Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kinek mi a véleménye a tükör...

Kinek mi a véleménye a tükör módszerről?

Figyelt kérdés

Sokat olvastam róla és nézegettem a neten is tükör módszeres tanítást és foglalkozást és arra lennék kíváncsi , hogy ki mit gondol erről, mik a tapasztalatai.

A válaszokat előre is köszönöm.!

2012. dec. 4. 18:49
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/90 anonim ***** válasza:
33%

(A Noéval pedig nem dicsekedtem, te sokeszű, csak Akumira reagáltam, aki azzal érvelt, hogy mennyi kutyát látott, és még mindig van mit tanulnia - el is hiszem!)

És ha nem tűnt volna fel, arra próbáltam utalni, hogy nem az szabja meg, hogy valaki ért-e a kutyákhoz vagy nem, hogy mennyi kutyát látott az életében.

Ja, és ne mondd már meg nekem, hogy hogy készítenek fel egy rendőrségi kutyát, nem tudom, mit láttál, de hogy az ORFK bázisán nem szögessel meg fojtóval tanítanak, az biztos. Párszor voltam ott már az életben, és van pár kutyás rendőr és katona barátom.

De b.sszus olyan fárasztó, hogy itt nem tudsz egyetlen normális választ írni, mert jön a sok értetlen barom, és még 20x szájba kell rágni nekik, mire értelmezni tudnak pár egyszerű mondatot.

Cserébe a végtelenségig tudják nyomni a kr.ténségeiket.

Miért kell nekem mindig feljönnöm ide, már komolyan nem értem. Valahogy mindig azt hiszem, hogy rendet lehet tenni itt a fejekben. De van az a sötétség, amihez én sajnos - úgy látszik - kevés vagyok...

Szerencsére a való életben azért senkinek nincs akkora pofája, hogy leálljon vitatkozni erről egy igazi tükrössel, vagy mondjuk Miklósival - legalábbis eddig hál' istennek nem találkoztam ilyennel.

Egyébként talán nem véletlen, hogy a terápiás, segítő, jelző, vakvezető, stb. kutyák kiképzése során is tilos kényszert alkalmazni, ha meglátnak egy fojtót, ki vagy csukva.

Pedig úgy gondolom, egy vakvezető kutyának azért elég pengének kell lennie, de kérlek, ó, te nagy tudású, javíts ki, ha tévedek.

2012. dec. 6. 11:26
 42/90 anonim ***** válasza:
61%

Na, de ha már ilyen elvütköztetésnél tartunk, akkor engem meg az érdekelne, hogy ha a sport kutyázás lenne a kutyázás csúcsa, akkor hogyan fordulhat elő, hogy vb-n versenyző kutyák között igen gyakori, hogy a pályán kívül is pórázon és szájkosárban vannak?

Mert nekem ez az ami nagyon nem tetszett soha, hogy azok a kutyák, akik a pályán lenyűgöző teljesítményeket mutatnak azok nem tudnak önfeledten szaladgálni a többi kutyával a parkban.

Nekem egyébként pont ez a különbség tükör és nem tükör suli között, és ez az ami miatt vannak akiknek nem tetszik módszer.

A tükör módszer nem akar egységesen tökéletes(en dolgozó) kutyákat nevelni, csak tudatos gazdákat, akik ismerik a korlátaikat, megkötik a maguk paktumaikat.

Nekem személy szerint nagyon tetszik (és megértem azt is, akinek nagyon nem), hogy bár pontosan tudom hogyan kell pórázfegyelmet tanítani a kutyának, és képes is vagyok rá, de egyszerűen utálom, és lusta vagyok, és nem vagyok hajlandó csinálni, mert nem igazán zavar, hogy egy kicsit húz a kutyám. Most mi az istennek frusztráljam vele mindkettőnket, ha nem zavar?

Ellenben abból nem engednek, hogy a kutya nem mutathat agressziót más kutyákra, tudnia kell békésen működnie kutyatársaságban, na ez pl, már mindennél fontosabb nekem is.

Tehát szerintem a tükör módszer ilyen értelemben tényleg hétköznapi gazdák városi kutyáinak szól, akik szeretnének kialakítani egy a kutya és az ember számára is kényelmes életmódot, amiben a kutya normálisan viselkedik a villamoson, az étteremben, az irodában, vendégségben más kutyával, vagy macskával, és póráz nélkül is irányítható, tehát megkaphatja a szabadságát.

És teljesen megértem, hogy azok az emberek, akik viszont azt szeretik, ha a kutya már az ü-betűnél lecsapta a fenekét a földre, és mindig tökéletesen a térd vonalában tempót tartva halad, azok úgy látják, hogy a tükör módszer ezt nem tudja hozni.

Pedig egyébként tudja, mert oktatóknál, meg magasabb szintű vizsgákon bőven lehet látni olyan pöpec kutyákat, hogy behasalsz - de szerintem sem ez a fő profil, és nem is ez a cél.

2012. dec. 6. 11:35
 43/90 anonim ***** válasza:
21%

Utolsó, te remélem, csak gazdi vagy, és nem oktató vagy segéd...

Már hogy ne lenne fontos a pórázfegyelem???:O

Sajnos vannak olyan gazdák, akiknek 20x is elmondhatod 60 féleképpen, akkor sem akarják ezt megérteni...

Az én kutyámat is tükörmódszerrel neveltem, és pont olyanra, hogy az Ü betűre már lecsapja a s.ggét.

Klikkerrel tanítottam meg.

Persze, ezt nem tesszük kötelezővé a gazdiknak, de aki akarja, az minden probléma nélkül meg tudja így tanítani a kutyáját sokkal királyabb dolgokra is, mint amit kényszerrel tudsz.

Egyébként azért nyerhetnek annyiszor a tükrösök versenyeket, mert egy ideje már nem csak azt nézik, mennyire pengén működik, hanem hogy mennyire lelkesen dolgozik a kutya.

És tudod ez a nagy különbség, jól mondta az előttem szóló, hogy amíg a nem tükörrel képzett kutyák csak pórázon működnek és szájkosárban vannak, addig a tükrös kutyák póráz nélkül is gyönyörűen dolgoznak 20 másik kutya és 30 nyúl meg őz között is.

Egy hagyományosan képzett kutyát mindig be kell kapcsolni, hogy keresse a tűz forrását, a drogot, a bombát, stb... Egy tükrös kutya imád "dolgozni", és akkor is jelzi mondjuk a benzint, ha csak sétálnak az utcán a gazdájával.

(Nem egy dílert és gyújtogatót sikerült már ennek hála elkapni.)

2012. dec. 6. 11:49
 44/90 sippara ***** válasza:
100%

Csak hogy legyen még egy vélemény:

Tükör módszer: rövidebbek lettünk TÍZEZER forinttal, meg negyven perccel. Amit cserébe kaptunk: jöjjünk vissza, ha a kutya bárkitől elveszi a kaját (emberektől rettegő, bántalmazott nyolc-kilenc hónapos kutyáról volt szó). Ja, ha elveszi a kaját bárkitől, már megoldom én is, pedig totál laikus vagyok....

kontra Akumi: HÁROM ÓRÁT volt itt nálunk (olyan környezetben, ahol a kutya képes oldódni), nekem rengeteget segített, nagyon jó tanácsokat adott, olyan észrevételei voltak a kutyával kapcsolatban, amik se nekem, se a tükrös csodaoktatónak nem tűntek fel. Mindezért NULLA forintot kért el, viszont biztos vagyok benne, hogy ha lesz olyan szinten a kutya bizalma, csak hozzá fogunk járni, többek között azért, mert a kutyát nézte, nem a pénztárcámat.

Nem a tükör módszert akarom lehúzni, ma is klikkerrel, pozitív megerősítéssel dolgozunk, de az oktató hozzáállása számomra undorító volt.

2012. dec. 6. 11:59
 45/90 anonim ***** válasza:

Gazdi vagyok, és csak a megfigyelésig jutottam, segéd már nem voltam. Pont azért, mert egy bizonyos szint fölött szerintem már nincsenek betartva azok az elvek, amiket amúgy a módszer vall, hanem egymás nevelésének, meg egymás kutyáinak a kritizálása van, azt pedig én már nem szeretem. Ritkán van a kutyám pórázon, és gyönyörűen el van láb mellett póráz nélkül a moszkva téren is. Öv-n meg ugye bele is van rakva a húzás. Nyilván nem károly bácsiként lobogok utána, de pont lesz@rom, hogy meg-meg feszül a póráz, ha valamiért rá kell tennem. Ha olyan környezetben vagyunk, ahol veszély van, úgyis magam mögé utasítom, és nem előz meg.

Amúgy meg a legtöbb oktató kutyája húzza a pórázt, csak nem tudsz róla, mert nem szokta pórázon lenni, csak én speciel fel is vállalom, hogy nem érdekel, hogy húzza.

A tükör módszernek elméletben épp az a szépsége, hogy megkötheted a magad paktumait a kutyáddal. Én pl. utálom az ugatást, és nálam semelyik kutyának nincs hangja se, a barátnőm meg teli pofával röhög a kis pukkancs kutyáján, hogy minden zajra ugat, mert tetszik neki. És szerencsére a tükör módszer, mint módszer nem határoz meg jó és rossz irányt ilyen kérdésekben. Akit nem zavar, hogy ugat a kutyája, és van olyan tekintélye, hogyha akarná mondjuk gyerek érkezése miatt, hogy le tudja tiltani, az azt csinál amit akar.

Én pont azt szeretem a Tükör módszerben, hogy nem csinál sablont semmiből, hanem figyelembe veszi, hogy minden kutya és minden gazda egyedi, más-más igényekkel, temperamentummal, elvárással. De tény, hogy mondjuk megfigyelőként én már kaptam a beszólásokat, hogy húz a kutyám. Szerintem az én kutyám, és az én dolgom, hogy mit várok el tőle, és mit nem. Ha egyszer nem zavar, hogy húz, kérlek magyarázd el nekem, hogy neked miért probléma?

2012. dec. 6. 12:00
 46/90 anonim ***** válasza:
26%

44-es, melyik sulin voltál, és ki volt az az oktató?

Szeretnék a dolog végére járni, mert nem hiszem, hogy Őrmezőn vagy Népszigeten terápiás oktatóval találkoztál, aki ezt mondta, vagy ha igen,jó oka lehetett rá, és érdekel.

Sok olyan gazda van, aki úgy jön le, hogy "jaj szegény kutyuskám"... sok ilyet látok.

Nem bírják a kritikát, és azt hiszik, hogy ha a kutyájuk már mentett, akkor úgy kell vigyázni rá, mint egy hímestojásra, 0 szabályt kell felállítani neki, stb.

Aztán leviszik terápiára, és a terápiás kutyák nem oldani kezdik, hanem felállnak neki...

Na mindegy, lényeg, hogy tényleg érdekelne, mi a pontos sztori.

Utolsó!

Nekem nem azzal van bajom, hogy csúnya látvány, hogy húz a kutyád.

(Egyébként név szerint is megnevezhetnéd, melyik oktatónak húz a kutyája, mert én még nem találkoztam egyel sem, ill. bocs, egyel, akinek egy rohadt makacs amstaffja van, de már megoldották.)

Azért "zavar", mert ha hallottad Gábor előadását, tudhatnád, hogy ez az egyik legnagyobb tiszteletlenség a kutya részéről.

Előtted megy = ő irányít.

Ez nem jelenti, hogy minden helyzetben, hiszen ahogy írod, van kontrollod a kutyád felett, de ez nem jelenti, hogy nem stresszelheted vele őt.

(Ez kutyafüggő is, mennyire hajlamos a stresszelésre persze, ha ha egy pórázfegyelmet nem tudtál berakni neki, az már gyanús.)

Akkor 1. nem voltál elég következetes

2. rosszul csináltad

3. a kutyád nem túl érzékeny, és picit rántani is kell rajta, amikor fordulsz.

Nem praktikussági okokból zavar engem, hanem viszonyrendezési szempontból.

Kapuszabályotok van?

Ha leteszel a földre egy darab kolbászt, el tudsz úgy menni zuhanyozni, hogy a kutya nem eszi meg a kolbászt?

Ha igen, tényleg nem lehet akkora gáz, de ha nem, én azért nem hagynám annyiban a dolgot.

Bajotok nem lehet tőle.

Én most nem tükörmódszerből beszélek, csak azt nézem, a kutyának mi lenne jó.

2012. dec. 6. 12:14
 47/90 anonim ***** válasza:

Hogyne lenne kapuszabályunk, meg élelemmegtagadásunk... Bármilyen szabályt bármikor felállítok neki, ha elhagyom a lakást, akkor sem teszi be a lábát nyitott ajtón át sem a tiltott helyekre.

Rendben van a tekintélyem, de nem érdekel a pórázfegyelem. Amúgy a lábnál követést is utálom gyakorolni. Meg tudom csinálni, mert mondjuk volt már nálam láncról mentett ideiglenes kutya, nyilván pörgött mint a búgócsiga. PErsze, hogy olyankor úgy kezdek, hogy összeteszek egy pórázfegyelmet. Tudom hogy kell, a saját kutyámnál is meg tudom oldani, ha rászánom magam, de nem szeretem. Ennyi. Más kérdés, hogy én is előítéletes vagyok, és mondjuk húzós kutyához nem engedem én se oda az én kutyám :D De szerencsére ritkán borul ki a húzós bili, mert nem szoktam pórázra venni...

De a viszonyunk szempontjából nincs jelentőssége a kérdésnek, és nem rángat, csak épp nem laza a póráz.

Láttam én már Pákót meg Perut is húzni :) A BCS-seket egy szerdai gyakorláson megkérhetnéd, hogy mutassák meg a pórázfegyelmet, meglepődnél... De mondom, csak azért, mert ÖV-n meg nyomon kívül kb. sosincsenek ezek a kutyák pórázon.

2012. dec. 6. 12:25
 48/90 sippara ***** válasza:

Legyen elég annyi, hogy Népszigeten történt. Mivel alapvetően szörnyen jóindulatú ember vagyok, nem szeretnék kellemetlenséget okozni az oktatónak sem, nem zárom ki, hogy egyszerűen rossz napja volt (mert egyébként nagyon jó hírű emberkéről beszélünk - főként ezért nem értettem a hozzáállást).

Egyáltalán nem sajnálom a kutyámat, attól, hogy mentett, ugyanolyan kutya, mint a többi, azzal pedig azt hiszem, csak ártanék, ha másképp kezelném ezért. Nem hogy nem bírom, szomjazom a kritikát, látom a kutyán (és nem csak az enyémen) nap mint nap, hogy mindig a gazdi szúrja el, és mivel a sajátommal sincs még minden rendben, hidd el, napi 1-2 órám rámegy a tanulásra, olvasásra, hogy megtaláljam végre azt a pontot, ahol elszúrom. Igen, néha "ok nélkül", sőt (shame on me) rosszalkodás után is becsúszik egy-egy simi reflexből, de próbálok ezen is változtatni, mert látom, hogy összezavarja. A szabályokkal kapcsolatban pedig úgy gondolom, az enyémnek talán még több kell, mint egy "normális előéletű" kutyának, hiszen (mivel a kölyökkori szocializációja teljesen kimaradt) sokszor még a saját fajtársaival szemben sem tudja, hogyan kéne viselkednie - többek között ezen is sokat segítettek nálunk a szigorúbb szabályok.

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy ha bármelyik másik suliban történik ugyanez, rögtön azt szajkózza mindenki, hogy tudatlan bunkó volt az oktató, viszont amint megemlítem, hogy tükör suli (pláne, hogy Népsziget), azonnal én leszek a kutyáját hímes tojásnak, gyerek pótléknak meg még ki tudja minek néző rémálomgazdi.

Ettől függetlenül többek közt pórázfegyelmet Korom Gábor módszerével tanultunk - csak hogy lásd, nem a módszerrel van bajom, sőt.

2012. dec. 6. 12:26
 49/90 anonim ***** válasza:
Na de konkrétan azt mondták, hogy ne is menj vissza, míg nem fogadja el a kaját? Terápiás kutyákat nem is vittek fel a pályára? Vagy én nem is értem ezt az egészet. Nem azért a megdöbbenés, mert a tükör módszer mennyire feddhetetlen (konkrétan én magam megfigyelőként is követtem el olyan hibát, ami miatt egy gazdi elment a suliról, és jogosan anyázik most rám), hanem mert azért terápián a legnagyobb tudású oktatók vannak, és nem szoktam ennyire amatőr módon viselkedni. Jártam én is közéjük sokat, és sosem láttam hasonlót, ezért lep meg nagyon. Mert az, hogy tanfolyamon a segítő, vagy a megfigyelő bénázik, vagy hülyeséget mond, az előfordul de még akár egy kezdő oktatóval is simán (mellettük általában oktató a segítő), na de hogy terápián, az több mint furcsa. Mindenesetre sajnálom, hogy így jártál, és örülök, hogy akumi tud segíteni.
2012. dec. 6. 12:44
 50/90 sippara ***** válasza:
Azt mondták, hogy ha elfogadja utcán bárkitől a kaját (ekkor még csak tőlem és csak a lakásban volt hajlandó elvenni), telefonáljak, és megbeszéljük, hogy hogyan tovább. Volt terápiás kutya a pályán, ugyanaz történt velük, mint a nem-terápiás kutyákkal, 25-30 perc után az enyém hajlandó volt megszagolni, aztán ugyanolyan elkerülő lett, mint volt. Azóta klikkerrel odaédesgettem más kutyákhoz, most már néhányukkal játszani is hajlandó :)
2012. dec. 6. 12:52
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!