Mi ez az örökös szaporítózás?
Na akkor lássuk sorban.
"Ha egy kutya nem kerül százezerbe az szerintetek csakis szaporítótól lehet."
Nem. Bizonyos magyar fajtákhoz már 60-70 ezer forint környékén hozzá lehet jutni.
"Az az érzésem, hogy csak egyes tenyésztők nyomják itt a tanaikat csak hogy minél többért adják el a kutyákat."
Tévedsz. Rengeteg embert ismerek innen, ha öt tenyésztő van köztük, talán még sokat is mondtam - ők nem is nagyon válaszolgatnak a szaporítós kérdésekre, ugyanis nekik az, akinek "megéri a kockázatot, ha olcsóbb", NEM célcsoportjuk.
"aki rotit vett tízezer forintért ami csakis azért pusztult el 13 éves korában mert megmérgezték."
Gratulálok, ismertél EGY ellenpéldát. Én meg kifogtam egy (eddig) tökéletest, meg egy enyhén ideggyengét - imádom mindkettőt, semmiért nem adnám őket, de ez az igazság. Meg ismerek három-négy vizslát, akik az erősebb toppantástól is félnek, két allergiás, mindenbeteg, DPs dogót, három félelmi agresszív, totál labilis njt, számtalan ideggyenge nyézét, egy labit, aki retteg a víztől... soroljam még?
"A tenyésztő akitől hozták normális körülmények közt tartja a kutyáit nem ketrecbe vagy kennelbe zárva. Ez most miért is szaporító?"
Első két oltás: 7000 forint
Négy féreghajtás: 2000 forint
Táp: 2000 forint
Oltási könyv: 500 forint
Első orvosi vizsgálat: 1000 forint
Ez eddig 12.500 forint, de az anya nem evett se a vemhesség, se a szoptatás alatt (~10-20.000), nem volt ultrahang (~12.000), nem volt herpesz oltás (24.000), a kölyköknek nem volt szükségük kiegészítő táplálékra a szoptatási időszakban, a szukát egyszer sem látta állatorvos, a fedezést vagy a szuka gazdájának kanja, vagy egy random kutya végezte, és Isten se tudja megmondani, nem örökít-e az egyik, vagy mindkét szülő csípő- vagy könyök DPt, kataraktát, patella problémákat, szív- és érrendszeri gondokat, idegi problémákat, vagy bármi mást. Szerinted tízezer forintba mi fér bele úgy, hogy a szaporítónak még haszna is legyen rajta? Egy oltás, meg egy öt kilós Darling?
"Mi a kutyánkat szaporítótól vettük.Kb. 50 kutya (vagy több, nem túlzok egy cseppet sem) egy nem olyan nagy helyre volt bezárva.Nem volt olyan jó körülmény.De megvettük a kutyát, most szép, egészséges 3 éves kutya"
Király! És vajon hány kutya született még azóta abba a pokolba azért, mert ezt az almot is szó nélkül elvitte a sok hülye, ahelyett, hogy legalább az állatvédőket, jegyzőt, bárkit értesített volna?
#5 - Kérdező
"Az, hogy valaki anyagi haszon miatt tenyészt kutyát mióta elítélendő? Állatokat tenyészteni ez okból szokás."
Szintén rosszul tudod. A tudatos tenyésztés célja bizonyos külső- és belső tulajdonságok erősítése egy fajta következő generációjában --> gyk.: egy tenyésztő azért tenyészt kutyákat, hogy a következő alom kölykei mindig közelebb legyenek egy lépéssel a fajta ideáljához, jobban hozza annak külsejét, szőrminőségét, viselkedését emberekkel, kutyákkal és a külvilággal szemben. A mezőgazdasági állattenyésztés ugyanez, csak ott a cél az, hogy a következő generáció több/jobb tejet/tojást/húst/akármit produkáljon.
"Csak azon vagyok kiakadva ami hisztéria itt folyik, hogy már mindenki le van szaporítózva aki 100ezer alatt ad egy kutyát."
Ha egy irinkó-pirinkót utánajársz ennek a kutya fedeztetés, meg vemhesség, meg ellés, meg kölyöknevelés dolognak, rá fogsz jönni, hogy aki 60-70 ezer forintnál olcsóbban tud adni egy kutyát, az valamit nem ad meg a kölyköknek, vagy a szülőknek - ennek pedig később a kölykök egészsége, külseje, vagy idegrendszere (esetleg mindhárom) fogja kárát látni.
"attól ,hogy egy kutyáért nem kérnek el 100 ezret ,az még lehet nagyon jó és egészséges állat."
Ja, valóban LEHET. Meg az is LEHET, hogy százezreket kell ott hagynod az állatorvosnál akár már az első pár évben, és még így is tartós életminőség romlást szenved a kutya. Király kis rulett ez. A gyerekeddel is eljátszanád, ha cserébe mondjuk féláron lenne a pelenka? :)
"Nekem is volt 30 ezres rotim ,akit állandóan meg akartak venni olyan szép és okos volt"
Igen, nekem is szapis rotim van, őt is akarták már megvenni nem egyszer, mondják rá rendszeresen az utcán, hogy milyen gyönyörűséges kis roti... a fajtához annyi köze van, hogy fekete-cser, és nagydarab ;) ennyit erről.
"Én is hoztam le almot és elkapkodták a kicsiket ,mert olcsón adtam és szépek voltak"
...és hol vannak most? Hányat kötnek két méteres láncra, hányat vernek, hányat dobtak ki az út szélén, hányat éheztetnek, hányat adtak menhelyre? Ja, hogy nem tudod? Asszem erről is ennyit :)
"Nem kell 10 féle szűrés ,meg genetikai vizsgálat meg anyámkínja, ez csak egy új kori mánia, mint az ápdétnorbi."
Igen, az, hogy a kutyák lehetőleg ne legyenek járóképtelenek két éves korukra, ne vakuljanak meg, ne kelljen takarék lángon, rövid pórázas sétákkal tölteniük az életüket szívbetegség miatt, abszolút újkori dili, és tiszta hülyeség. Ásd el magad.
"Elég a kölyökkori oltássort beadatni ,évente 2x féregteleníteni"
Itt álljunk meg. Kölyökkori teljes oltássor (ugye ez négy oltás, plusz az egy éves kori veszettség), majd évi két oltás (veszettség, kombi), havonta élősködők elleni védelem, HÁROM HAVONTA féreghajtás. Ezek egy átlag kutya szükségletei a megfelelő táplálékon kívül. Egy vemhes kutya emelt adagot kap neki készült (vemhes, vagy starter) tápból, fedezés előtt és a vemhesség alatt is kap egy-egy herpesz elleni oltást, hogy ne dögöljön bele kölyköstül a vemhességbe, két, de inkább három ultrahangon vesz részt a vemhesség alatt, hogy a gazdája biztos lehessen a kölykök kielégítő fejlődésében (és szintén ne dögöljön bele kölyköstül mondjuk hullamérgezésbe), ellés után marad az emelt adag, esetleg kecsketej, persze orvosi ellenőrzés az ellés utáni napon (HA nincs komplikáció), majd a kölykök nyolc hetes koráig négy féreghajtás... sorolnám még, de gyanítom, ha érdekelne, már utánanéztél volna (interneten keresni, olvasni csak tudsz).
"Az emberek döntő többségének nem kell a törzskönyv se, szóval nem kell kiváltani a kedvükért."
A tenyésztők nem is az "emberek" kedvéért váltják ki a tkt, hanem azért hogy követhessék a vonalakat, tudják, ki kinek a kicsodája, ki mit hordozhat ezáltal. Erre való ugyanis a törzskönyv ;)
"Van egy szűk sznob réteg akinek persze mindegy csak drága legyen alapon el lehet sütni a marketingrizsát"
Átfogalmaznám, hogy pontosabb legyen. Van egy (sajnos) valóban szűk réteg, aki legalább annyira utánaolvas egy ÉLŐLÉNYNEK, aki 15 évig a TÁRSA lesz, mintha egy autót, tvt, mobiltelefont, vagy akár csak egy szaros fűnyírót venne. Ez elég szomorú, és elég sok mindent elmond a társadalmunkról.
"egy olyan országban ahol egy havi átlagkereset jóval kevesebb mint egy ilyen kutya ára."
Autót, tvt, hawaii nyaralást, esetleg házat ne adjanak húszezerért, hogy még véletlenül se kelljen félretenned rá? Nem gondolod, hogy ez a hozzáállás egy pöppet nevetséges? :D
"Persze, ez egyszerű statisztikai csúsztatás, mert eleve 10x több kutyát adnak olcsón mint drágán az elit tenyésztőnél,tehát a betegek aránya is 10x több."
Arányokról szoktunk beszélni, ami azt jelenti, hogy a szaporított kutyák NAGYOBB RÉSZE (nem darabra, hanem mint a százalék, tudod) hordozója, vagy elszenvedője genetikailag öröklődő betegségeknek.
"Nekem és rengeteg embernek ,megéri a kisebb ár azt a relatív kockázatot, hogy nagyobb eséllyel legyen beteg a kutya."
Sajnos nem ismerlek, így kénytelen vagyok arra kérni téged, hogy nézz a tükörbe, és köpd szemen magad.
"ha látom a szülőket és a kölyköt is alaposan megnézem akkor nem nyúlok mellé."
Értem, tehát te egy két lábon járó, ránézésre és/vagy tapintásra bármilyen állatorvosi diagnózist tökéletesen felállító gép vagy? Kérlek, keresd fel az állatorvosi egyetemet, biztosan érdekelni fogják őket a képességeid.
"Nem kell annyira felfújni ezt a kutyakérdést, évezredekig nem szűrték őket, meg nem oltották ,röntgenezték, aztán mégis szépen túlélték."
Nem, valóban nem. De a betegség jeleit mutató, vagy éppen a fajta jellegzetességeit nélkülöző kutyákat azonnal (akár brutálisan) kivonták a tenyésztésből, így a színvonal nem csúszott olyan szinten le, mint egy átlag szaporítónál (gondolok ezzel a kutyagyárosra, és a Fifit meg Morzsát összerakó szomszéd Julinénire egyaránt).
#20 - Kérdező
"vagy nem vesz neki olyan tápot aminek kilója drágább mint a csirkemell (amit mellesleg az átlag ember magának se tud megvenni naponta)"
Egy kutya ellátásának van egy minimuma, pláne, ha terhelem egy elléssel is. Ha ezt nem tudom neki megadni, akkor - nem népszerű vélemény, tudom - NEM KELL KUTYÁT TARTANI. Nem kötelező, sőt, igenis luxus. Gyereket se, kutyát se, autót se, házat se vállalunk, ha nem vagyunk képesek ellátni/fenntartani.
"A kedvencem a szerződés, hogy ő bármikor megnézheti a kutyát. Na ez kiverte nálam a biztosítékot."
Azért van ott, hogy a hozzád hasonlóknál kiverje a biztosítékot. A célcsoport ugyanis mindenféleképpen úgy fogja tartani a kutyáját, hogy ne okozzon problémát egy "ellenőrzés", nem addig, amíg kényelmes, hanem élete végéig, így nem okoz neki különösebb kellemetlenséget, ha a tenyésztő, aki gyakorlatilag létrehozta az ő drága kiskutyáját, 15 év alatt háromszor benéz, ha épp arra van dolga.
"Ha én megveszek valamit..."
Ezért nem neked szól a tenyésztők kínálata. A kutya NEM egy tárgy. Számukra sem, és szerencsére még sokak számára sem - ők képezik a tenyésztők vevőkörét ;)
"Jelzem a saját kutyánk nincs megkötve"
...és? Szerinted az a minőségi állattartás legteteje, hogy NINCS MEGKÖTVE? Mondom, nem te vagy a célcsoport :)
"2 millió gazdátlan kutya nagy része nem szaporított hanem véletlenül összejött alom."
Ami szintén szaporítás, csak épp tudatlanságból, vagy önzőségből történő. Mi a különbség pontosan?
"A menhelyeken én legalább is főleg keverékeket látok, elvétve egy-egy fajtiszta kutyát."
Fajtiszta kutyát épp kettőmilliót találhatsz a gazdikeresők között, minden menhely és gyepi fajtiszta kutyákkal és fajtiszta macskákkal van tele. A FAJTAtiszta állatokkal a FAJTAmentések foglalkoznak, érdemes végignézegetni, melyiknél hány gazdára váró, és hány máshonnan hirdetett fajta-jellegű kutya van. Mind-mind-mind-mind szaporítós - ugyanis a tenyésztő kutyái chippel (régebben tetoválva) kerülnek gazdához, így ha menhelyen/fajtamentésnél kötnek ki, a chip/tetoválás visszavezet a tenyésztőhöz, aki gondoskodik a kutya további sorsáról.
"Felfoghatnátok már, hogy az emberek egy része nem smucig, hanem nem telik neki százezres állatra."
Gondolom, autóra, ékszerre, nyaralásra, házra, házimozirendszerre sem telik mindenkinek az egy havi fizetéséből, ezért szoktak az emberek félrerakni - bár lehet, hogy neked ez a módszer totál új, ebben az esetben nézz utána, tök jó buli, és közben ne adj Isten még a jövendőbeli társad igényeinek is utánaolvashatsz ;)
"Aki havi 70-120 ezerből kell megéljen nem tud ennyit adni egy kutyáért."
Félretesz havi tízezret egy évig (ennyit el fog vinni a kutya puszta fenntartása is, pláne az első pár évben), és van is 120 ezer forintja, amiből vesz hobbira egy fajtatiszta, egészséges kis kölyköt 80 ezerért, a maradék negyvenből pedig rendezi a felszerelést és az oltásokat. Varázslat!
"Mert mit csináljon? Dobja ki ,fojtsa vízbe?"
Ööö van egy ilyen csodálatos műtét, úgy hívják, hogy IVARTALANÍTÁS, és egy alom felnevelésének a töredékébe kerül. Nem értem a problémát. Ha még erre sincs pénz (akkor mondjuk marhára nem kéne állatot tartani, de ezt most ugorjuk át), akkor még mindig lehet vigyázni a szukára a tüzelés alatt (brutál ötlet, ugye? Effektíve FIGYELNI a kutyára...)
"Aha ,akkor ha nem telik legalább 15 milliós luxuskocsira, ne vegyél autót,ha nem telik biobaromfira ,biogyümölcsre meg márkás ruhára ,akkor ne egyél és járj pucéran.."
Nem érted a lényeget. Senki nem mondta, hogy ha egyáltalán kutyát akarsz tartani, vegyél egy fél-egymilliós hiperszuper kiállítási kutyát. De egy egészséges kutya legalább 60-80 ezer forintba kerül, ahogy egy működő autó is megvan minimum párszázezer - azért mégse veri magát senki, és nem is jár az ország 80 százaléka harminc éves trabanttal, pedig az is épp úgy képes gurulni, és épp úgy bele lehet ülni, mint egy ferrariba.
"a menhelyen nagyon kevés fajtajelleges kölyök van"
Kicsit körül kéne nézni, a legtöbb keveréknek is több köze van bizonyos fajtákhoz, mint a szaporítós kölykök túlnyomó részének. Ha ez se felelne meg (mert nem hazudja róla neked senki, hogy ez bizony rottvájler), akkor még mindig ott vannak a fajtamentések.
"Sokan nem mernek hazavinni felnőtt kutyát ,mert bizony félnek ,hogy nem szokja meg őket ,megharapja a családtagokat stb."
Aki azt a fél órát nem szánja rá a dologra, amennyi alatt megtudná pár sima google keresésből, hogy ez mekkora baromság, az inkább szintén ne tartson kutyát.
"de ahogy én nem szólok bele a választásukba ,ők se szóljanak bele az enyémbe."
Ezzel csak az a baj, hogy amíg az ő tetteid téged semmiben nem befolyásolnak, a te tetteid gyakorlatilag semmissé teszik az övéiket, hiszen a megmentett kutya helyére kerül megint másik és másik és másik, mert Marcsikának pibbú, meg csivava, meg bolonyéze, meg miniyorki kell, aztán kicseszi az utcára, vagy leadja egy menhelyen, mert a százezres műtétet már nem tudja kifizetni, vagy épp Fifike harap, mint a franc.
#32 - Kérdező
"Tehát ha nincs pénzem luxusra akkor ne is legyen kutyám."
ZSENIÁLIS! KEZDED FELFOGNI!
"Meséld be a hülyeségeidet a több millió gyerekes családnak"
A gyereknek JÁTÉKOT veszünk, ne adj Isten legrosszabb esetben foglalkozunk vele mi, a szülei, akik a világra hozták (sokkoló, tudom), de nem veszünk neki egy másik élőlényt, hogy hadd vigyorogjon Pistike...
"falusi idős embernek stb..."
Egy kutya normális fenntartása a legjobb esetben is havi
5-10 ezer forint. Akinek nincs ennyi pénze, az ne vállaljon kutyát, akár 5 éves, akár 200, mert csak kínozza vele szerencsétlen állatot, ha tetszik, ha nem. Akinek pedig van rá ennyi pénze, az egy röpke év alatt össze tudja spórolni egy fajtatiszta kutya árát, vagy 5-20 ezer forintért kihozhat egy kutyát a menhelyről - akár kölyköt is, vannak százával.
"lehet, hogy nem tudnak minden luxus sz@rt megvenni, de szeretik a kutyáikat."
Ez nagyon szépen hangzik, egyetlen egy probléma van vele: a kutya nagy szeretettel pont kitörölheti a seggét. Normális étel, állatorvosi ellátás és foglalkozás kell neki, HA ezek megvannak, akkor szívesen fogadja a szeretetet, hiszen erre szocializáltuk, de ennyi. Tudom, sokkal romantikusabb, hogy Fifike akár fényen is elél, ha a gazdi naaaaagyon szereti, legalább 10 percet simogatja és legalább háromszor megölelgeti naponta, csak sajnos az igazságtól olyan messze van, mint ide Jeruzsálem :(
Írtok néhány rossz példát ,de a másik oldalon ott van a sok ezer, százezer kutya akik köszönik jól vannak vígan élnek és 2 liter borért vagy 20-30 ezerért vette őket a gazdájuk. Ők nem írnak, mert van más dolguk is.
Majd ha a gazdaság és az emberek elérik azt az anyagi szintet hogy a kínai bolt ,a turkáló ,a tecsogazdaságos élelmiszer nem a legmenőbb árucikkek lesznek, akkor lesz több vevő a drága kutyára. Addig nem. Addig vegye a felső 10ezer. És akinek kevesebb a pénze annak is joga van kutyát venni. És vesz is, csak olcsóbban, mivel árulják. Mégis mi tiltja?
Nincs babézia elleni oltás,szóval beoltatni nem tudod,kedves tájékozatlan buta ember.
És hidd el,nem a gyógyszercégek fecskendezik hobbiból a kullancsba a betegséget.Létező betegség és kutyák százai halnak bele,mert a kedves gazda olyan tájékozott,mint te is...Aztán majd jön gyakorira,hogy mi a baja a kutyámnak segítsetek...
És javaslom,vegyen szemüveget,aki nem lát különbséget a szapis meg nem szapis kutya között.Fáradjon el egy kiállításra és meg fog döbbenni.
Egyébként,akinek 2 törzskönyves kutyája csinál kölyköt,az nem fogja 20 ezerért odaadni,mert az ő 2 törzskönyves kutyája,legalább 200 ezerbe fájt neki.
Mellesleg nem a törzskönyv a lényeg,hanem az egészség.Azt meg nem garantálja,csak a tenyésztő.
És nem visszavásárolja a kutyát,hanem fizeti az orvosi költséget.
Egyébként paradoxon is egy kicsit.Aki drágán vesz kutyát,annak az esetleges betegség esetén is más fizeti az orvosi költségeket.Annak ellenére,hogy a betegség szinte kizárt.
Aki olcsón vesz kutyát,mert nem telik fajtatisztára,és nem keveréket vesz,hanem valami szaporított szerencsétlent,annak ezerszer több az esélye a betegségre,és még az orvost is magának oldja meg.
(Ja,nem oldja meg,mert inkább kidobja a kutyát)...
"elegem lett abból, hogy itt minden jószándékú érdeklődőt azzal etetnek, hogy kutyát csak százezer forint felett érdemes megvenni. Ezt ugyanis a kérdezők félrevezetésének tartom."
Szó sincs erről! Mi csak elmondjuk (jószándékból!!!) azokat a szempontokat, amiket szem előtt kell tartani akkor, ha pénzért akarunk kutyát venni. A teljesség igénye nélkül: alapos utánajárás, eü. szűrések a szülőknek, tenyészszemle, tenyésztési koncepció és hozzáértés, megfelelő ellátás a kicsiknek (ebbe a szocializáció is beletartozik), szerződés, válogatott gazdik (nem adnak ám bárkinek kiskutyát, aki leteszi a pénzt az asztalra!!!), chip, oltások, mindennek automatikus hozománya a törzskönyv. Az, hogy ki mennyiért adja az ilyen kutyát, az csak részletkérdés. Konkrétan a mudiról tudom, hogy már 40 ezerért is lehet kapni jó tenyésztőtől származó kiskutyát. Ebből az egészből pénzkérdést csak a csóró sznobok csinálnak, akiknek kivan a feneke a gatyából, de nekik "fajtiszta"kutyával kell villogniuk, "mert megérdemlik és az nekik jár", de odáig már nem terjed az eszük, hogy ezzel beleszarnak a saját fészkükbe és nem fogják fel, hogy mekkora kárt okoznak az egész fajtának. Nekem például két olyan kutyám van, akiknek a vételára 200 ezer fölött volna, mégis ingyen kaptam őket. Az egyik már multichampion, a másik kiállítási karrierje még csak most kezdődik. Elmondhatom, hogy nem megvenni drága, hanem utána eltartani őket!
Pontosan tudom ,hogy megelőző az oltás, nem kell kioktatni.De nem tartom jelentős kockázatnak.
Mondom ,ti vegyétek a drága kutyát ,nekünk meg jó lesz az olcsóbb is. Csak ne szóljatok bele ,ennyi a kérés. Mert felesleges. Nagyon szép hosszú választ írtak itt előttem ,le a kalappal,de tényleg felesleges, mert két teljesen más világnézet van itt jelen szerintem .
Sippara,köszönöm,hogy megjöttél...
Igen,vegyen kutyát,MENHELYRŐL és ne támogassa a felelőtlen szaporítást,ahonnan özönlenek a menhelyre meg az utcára a betegebbnél betegebb állatok.
57%-os...
Szerintem leírtuk páron,hogy nekünk általában a te fajtád által támogatott szaporítótól kobozott,kidobott szerencsétlen befogadott kutyáink vannak.Ingyen...illetve ha az orvosi számlát nézzük,akkor több tízezerért van olyan kutyám,akit valaki megvett 20 ezerért,majd nem úgy nézett ki,ahogy kellene és jól megverték,majd az utcára dobták.És még az is kiderült,hogy diszpláziás.Ki gondolta volna...
De látom nem ütöd meg azt az intelligencia szintet,hogy felfogd,hogy a drága szaporítóid tönkreteszik a kutyákat.Akiket állítólag szeretsz...
Vagy csak annyira szereted,hogy olcsó legyen,ha megdöglik akkor jöhet a következő olcsó kutya?
De azért hasonlítson valami fajtára,mert az nagyon menőőőőőő....
Mi az, hogy én fajtám?? Azért mert nem azt veszem és annyiért ami nektek tetszik? Eszem megáll...Legális magán kereskedelemben vett állatról van szó ,nem drogokról!
Ki kötelez titeket hogy menhelyi kutyákat hozzatok el? Senki! Mintha ezt a "hatalmas terhet" nem önként és dalolva vállalnátok. Majd ha én saját kezűleg odaviszek a menhelyre egy kutyát vagy kiteszem az út mellé ,akkor szégyenlem magam ,de addig semmi okom rá.
Ejha, micsoda konfliktus keveredett itt.
Akkor lássuk
Érvek a tenyésztők mellett
Bár drágák a kutyáik, biztosra vehetjük, hogy a törvénynek megfelelően vásárolunk kutyát, ugyanis 8 hetes kortól, chippelve, 2 oltással, 4 féregtelenítéssel, oltási könyvvel és törzskönyvvel adják a kutyákat. A törzskönyv a biztosíték arra, hogy valóban fajtatiszta a kutya. És azért kerül sokba, mert egy alom felnevelése nem olcsó, hiszen kell két herpeszoltás, fedeztetési összeg - amennyiben a tenyésztő más, eredményes kant von be egy pároztatásba, nem a sajátját -, két ultrahang egy vemhesség elején, majd a végén, néhány esetben császározás, ami ugye nem olcsó, különleges táp az anyakutyának, orvosi vizsgálatok, és a fent említett oltás és chip a kicsiknek. Egy tenyésztő célja, hogy egészséges kölyköket adjon el, még ha nem is él meg belőle.
A szaporító ezzel szemben nem viszi orvoshoz a kutyáját. Leelleti egy évben kétszer, undorító körülmények között tartja, a kölyköket oltások, féregtelenítések, oltási könyv és törzskönyv nélkül adja, 4-6 hetes korban, amit a törvény tilt. Aki tőlük vesz, az támogatja azt, hogy a nagyszerű fajtákból fajtajellegű keverékek legyenek.
Ha már valakinek becsúszott egy alom (mert nem figyel a kutyájára, vagy elhiszi azt az elméletet, miszerint a kutyának egyszer szülnie kell, vagy fedeznie, ami ugye hülyeség, mert nem kell), akkor jó, adja oda valakinek, de legalább ne mondja azt, hogy fajtatiszta a kutya.
Ha nem akarnak pénzt adni, ott a menhely, meg a fajtamentések. Ja és a menhelyre nem feltétlenül azok a kölykök kerülnek be, amik a szaporítóknál születtek, inkább azok, amiket szaporításra alkalmaztak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!