a szó mindig összeveszünk a névadáson.
Neki Szabó a vezetékneve, nekem egy ritka és különleges, nemesi származású, magyar nevem van. Hárman vagyunk lánytestvérek, apámnak mindig is egy fiú volt az álma, aki tovább viszi a nevünket. (különben kihalna a nevünk, olyan kevesen vagyunk már, mi vagyunk szinte az utolsó család)
Mikor hoztak egy törvényt, hogy az anya vezetéknevét megkaphatja a gyerek, eldöntöttem, hogy az én gyerekem az én vezetéknevemet kapja. Így tisztelve apámat, a papámat, a felmenőinket, a nemesi származást és azt, hogy tudom, hogy honnan származok.
A párom nem akarja elfogadni, és mindig összeveszünk. Szerinte, ha nem Szabónak hívják a gyereket az neki szégyen a családja, barátai előtt.
Nem tudom felfogni, hogy miért nem lehet tisztelni az én családom történelmét, múltját, úgy, hogy tényleg már alig vagyunk.
Szerintetek kinek van igaza?
Sajnos én nem fogok engedni.. akármilyen csacsin is hangzik, de ez nekem nagyon fontos.
"Jobb is ha nem jössz ide? Reklámozod itt a ritka nevedet aztán meg ha rákérdeznek "nem árulom el" . Tényleg önző nőszemély vagy, egy férfitól nem szabadna elvenni ezt hogy az ő nevét viselhesse a gyermek akár milyen ritka neved is van. Én ha pasi lennék igenis nekem is ciki és kellemetlen lenne mindenki előtt ,hogy miért nem az én nevemet viseli a gyerek. Jobban járnál ha megd.gatnád magad akárkivel és egyedül felnevelnéd a gyereket és akkor tuti a te nevedet viselné. Neked nem párkapcsolat való ha ilyen mániákus vagy."
hát dejót röhögtem rajtad:D
" Reklámozod itt a ritka nevedet" mert ez a kérdés lényege baazd!
"aztán meg ha rákérdeznek "nem árulom el"" nem esett le, hogy hogyha benyögi a családnevét 3 mp alatt lelehet nyomozni, hogy ki a kérdező??:DDDDDDDDDddd
" Én ha pasi lennék igenis nekem is ciki és kellemetlen lenne mindenki előtt ,hogy miért nem az én nevemet viseli a gyerek." igen, mert ha valaki megkérdezi a kisbaba nevét, akkor már az a második rögtön, hogy "oké, jancsika...de. mi a vezetékneve?;)"
Mániákus? Azért nem hiszem, hogy hogyha nemesi származású különleges, ritka vezetékneved lenne, és te lennél az utolsó esély arra, hogy ne haljon ki, akkor nem hiszem, hogy rohadtul örülnél neki, ha a gyereked szabó lenne..:D
Pff, én simán rábólintanék arra, amit a kérdező ír.
Szabóval tele a padlás, az évfolyamomon vagy hét embert hívtak Szabónak. Belehal a világ, ha nem lesz még egy Szabó. Neki az hol szégyen, hogy a gyerek az anyja nevét veszi fel? Amúgy lehet több gyerekük is, és akkor majd osztoznak a néven. Semmivel sem lesznek kevésbé testvérek ettől.
Nem tudom ,hogy az istenbe tud elviselni a barátod.Akármilyen ritka nevem is lenne akkor is a párom vezetéknevét viselné a gyerekünk,mert 1 eza megszokott,2.Ő megtisztel az Ő nevével és hogy a felesége lehetek Én megtisztelem azzal ,hogy a gyerekünk a z Ő nevét viseli,így egy család leszünk.
És igen szarul esik a ffinak ha ilyennel előálsz.
bmeg,a dédapám Sághy Gyula volt,mi is nemesi családból származunk(és most eléggé veszélybe került a mi nevünk is),tudom,hogy miről beszélsz,nem kell azt hajtogatni egyfolytában,hogy mi nem értük,amit te érzel...
és igen is.felvágsz a neveddel.Olvasd vissza a megjegyzéseidet.És manapság már senkit sem érdekel a nemesi származás,nem az ezernyolcszázas években vagyunk.
és tudom,hogy ez neked rosszul esik,hogy lehet,hogy kihal a neved,de értsd meg,hogy ez a férjednek/élettársadnak milyen szarul esik!És ez szerintem is szégyen,ha nem a férfi nevét kapja a gyerek.Gondolom te sem anyukád nevét kaptad..
11:32!
engem a saját helyzetem érdekel, a te helyzeted a te dolgod! :)
nem hinném ,hogy ezért engem el kell ítélni, de ha így teszel, hidd el nem esek depresszióba :))
ha én önző vagyok? te meg maradi.. az összes ilyen férfiistenítőnek üzenem, hogy szolgálják csak férjurukat :D
részemről az egyenlőség híve vagyok. (tehát elfogadom a kettős nevet, ha úgy van.. egyébként párom kezd megbékélni :-) )
10:13!
a lehetőség és a kötelesség között különbség van!
a te szavaidból nekem a kötelesség jön le, és nálam az nem tisztelet, hanem kissé "diktatúra"
jól sejtem, hogy 40-50 év körüli régi rendszerben felnőtt feleség vagy? :))
Hú, micsoda vita bontakozott ki itten...
Kérdező, nem tudok már sok újat mondani neked. Van benne valami, amit mondasz, én sem vagyok feltétlen hagyománytisztelő. Nekem is ritkább (bár a szülővárosomban nem ritka, de országszerte ritkább) vezetéknevem van, én is adnám a gyerekemnek, ha _szép_ név lenne, de nekem nem tetszik annyira...
No de hogy ne magamról beszéljek: a kompromisszumos (kötőjeles) megoldás híve vagyok én is, mindketten engedtek, ez így fair. És így fennmarad a Te neved is.
Arra az érvelésre meg, hogy ha a kötőjeles nevű gyerekük házasságot akar kötni egy szintén kötőjeles nevű emberrel: hát akkor a 4 vezetéknévből választhat ki tetszőlegesen (!!!) legfeljebb 2-t (ha a sorrendet is figyelembe vesszük), ez összesen -- ha jól számolom -- 12 lehetőség. Az azért elég sok. De az már az ő dolguk lesz, hogy miként döntenek az ő születendő gyermekük nevéről.
És ha jól emlékszem, Kérdező, azt írod, hogy a párod bele is egyezne a kötőjeles megoldásba... hát akkor remélem, megoldódott a problémátok!
Sok boldogságot kívánok nektek!
26/N
köszi szépen :)
meg fog oldódni ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!