Mi a helyes ebben az esetben? (névadás)
Barátommal már 4 év vagyunk együtt, én 28 ő 29.
Amikor a gyerekvállalásról jön elő a szó mindig összeveszünk a névadáson.
Neki Szabó a vezetékneve, nekem egy ritka és különleges, nemesi származású, magyar nevem van. Hárman vagyunk lánytestvérek, apámnak mindig is egy fiú volt az álma, aki tovább viszi a nevünket. (különben kihalna a nevünk, olyan kevesen vagyunk már, mi vagyunk szinte az utolsó család)
Mikor hoztak egy törvényt, hogy az anya vezetéknevét megkaphatja a gyerek, eldöntöttem, hogy az én gyerekem az én vezetéknevemet kapja. Így tisztelve apámat, a papámat, a felmenőinket, a nemesi származást és azt, hogy tudom, hogy honnan származok.
A párom nem akarja elfogadni, és mindig összeveszünk. Szerinte, ha nem Szabónak hívják a gyereket az neki szégyen a családja, barátai előtt.
Nem tudom felfogni, hogy miért nem lehet tisztelni az én családom történelmét, múltját, úgy, hogy tényleg már alig vagyunk.
Szerintetek kinek van igaza?
Sajnos én nem fogok engedni.. akármilyen csacsin is hangzik, de ez nekem nagyon fontos.
"én fordított esetben biztosan megérteném!"
"én fordított esetben büszkén válaszolnám..."
Csak az a baj, hogy eközben egy percig nem gondolkozol el rajta, hogy valójában mit érzehet a másik. Semmi empatikus képességed nincs, csak a saját igazadat fújod. Ezzel a mentalitással fordított esetben ugyanúgy a saját akaratod lenne a legfontosabb a világon.
simán felvenném az ő nevét, és ő meg az enyémet, hogy a gyerekünk neve a tradicionális név legyen! tehát nem vagyok önző! mivel a gyerekem tovább él mint él, így tovább tudja vinni a nevet is, és számomra ez a cél!
de a barátom még ebben sincs benne!
még h nem nézed le!! itt hajtogatod h fordított esetben te bevállalnád ezt,ezzel is azt mutatod,h ha te lennél szabó és ő széchenyi pl akkor te inkább azt adnád mert h az a jobb..
sztem egydül vállalj gyereket
az a probléma, hogy azt nem látjátok, hogy ez egy egyedi eset. nem jókedvemből veszekedem ezen vele. ennek oka van, hogy így szeretném, nem az, hogy akaratos vagyok, hanem, hogy így szeretném megőrizni a tradíciót.
a páros névválasztásban sincs benne, megkérdeztem. legvégső esetben abban még benne is lennék!
Én megértem ha valaki büszke a családjára,meg a hagyományaikra...de ez kicsit túlzás...nekem az jön le,hogy Te baromira felvágsz arra,hogy nemesek voltak az őseid...
Nem értem,miért nem jó a kötőjeles megoldás...Attól még tovább viszi a gyereked a Te nevedet IS.
Tényleg az lenne a legjobb ,ha magadnak csinálnál gyereket,és akkor nyugodtan kaphatná a Te húúú de különleges nevedet,amihez méltatlan,hogy a Szabó mellett szerepeljen...Vagy esetleg keress egy olyan férfit,aki a tiedéhez hasonló családból származik,és akkor a gyerekednek duplán nemesi neve lesz,és akkor aztán nagyon büszkén feszíthettek...
(Nem azzal van a bajom,ha valaki büszke a családjára,és tovább akarja vinni a nevüket,ez szép,és becsülendő dolog,csak a lenézést nagyon nem bírom,főleg ha valaki nem azért néz le valakit,mert többet tett le nála az asztalra,hanem egy ilyen hülyeség miatt,ami maximum szerencse,de nem érdem...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!