Mi ez az örökös szaporítózás?
"Olyan kutyákra is rámerik sütni a bélyeget akik fajtatiszták és ez fekete fehéren látszik is rajtuk, "
Honnan látszik? Fekete a szájpadlása??? :-)))
Láttam én már olyan gyönyörű huskyt, amin látszott, hogy fajtatiszta. Aztán közölte a gazdája, hogy márpedig az anyja kuvasz volt. Szóval a ránézésre fajtatisztának kikiáltott kutyákkal azért át lehet verni saját magunkat és a leendő gazdit is. Kár ráeröltetni olyan kutyára, amelyiknél ezt semmivel se tudjuk igazolni. A fajtajellegű megnevezéssel legalább biztosan nem hazudunk akkorát, mintha egy keverékről azt bizonygatjuk, hogy az márpedig fajtatiszta.
Amíg nem lesz kötelező az összes kutya ivartalanítása amelyik nem díjnyertes ,(szerencsére erre vajmi kevés esélyt látok) ,addig mindenkinek joga van a kutyája kölykét eladni vagy ajándékozni.Mivel az ő tulajdona, adhatja, veheti ,pároztathatja.
Szerintem ez teljesen meddő vita. Hogy ki mit szeretne az más kérdés. Én is szeretnék ingyen sört meg sonkafát a kertbe. Nekem és rengeteg más embernek van igénye olcsó kutyára, és csak jó tapasztalatom van e téren, csak nyitott szemmel kell járni. Nekem mindig is kemény házőrző kutya kellett és van is.Jó fogós ,jó kiállású ,mozgékony szülők kölykét én bármikor megveszem ,ha kell kutya, persze a kölyköket is alaposan átnézem, melyik a bátor. Engem nem érdekel a papír,se a szűrővizsgálat amit fél óra alatt összedob valaki egy számítógépes szerkesztőprogrammal még az atyaúristen pecsétjét is rászkenneli...és eddig nem fogtam mellé.
Néztem pl díjesős németjuhászokat , hát nevetségesek..ezek lennének az etalon ,mert a bírót lefizetve nyernek?? Ugyan kérem. Itt az utcában a komának vannak IGAZI németjuhászai ,nagy régivonalú 40-50 kilós farkasok ,úgy védik a telket mint az ördög, nem azok a hátúllecsapott seggű tenyésztői nyeszledékek . Ez a sztárolt tenyésztés eredménye. Meg mikor egy fajtát tudatosan úgy tenyésztenek ,hogy a szuka nem tud szülni, nem tud a fajta lélegezni ,se futni, de papírja van kérem az a lényeg, ide a 100ezret .
82 nek.
Hát ha ennyire igénytelen vagy, el tudomképzelni hány hetes bugyi van rajtad.....
Igen van igzság abban, hogy a kiállításon az nj.ban van küllem vonal, de van munka vonal is.
A diszplázia szűrést meg nem csak papírral igazolják. A röntgen felvételt mond már meg hogyan tudják megmohinálni?
Az én kutyáimnál altatás nélkül lőttük rá a röntgent. A sötét kamrából előhozva még csöpögött a lé róla amikor a doki értékelte......
Az első félig értelmes hozzászólásod.
Bár az igényszinteden ez nem javít.
Igen,az évek,évtizedek alatt ki lett tenyésztve olyan kutyafajta,ami borzalmas.De miért is?
MERT VAN RÁ KERESLET.
Az olyan embereknek,mint te,akinek nem igénye,hogy a kutya egészséges legyen (orvosilag bizonyítottan,nem ránézésre) azoknak kellett az icipici kutya,a levegőért küzdő nyomott orrú kutya,és minden olyan kutya,ami teljesen természetellenes néz ki.
MINDENT a kereslet-kínálat határoz meg.Ha egy élő roncs kutya volt az igény,akkor csináltak olyat.
A mai napig léteznek ilyen fajták,de nézzük már meg. pl a yorkinál,csivavánál vagy a bichonoknál...miniatürizálták a méretet,és kitenyésztettek egy lehetőségekhez mérten egészséges fajtát,majd jöttek a szaporítók,akik árulják 40-50 ezerért a "mini" és "extra mini" jelzővel ellátott,teljesen elfogadhatatlan méretekkel rendelkező kutyáikat.Többszörösen tenyésztésből kizárható állatokkal hozatnak le minél több almot,csak a profitért.És miért?
Mert igény van az olcsó kutyára,ami hasonlít a fajtatisztára,hogy elmondhassa magáról csórikám,hogy "nekem is olyan van ám,mintha lenne pénzem igazira".
A neked kellő esetleges őv-s kutyákból mindenhol van munkavonal,és megkockáztatom olcsóbban is,mint a show kutyák.
De egészséges,és a tenyésztő a te kutyád testvéreit se rakja ki,ha azokat nem tudta elpasszolni,meg nem fojtja vízbe se őket,viszont vállal garanciát arra,hogy nem lesz beteg,ellenkező esetben az orvost ő állja.
A drága szapis cimborádnál meg aztán kopogtathatnál,hogy diszpláziás a kutyád,úgy elhajtana,hogy még azt is letagadná,hogy valaha látott téged...Aztán nem elég,hogy a kutyád beteg lett,még az orvost is nyögheted,az a kretén szaporító meg röhög a markában,hogy kb. 5 ezer ft befektetéssel mekkora hasznot csinált,de nagy jampi...
Sajnos nem, a #82-es válaszoló egy fillért nem fog az orvosnak fizetni, mert ha a kutyája már nem alkalmas ellátni a szerepét, inkább kihajítja az út szélére, vagy felakasztja egy fára, és megy a haverjához másik kölyökért. Ezeknek az embereknek a kutya nem társ, hanem kellék ami egy kertes házhoz kell, mint mondjuk a fűnyíró.
Én abszolút támogatnám a törzskönyvvel nem rendelkező kutyák kötelező ivartalanítását, rászorulóknak állami támogatással. Egy hivatalos állatvédőrség felállítását mint amerikában, valódi hatalommal a kezükben, és a kerettantervbe (ha már napi 5 óra tesire meg szalontáncra van idő) egy általános állattartási ismeret óra beiktatását. Egyszerűen az emberek általános hozzáállását kellene megváltoztatni, amit első és legfontosabb körben ha már a szülők nem képesek rá akkor állami keretek között az oktatáson keresztül a gyerekekbe oltani.
Akinek arra kell a kutya,hogy dolgozzon,sportoljon,kiállításra járjon vele,vegyen százezrekért,az ő dolga.
De azt azért nem kéne mindig leírni,hogy aki nem tud/akar százezreket kiadni egy hobby kutyára egyszerűen azért,mert nincs szüksége versenyzésre,munkára való kutyára,"csak"egy kedvencre,az költeni sem fog pl.orvosra,az egyszerűen hazugság.
Ha a gyereked akar egy lovat,mert lovagolni szeretne tanulni,egy nyugodt hobbylovat veszel neki 300-ért,nem egy világklasszis telivért pár millió euróért.
Kutyáknál is pont így van.
Az én egészséges értékítéletem tiltakozik az ellen,hogy százezreket adjak ki egy olyan kutyáért,amit nem tudok "kihasználni"(bocs,de nem találtam jobb kifejezést).Versenyezni nem akarok,kiállítás halálosan untat,dolgozni szintén nem szándékozom már kutyával.
Úgyhogy pont megfelel a mentett is.
Egyébként érdekes paradoxon,hogy aki nem vesz százezerért kutyát,arra azt mondjátok,nem fog róla tudni rendesen gondoskodni.Ehhez képest mégis menhelyre külditek kutyáért.Arról gondoskodni lesz pénze?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!