Egy éve van egy roma fiú barátom, akit a szüleim elfogadtak?
Csak a kiemelés miatt találtam a kérdésre. A válaszolók hozzászólásait nem igazán olvastam, szerintem mind kb. ugyanazok, viszont a kérdező minden hozzászólását igen.
Megjegyzem, hogy semmi bajom a romákkal, sőt! Nagyon is fontosnak tartom az esélyegyenlőségüket.
Azt is megjegyzem, hogy nem vagyok irigy rád, a kapcsolatodra sem, és nemcsak azért, mert egészségtelen, hanem még akkor sem lennék az, ha felhőtlen boldogság lenne. Sok boldog ismerősöm van, és örülök a boldogságuknak. Persze le lehet rázni a válaszolókat ezzel, hogy mindenki rosszat akar stb. de akkor most mondd meg nekem, hogy miért emeled ki a kérdésed? Komolyan érdekel, hogy a rosszakaróid mit gondolnak rólad? Már ez sem egészséges.
Megjegyzem, tényleg gáz, hogy nem készített fel arra, hogy milyen a családja, és egyáltalán nem fair, hogy letagadta a szülei előtt, hogy nem vagy szűz. Milyen dolog az, hogy te fogadd el a családját olyannak amilyenek, de ő nem vállal fel téged olyannak, amilyen te vagy?!
Itt nem arról van szó, hogy magyar ember, vagy roma ember, hanem arról hogy van-e gerince vagy nincs. Ebben az az ő esetében nincs.
Na és vajon elhiszi a szülei, hogy 3-4 éven át nem feküdtetek le? Vagy csak előtte mással nem szabad lefeküdnöd?
Sajnos gyanítottam, hogy bántalmazás lesz ebből, és most bár azt hiszed, hogy kibékültetek, és minden okés, ne hidd, hogy ez így fog maradni. Emlékezz: az elején épp így elképzelhetetlennek láttad azt, hogy bántson téged, hiszen rendes... De minél jobban köt magához, házasság, gyerek... annál kevésbé kell visszafognia magát, és te annál nehezebben szabadulsz.
A helyzeted egyáltalán nem egyedi teljesen tipikus, és egyáltalán nem kell hozzá roma pasi: magyarok között is vannak ilyenek. A vak komondoros históriára biztos emlékszel, ha nem, keress rá a googlen, de számtalan van. Rohadtul sok családon belüli erőszak van, és a családon belüli gyilkosság is elég gyakori.
Egy egészséges kapcsolatban az erőszak mindenképpen szakító/válóok, te meg azon vagy, hogy szorosabbra fűzd a kapcsolatot. Sajnos ebben a helyzetben te sem vagy rendben.
Társfüggőséged van, és valamiért fontos neked az áldozatszerep. Nagyon gyenge az önbecsülésed, amit a pasid ki is használ. Tipikus ez is, mint ahogy az is, hogy ilyen esetben a másik nem azon van, hogy együtt emelkedjenek, hanem azon, hogy amikor te össze akarod szedni magad, lenyomjon. Naná! Hiszen ha felemelkedsz, akkor még a végén faképnél hagyod.
Ahogy írtam, az egy dolog, hogy most éppen jóban vagytok, fűt-fát ígér, de ez nem tartós, nem valódi változás. Megjátssza magát. Mindig amikor szakítás lesz, akkor ígérgetni szoktak. Ha az nem válik be, akkor fenyegetőzni, hogy öngyilkos lesz, mert te vagy az élete értelme, meg nyomja a dumát, hogy most jött rá, hogy milyen jó vagy....
De ne nekem higgy. Tuti, hogy most is homokba dugod a fejed, kitalálod, hogy a barátod a legjobb pasi, én is irigy vagyok, meg fajgyűlölő, és neked nincs min elgondolkodnod. Csak azt nem értem, hogy miért tetted fel akkor a kérdést.
Szóval azt javaslom, hogy googlez, keress rá ilyen történetekre, olvasgasd az nők beszámolóit, és gondolkozz el azon, hogy van-e valami ismerős dolog a sztorijukban!
Ajánlom ezt az oldalt, olvasd el az egész weblap minden sorát. [link]
Még egy dolog! amikor ezeket a dolgokról olvasgatsz, vagy kérsz segítséget, akkor privát lapot nyiss a böngészőben, hogy ne legyen nyoma, ha visszanézne, hogy mit netezel, mert megjárod.
A bántalmazott kapcsolatban ha eldurvul a dolog, akkor a teljes kontroll is gyakori, vagyis ő mondja meg, hogy mit tehetsz, mit nem, hova mehetsz, kikkel tarthatod a kapcsolatot, mit mondhatsz kinek. És nyilván meg kell szakítaniuk mindenkivel a kapcsolatot, nézik a a netet, ha egyáltalán netezhetnek, telefonálhatnak. Az ilyen kapcsolatokra nem az a jellemző, hogy egy szinten megállnak, vagy észhez térnek, és boldogság, hanem az, hogy egyre rosszabb lesz.
Az emberek hajlamosak azt hinni magukról, hogy képesek a másikat megváltoztatni, de nem így van. Hogy is lennél képes, amikor te vagy az alárendelt, kiszolgáltatott szerepben?! miért is hallgatna rád, miért is tisztelne téged? Te sem tiszteled és szereted magad. Ha tisztelnéd és szeretnéd magad, akkor azt mondanád, hogy te ennél ezerszer többet érdemelsz, de te azt mondod, hogy ezt érdemled, ezt akarod. Hitegeted magad, hogy más lesz majd, hogy jobb lesz majd, miközben te is jól tudod, hogy ez nem igaz. Persze nagyon szar beismerni a tévedést magunknak is, és a szülőknek is, amikor megkéred őket, hogy fogadjanak vissza.
Azt meg kell értened, hogy nincs okod rájuk haragudni. Nagyon jól tették, hogy kiraktak. Így megtapasztalhattad, hogy milyen vele. Kitart-e melletted, kerít-e otthont neked, vagy lelép. Ha meg együtt éltek, akkor megtapasztalod, hogy milyen is ő a hétköznapokban. Ha nem jó, akkor még hazamehetsz. Lehet, hogy hallgathatod párszor, hogy "én megmondtam" itt is mondják, na és?! Igazuk van, te tévedtél! Előbb utóbb ráfogsz jönni, hogy mi az igazi megalázás.
Bántalmazott kapcsolatban nagyon gyakori a függőség, nehéz a kilépés, a bántalmazottak maguk is mentegetik a bántalmazót még maguk előtt is (pl. én voltam a hibás, igaza volt, vagy beteg...)
"Megjegyzem, tényleg gáz, hogy nem készített fel arra, hogy milyen a családja, és egyáltalán nem fair, hogy letagadta a szülei előtt, hogy nem vagy szűz. Milyen dolog az, hogy te fogadd el a családját olyannak amilyenek, de ő nem vállal fel téged olyannak, amilyen te vagy?!"
Pontosabban azt akartam írni, hogy nem vállal fel téged olyannak a szülei előtt, amilyen vagy, és nem vállal fel konfliktust azért, hogy kiharcolja, hogy ne szóljanak a szülei bele olyasmibe, amihez semmi közük.
A fenti dolgok nem csak azt vetítik elő, hogy milyen lesz a kapcsolatod a pároddal, hanem azt is, hogy milyen lesz a kapcsolatod a párod szüleivel.
És tisztában kell lenned azzal is, hogy a romák egészen másképpen viszonyulnak dolgokhoz, mint a nem romák. Ez nem rasszizmus, ez tény. Nem minősítem, hogy jó, vagy rossz, csak abban vagyok bizonytalan, hogy ezt egy kívülálló mennyire tudja tolerálni. Olyasmikre gondolok, hogy a rokonok, roma társai vissza akarják húzni a párodat, mert lenézik azokat, akik tanulnak, dolgoznak. Nem mindenki, de az alja ilyen, és nem tudom, hogy a párod ismerősei milyenek. cikizni fogják, ha te mondod meg neki, hogy milyen legyen, mit csináljon, és ezért majd megint te kapsz. Igen, fizikailag is. Majd megtanulod, hogy az asszonynak két helye van: a konyhában és az ágyban. Így majd lesheted, hogy megy majd a kocsmába, becsajozik, netán a haverjait, rokonait fogadja a házba, neked meg nem lesz nyugtod.
Kívánom, hogy ne nekem legyen igazam, és te lássad objektíven a helyzetedet, de kétlem, hogy így lenne. Ha őszinte lennél magadhoz, és bátor, és felelősségteljes, akkor te is szembenéznél ezzel.
Hidd el, senkinek nincs oka itt irigykedni rád, hiszen egyfelől mindenki egybehangzóan és őszintén rossznak tartja a kapcsolatodat, és eleve nem kíván egy olyan kapcsolatot, ahol egyetlen verés is volt még akkor is, ha az könnyű testi sértés.
Másfelől csak az ostobák gondolják azt, hogy a boldogság olyan, hogy el lehet venni, és akkor nekik több lesz, így az érdekeltség sem áll fent. Nem vagy se kutyánk, se macskánk, hogy irigyek, féltékenyek legyünk rád, vagy a párodra, viszont engem személy szerint maga a bántalmazás, az élettársi kapcsolaton, családon belüli erőszak iszonyatosan taszít, és ebből a szempontból zavar, ha valaki egyenest megy a szakadék felé, pedig most még egyszerűen kiléphet. Később sokkal nehezebb lesz.
#85,87,88 vagyok. Azt kell, hogy mondjam, hogy az egyik legtisztességesebb ember, akit ismerek, egy roma nő, és büszke, de nem hivalkodó a származására. Tanult, tiszta, becsületes, gerinces, csendes, szerény, de céltudatos, és van akaratereje is. Szóval nagyon tisztelem. Vidékről jött és egyetemet végzett, sok nyelven beszél. Szóval nincs előítéletem.
Az embernél valamennyire figyelni kell azt, hogy honnan jön, és az azóta hova jutott. Ha azt mondja, hogy érted változik meg, az már régen rossz, parasztvakítás. Ha hozzákötöd az életét, akkor már elveszti a motivációját.
Ha magáért emelkedik ki, akkor van remény, mert belül ott az igény. viszont ott is van esély a visszaesésre, feladásra.
Ez nem etnikai, hanem általános emberi tulajdonság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!