Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mi a helyes ebben az esetben?...

Mi a helyes ebben az esetben? (névadás)

Figyelt kérdés

Barátommal már 4 év vagyunk együtt, én 28 ő 29.

Amikor a gyerekvállalásról jön elő a szó mindig összeveszünk a névadáson.

Neki Szabó a vezetékneve, nekem egy ritka és különleges, nemesi származású, magyar nevem van. Hárman vagyunk lánytestvérek, apámnak mindig is egy fiú volt az álma, aki tovább viszi a nevünket. (különben kihalna a nevünk, olyan kevesen vagyunk már, mi vagyunk szinte az utolsó család)

Mikor hoztak egy törvényt, hogy az anya vezetéknevét megkaphatja a gyerek, eldöntöttem, hogy az én gyerekem az én vezetéknevemet kapja. Így tisztelve apámat, a papámat, a felmenőinket, a nemesi származást és azt, hogy tudom, hogy honnan származok.

A párom nem akarja elfogadni, és mindig összeveszünk. Szerinte, ha nem Szabónak hívják a gyereket az neki szégyen a családja, barátai előtt.

Nem tudom felfogni, hogy miért nem lehet tisztelni az én családom történelmét, múltját, úgy, hogy tényleg már alig vagyunk.

Szerintetek kinek van igaza?

Sajnos én nem fogok engedni.. akármilyen csacsin is hangzik, de ez nekem nagyon fontos.

2011. aug. 16. 21:38
 71/105 anonim ***** válasza:
50%
Jaj, mert őszintén mi közötök hozzá? Ha nem akarja kiírni, nem írja ki. Annyira bírom az ilyen embereket, akik így lenézik a másikat, és csak rosszat mondanak másokról. Komolyan mondom én már félek ide egy kérdést is kiírni, mert tudom, hogy biztos lesz 1-2 olyan, aki lenéz, hülyeségeket ír, vagy valami baja úgy is van a kérdéssel, mert ő a nagy valaki, aki mindent tud, és mások a hülyék, akihez normális hangnembe nem lehet már írni. Csajszi nem tudom mit csinálj, csak ezt muszáj volt már ide kiírnom, mert nagyon zavart. Amúgy nem lehet olyat, hogyha pl. több gyereked lenne, akkor az egyiknek a te neved adnátok meg, a másiknak a férjedét? Vagy nagy hülyeséget mondtam? Ja és igen. Annyit az "önző,dölyfös csajról"(mert valaki így írta), hogy mért lenne az? Ha neki ez számít.. Szabó, a Kováccsal együtt tényleg annyi van már, kinyitod a telefonkönyvet, 2órán át kell keresned, hogy megtaláld a te emberedet. Ha a te neved meg nincs sok, akkor én meg azt nem értem, hogy a férjed miért nem megy bele ebbe. Most ha szeret, nehogy már egy ilyet se engedjen meg neked, ha látja rajtad, hogy tényleg nagyon-nagyon fontos, szóval ha netántán szét is mennétek egy ilyen miatt (neadjisten), nem a te hibád lesz..
2011. aug. 17. 22:58
 72/105 A kérdező kommentje:

jaj de köszi, amit írtál! :)

talán még hihetek a pozitív emberekbe (nem arra gondolok, hogy mindenki mindig értsen velem egyet, de ha nem ért valaki egyet, annak megvan a hangneme, hogyan kell azt kifejezni). itt mindenki névtelenül kioktat, itt "éli ki magát". gondolom az életük nem valami jó.. kimegyünk az utcára ugyanez van, ha körülnéz az ember. csak azt nem látják az emberek, hogy mindenki a saját életének kovácsa. ezt az energiát, amit itt rosszindulatúznak be kellene fektetni.. na mindegy is. nem az én dologm másnak tanácsot adni :)

magam részéről nem nagyon fogok idejönni már sajnos.

múltkor is valaki megkérdezte, hogy fiatalon szeretne gyereket, teljesen lehordták. gondolom a sok 30-40-es akiknek nem jött össze..

2011. aug. 17. 23:08
 73/105 anonim ***** válasza:
52%
Jobb is ha nem jössz ide? Reklámozod itt a ritka nevedet aztán meg ha rákérdeznek "nem árulom el" . Tényleg önző nőszemély vagy, egy férfitól nem szabadna elvenni ezt hogy az ő nevét viselhesse a gyermek akár milyen ritka neved is van. Én ha pasi lennék igenis nekem is ciki és kellemetlen lenne mindenki előtt ,hogy miért nem az én nevemet viseli a gyerek. Jobban járnál ha megd.gatnád magad akárkivel és egyedül felnevelnéd a gyereket és akkor tuti a te nevedet viselné. Neked nem párkapcsolat való ha ilyen mániákus vagy.
2011. aug. 18. 00:09
 74/105 A kérdező kommentje:

00:09! milyen jót nevettem a hozzászólásodon :D

áldásom gondolataidra, szolgáld "férjuradat" :D ! csak annyit mondanék: ember! 2011 van!

2011. aug. 18. 00:23
 75/105 anonim ***** válasza:
De mi az, hogy ciki neki? Mért ciki, ha nem az ő nevét kapja? Kit érdekelnek amúgy is azok, akik ezt majd körülöttük furának tartják. A családnak, barátoknak el lehet magyarázni miért kapta a gyerek azt a nevet, és ha normálisak, és igaz barátok, akkor elfogadják, és nem röhögnek csak ki vagy valami. Én már bejelentettem a pasimnak, hogy az én nevemet kapja majd a gyerek, mert őszintén szólva nekem nem tetszik az övé, nem akarom, hogy őt is esetleg csúfolják vagy valami, először vágott egy két fejet rá, de 5 percen belül benne volt, mert SZERET, és én vagyok a legfontosabb neki, nem fog hisztizni egy ilyenen, és összeveszni, szakítani inkább, mintsem engedjen a dologból.
2011. aug. 18. 08:10
 76/105 anonim ***** válasza:
83%
Egyszerűen abszurd hogy van ember aki el tud viselni téged.
2011. aug. 18. 08:29
 77/105 anonim ***** válasza:
75%

bocsi hogy ezt mondom de a párod nem fog belemenni hogy a te nevedet kapja, max ha a tied és az ő neve is lesz tehát a neved-szabó valami akkor esetleg. igaz hogy kivételes eset amit mondtál a neved miatt de csak azért hogy tovább vigye a gyermeked azt a nevet én nem tenném. és ha elfogadsz egy tanácsot akkor ne ragaszkodj annyira ahhoz a névhez. és különben is azt mondtad hogy szeretett volna a családból vki fiút. de mi van akkor ha nem fiú lesz? ha lány lesz és egyszer szerelmes lesz és lesz gyereke neki is akkor ő is a párja nevét válassza. persze ez nem biztos de ő leeht hogy nem azt akarja mint mos tt e hogy az anyja nevét kapja a gyerek. kérlek válaszolj erre privátban. köszönöm.

remélem írsz akkor privátban és tudunk beszélgetni erről, mert én nagyon szeretném ha elmondhatnám a véleményem de itt hosszú lenne, meg ennyi válasz után már nem tudom hogy mit írtam. köszi

2011. aug. 18. 11:43
 78/105 anonim ***** válasza:
és még annyit szeretnék hogy mondtad hogy apukád szeretett volna fiút. de mi van ha lány lesz?? egyszer ő is szerelmes lesz biztosan és őt lehet hogy nem fogja érdekelni ez a dolog hanem ő is azt szeretné ha az apja nevét kapná a gyerek.
2011. aug. 18. 11:47
 79/105 anonim ***** válasza:

Hasonló a "felállás" a mi családunkban.

A családnév: Cziráky.

Csak lányok születtek a két nagybátyámnál, több gyermekük valószínűleg nem lesz. Így ez a családnév "eltűnik", mármint a mi részükről. A nagypapámnak nem élnek már a fiútestvérei és egyiküknek sem született fia.

Szoktunk róla beszélni, de valahogy senki nem éli meg tragédiaként. A lány unokatestvéreim persze kérhetik majd a gyermekeiknek ezt a nevet, de mivel a családban nincs ekkora ráhatás ez ügyben, így nem hiszem, hogy probléma lesz.

2011. aug. 20. 00:17
 80/105 A kérdező kommentje:

nem evidens, hogy mindenki így gondolkozzon :)

nekem erős a családi identitás érzetem, érzelmileg nagyon kötődöm és tisztelem az őseim. így (is) ki akarom fejezni.

2011. aug. 20. 00:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!