Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Külföldi apa nem adja tovább...

Külföldi apa nem adja tovább hazája kultúráját?

Figyelt kérdés
Japán származású férjemmel Nyugat-Európában élünk már évek óta. Van egy kisfiúnk is. Az apa nagyon szereti és sokat foglalkozik, játszik vele, de japánul valamiért nem tanítja rendesen, írni meg semmenyire. A kultúráról sem mesél és szinte semmilyen szokásukat nem adja tovább. Szerinte felesleges, mert Európában nagyobb hasznát veszi más nyelveknek. Minek firkálgassa legalább 10 évig az amúgyis kínai eredetű jeleket. Ennyi idő alatt felsőfokon megtanul pl. angolul, franciául. Japán pedig amúgyis túl zárt és kirekesztő, nem fogadják el legtöbben a félvéreket sem. Állást is nehezebben kap. Ha kap, akkor gyakorlatilag ott él. Oda nem gondolkodó, kreatív emberek, hanem engedelmes, nem kilógó droidok kellenek, akik alig látják a családukat. Fiúnkat meg akarja kímélni ettől, félti. Múltkor nagyon megbámulta és körbeállta a félvér gyereket egy teljesen japán pár. Erre a férjem felkapta és elvitte onnan, mert a kisfiúnk nem csodabogár. Meg van róla győződve, hogy gaijin-nek járó nézés volt. Valamint arról, hogy az igazi, tehát nem animés japán kultúra már beteges, nem teljesen normális ahogyan ott élnek. Szerintetek nem viszi túlzásba ? A magyar ellen egyébként semmi kifogása, nagyon különlegesnek tartja a nyelvet és szépnek a zenét. Szerinte olyan, mintha egy türk megpróbálna szlávul beszélni és ez érdekes. Szeretné ha kisfiúnk ezeket tanulná inkább, illetve az EU legfőbb nyelveit. Múltkor is mondta, hogy a magyar nemzet nagyon sokra vihetné, ha végre nem mindig egymás marásával lenne elfoglalva.
2016. febr. 16. 11:02
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
43%

Azért valószínü, hogy a férjed többet tud a mai JApánról, mint te, és iaza lehet a legtöbb dologban.

Emellett ha nem tervezitek odaköltözni, akkor tényleg nincs értelme a japán írásjeleket tanulni a gyereknek, föként, hogy ott tényleg eléggé kirekesztöek a nem (teljesen) japánokkal szemben, és a félvérek mßeg inkább problémásak.

A magyar nemzet ugyan nem viszi soha semmire, de azért azt a nyelvet könnyebb megtanulni,márcsak azért is, mert az írás nem bonyolult. De sok haszna nem lesz belöle a gyereknek, csak annyi, hogy mivelkét nyelven nö fel, ezért utána újabbakat könynebben tud hozzátanulni.

Ha meg a gyereket késöbb érdekelné a japán nyelv illetve kultúra, akkor meg tudja szerezni a szükséges információkat.

2016. febr. 16. 11:38
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy a férjed kultúrájában egyszerűen nincs ekkora jelentősége ennek...

Az én gyerekeim is félvérek, fel sem merült, hogy bármelyikünk nyelvét ne tanulnák meg.

Mondjuk Magyarországon az ázsiai nyelveket beszélők nagy előnyben vannak a munkaerőpiacon, valahol kitolás szegény gyerekkel, hogy elveszitek tőle ezt a lehetőséget.

De ezt a férjeddel kell megbeszélned.

2016. febr. 16. 11:43
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Elég furcsa ezt olvasni, mert a japánok elég nagy becsben tartják saját kultúrájukat.
2016. febr. 16. 11:48
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy előttem írják, alapvetően hasznos lenne ha a gyerek tudna japánul is. Például egy Japán-Angol-Magyar hármassal már önmagában nyerő lenne.
2016. febr. 16. 11:51
 5/13 anonim ***** válasza:
90%
Az en turk exem pl megprobalta mindket nyelvemet megtanulni (magyar es egy szlav nyelv) mert o fontosnak tartotta, hogy a felmenok kulturajat ismerje a gyerek es a masik fel is. Es sok torok beszel oroszul is (gyakori arrafele az orosz menyecske ) Szoval nem ertem a turkos hasonlatat :)
2016. febr. 16. 11:57
 6/13 A kérdező kommentje:

Rosszul fogalmaztam, elnézést. Az apa japánul beszél a gyerekhez, mert csak azt tudja akcentus nélkül. Ennyiben ki is merül a dolog. Az írást nem hajlandó tanítani, meg a kultúrát. Semmit nem mesél róla neki. Hallani sem akar róla, hogy Japánban éljünk akár 1 évig is. Animét sem nézhet a gyerek, mert szerinte hazug képet fest Japánról és nagy csalódás lehet a vége. Olyan, mintha utálná a saját fajtáját. Én még ilyet nem is láttam. Azért kérdeztem, hogy ez normális-e.

Úgy értette azt a hasonlatot, hogy ő kívülállóként úgy hallja a magyart, mintha valami törökféle nyelvbe bele lenne keveredve valamilyen szláv. Ez az ő véleménye, nem muszáj vele egyet érteni. Az a lényeg, hogy tetszik neki, amit hall

2016. febr. 16. 12:41
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Én félig spanyol vagyok. Apu spanyol, anyu magyar. Mo-n élünk de voltunk kint spanyolban (persze Spanyolországba könnyebb eljutni mint Japánba) a nyelvet is beszélem. Szoktunk spanyol ünnepeket tartani itthon, vagy legalábbis apa elmondja, hogy most ezt és ezt ünneplik.

Szerintem szomorú, hogyha valaki a kultúrája egy részét nem ismeri. Én például imádom Japánt gyönyörű hely és a kultúrája is érdekes.

19/L

2016. febr. 16. 12:58
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

A férjem Erasmus alatt megismert egy japán lányt (csak haveri szinten). Azt mondja szegény bárkihez hozzáment volna, csak ne kelljen hazamennie.

Igen, igaza van a férjednek, hogy nem a Japán mentalitás szerint neveli a gyereketeket, sőt, örülj neki, hogy téged sem úgy kezel, ahogy a japán feleségeket szokás.

Nem szeretnék regényt írni erről, nagyon sokan megtették, keress néhány életrajzi könyvet, és rá fogsz jönni, milyen szerencséd van a hozzáállásásval.

2016. febr. 16. 13:30
 9/13 anonim ***** válasza:
69%

Előre is bocs, de ez lehet hosszú lesz. Szerintem MINDENBEN igaza van. Biztos több japán is egyetértene vele, de soha az életben nem mondaná így ki a negyedét sem. Ezért nagyon tisztelem a férjedet. Biztos nem az iskolában tanulta ezeket, hanem az élettől. Sokan valóban nem értik, hogy az anime NEM a valóság. Illetve azt, hogy más vendégként, turistaként, ösztöndíjasként ott élni x ideig, mint ténylegesen. Főleg egy félvérnek. Ebben különösen igaza van. Erről én is tudnék mesélni ismerős által. Mit művelnek most is pl. a szépségkirálynő jelöltjükkel, mert nem teljesen japán. Dolgozni is nehezen vennék fel. Kivéve, ha programozó vagy anyanyelvi angolos. Igaza van, beteg az a nemzet (is). 30 év feletti szűz a lakosság nagy része. A többi nemz max 2 gyereket, akiket gyakorlatilag az anya nevel fel, mert az apa állandóan dolgozik. Nem viccből mondom, ez MEGTÖRTÉNT : az egyik férj csak úgy volt hajlandó elhálni a nászéjszakát, ha az asszony valami robotnak öltözik. Egyik ismerősöm mesélte, hogy neki még le is fényképezték a félvér gyerekét. Mutogattak rá, összesúgtak, nem fogták fel, hogy nem tud angolul, stb. Az iskoláról pedig már ne is beszéljünk. Nyílván véletlen öli meg magát annyi diák.

A magyar nyelvet pedig mindenki úgy hallja, ahogy. Tudom, hogy sokaknak nem tetszik, hogy nem finnt mondott, de hadd döntse már el ő. Szerintem manapság örüljünk, hogy valakinek pozitívum a magyarság. Én egyébként egyik nemzetnek sem jósolok hosszú életet. Mindkettő elöregedő, önpusztító. Csak más módon. A magyar az maximálisan önmaga ellensége, csoda hogy még létezik. De ezt csak zárójelben, halkan jegyeztem meg.

2016. febr. 16. 13:36
 10/13 anonim ***** válasza:
24%

" Az írást nem hajlandó tanítani, meg a kultúrát. "

Ez a külföldön élő magyarok/félig magyar párok 90%-ánál is így van!

Szerinted ki a bánatnak van arra ideje 40 óra munka, házimunka, gyerekkel háziírás után még arra is, hogy egy extrakultúrát +írásrendszert átadjon nekik? És szerinted pl. egy általános iskolás arra vágyik, mikor végzett, hogy még egy kicsit írni tanuljon?

2016. febr. 16. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!