Ahol a szülők pénzügyi kultúrája eltér, ott ti mire gondoltok, amikor az egyik családtól “nem kaptok pénzt”, hogy ez ne fájjon?
Nem szeretnék olyan tanácsokat olvasni, aki nincs ilyen helyzetben. Elméletben én is tudom, hogy nem szabadna fájjon, le kéne …
Szóval tippeket szeretnék, hogy ki mire gondol, hogyan sikerült túllépnie ezen?
Mert a valóság azonban az, hogy fáj, hogy anyósomék ugyanúgy elvárják, hogy járjunk hozzájuk, időt szakítsunk rájuk, de miközben évente többször felújítják a 150 millió+-os házukat (nem elég nagy az ablak, nem jó színű a konyhabútor stb.) és van még két budapesti lakásuk, a férjem szülinapjára azt kapta, hogy meghívták egy 5000 forintos ebédre (engem is).
Vagy a baba születésére anyuméktól kaptunk pénzt (nem írom le mennyit, sokat), nagyimtól is kaptunk. Anyósom akart venni egy homokozót. Mikor mondtuk, hogy azt nem szeretnénk, mert nem tudjuk hova rakni, hanem vegyenek medencét inkább, akkor a gyerek első szülinapjára vette meg végül (nem nagy összeg 7000 forint, tök fölösleges volt eddig várni, ráadásul egy éves koráig csak a kádjában tudott pancsolni, mert nem nyár elején kapta meg a medencét így, már 200x megbántam, hogy ezt kértem és többször akartam venni egyet, csak ugye mi kértük, anyósom meg annyira komolyan vette, mintha egy autót kértünk volna. Vagy 40 fajtát küldött, hogy ez jó lesz-e, értékeléseket nézett és megrendelte onnan, ahonnan a legolcsóbb volt - és aztán vehettünk pumpát pluszba felfújni, mert ahhoz nem járt).
Vagy volt olyan, hogy a férjem szülinapjára kapott ajándékot amire ők hárman mentek, mert “a felújítás miatt nem volt pénz, hogy a nagyobb csomagot vegyék, ez a kisebb volt olyan árban”, és mikor felvetettük, hogy akkor mi kifizetjük a különbözetet, akkor kiderült, hogy váltani már nem lehet, mire nagy fanyalogva mondta anyósom, hogy akkor kihagyja, pedig neki erre többet nem lesz lehetősége, bezzeg nekem igen, mert még fiatal vagyok. (Végül nem mentem, igazán nem hiányzott az élmény, csak az esett rosszul, hogy a megkérdezésem nélkül döntöttek így és szerintük ez rendben volt, meg na, hogy ennyit nem érek meg se én se a gyerekünk, vagy így nem is tudom hogyan fogalmazzak).
És aztán akarnak kompenzálni, de az mindig olyan átgondolatlan és bunkó. Pl. terhesen koncertjegy az első sorba. Vagy három hónapos iszsz baba mellett, akire addig sose vigyáztak, színházjegy, ami úttal együtt 3-4 óra jó esetben, mikor mondom nem tudunk elmenni, akkor mondják, hogy vagy fejjek (ami sose ment, de ezt nem hiszik el) vagy tápszer. Mikor nem megyünk, akkor sértődés. Vagy most anyósom egyik ruháját kaptam névnapomra, amit ő sosem hordott és esküvőre vett. Lehet egy drága ruha, de nagy is rám, a fazon sem jó és a szín sem áll jól.
Vagy másik szülinapi buli. Anyósom kitalálja, hogy azt kapjuk, hogy meghívnak minket meg a lányunkat enni, mi mondjuk, hogy de ugye mi szerveztük le az éttermet, majd mi fizetjük. Mindenki korábban ér oda, mint mi, így előtte felvilágosítják anyumékat, hogy az az ajándék, hogy mindenki fizeti a saját részét, plusz a mienket szétdobják kb. 25 felé (akik ott vannak). Szóval mi meghívtuk anyumékat, akik mikor megérkeznek az étterembe, közlik velük, hogy be kell szállniuk az anyósom által kitalált ajándékba nekik meg a többi meghívott rokonnak is. (Végül anyumék kifizették az egészet, mire mi mentünk fizetni és azt mondták ez az ajándék. Persze nekik is rosszul esett, hogy anyósom annyit nem mondott, hogy a ti részeteket szintén kifizetjük, pedig anyumék tök sokat segítettek nekik korábban olyan dolgokban, amivel több százezret spóroltak).
Ugyanakkor ezeken az ajándékozásokon/anyagiakon kívül rendben vannak anyósék. Most, hogy nagyobb a gyerek többször vigyáznak rá, azt csinálják, amit mondunk (pl. bár nagyon szeretnének nem raknak ki róla facebookra képet), lehet rájuk számítani, ha baj van.
Csak amikor van egy-egy ilyen húzásuk, azok (azt gondolom valahol jogosan) fájnak, és valahogy nem tudok túllépni rajtuk.
Szóval, ha van tippetek, akkor szívesen venném, hogy ki hogyan dolgozza fel ezeket, ahol nem rossz a másik, de neked folyton a tyúkszemedre lép és mint a fenti lista is mutatja (és nem írtam le mindent), elég változatos, tehát hiába próbáljuk megbeszélni, mert szerintük ezek rendben vannak, próbálják kerülni, amiről szólunk, de nem érzik min bántódunk meg így újra és újra belelépnek valamibe.
"Meg a szüleimet már hàromszor! megbántották a filléreskedésükkel"
Hogyan? Nem adtak nekik fél millás értékpapírt szülinapra?
Két fő probléma van.
1. Nálad minden a pénz körül forog. Mindennek az egyedüli fokmérője az, hogy mennyibe került. Nálad a szeretetet is pénzben mérik, és egyszerűen képtelen vagy különválasztani a (nagy összegű) pénzt az érzésektől.
2. Képtelen vagy egy-egy nem is olyan nagy problémán túllépni, és bárhogy is alakulnak a dolgok, te még évekkel, évtizedekkel később is azt fogod felhánytorgatni, hogy valamikor régen nem olyan ajándékot kaptál, amilyet szerettél volna. Képtelen vagy túllépni, és és folyamatosan azt keresed, hogy hol tudnál a másikba belekötni.
"egy használt mosogatógépet adtak nászajándékba"
Igen, oké, tényleg gáz. Egy szóval sem mondtam, hogy ők makulátlanok, de nem tudnál esetleg ezen továbblépni? Vagy most a következő 30 évben ez lesz az ürügy a pocskondiázásukra?
Férjednek amúgy tetszik, hogy agyba-főbe szidod a szüleit?
"Vagy a lányomnak hónapokba telt, mire az Ali expresszről rendelt szerencsétlen medence megérkezett"
Ez van. A netes rendeléseknél mindig van ilyen rizikó.
Esetleg azért nem akarod kicsit szidni őket, mert tegnap késve hozta a levelet a postás?
"Lehet anyagias vagyok"
Igen, kifejezetten az vagy. És nem csak anyagias, de követelőző, elkényeztetett, rosszindulatú, és hisztis is.
"szerintem egy vacak pár(tíz)ezer forintos tétel miatt, ha nem számít, nem szabadna fájdalmat okozni másnak"
Az, hogy te mindenen besértődsz, amikor nem tolnak az orrod elé egy halom pénzt, az a te egyéni problémád. Nem ők okoztak fájdalmat, te vagy az, aki besértődsz, ha nem ugrik a másik úgy, ahogy te fütyülsz.
"rakok félre a gyerekemnek, unokámnak, hogy legyen mivel elindulnia az életben"
Félő, hogy mást úgysem fog tőled kapni, amivel elindulhat az életben...
"Csak fennakadt a vámon"
És mennyire aljas genyók anyósodék, hogy nem rohantak egyből a vámra, és hozták el erővel a hatóságoktól azt a nyamvadt matracot!
Tényleg komolyan mondom, óvoda kiscsoport. Látszik, hogy téged is csak pénzzel neveltek, de sem szeretetet, sem józan értékrendet nem kaptál.
"És amúgy nem vagyunk rosszban"
Persze, hogy nem, csak te a hátuk mögött becsmérled őket. Kíváncsi lennék, mit gondolnának rólad, ha ezt a "kérdést" meglátnák?
"segítettek, mikor kellett"
Annyit légyszíves tegyél már meg, hogy számold össze, mikor mennyit segítettek, és számold ki annak az óradíját! Mondjuk amikor a gyerekedre vigyáztak, nyugodtan számolhatsz óránként 5000 forinttal, ennyi egy átlagos bébiszitter díja. Ha már ennyire csak a pénzből értesz, akkor számszerűsítsük már ezeket is, ne csak a matracot, meg a mosógépet!
"Te örülsz neki, hogy a férjed zoknit kap? Hogyan csinálod, mire gondolsz? Mert pont ez érdekelne"
Ugyan a kérdés nem nekem szólt, de hadd válaszoljak!
Hasonló helyzetben én arra, hogy kaptam egy ajándékot attól, akit szeretek, és aki szeret engem.
"Miért kérdező, te is viszed minden alkalommal anyósodat ha nyaralni mentek a családdal?
Ha nem, miért várod el, hogy mikor ők mennek a fiukkal vigyenek téged is?"
Mert a fiuk nem egy 16 éves gyerek, hanem egy felnőtt férfi akinek saját családja van. Egy férfit akinek gyereke és felesége van pedig nem visz el anyuci és apuci hármasban nyaralgatni. Hogy a fenébe fordul meg ilyen a fejetekben?
#78 ahogy a 79 mondja, felnőtt férfi nem a szüleivel nyaralgat hanem a családjával. Ha a szülők a fiukkal együtt akarnak nyaralni akkor bizony ahhoz az emberhez hozzá tartozik a felesége és a gyereke is, mert ők egy család.
Tök jó hogy neked olyan az ertekrended hogy otthon hagynád a pcsba a párod és a gyereked ameg anyadekkal nyaralsz, de attól még a többségnek nem ez a normális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!