Kinek mi a véleménye a tükör módszerről?
Sokat olvastam róla és nézegettem a neten is tükör módszeres tanítást és foglalkozást és arra lennék kíváncsi , hogy ki mit gondol erről, mik a tapasztalatai.
A válaszokat előre is köszönöm.!
Én is oda járok, és imádom!:)
A terápiás oktatóikra szerintem senkinek egy szava nem lehet, az ország legjobbjai, sőt, még Európában is ott vannak az élvonalban.
Nekem olyan mélyről segítettek eljutni egy olyan szintre, amiről nem is álmodtam, hogy még ma sem hiszem el, hogy sikerült.:D
+ szerintem iszonyú nagy előnye a tudományos háttér, a klikkerezés és a rengeteg kreatív kutyás sport, az egyedi és szerintem zseniális ŐV képzés, amit terápiás céllal is űzhet akárki, sőt, még súlyos betegségeket is segít szinten tartani, erre nem egy példa volt már (és biológiailag is meg tudom indokolni, miért lehetséges ez), és imádom a klubfoglalkozásokat, igazi szuper kis közösség alakult ki.:)
A kutyás táboruk is zseniális, én mindenkinek csak ajánlani tudom!:)
Nem tudom, milyen versenyszellemet hiányolnak és kik, de mindegy is, a tükörmódszerben szerintem egy a lényeg:
A gazda és a kutya találjanak egymásra, és élvezzék az együtt töltött időt.:)
Mindezt úgy, hogy a legforgalmasabb út mellett is nyugodtan mehetünk póráz nélkül, az erdőben is a lábam mellett marad, nem űzi a vadat, nem agresszív senkivel, és még sorolhatnám. Tehát teljes kontrollom van a kutyám felett, sosem kell stresszelnem.
(Aki versenyezni akar a kutyáival, azt is felkészítik, csak nyilván őt máshogy, komolyabban... egy ideje végül is csak sorozatban tükrösök nyernek ŐV-n.:) - de ha megnézed, kik a felkészítők, ez nem is meglepő.)
(És mindezt úgy, hogy az én kutyámmal terápiára kellett járnunk, mert emberre és kutyára is ész nélkül támadt, de úgy, hogy nem megtépni akarta, hanem megölni, akit kinézett magának.)
Kb. 2 hónapig jártunk terápiára (heti 1x), utána egy alapfok és egy középfok, és ennyi, a problémánk mintha sosem lett volna.
Most pedig klubtagok vagyunk, a kutyám vidám, normális, kiegyensúlyozott, és a legnagyobb "problémánk" már legfeljebb annyi, hogy megálmodjam, milyen módszerrel szeretném megtanítani őt, hogy odahozza nekem a mobilom, ha csörög.:D (Nem mintha nagy szükségem lenne erre, csak vicces...:D - de a vak barátomnak például ez egy igen hasznos kis trükk...)
Egyébként ez a kutyasuli a gazdákkal is foglalkozik, sőt, inkább a gazdákkal...
Azért tükör módszer a neve... a kutya a gazdájának mutat tükröt.
Nekem kellett elsősorban változnom, felnőnöm a feladathoz, hogy méltó gazdája legyek a kutyámnak, és minél jobban ráéreztem erre, ő annál inkább normalizálódott.
Egyébként annyi örömöt és sikerélményt adott nekem ez az egész, egyszerűen annyira kiegyensúlyozott, hogy teljesen elhagyhattam az antidepresszánsokat - amit aztán végképp nem vártam egy kutyasulitól.:D
Nem nagyon értem, miért, de van itt egy pár ember, akik minden tükrös kérdéshez leírják, hogy a tükrösök hogy istenítik magukat...
Én ezt egyáltalán nem tapasztaltam, viszont mint gazda, én istenítem őket.:D
Voltam a budakeszi kutyasuliban, voltam a Cerberosban, de mindkettőt otthagytam.
Szerintem egyáltalán nem úgy kellene hozzáállni a kutyákhoz, a kutyázáshoz.
A barátnőm anyukája etológus, néha beszélgetünk ilyesmiről, ő jobban ki tudja fejteni ezeket a dolgokat...
Csak akkor még pont a pénz miatt választottam olcsóbb sulikat...
De nem sokra mentem az olcsóságukkal, ha a budakeszi kutyaiskolánál a végtelenségig fizethettem volna a havi 6.000 forintot, és cserébe minden órán ugyanazokat a dolgokat gyakoroltuk unalomig, vizsga nem volt, és ész nélkül raktak be minket ŐV-re, ráadásul megtörténhetett, hogy egy kutya nekiment az enyémnek, és mindenki csak állt, mint egy szobor...
A Cerbi meg csak egy fokkal olcsóbb, mint a tükörsuli, de össze sem lehet hasonlítani a kettőt.
Mint egy katonai kiképző táborban, kb. úgy éreztem magam náluk.
Szerintem rettentően sokszor használnak kannát tekintet nélkül arra, hogy érzékenyebb kutyák is vannak a csoportban, és ott is csomó kutyán láttam fojtót, a feladatokat pedig leginkább csak pórázon csinálják...
(Ha megnézed a neten a bemutatóikat, az is kész siralom... tök mindegy, hogy milyen terápiázott kutyák, az én kutyám is terápiázott, mégis póráz nélkül, lelkesen dolgozik 10 másik kutya mellett is.)
Az pedig igen nehezen fordulhat elő, hogy egy tükör oktató nem ért a kutyákhoz, mivel csak a KIKVEZ I és II alatt hangzik el annyi infó, aminek ha csak a felét tudják, már többet tudnak, mint a legtöbb kutyakiképző - és nem csak a felét tudják, mert le is kell vizsgázniuk:) (Én nem akarok kiképző lenni, de elmentem mindkettőre, és le is vizsgáztam.)
"(Aki versenyezni akar a kutyáival, azt is felkészítik, csak nyilván őt máshogy, komolyabban... egy ideje végül is csak sorozatban tükrösök nyernek ŐV-n.:) - de ha megnézed, kik a felkészítők, ez nem is meglepő.) "
Áruld már el nekem kik azok a tükrösök akik sorozatosan nyernek, és melyik versenyeken indulnak ?!
ma 17:15
erre én is kiváncsi lennék!!!:) A mostani FCI válogatott tagjai legjobb tudomásom szerint nem tükörsuliban tréningeztek:)))
Az a helyzet, hogy a hozzáértés nem azon múlik, hogy mennyi infó van a fejedben. Az elmélet rengeteget számít, de egyrészt az sem mindegy, mit mondanak el, másrészt hogy hogyan alkalmazod a tanultakat, harmadrészt meg egyáltalán, ha nem ismered elég jól a különféle típusú kutyákat (amiben én például több év menhelyes tapasztalat és több száz kutya megismerése után is tudom, hogy sokat kell fejlődjek), akkor cseszheted, mert óhatatlanul is rá akarhatsz húzni sémákat a kutyára olyankor is, amikor nem kéne. Plusz kell hozzá egy óriási adag emberismeret, hogy megtanulj bánni a különféle típusú gazdákkal is, mert nélkülük te hiába értesz a kutyákhoz.
Amellett kezdem azt hinni, hogy nem kajás kutyával semmit nem tudnak kezdeni a tükrös kiképzők (az éheztetésen kívül), ami egy kicsit gáz, akárhonnan nézzük. Mintha a kutya lelkéhez, elméjéhez kizárólag a kaja útján lehetne eljutni. Tisztelet a kivételnek, és ezt most a lehető legőszintébben mondom.
Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, hogy a VB-s csapat legjobbja oktat is a tükör sulik által szervezett kiképzésvezetőin.
Lehet a módszerre sok mindent mondani, de működik és a vezetőség folyamatosan azon dolgozik, hogy tökéletesítse, figyelembe véve a világon a legujabb kutatásokat és módszereket.
Terjed a mantrailing a világban? A tükörsulik az első között alakították ki a csapatukat, tanítják a kutyáikat, irodalmat olvasnak, fordítanak.
Nem tudok olyan kutyás rendezvényt, szemináriumot mondani amin ne lenne kint -általában több - tükör sulis oktató.
A legtöbb kutyaiskola mögött nincs meg ez a háttér, egy vagy két ember megszerzett tudásán alapul. Amit aztán vagy hajlandóak fejleszteni vagy sem. Általában nem.
"ha nem ismered elég jól a különféle típusú kutyákat (...), akkor cseszheted, mert óhatatlanul is rá akarhatsz húzni sémákat a kutyára olyankor is, amikor nem kéne."
Egyetértek! Volt olyan (vidéki) oktató, akinél a kezdeti időkben tapasztaltam. Ez sajnos a tapasztalat hiánya némely esetben, ami talán nem róható fel neki, hiszen mindenki elkezdte valahol. Viszont a fejlődés nagyon intenzív az oktatók részéről és a módszerben is, ami évről évre szemmel látható. A környéken más kutyaiskolákban nemhogy a fejlődés jeleit nem látom, hanem inkább valami görcsös ragaszkodás van a múlthoz.
"kezdem azt hinni, hogy nem kajás kutyával semmit nem tudnak kezdeni"
Az enyém pl. nem kajás. Konkrétan a maga 65 kilójával egy hétig kellene éheztetni, hogy valóban éhes legyen. 1-2-3 napot meg se érez, én legalábbis semmi különbséget se láttam a lelkesedésében hogyha 48 órája nem evett és akkor sem ha suli előtti este etettem meg. A labda, frizbi, játékok szintén hidegen hagyják. Abszolút a hangulatától (na meg az én hangulatomtól) függ, hogy mennyire akar dolgozni. Nyáron a munkakedve kb. nulla, télen viszont használható. A jutifalatokat persze elfogadja, de nem azért csinálja, hanem mert szereti, ha vele foglalkozom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!