Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Megdőlt: Az ember nem falkavez...

Ratata kérdése:

Megdőlt: Az ember nem falkavezére a kutyának Mi a véleményetek az alábbi videóról?

Figyelt kérdés
[link]

2013. jan. 3. 23:09
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/177 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező: már megint a fogalmaiddal van baj. Az hogy nem lágyulunk el minden szép nézéstől nem egyenlő azzal, hogy túlzott szigorúság van. Senki nem csinálhat mindig azt amit akar, ember sem, kutya sem. Te sem eszel meg mindent amikor csak akarsz (már ha van egészségtudatod) gondolom mégsem éled meg borzalmas kegyetlenségnek...
2013. jan. 4. 11:27
 52/177 anonim ***** válasza:
79%
A falkavezérséget nem azért szoktuk emlegetni mert ez a teljes igazság, hanem azért, mert a teljes igazság feltárásához minimum egy etológiai tanfolyamra kellene elküldeni az érdeklődő gazdikat. Sokkal egyszerűbb kezdetben azt mondani, hogy "legyél te a falkavezér", ezzel már elindulhat az úton. Aztán ha valóban érdekli a téma akkor belemélyedhet, de nem lehet minden egyes kérdésre olyan választ írni, mint a 75%-os. Én már szándékosan nem is szoktam falkavezérséget emlegetni, inkább megpróbálom más szavakkal megfogalmazni, hogy ne kelljen "hazudnom". Amúgy a newtoni fizikának se sok köze van a valósághoz, mégis tökéletesen megfelel arra, hogy a hétköznapi életben sikeresen alkalmazzuk. Nem kell mindenkinek értenie a quantummechanikához azért, hogy boldoguljon a konyhában. A kutyák esetében is lehet egyszerűsített modelleket alkalmazni, a telejes igazság pedig maradjon meg azonak, akiknek igényük van rá, hogy ilyen mélyen beleássák magukat a témába!
2013. jan. 4. 11:32
 53/177 anonim ***** válasza:
0%
sajnálom a szerencsétlen "mesterkiképző urat", ennyi egymásnak ellentmondó hülyeséget csak ő és egy pár etológus tud állítani, és még emellett okosnak is tartják magukat, ha hallgatnának legalább bölcsek maradnának:)
2013. jan. 4. 11:39
 54/177 anonim ***** válasza:
38%

Óóó, a zseni ismét megszólalt...:)

Durva...

Most komolyan álljak le vitatkozni arról, hogy mekkora haszna van a való életben is ezeknek az elméleteknek? (Amik megjegyzem már nem elméletek, hanem a jelenlegi hivatalos álláspont.)

Tudod egyáltalán, kik képzik a legjobb nyomkövető, tűzszerész, segítő, vakvezető, jelző, terápiás, stb. kutyákat?

Várj, segítek, nehogy megint fájjon: Az etológusaink.

Vajon csak úgy megy ez nekik, vagy lehet valami komolyabb tudományos háttere is?

Rejtély, de merjünk a megérzéseinkre hallgatni.

(Egyébként jól érzi itt valaki, a kutya se nem farkas, se nem ember. A kettő között van valahol. Félig ösztön-, és félig intellektuális lény. És az intellektusát ugyanúgy lehet fejleszteni, mint az emberét. Gátlásokkal. Valaki minél jobban gátolható gyerekként, annál fejlettebb intellektusa lesz felnőttként.)

Abba most nem mennék bele, hogy a kérdező elkényezteti-e a kutyáját, mert nem ismerem.

Ha van tekintélye, akkor nem dől össze a világ, ha néha ad a kutyájának a tányérjáról kaját...

Ha nincs, más a helyzet, de már nagyon belefáradtam, hogy kutyasulis gyorstalpalókat tartsak, mert nincs értelme.

2013. jan. 4. 11:40
 55/177 anonim ***** válasza:
38%

Az egésznek az a baja, hogy az etológusok többnyire öltönyös, elméleteket gyártó, íróasztal mögött ülő emberkék, akik ugyan végeznek gyakorlati kísérleteket, de ezek a kísérletek közel sem tükrözik a valóságot. Az elméleteik a legtöbbször a gyakorlatban nem is valósulnak meg.

Van egy etológus ismerősöm, aki szerencsére más fajta és ő is azt az álláspontot képviseli, hogy soha, de soha nem fog annyit tudni a kutyáról, mint bármelyik pásztorember, akik kutyák között nőtt fel és élte le az életét. Szerinte is sok esetben csupán elméletgyártásokról van szó, mert néha fel kell vetni új dolgokat és meg kell vitatni, vagy híresek próbálnak lenni ezáltal, de ezek többsége a gyakorlatban nem érvényes.

2013. jan. 4. 11:51
 56/177 anonim ***** válasza:
100%

Azért az etológia tanszéken aki járt már, az tudja, hogy nem öltönyös kutya nélkül élő arcok vannak ott.

Egyébként ez volt a legjobb hasonlat. A falkvezér elmélet kb. olyan mint a newtoni fizika. Nem igaz, de arra tökéletes, hogy megértsük és boldoguljunk a világban.

A kérdező kutyájáról én sem intézkednék, de az jól látszik a hozzáállásából, hogy miért veszélyes a falkavezér elméletet nyilvánosan megcáfolni. Mert oda fogunk jutni, hogy tehát etethetem asztalnál a kutyám, mert cukin néz. Nem érzik, hogy itt csak egy árnyalatnyi különbségről beszélünk, nem arról van szó, hogy akkor holnaptól a kutyát úgy lehet kezelni, mint egy elkényeztetett gyereket.

Bár az is tény, hogy van olyan kutya, amelyiknek az sem árt. Én is ismerek egy olyat, akinél már direkt kísérletezünk, és folyamatosan ágyba, meg kanapéra hívjuk, meg összevissza etetjük, és ugyanúgy első szóra behívható, mindenki előreenged az ajtóban, nem balhézik senkivel, és bárhol lehet póráz nélkül sétáltatni. Ritka, de ilyen egyedek is előfordulnak, és az ilyen egyedek gazdái magukból kiindulva persze, hogy hülyeségnek tartják a falkavezérséget.

Aki meg küzdött már domináns kutyával, az tudja, hogy nagyon nem hülyeség.

Egy nagyon is praktikus és használható elmélet, de akkor sem ez az igazság.

2013. jan. 4. 12:05
 57/177 anonim ***** válasza:
29%

Voltam már néhányszor az etológia tanszéken... hát mit mondjak. Laboratóriumi körülmények között vizsgálgatják a kutyák olyan jellegű viselkedését, aminek semmi értelme nincs. Tudományos dolgot próbálnak csinálni egy olyan dologból, ami a pásztorembernek a kisujjában van. Gyakorlati haszna nincs az egésznek.

Az emberek pedig akik ott vannak? Hát max egy golden retrievert bíznék a legtöbbjére, komolyabb kutyát biztos hogy nem.

2013. jan. 4. 12:17
 58/177 anonim ***** válasza:
52%
# 56 jól összefoglalta!
2013. jan. 4. 12:18
 59/177 anonim ***** válasza:
82%
Most pontozzatok le, de szerintem a kutyát hasonlóan kell nevelni mint egy gyereket, mert én úgy vettem észre a rossz nevelés mindkettőnél hasonló viselkedést eredményez
2013. jan. 4. 12:27
 60/177 anonim ***** válasza:
80%
Tényleg hasonlóan kell nevelni, mint a gyereket. Szabályokat kell felállítani és ki kell jelölni a kompetencia határokat. Meg kell jelölni a helyes és a helytelen viselkedést, stb...
2013. jan. 4. 12:30
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!