Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Törzskönyv nélküli fajtiszta...

Törzskönyv nélküli fajtiszta kiskutyája kinek van még?

2013. jan. 15. 06:29
 51/91 anonim ***** válasza:
63%

Én abszolút mindenben egyet értek a kérdezővel. Azt, hogy hogy érti, mikor azt mondja, "nincs értéke a keverék kutyának" csak az érti félre, aki akarja.

A tenyésztőkre és (a nem túl) tenyésztett kutyákra szükség van. Sőt, nem az lenne a normális, ha csak így születnének kiskutyák? És nem azért, mert fajtatiszták, hanem azért, mert akkor nagy valószínűséggel nem lenne (vagy jóval kevesebb) kóbor kutya, akik csak szülik egymás után a még több kóbor kutyát.

Sőt, én azt is el tudom képzelni, hogy a tenyésztők nem csak fajtatisztákat tenyésztenének, hanem keverékeket is. Ez lehet, hülyén hangzik :) De úgy értem, hogy akkor fedeztetnének csak valamilyen szukát, ha van igény a gyerkőcökre, hisz egy TK-s kutya nagyon drága. Azt azért be lehet lőni, hogy egy bernáthegyi - nj. keverékből nem lesz szobacirkáló.

Nekem is keverék Illatos úti kutyám van, és imádom, semmi pénzért nem válnék meg tőle. De ahogy a kérdező is írta, ez ÉN vagyok. Kan kutya, de ivartalanítani fogjuk, mert hiába lakik lakásban, hiába tennék meg mindent, hogy ne legyen baj, nem tudom garantálni, hogy soha, 5 percre sem fogom szem elől veszteni. És már kész is a 6 újabb Illatos úti kutya. Talán úgy, hogy nem is tudok róla, a kóbor szuka meg valahol az út szélén majd megszüli őket. Hármat egyből elcsap egy autó, hármat meg sintér telepre visznek.

Amit nem tud a "házi szüléseket" (és nem szaporítókat) jó ötletnek tartók tábora megérteni, az szerintem az, hogy egyik keverék pont olyan, mint a másik. Mármint olyan szempontból, hogy nem tudhatod, mire számíts. Ránézésre bele lehet szeretni, de lehet, hogy beteges lesz, stb.

Persze van kivétel a TK-nál is (ahogy írta valaki) de nagyságrendekkel kevesebb, ezt ismerjük el.

Tehát aki összeengedi a két kutyáját otthon, mondván "lesz gazdijuk" az miért nem mondja a leendő gazdiknak, hogy menjenek ki egy menhelyre, és fogadjanak örökbe kutyust. Kétlem, hogy a 2 millióból ne lenne egy sem, akibe beleszeretnének.

Ráadásul ha idősebb a kutya, sok menhelyen már úgy adják ki, hogy szobatiszta, tud pórázon sétálni, többször el lehet menni meglátogatni. Tehát tulajdonképpen valamivel még kisebb is a rizikó egy ilyen kutya esetén, mint a "házi születésűeknél".

2013. jan. 16. 13:00
 52/91 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó vagyok

Még annyit, hogy írta valaki, hogy a testvére (?) régen tenyésztő volt, és most azért akar megint kis pulikat, mert szeret "kiskutyázni".

Ne értsd félre, nem ismerlek titeket, nyilván a testvéred nagyon szereti a kutyákat, de ez nekem elég önzőnek tűnik.

Ha kiskutyázni szeretne, fogadjon örökbe egy kiskutyát :) Velük is tele vannak a menhelyek, sintér telepek. Ha nagyon szeretet kiskutyázni, hozzon ki 5-6-ot, nevelgesse őket, majd ajándékozza el a többit (ha jól értettem, a pulikkal is ez lenne. egyet megtart, a többit elajándékozza. vagy pénzt is kér értük?)

Tehát ha a kiskutyázás a lényeg, akkor ez miért nem megoldható?

2013. jan. 16. 13:09
 53/91 anonim ***** válasza:
78%

Szóval annak a kommentelőnek, akinek a testvére azért akarja pároztatni a kutyáit, mert szeret "kiskutyázni", küldöm sok szeretettel ezt a 8 kölyökkutyát

[link]

2013. jan. 16. 20:52
 54/91 anonim ***** válasza:
47%

Igazából ezzel a témával alapvetően van egy nagy gond. Bár az ilyen jellegű szaporítást tiltani kell, ez vitathatatlan.

DE a menhelyek nem ezért vannak tele. Hanem azért mert az emberek igenis fajtatiszta/jellegű kutyát akarnak. Az ilyen kutyák érdekes módon nem is maradnak sokáig menhelyen...jééééé.

Nekem azokkal van problémám, akik nem tartják normálisan a kutyájukat, és csak a pénzért tartják ketrecben stb.

És azokkal is akik falun/városban hót hülyén nem ivartalanítanak, mert buksi nem megy sehova...csak a szomszédba, felcsinálja a már eleve mix szukát... na ezekkel van TELE a menhely.

A szaporítós menhelyi kutyáknak valahogy mindig van gazdájuk, akiket ráadásul még piedesztálra is állítunk, mert jajj megmentett egy életet. Holott ő sem csinált mást, mint elhozott egy szaporított kutyát, csak még ingyen is volt, és milyen jófej!!! Ha igazán jófej lenne, egy nj keveréket hozott volna ki, akinek hiányzik az egyik szeme. Na azok az emberek szememben AZ ÁLLATMENTŐK. Nem azok akik addig kutatnak, míg nem találnak egy yorkit és még büszkék is magukra, azoktól HÁNYOK. Csupa nagy betűvel, mert egy fokkal jobbak, mintha megvették volna szaporítótól, mégis rohadtul jár a szájuk. Ők is fajtatiszta kutyát akartak, csak nem volt pénzük tk-sra, szóval hagyjuk már!

Nekem szmély szerint nincs vele bajom, ha Mari néni lehoz egy almot a szukájával. Mert manapság ez már kur.ára túlzásba van víve... Mikor a fajták kialakultak, vajon összegyűltek az emberek, h húúúúú ennek a juhásznak a pulija nem fajtatiszta rohadt szaporító... nem. Sőt ténylegesen szaporította a jól terelő kutyáit. Jujjj, menjünk azt pi.áljuk már le a sírját.

Helyén kéne kezelni a dolgokat. Azok a szaporítók, akiket a videón látunk, ro.adékok. Hozzátenném, néhány tenyésztő sem jobb, de ez már más sztori... Mari néni aki imádja a kutyáját, és lehoz egy almot, nem ro.adék, max TI nem értetek vele egyet. És nem attól, h nem fognak szaporítani az emberek nem fognak menhelyről félszemű kutyát kihozni. Mert általában mindenki tudja milyen FAJTA kutyát szeretne. Néhányan meg h menhelyit. Azok eddig is kihozták, eztán is ki fogják, a többiek nem. Ennyi.

2013. jan. 17. 10:35
 55/91 anonim ***** válasza:

Részben egyetértek az előttem szólóval, de szerintem az, hogy Mari néni lehoz egy almot, akkor lenne helyes és kívánatos (sőt, így kéne működnie!), ha a menhelyek nem lennének tele már eleve keverék kutyusokkal, és tényleg igény, biztos helye lenne a megszülető porontyoknak. Tehát a mai helyzetben... nem is tudom, nem az a jó szó, hogy "felelőtlenség", inkább valahogy úgy mondanám, hogy ezek az emberek lehetnének nagyobb tekintettel a már megszületett, menhelyi, keverék kutyusokra, és ezért nem kéne a kutyáikat pároztatni.

Természetesen semmiképpen sem teszek egyenlőségjelet közéjük, és a szaporítók közé.

(Az előtted hozzászóló vagyok)

2013. jan. 17. 10:42
 56/91 anonim ***** válasza:
62%

55-ös

Részben egyet értek...

Nekem nagy bajom van a tenyésztőkkel, konkrétan utálom őket, azon okokból amit előttem már leírtak többen. Előadják, nekik mi mennyibe kerül, de ne nevetessük ki már magumnkat, én is ismerek személyesen tenyésztőt, van ott haszon, ne sírjuk tele a zsepit. Konkrétan 2x-3x annyiért adja el a kutyáit, mint amennyibe neki kerülnek. És igen emellett még bele is pofáznának h vidd kiállításra...stb. Nem viszem. Nem akarom. Nem fogom. Pont.

Ez engem zavar...

Ezen túl viszont, ha Mari néni nem szaporítana, attól még nem vinnék a menhelyi kutyákat. Anyukáméknak most halt meg a tk-s berniük karácsonykor :( Akarnak majd másik kutyát, de nem tudják, milyen fajtát, mondtam nézzenek körül menhelyen. Felnőtt kutyát nem akarnak, mert ki tudja mi van mögötte, kölyköt meg nem mernek mert ki tudja mi mixelődött benne. Ezzel az emberek többsége így van.

És 13 éve, mikor a bernit vették a tk-s kutyák áraq is normális volt még, nem ilyen több havi fizetés. Szívesebben vettek akkoriban tk-sat az emberek. Megfizethető volt. Ez ellen a téma ellen a tenyésztőknek is igenis tenniük kellene. Amíg ilyen rohadt sokba kerül a kutya náluk, amíg ennyire pökhendiek, az emberek nem szívesen vásárolnak tőlük. Menhelyit nem akarnak... marad Mari néni, vagy egy szaporító. De szerintem konkrétan szaporítótól senki nem akar kutyát, szóval, azokat az embereket becsapják.

2013. jan. 17. 10:52
 57/91 anonim ***** válasza:
89%

Én is ezzel nem értek egyet. A véletlen összejött almokkal, vagy a pénz reményében pároztatott kutyákkal (kutyagyárakkal).

Azonban én falun élek és abszolút tény, hogy nálunk a juhászoknak és birkával rendelkezőknek SENKINEK nem tk-s kutyája van. Egyszerűen keresnek két jó munkakutyát és pároztatják őket, a kölykökre pedig nagyon is van kereslet. Az más téma, hogy egyszer az én borderemet akarták befogni puli mellé, amire értelem szerűen nemet mondtam... Ez van. Az ilyen kutyákkal nincs semmi baj szerintem, normálisan vannak tartva dolgoznak, nagyobb becsben vannak tartva munkakutya révén, mint bármelyik más házi kedvenc.

Lehetne ezen szerintem még nagyon sokáig vitázni, nincs értelme...

Hangsúlyozom, nem értek egyet az eszetlen szaporítással, de néha már komolyan azt érzem, hogy néhány tenyésztőnek az fáj, hogy nem megy rendesen az "üzlet", mert az emberek inkább fordítanak egy olcsóbb szaporított, vagy menhelyi kutyára, minthogy 200 ezret adjanak egy törzskönyvesért. Ezért a kijelentésemért nyilván meg leszek kövezve, de ilyen témában általában ők kiabálnak először, ami nekem rendkívül kiábrándító.

Ha nem lenne 200 ezer egy kölyökkutya, vagy 150, akkor lehet többen gondolnák úgy, hogy megéri tk-s kutyát venni, míg így inkább vesz egy piaci ketrecből, valami "aranyosat", mert az csak 25 ezer.

2013. jan. 17. 10:55
 58/91 anonim ***** válasza:
42%

És van pofájuk azt mondani,ha nincs pénzed több százezerért tőlük venni kutyát,akkor a normális tartásra sincs.

Van rá pénzem,csak nem szeretném más hobbyját(mármint a kiállítósdit és tenyésztősdit)én finanszírozni azzal,hogy horror drágán tőlük veszek kutyát.Egyrészt nincs kedvem kiállítgatni meg tenyészteni,másrészt meg minek arra a drága kutya,hogy itthon tutujgassuk?Erre megteszi a mentett is.Én elvből nem adok többet kutyáért pénzt.Lehet lepontozni.

2013. jan. 17. 12:31
 59/91 anonim ***** válasza:
28%

58-as

Ezt egyszer én is kifejtettem, h miért én fizessem meg a kölyök árában h ő kiállításra viszi a kutyáját a tenyésztő?

De baromira lepontoztak... Pedig szerintem jogos kérdés...

2013. jan. 17. 13:30
 60/91 anonim ***** válasza:
39%
Mmint ez az ő hobbija, engem nem érdekelnek az eredményei. Az eü szűrések oké, ránézek tetszik-e a kutya de ennyi.
2013. jan. 17. 13:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!