Kinek mi a véleménye a tükör módszerről?
Sokat olvastam róla és nézegettem a neten is tükör módszeres tanítást és foglalkozást és arra lennék kíváncsi , hogy ki mit gondol erről, mik a tapasztalatai.
A válaszokat előre is köszönöm.!
kispalikee: Köszi :)
Amúgy nem a tükörsulis kiképzőkről beszéltem, ha esetleg valaki elveszítette volna a fonalat félúton, hanem úgy általánosságban az ilyen hozzáállásról, csak mivel valaki a kevésbé hozzáértő, ám drágán dolgozó tükrös oktatókat védte az ominózus beszólással, ezért kapcsoltam kicsit össze, de nem szándékoztam konkrétan egy sulit vagy oktatót sem leszólni. Ha valaki ennek ellenére magára vette, az is jelzés mondjuk, de még mindig tartom magam a véleményemhez, miszerint a tükörsuli lehet remek választás. El kell menni, meg kell nézni, beszélgetni kell az oktatókkal, aztán lehet dönteni.
Azért legyünk már észnél... a tükörsulikon elvétve botlasz bele 1-2 ilyen emberbe, akik általában SEGÍTŐK.
Nem az oktató.
Én felkészületlen oktatóval még SOHA nem találkoztam tükörsulin, pedig elég sokukat ismerem.
Olyan volt, hogy nem volt olyan szimpatikus, de a tudása ettől még nem volt jobb vagy rosszabb.
Az más, hogy kutyaovin pl. egyszer belebotlottam egy megfigyelő "státuszú" segítőbe, aki mondott egy butaságot - a kutyám fajtája alapján mondta, hogy érzékeny, miközben ez átlagolható, de fajtán belül igen nagy eltérések vannak kutya és kutya közt, ráadásul az én kutyám minden, csak nem érzékeny.
Utána megkérdeztem az oktatót, és már javította is az infót.
Ennyi.
Nem kell ezt annyira felfújni, nem egy KIKVEZ I meg II kell ahhoz, hogy valakiből OKTATÓ lehessen.
Annak a vizsgának a megléte csak egy követelmény a sok közül (de azon sem mindenki megy ám át elsőre, nem poénból vizsgáztatnak...).
És NEM, nem fogom tiszteletben tartani, hogy valaki érthetetlen módon ragaszkodik az elképzeléseihez, és nem lát a szemétől.
F.ngjuk sincs itt a hozzászólóknak, mi is az a tükörmódszer.
Erőszak mentesség?? Igen! A tanításban! De ugyanúgy használunk büntetést a viszonyrendezéshez, ha arról van szó, csupán mi 15-20 verzióját is ismerjük a büntetésnek, és nagyon jól megtanítanak minket először elméletben a használatára, majd a gyakorlatba is átültetjük a tanultakat - így minimálisra csökkentve az egyébként oly' gyakori hibázások számát.
Ha valaki felkészületlen, undorító és felelőtlen, az az én szememben az, aki nem hajlandó haladni a tudománnyal.
Akumi írásából csak úgy süt, hogy f.ngja sincs az egészről, hiába lelkes.
Rengeteg szuper ember dolgozik a Noén, mégis tükrösök segítségét kellett kérniük, mert hiába a több száz-ezer kutya, akit ismernek, vannak, akikkel nem bírnak.
Nem baj ez, senki nem úgy születik, hogy tud "kutyául".
De attól még, hogy sokat látsz, nem értesz hozzájuk jobban, különben minden sintér mehetne az Etológia tanszékre professzornak.
Meg lehet nézni Hornig Rudi kutyáját például.
Ő CSAK tükörrel van nevelve. Chat is azzal volt, és most Seth is azzal van.
Szerintem ha egy kinológus is így nevel, az nem mellékes dolog.
Egyébként a rendőrségnél is már így képzik a kutyákat, minimális eltérések vannak csak, ha mondjuk elfogókutyát képeznek.
De drog- és bombakeresőket már csak tükörrel nevelnek, és hihetetlen sikereket érünk el, még az amerikaiakat is lenyűgöztük nemrég, pedig ők azért elég nagy ászok, azt hiszem.
(Mellesleg annyira lehidaltak, hogy most nyílik meg ott egy tükörsuli.:))
Itt már rég nem arról van szó, hogy Cerbi vs. tükör, vagy hagyományos vs. tükör, vagy akármi vs. tükör...
Itt már csak unalmas ez a lejárt lemez.
Nem fujjogniuk kell, meg gyártani a gagyi kifogásokat a lelkisérült embereknek, hanem összeszedni magukat, és tanulni, hogy fejlődhessenek - ha már valóban ez a cél.
Nem a nyomi tempójukban, mert abba belevénülnek, mire valós segítséget tudnak nyújtani.
(Nem véletlen, hogy az iskolába sem úgy ülünk, hogy na, akkor most találjuk fel az ABC-t meg a számokat... Mi már csak elhisszük, hogy van DNS, anélkül, hogy a valóságban láttuk volna. Aztán majd egyszer sejtbiológián megnézhetjük, meg majd amikor kutatók leszünk, de addig tanulunk róla... a már felhalmozott tudást töltjük a fejünkbe... hogy mi aztán még messzebbre láthassunk.)
Menj el megfigyelőnek egy tükörsulira, kérd meg őket, hogy nézhesd, hogy terápiáznak, menj el a KIKVEZ I-re, hallgasd meg, mit mond Topál az oxitocinról, Hornig a klikkerképzésről, a motivációról, az ingerületátvitelről, a reflexívekről, értsd meg JOBBAN a kutyát, tudd, ki ő, honnan jött, hogy lett az, ami, milyen szerepe van ma, és milyen szerepe van az embernek, hogyan tudunk segíteni egymásnak. Nézz meg egy terápiás szemináriumot (a KIKVEZ-nek is része), amit olyan emberek tartanak, akik ha egy másodpercre ránéznek egy 5 fős falkára, 10 percig tudnak beszélni arról, mi történt abban az egy másodpercben, amíg te felfogtad, hogy 5 kutyát látsz, és az egyik foltos...
Olvass Csányit, Topált, Miklósit, Kubinyit, és mindig törekedj a teljesebb, mélyebb tudásra.
(Egyébként arra is nagyon odafigyelnek, hogy emberként mennyire vagy jó előadó, mennyire tudsz ráhangolódni a gazdákra, és alapfokon még lehet, hogy becsúszik 1-1 olyan oktató, aki kicsit keményebb, és nem veszi észre, hogy valakinek ez néha mondjuk sok, de középfokon ilyen már végképp nem fordulhat elő, annyira szűrik, ki lehet középfokú oktató.)
és végezetül:
DE, a tükörsulikon a VB-s felkészítők az ŐV oktatók.
# 37, nagyon szépen összefoglaltad, de hidd el, hogy az itt hozzászólóknak fogalmuk sincs miről beszélsz. Nem láttak még ilyet, el se tudják képzelni, hogy így is lehet csinálni. Ők leragadtak annál, hogy valakitől hallottak valamit és az alapján alkottak egy véleményt. Ez mindent elmond: # 30 "És mivel a tükrösöknél jelenleg még nincs meg ez a szaktudás, ezért egyáltalán nem tartom őket a legjobbaknak. "
Ha nem feltételezek rossz szándékot, akkor csak arra tudok gondolni, hogy az illetőnek fogalma sincs az ott folyó tudományos háttér munkáról.
Szerintem én sehol nem írtam hogy nem büntetek tükör sulikban, nem tudom melyik írásomban olvastad ezt, én a kényszerről írtam. Nem ugyan az a két dolog. Ti szoktátok mindig ezen a fórumon írni hogy a tükör iskolákban nem használtok kényszert és különbféle eszközöket a tanításhoz (fojtó, szöges stb). Ezért írtam hogy azok az emberek akikről meg ti beszéltek, igen is használnak ilyen "kínzó" eszközöket is. És ez nem szóbeszéd, meg nem hallomásbeli dolog a saját szememmel láttam már nem egyszer hogy hogyan tréningeznek, építenek egy kutyát. És továbbra is fenntartom az eddigi állításomat miszerint azért mert tükör iskolában segédel az illető vagy éppen tart előadást még nem lesz tükrös oktató. Ez az egész tükör módszer egy fajta szemlélet(gondolom ebben egyet érthetünk) és tuti biztos vagyok abban hogy az eddig emlegetett szeminárium tartók és segédek nem ezt a nézetet vallják, hiszen ha nem így lenne máshol (a tükör iskolákon kívül) sem használnák azokat a módszereket amik nem férnek össze ezzel a szemlélettel.
Az egyáltalán nem baj, sőt jó dolog ha ők is segítenek nektek, de ettől még nem kéne a melleteket verni hogy "hú nálunk vb-s segédek csinálják az öv-t" mert tudjátok ezek a segédek más kutyaiskolákban is segédelnek ha úgy van, és érdekes módon másik suliktól nem hallom ezt vissza hogy ezzel reklámoznák magukat hogy "vb-s segéd vagy felkészítő dolgozik a sulinkban, nem véletlenül".
Ja és nem a tükör iskolákhoz fordulnak csak segítségért az állatmentők, ezt is jobb ha tudod úgyhogy megint nem kéne dicsekedni mert hozzátok fordult segítségért a Noé...
Az is megeshet hogy fingom nincs a tükör módszerről, de én nem is becsmérelem őket (az hogy mikor valaki kijelenti hogy ők a legjobbak, de én ezzel nem értek egyet az még nem fikázás) ellentétben rengetegszer olvasom itt tőletek tükrösöktől hogy lehordjátok a más módszerekkel dolgozó sulikat meg a "hagyományos" módszert használókat, miközben ti sem tudjátok mi folyik a nem tükör iskolákon kívül csak hallotok ezt-azt. Ezen el lehetne gondolkozni picit.
(Egyébként még mindig kíváncsian várom a neveket, hogy kik azok akik sorozatosan nyerik az öv versenyeket mert tükör öv-vel képezték a kutyákat.)
Nem vagyok papagáj, nem fejtem ki még egyszer, miért vetem meg a hagyományos iskolákat. (Megjegyzem, én nem vagyok tükör oktató.)
Ha nem ismered a tükör módszert (ami nem csak szemlélet,igen komoly határai vannak), akkor nincs miről beszélnünk.
És de, azok a VB-s segédek nem kicsit tükrösök, a saját kutyáikat is tükörmódszerrel képzik.
Most rengeteg dolgom van, de pár nap múlva név szerint is felsorolom őket, ha annyira szeretnéd - bár egyszerűbb, ha kimész Népszigetre és találkozol velük.
Kérdezd meg nyugodtan, talán akkor elhiszed végre, hogy de, itt ekkora a profizmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!