Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mi a helyes ebben az esetben?...

Mi a helyes ebben az esetben? (névadás)

Figyelt kérdés

Barátommal már 4 év vagyunk együtt, én 28 ő 29.

Amikor a gyerekvállalásról jön elő a szó mindig összeveszünk a névadáson.

Neki Szabó a vezetékneve, nekem egy ritka és különleges, nemesi származású, magyar nevem van. Hárman vagyunk lánytestvérek, apámnak mindig is egy fiú volt az álma, aki tovább viszi a nevünket. (különben kihalna a nevünk, olyan kevesen vagyunk már, mi vagyunk szinte az utolsó család)

Mikor hoztak egy törvényt, hogy az anya vezetéknevét megkaphatja a gyerek, eldöntöttem, hogy az én gyerekem az én vezetéknevemet kapja. Így tisztelve apámat, a papámat, a felmenőinket, a nemesi származást és azt, hogy tudom, hogy honnan származok.

A párom nem akarja elfogadni, és mindig összeveszünk. Szerinte, ha nem Szabónak hívják a gyereket az neki szégyen a családja, barátai előtt.

Nem tudom felfogni, hogy miért nem lehet tisztelni az én családom történelmét, múltját, úgy, hogy tényleg már alig vagyunk.

Szerintetek kinek van igaza?

Sajnos én nem fogok engedni.. akármilyen csacsin is hangzik, de ez nekem nagyon fontos.

2011. aug. 16. 21:38
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/105 A kérdező kommentje:

én benne lennék abba is, hogy nevet cserélünk és akkor a nemesi lesz a gyereké

és abban is, hogy a gyerek mindkettőnk nevét megkapja.

az ő családja éppen most csinál családfa kutatást (abból a faluból, ahonnan származnak), mesélték, hogy nem is bírják összeírni annyian vannak.

az én apám fejből elmondja a családfát 1800-ig, alig voltunk. az újkorban voltunk kisnemesi család.

2011. aug. 16. 22:21
 42/105 anonim ***** válasza:
77%
Utolsó vagyok,bocsi azt nem láttam,hogy ő nem megy bele a kettős névbe...Akkor meg nem tudom mi a jó megoldás...De -nem akarok vészmadár lenni-ha ilyen dolgokban ennyire nem tudtok dűlőre jutni,lehet hogy a komolyabb problémáknál még kevésbé menne....De ne legyen igazam
2011. aug. 16. 22:22
 43/105 A kérdező kommentje:

én csak azt nem értem, hogy ti miből gondoljátok azt, hogy én lenézem??? hol mondtam hasonlót is?

csak nem ti is egy Szabó, Kovács vagy hasonló gyakori vezetéknév vagytok? mert akkor biztos, hogy nehéz elképzelni a helyzetet!

2011. aug. 16. 22:24
 44/105 anonim ***** válasza:
96%

Én az írásmódodból vettem azt hogy lenézed. Mert jócskán van benne olyasmi.

Különleges nevű vagyok, nem mondom, hogy egyetlen az országban, de nem túl gyakori. Mégis a kötőjeles változatot támogatom.

2011. aug. 16. 22:27
 45/105 anonim ***** válasza:
100%

Én is az írásodból veszem le,hogy lenézed,nagyon felvágós vagy...És nem Kiss,Nagy,vagy Kovács vagyok,édesapám egy szláv országból származik,így nem magyar nevem van,még nem találkoztam velem megegyező vezetéknevűvel,de rohadtul nem foglalkoztat a dolog,nem érzem magam különbnek pl. egy Tóthnál...:D

Egyébként az utolsó válaszodból is az jött le,hogy szerinted a gyakori nevűek kb. irigyelnek Téged...Szerintem meg az emberek többsége (legalábbis az értelmesebbje) magasról tesz rá,hogy neked milyen dicső neved van...:D

2011. aug. 16. 22:36
 46/105 A kérdező kommentje:

ez az egész nem a külvilágnak szól, hanem az én családomnak.

éppen ezért nem is mondtam el itt a nevem. nehogy az legyen, hogy felvágok vele. nekem az a fontos, hogy a barátommal megegyezzek valahogy.

2011. aug. 16. 22:41
 47/105 A kérdező kommentje:

aki azt gondolja, hogy felvágok idézzen, hogy hol vágok fel!

köszönöm!

2011. aug. 16. 22:41
 48/105 anonim ***** válasza:
Legyen sok gyereketek, az egyik fele kapja a férjed vezetéknevét a másik fele a te vezetéknevedet.
2011. aug. 16. 22:46
 49/105 anonim ***** válasza:
100%

"csak nem ti is egy Szabó, Kovács vagy hasonló gyakori vezetéknév vagytok? mert akkor biztos, hogy nehéz elképzelni a helyzetet!"

na itt vágsz fel

2011. aug. 16. 22:47
 50/105 A kérdező kommentje:

nem látom, hogy felvágok az idézetben, meg tudnád indokolni, hogy hol?

logikus amit leírtam. most is úgy gondolom, hogy akinek "tömegesebb" a neve nehezebb lehet megérteni, beleképzelni magát az én helyzetembe.

2011. aug. 16. 22:50
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!