Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit kellene mondanom a testvér...

Mit kellene mondanom a testvéreimnek?

Figyelt kérdés

A családi ház amiben élünk 1/3-ad részt az enyém, a többi a 2 testvérem tulajdona.

A feleségemnek van 2 ingatlana az egyiket még a házasságunk előtt szerezte, a másikat sajnálatosan az apukája halála után örökölte.

Az apukája háza annyiba kerül hogy a 2 testvéremet is kitudnánk belőle fizetni, és még maradna is erre a házra, hogy felújítsnuk.

A testvéreim kb. 30-40%-al olcsóbban kiszállnak ebből a házból ha fizetünk nekik, így a feleségem is annyit tenne bele ebbe a házba mint ami az én részem, szóval teljesen korrektül 50-50% lenne a beletett pénzünk.

Viszont sajnos van egy anyósom, aki elvált a második férjétől is, és a feleségem házában lakik.

Ő most bejelentette, hogy átköltözne a volt férje azaz a néhai apósom házába, a feleségem meg mondta, hogy oké, és akkor azt adjuk el ahol az anyósom lakott.

A bökkenő, hogy abból még úgy sem tudjuk kifizetni mindkét testvéremet, hogy közel 40%-al olcsóbban kiszállnának ebből a házból, felújításra meg végképp nem maradna.

Mivel kb a felét éri az a ház mint az apósomé.

A feleségem azt mondta, hogy majd ha egyszer meghal az anyukája, eladjuk azt a házat is, és ki lesznek fizetve (55 éves az anyósom....)

Rohadtul nem tartom korrektnek elsősorban a testvéreimmel szemben.

Nem érzem úgy, hogy nagyon beleszólhatnék, mert lényegében egyik házhoz sincs közöm, viszont ugye mi a testvéreim házában is lakunk nem csak az enyémben.

És ők még rendesek is voltak mert nem tudom hányan mondanának le ennyi pénzről (több millióról van szó amit nem kérnek el a részükből)

Kifizetünk nekik az olcsóbb házból amennyit tudunk, de itt se lesz felújítva és mondjuk ha 30 év múlva hal meg az anyósom, és van mondjuk 10 millió tartozásunk az mit fog érni 30 év múlva?Mintha most adnék nekik 1-1 milliót mert 30 éve az volt a sok pénz.

Ráadásul nem értem az anyósom mit képzel, hogy ő válogat, meg neki a drágább ház kell mikor örülhetne hogy van hol laknia ingyen.

Mit kéne erre mondanom?

Már kifejeztem a nem tetszésem, de annyira abszurdnak érzem, hogy még nem mentem bele jobban.

jan. 8. 19:48
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/106 anonim ***** válasza:
45%
Akkor mi is a kérdésed, kérdező?
jan. 8. 20:33
 12/106 anonim ***** válasza:
20%

Ez egy összetett helyzet, ami érzelmi és anyagi szempontból is nehéz döntéseket követel meg. Az alábbi lépések segíthetnek, hogy tisztább képet kapj a helyzetről, és meg tudd beszélni a dolgokat a testvéreiddel és a feleségeddel:

1. Beszélj nyíltan a feleségeddel

Mondd el neki, hogy ez a helyzet téged is érint, hiszen a testvéreiddel közös házban éltek, és a döntései közvetlen hatással vannak rájuk is.

Kérd meg, hogy közösen gondoljátok át a hosszú távú terveiteket. Érvelj azzal, hogy korrektül kell bánnotok a testvéreiddel, hiszen ők már így is nagyvonalúak voltak.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a jelenlegi terv nemcsak a testvéreidnek, hanem nektek is hátrányos, hiszen az anyósod házának eladásából származó pénz lehet, hogy évtizedek múlva már nem fogja megoldani a mostani problémákat.

2. Kérj időt a testvéreidtől

Tudasd velük, hogy megérted, mekkora engedményt tesznek, és hogy értékeled ezt.

Beszéljetek arról, hogy a jelenlegi helyzet miatt csak részben tudod őket kifizetni, de közösen szeretnéd megtalálni a megoldást. Így érezteted, hogy nem veszed természetesnek a türelmüket.

3. Készítsetek pénzügyi tervet

Számoljátok ki pontosan, mennyibe kerülne a testvérek kifizetése, a ház felújítása és az esetleges tartozások törlesztése.

Vizsgáljátok meg, van-e másik megoldás az anyósod költözésére, például egy kisebb lakásba való áthelyezése.

4. Anyósoddal való kommunikáció

Az anyósod valószínűleg nem látja át a teljes helyzetet. Mondd el neki őszintén, hogy a döntése, miszerint a drágább házba költözne, komoly pénzügyi nyomást helyez rátok és igazságtalan a testvéreiddel szemben.

Kérd meg, hogy gondolja át a helyzetet, és próbáljon kompromisszumot kötni, például maradhatna a mostani házában, vagy más, költséghatékonyabb megoldást találhatnátok neki.

5. Hangsúlyozd a családi egység fontosságát

A döntéseket nemcsak anyagi szempontból, hanem a családi kapcsolatok hosszú távú megőrzése érdekében is érdemes meghozni. Jelezd mindenkinek, hogy a testvérekkel való korrekt elszámolás nemcsak anyagi, hanem erkölcsi kérdés is.

6. Keress jogi és pénzügyi tanácsadót

Egy ügyvéd vagy pénzügyi szakértő segíthet a helyzet jogi és anyagi vonatkozásainak tisztázásában. Ők javaslatot tehetnek arra, hogy hogyan lehetne igazságosan megoldani a helyzetet, miközben a családi kapcsolatok is megmaradnak.

Mit mondj?

A testvéreknek: „Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen nagylelkűek vagytok, és megértem, hogy ez mekkora áldozat számotokra. Most azon dolgozunk, hogy mindenki számára korrekt megoldást találjunk, de ehhez időre és közös gondolkodásra van szükség.”

A feleségednek: „Értem, hogy szeretnél az anyukádnak segíteni, de nekünk most egy olyan megoldásra van szükségünk, ami a testvéreim és a mi érdekeinket is szem előtt tartja. Kérlek, dolgozzunk ki egy olyan tervet, ami mindenkinek igazságos.”

Az anyósodnak: „Megértem, hogy szeretnél költözni, de ez a döntés most sajnos komoly anyagi terhet ró ránk, és nehéz helyzetbe hozza a testvéreimet is. Lehet, hogy át kellene gondolni egy másik megoldást, ami mindenkinek kedvezőbb.”

Az a legfontosabb, hogy mindenkivel empatikusan, de határozottan kommunikálj.

jan. 8. 20:38
 13/106 anonim ***** válasza:
81%

Nna, megint megszólalt a ChatGPT, köszönjük.

12-es, neked nincs saját, önálló gondolatod? Csak copyzni tudsz?

jan. 8. 20:43
 14/106 anonim ***** válasza:
87%

12es

Mennyire érzed magad butának hogy még egy anonim oldalon sem mered felvállalni az őszinte, SAJÁT véleményed?

jan. 8. 20:49
 15/106 anonim ***** válasza:
3%
#13 A a válaszom a saját gondolataim alapján készült, nem a ChatGPT-től.
jan. 8. 20:49
 16/106 anonim ***** válasza:
87%
Már múltkor is rád szóltunk hogy csak az AI által írtakat böfögöd - fel lehet ismerni a stílusról -, de akkor is a "saját gondolataidra" hivatkoztál.
jan. 8. 20:53
 17/106 anonim ***** válasza:
55%

A feleséged kilencvene meg a te harmincra lealkudott ötvened hol 50-50% ?

Furcsán számolsz, kérdező. Vagy valamit nem írtál le.

Mi lenne, ha mindenki eladná az örökségét, és a tényleges bevételből gazdálkodnátok?

jan. 8. 20:54
 18/106 anonim ***** válasza:
35%
Tudom nem kérdésedre vonatkozik, de mégis mivel foglalkoztok? Azért komoly, ti azon gondolkoztok, hogy 150 milliós lakást vegyetek én pedig politológiából diplomáztam és azon kell gondolkoznom, hogy holnap borsófőzeléket egyek vagy kenőmájast. Esküszöm bánom, hogy nem villanyszerelőnek mentem.
jan. 8. 20:56
 19/106 anonim ***** válasza:
17%

Az anyos a volt ferje utan hazat nem orokolhet, max. haszonelvezetet szerezhet ra, ami erosebb a tulajdonnal. Tehat ha o oda akar koltozni, barmennyi idore megteheti, a lanya nem tudja eladni a halalaig, ha o nem akarja. Meg egy hazrol van szo, ami az anyose, azzal is o rendelkezik, nem a lanya.

A kerdezo is akar maganak egy sajat hazat, amit a felesege ingatlanjaibol tervez megszerezni ugy, hogy a testvereitol joval aron alul szerzi meg az orokseget.

jan. 8. 21:06
 20/106 anonim ***** válasza:
23%
18, ők se a két kezükkel kaparták össze, ebből a 3 ingatlanból 2 biztos, hogy öröklött. A feleség saját háza vagy lakása az passz..
jan. 8. 21:07
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!