Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kinek mi a véleménye a tükör...

Kinek mi a véleménye a tükör módszerről?

Figyelt kérdés

Sokat olvastam róla és nézegettem a neten is tükör módszeres tanítást és foglalkozást és arra lennék kíváncsi , hogy ki mit gondol erről, mik a tapasztalatai.

A válaszokat előre is köszönöm.!

2012. dec. 4. 18:49
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/90 anonim ***** válasza:

Nagyjából...

Bár hogy kinek mi a drága, az is egyén függő. Nekem az volt a drága, hogy egy olcsó iskolába fél évig feleslegesen jártam és csak kidobott pénz volt.

2012. dec. 7. 21:53
 72/90 anonim ***** válasza:
14%

De, maga a klikkeres tanítás nagyon is jó versenykutyázáshoz, és megtalálod ott a megfelelő embereket, akik versenyre is fel tudnak készíteni.

Nem tudom már, hányadik meg hány százalékos hozzászólónak ígértem, hogy még válaszolok, a 85%-os talán már válaszolt is helyettem, nincs erőm most visszaolvasni mindent, hogy mindenre egyenként válaszoljak, de továbbra sem gondolom, hogy létjogosultsága van a "hagyományos" kutyakiképzésnek.

Nagyon hosszan tudnám ezt indokolni, lehet, hogy még akkor sem győznélek meg - amit sajnálnék, mert ez lenne a nem titkolt szándékom.

Úgy tűnik, nem ugyanúgy tekintünk a kutyákra.

Ha még nem láttad volna, esetleg nézd meg a Róka és a gyerek című francia filmet.

Csak úgy...

Igazából az sem érdekel, ha Pákó tényleg húz néha pórázon.

Az én kutyám nem húz, de nincs is rajta kb. soha.

Felesleges, utálom, zavar.

Nem birtokolni akarom, hanem szeretni a kutyámat.

Szeretném kiérdemelni a tiszteletét, a figyelmét, nem a mesterséges hatalmamat rákényszeríteni.

Szerintem a kutya-ember kapcsolat CSAK így lehet igazán élő, erős kötelék.

Lehet, hogy a látszatot máshogy is fenn lehet tartani, de ha kicsit beleásod magad a témába rájössz, hogy ez csak kihasználása a kutya veleszületett tulajdonságainak.

Sosem ismerheted meg a kutyád lelkét igazán, ha nem FIGYELSZ RÁ.

Pártízezer éve a kutya őse választott minket, nem fordítva.

És gyakorlatilag minden jel arra mutat, hogy a kutya mindent megtesz azért, hogy minél sikeresebben kommunikálhassunk. Még ugatni is "nekünk" ugatnak, amit mi ösztönösen fel is ismerünk!

Még fajtársaik arcát sem fürkészik úgy, mint a miénket.

Nem ocsmány megalázása ennek az egészen egyedülálló, lenyűgöző koevolúciónak, hogy nem a kutya igényeit tartom szem előtt, amikor akár kutyaiskolát választok?

Hogy nem szótárt veszek a kezembe, hanem pórázt és büntetést (a tanításban!!!) úgy, hogy ráadásul ennek még tudatában is vagyok?!

(És ahogy írták előttem, önmagában a pozitív megerősítés még lófütty, köze sincs a klikkerezéshez. Budakeszin is volt jutalomfalat.)

Ha egyszer ezalatt a röpke 20 év alatt, amióta az etológusok figyelme Csányinak hála a kutyára irányult olyan csodákat tudhattunk meg Róluk, annyival több van bennük, mint azt sokáig hittük, akkor miért hagyjuk ezt figyelmen kívül?

Hogyan lehetséges, hogy egy kutyabarát ezt figyelmen kívül hagyja???

Számomra egy versenykutya gazdája, aki a klasszikus modellezéssel tanít, vagy egyáltalán bármiféle kényszert alkalmaz a tanításhoz (legyen az egy egyszerű

pórázrántás) semmivel sem tiszteli jobban a kutyáját, mint az, aki láncon tartja, vagy az, aki festeti a kutyája szőrét és flexin tartja élete végéig meg felkapdossa, ha szembe jön egy másik kutya.

És mi az, hogy ne más kutyákkal játsszon, hanem a gazdájával???

Úgy lenne normális, ha mindkettő megvalósulhatna!

Látom én, hogy ezek a kutyák is tudnak boldogok lenni!

Nekem is a zsíros kenyér a kedvencem, amíg nem ettem egy jó oldalast.

Én csak azt mondom, hogy a legtöbb módszer sajnos nem alkalmas arra, hogy én jól szerethessem a kutyám.

Ha nem szimpatikus, ahogy a tükörről beszélek, felejtsd el, amit itt olvastál, az utolsó dolog, amit akarok, hogy ellenszenvessé tegyem a tükör módszert.

Én csak egy gazda vagyok, aki végtelenül hálás, hogy végre nekik hála láthatom a kutyámat, esélyt kapok, hogy megismerjem, és JÓL szeressem.

És nem csak a tükörmódszernek köszönhetem ezt, való igaz!

Hanem azoknak a tudósoknak, kutatóknak is, akiknek a segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a tükör módszer sem.

2012. dec. 7. 22:45
 73/90 anonim ***** válasza:
72%

"Számomra egy versenykutya gazdája, aki a klasszikus modellezéssel tanít, vagy egyáltalán bármiféle kényszert alkalmaz a tanításhoz (legyen az egy egyszerű

pórázrántás) semmivel sem tiszteli jobban a kutyáját, mint az, aki láncon tartja, vagy az, aki festeti a kutyája szőrét és flexin tartja élete végéig meg felkapdossa, ha szembe jön egy másik kutya."

Nos akkor ezen kijelentésed alapján az általad tisztelt oktatók (legyen az öv vagy engedelmes) nem tisztelik a kutyákat. Ha szerinted ez a helyzet, akkor miért is isteníted őket annyira, és iszod minden szavukat ? Ne haragudj de magadnak mondasz ellent.

Megkönnyíteném egy kicsit a dolgodat, itt a kérdés amire még nem válaszoltál (és úgy gondolom hogy nem is fogsz): Kik azok a tüköriskolások akik sorra nyerik az öv ágazatot mert tükör öv-vel vannak felkészítve ?

Egyébként még annyit hozzáfűznék az írásodhoz, hogy a büntetést nem tanló fázisra értettem, ergo nem büntetek olyanért amit egyébként sem tud a kutya. Eddig nem mondtam ezt ki EBBEN a topicban (és írtál is erről), úgyhogy ezt szerettem volna tisztázni.

2012. dec. 7. 23:06
 74/90 anonim ***** válasza:
Véletlenül visszatöröltem egy rész :"...mert tükör öv-vel vannak felkészítve a kutyáik?", így lenne teljes a mondat.
2012. dec. 7. 23:08
 75/90 anonim ***** válasza:
0%

De akiket védsz, azok igen!!!

Látszik, hogy azt sem tudod, milyen kiképzési ágazatok vannak.

ááá.. ez már annyira fárasztó komolyan.

És már hogy mondnék ellent magamnak?

Nevezd már meg azt a mozzanatot, amikor a tükrösök kényszert alkalmaznak!

2012. dec. 7. 23:22
 76/90 anonim ***** válasza:
49%
22:45 jésudom, te komolyan beteg vagy, felesleges érvelni neked, mert nem hallasz, látsz semmit, csak ismételgeted a magadét (= tüköriskola isten király és mindenki más rossz, rossz gazda, stb). Én a helyedben nem lennék olyan biztos, hogy a már nem emlékszem milyen betegséged tényleg elmúlt (bocsi ha nem te voltál aki azt írta, de szerintem jól emlékszem), mert mindennek kinézel csak valami normális kiegyensúlyozott embernek nem! Bár az is igaz, hogy mások lenézése nem betegés, csupán bunkóság.
2012. dec. 8. 00:16
 77/90 anonim ***** válasza:

Mondjuk az is biztos, hogy ezzel a bálványozó hozzáállással mindig csak gazdi maradsz, oktató sosem leszel. A tükör módszerben azért magasabb szinteken folyamatosan kérdőjelezik meg magukat és a módszert, éppen ez adja a fejlődés lehetőségét. Szerintem nincs egy éve, hogy a középfokos ta rend megváltozott, mert természetesen nem volt tökéletes és most sem az. Egy jó tanács általában az élethez: soha, semmit ne fogadj el kétely és kritika nélkül. A tükör módszert se. Ha elfogadnánk, hogy minden tökéletes, nem tudnánk fejlődni.

Kételkedj és gondolkodj!

2012. dec. 8. 07:44
 78/90 anonim ***** válasza:

"Kik azok a tüköriskolások akik sorra nyerik az öv ágazatot mert tükör öv-vel vannak felkészítve ?"

csak erre az egyre reagálj LÉGYSZI!!!!!!!!!!!!!!:)

2012. dec. 8. 08:05
 79/90 anonim ***** válasza:
78%

Nem magára a tükör képzésre értettem hogy használ kényszert, most azokról az emberekről beszélek akikről eddig szó volt(pl. vb-s segédek). Te írtad hogy ezek az emberek tükrös oktatók, nos akkor tükrös oktatók nem használnak kényszert tanításnál ezt te mondtad. Nos én nem egyszer láttam már hogy használtak ezek az emberek kényszert természetesen nem tükör iskolákban. Ezért mondom azt, hogy nem tükör oktatók csak segítik a tükör módszer fejlődését (ami egyáltalán nem baj). Még azt is elhiszem hogy tükör suliban kevesebb kényszert használnak (vagy egyáltalán nem) mivel van akkora tudásuk, hogy egy családi kutyát kényszer nélkül is meg tudnak tanítani a normális viselkedésre(na és persze a gazdáját arra, hogyan irányítsa erőszak nélkül a kutyáját). Csak hogy ők nem csak családi kutyákat képeznek. Na de hogy egy példát is írjak: szökő utáni eresztés tanítása egy ösztönerős munkakutyánál, kb nincs olyan versenyekben sikeres kutya amelyiknél minimum egy szöges nyakörv elő ne került volna a tanításnál. És egy labda eresztése, és a védőkar eresztése között hatalmas különbség van (csak hogy ezt is tisztázzuk).

Na de mindegy is úgyis tök lényegtelen mit írok mert ugyan azt hajtogatod, de alátámasztani nemigen tudod az állításaidat.

Még mindig nagyon szeretné ha válaszolnál az általam feltett kérdésre, már ha egyáltalán annak is van valami valóság alapja nem pedig megint csak a nagyzolás miatt mondtad(ha megint "lusta lennél" visszakeresni a kérdést, a tükör öv-ről lenne szó, az előttem levő hozzászóló is feltette kb ötödszörre a kérdést).

2012. dec. 8. 08:28
 80/90 anonim ***** válasza:
81%

Én nem ismerek olyat, aki rendszeresen és aktívan dolgozik tükör sulin, és világ szinten versenyezne.

Viszont azt magam miatt tudom, hogy a védő kar eresztését meg lehet tanulni kényszer nélkül. Nagyon ösztönerős kutyám van, és nagyon kínlódtam vele, könyörögtem, hogy hadd használjak valami mást is a tekintélyen kívül, de az volt a tök jogos válasz, hogy ha nincs meg a tekitélyem ahhoz, hogy felemelt hangra eresszen, akkor tessék dolgozni a tekintélyen és utána lehet visszajönni őrzővédőzni. És mondjuk ez szerintem sokkal helyesebb hozzáállás, mint fojtóval lerántani a karról. De elhiszem, hogy ez utóbbi gyorsabb megoldás, és ha az ember komoly versenyekre készül, akkor nincs idő. Éppen emiatt nem szeretem a versenykutyázást. Mert nekem nem az a célom, hogy x idő múlva a versenyről aranyat hozzak, hanem az, hogy kiegyensúlyozott, boldog életet éljek a kutyámmal. Szerintem ez a két dolog nem összeegyeztethető teljesen, éppen emiatt a tükör módszer sem teljesen összeegyeztethető a versenyzéssel. Mert versenynél szorít az idő, muszáj meghoznod nem helyes döntéseket. Nekem mindegy, hogy az ÖV 4-és vizsgát 3 vagy 4 éves kutyával csinálom, mert nálam az ÖV célja az, hogy a kutya kézbentarthatóságát növeljem, hogy a kutyám leadja az ösztönenergiáit, és legyen olyan közös akciónk, amiben magas ösztönszinten is én irányítok. Az, hogy vizsgázok is, az járulékos plusz, hogy legyen mindig magasabb cél. De én tudom ezt az egészet a kutya fejlődési ritmusával összeegyeztetni, mert nem hajt a versenyen való megfelelés kényszere.

Ismerek olyan kutyát, akinek terápiás kutya vizsgája is van, és ÖV-n is magas szinten dolgozik. Ezt szerintem csak tükör módszeres kutyával lehet elérni, egy IPO3-as szinten versenyző sport kutyával nem tudod megcsinálni szerintem, de cáfolj meg ha tévedek.

2012. dec. 8. 09:17
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!