Külföldi apa nem adja tovább hazája kultúráját?
Azért valószínü, hogy a férjed többet tud a mai JApánról, mint te, és iaza lehet a legtöbb dologban.
Emellett ha nem tervezitek odaköltözni, akkor tényleg nincs értelme a japán írásjeleket tanulni a gyereknek, föként, hogy ott tényleg eléggé kirekesztöek a nem (teljesen) japánokkal szemben, és a félvérek mßeg inkább problémásak.
A magyar nemzet ugyan nem viszi soha semmire, de azért azt a nyelvet könnyebb megtanulni,márcsak azért is, mert az írás nem bonyolult. De sok haszna nem lesz belöle a gyereknek, csak annyi, hogy mivelkét nyelven nö fel, ezért utána újabbakat könynebben tud hozzátanulni.
Ha meg a gyereket késöbb érdekelné a japán nyelv illetve kultúra, akkor meg tudja szerezni a szükséges információkat.
Lehet, hogy a férjed kultúrájában egyszerűen nincs ekkora jelentősége ennek...
Az én gyerekeim is félvérek, fel sem merült, hogy bármelyikünk nyelvét ne tanulnák meg.
Mondjuk Magyarországon az ázsiai nyelveket beszélők nagy előnyben vannak a munkaerőpiacon, valahol kitolás szegény gyerekkel, hogy elveszitek tőle ezt a lehetőséget.
De ezt a férjeddel kell megbeszélned.
Rosszul fogalmaztam, elnézést. Az apa japánul beszél a gyerekhez, mert csak azt tudja akcentus nélkül. Ennyiben ki is merül a dolog. Az írást nem hajlandó tanítani, meg a kultúrát. Semmit nem mesél róla neki. Hallani sem akar róla, hogy Japánban éljünk akár 1 évig is. Animét sem nézhet a gyerek, mert szerinte hazug képet fest Japánról és nagy csalódás lehet a vége. Olyan, mintha utálná a saját fajtáját. Én még ilyet nem is láttam. Azért kérdeztem, hogy ez normális-e.
Úgy értette azt a hasonlatot, hogy ő kívülállóként úgy hallja a magyart, mintha valami törökféle nyelvbe bele lenne keveredve valamilyen szláv. Ez az ő véleménye, nem muszáj vele egyet érteni. Az a lényeg, hogy tetszik neki, amit hall
Én félig spanyol vagyok. Apu spanyol, anyu magyar. Mo-n élünk de voltunk kint spanyolban (persze Spanyolországba könnyebb eljutni mint Japánba) a nyelvet is beszélem. Szoktunk spanyol ünnepeket tartani itthon, vagy legalábbis apa elmondja, hogy most ezt és ezt ünneplik.
Szerintem szomorú, hogyha valaki a kultúrája egy részét nem ismeri. Én például imádom Japánt gyönyörű hely és a kultúrája is érdekes.
19/L
A férjem Erasmus alatt megismert egy japán lányt (csak haveri szinten). Azt mondja szegény bárkihez hozzáment volna, csak ne kelljen hazamennie.
Igen, igaza van a férjednek, hogy nem a Japán mentalitás szerint neveli a gyereketeket, sőt, örülj neki, hogy téged sem úgy kezel, ahogy a japán feleségeket szokás.
Nem szeretnék regényt írni erről, nagyon sokan megtették, keress néhány életrajzi könyvet, és rá fogsz jönni, milyen szerencséd van a hozzáállásásval.
Előre is bocs, de ez lehet hosszú lesz. Szerintem MINDENBEN igaza van. Biztos több japán is egyetértene vele, de soha az életben nem mondaná így ki a negyedét sem. Ezért nagyon tisztelem a férjedet. Biztos nem az iskolában tanulta ezeket, hanem az élettől. Sokan valóban nem értik, hogy az anime NEM a valóság. Illetve azt, hogy más vendégként, turistaként, ösztöndíjasként ott élni x ideig, mint ténylegesen. Főleg egy félvérnek. Ebben különösen igaza van. Erről én is tudnék mesélni ismerős által. Mit művelnek most is pl. a szépségkirálynő jelöltjükkel, mert nem teljesen japán. Dolgozni is nehezen vennék fel. Kivéve, ha programozó vagy anyanyelvi angolos. Igaza van, beteg az a nemzet (is). 30 év feletti szűz a lakosság nagy része. A többi nemz max 2 gyereket, akiket gyakorlatilag az anya nevel fel, mert az apa állandóan dolgozik. Nem viccből mondom, ez MEGTÖRTÉNT : az egyik férj csak úgy volt hajlandó elhálni a nászéjszakát, ha az asszony valami robotnak öltözik. Egyik ismerősöm mesélte, hogy neki még le is fényképezték a félvér gyerekét. Mutogattak rá, összesúgtak, nem fogták fel, hogy nem tud angolul, stb. Az iskoláról pedig már ne is beszéljünk. Nyílván véletlen öli meg magát annyi diák.
A magyar nyelvet pedig mindenki úgy hallja, ahogy. Tudom, hogy sokaknak nem tetszik, hogy nem finnt mondott, de hadd döntse már el ő. Szerintem manapság örüljünk, hogy valakinek pozitívum a magyarság. Én egyébként egyik nemzetnek sem jósolok hosszú életet. Mindkettő elöregedő, önpusztító. Csak más módon. A magyar az maximálisan önmaga ellensége, csoda hogy még létezik. De ezt csak zárójelben, halkan jegyeztem meg.
" Az írást nem hajlandó tanítani, meg a kultúrát. "
Ez a külföldön élő magyarok/félig magyar párok 90%-ánál is így van!
Szerinted ki a bánatnak van arra ideje 40 óra munka, házimunka, gyerekkel háziírás után még arra is, hogy egy extrakultúrát +írásrendszert átadjon nekik? És szerinted pl. egy általános iskolás arra vágyik, mikor végzett, hogy még egy kicsit írni tanuljon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!