Mi a helyes ebben az esetben? (névadás)
Barátommal már 4 év vagyunk együtt, én 28 ő 29.
Amikor a gyerekvállalásról jön elő a szó mindig összeveszünk a névadáson.
Neki Szabó a vezetékneve, nekem egy ritka és különleges, nemesi származású, magyar nevem van. Hárman vagyunk lánytestvérek, apámnak mindig is egy fiú volt az álma, aki tovább viszi a nevünket. (különben kihalna a nevünk, olyan kevesen vagyunk már, mi vagyunk szinte az utolsó család)
Mikor hoztak egy törvényt, hogy az anya vezetéknevét megkaphatja a gyerek, eldöntöttem, hogy az én gyerekem az én vezetéknevemet kapja. Így tisztelve apámat, a papámat, a felmenőinket, a nemesi származást és azt, hogy tudom, hogy honnan származok.
A párom nem akarja elfogadni, és mindig összeveszünk. Szerinte, ha nem Szabónak hívják a gyereket az neki szégyen a családja, barátai előtt.
Nem tudom felfogni, hogy miért nem lehet tisztelni az én családom történelmét, múltját, úgy, hogy tényleg már alig vagyunk.
Szerintetek kinek van igaza?
Sajnos én nem fogok engedni.. akármilyen csacsin is hangzik, de ez nekem nagyon fontos.
jaj de köszi, amit írtál! :)
talán még hihetek a pozitív emberekbe (nem arra gondolok, hogy mindenki mindig értsen velem egyet, de ha nem ért valaki egyet, annak megvan a hangneme, hogyan kell azt kifejezni). itt mindenki névtelenül kioktat, itt "éli ki magát". gondolom az életük nem valami jó.. kimegyünk az utcára ugyanez van, ha körülnéz az ember. csak azt nem látják az emberek, hogy mindenki a saját életének kovácsa. ezt az energiát, amit itt rosszindulatúznak be kellene fektetni.. na mindegy is. nem az én dologm másnak tanácsot adni :)
magam részéről nem nagyon fogok idejönni már sajnos.
múltkor is valaki megkérdezte, hogy fiatalon szeretne gyereket, teljesen lehordták. gondolom a sok 30-40-es akiknek nem jött össze..
00:09! milyen jót nevettem a hozzászólásodon :D
áldásom gondolataidra, szolgáld "férjuradat" :D ! csak annyit mondanék: ember! 2011 van!
bocsi hogy ezt mondom de a párod nem fog belemenni hogy a te nevedet kapja, max ha a tied és az ő neve is lesz tehát a neved-szabó valami akkor esetleg. igaz hogy kivételes eset amit mondtál a neved miatt de csak azért hogy tovább vigye a gyermeked azt a nevet én nem tenném. és ha elfogadsz egy tanácsot akkor ne ragaszkodj annyira ahhoz a névhez. és különben is azt mondtad hogy szeretett volna a családból vki fiút. de mi van akkor ha nem fiú lesz? ha lány lesz és egyszer szerelmes lesz és lesz gyereke neki is akkor ő is a párja nevét válassza. persze ez nem biztos de ő leeht hogy nem azt akarja mint mos tt e hogy az anyja nevét kapja a gyerek. kérlek válaszolj erre privátban. köszönöm.
remélem írsz akkor privátban és tudunk beszélgetni erről, mert én nagyon szeretném ha elmondhatnám a véleményem de itt hosszú lenne, meg ennyi válasz után már nem tudom hogy mit írtam. köszi
Hasonló a "felállás" a mi családunkban.
A családnév: Cziráky.
Csak lányok születtek a két nagybátyámnál, több gyermekük valószínűleg nem lesz. Így ez a családnév "eltűnik", mármint a mi részükről. A nagypapámnak nem élnek már a fiútestvérei és egyiküknek sem született fia.
Szoktunk róla beszélni, de valahogy senki nem éli meg tragédiaként. A lány unokatestvéreim persze kérhetik majd a gyermekeiknek ezt a nevet, de mivel a családban nincs ekkora ráhatás ez ügyben, így nem hiszem, hogy probléma lesz.
nem evidens, hogy mindenki így gondolkozzon :)
nekem erős a családi identitás érzetem, érzelmileg nagyon kötődöm és tisztelem az őseim. így (is) ki akarom fejezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!