Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért nem számít sok embernél...

Miért nem számít sok embernél nem kutyának az amelyiknek nincs törzskönyve?

Figyelt kérdés

Miért szidják le azokat akik törzskönyv nélkül vesznek kutyát. Miért muszáj a törzskönyv ? Nem minden ember szaporító , sőt nagyon kevés ilyen hely van , ez csak egy rögeszme szerintem hogyha olcsón van kutyus akkor nem szabad megvenni mert így meg úgy.

És akkor azokkal a kutyákkal mi lesz? Miért ítélik el az olyan kutyákat , akik nem fajtatiszták , és nincs törzskönyvük és nem menhelyiek hanem egy olyan gazdától vannak aki nem tenyésztő.

Miért baj ez ? Nekem 3 ilyen kutyusom van , és képzeljétek el , hogy semmi bajuk sincs pedig "szaporítótól" van mindegyik.

2012. febr. 14. 18:29
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/104 anonim ***** válasza:
81%

Komolyan nem hiszem el, hogy nem értitek a lényeget.

Ha nem lenne ennyi szaporító, és felelőtlen gazdi, akkor nem lenne tömve minden menhely, nem kellene naponta kutyák tucatjait elaltatni. Értsétek meg, túl sok a kutya, mert minden 10. ember ebből akar pénzt csinálni. Vagy egyszerűen csak "babázni" akar, de bele sem gondol, hogy az a 3-4-6-10 szőrgombóc fel fog nőni, akinek aztán gazdi kell.

Épp csak nincs annyi gazdijelölt, mint ahány gazdára váró kutya él Magyarországon.

2012. febr. 14. 20:45
 22/104 Mailerdeamon ***** válasza:
100%
Igazából ha azt a pénzt, amit az önkormányzatok a menhelyeknek és a gyepiknek adnak a kutyák befogására ivartalanításra szánnák már sokkal előrébb lennénk. Nem ebadót kellene bevezetni hanem ivartalanítási kötelezettséget, így a szaporítók munkáját is meg lehetne nehezíteni mondjuk úgy, hogy aki nem MEOE tag, annak nem lehet ivaros kutyája.
2012. febr. 14. 21:01
 23/104 anonim ***** válasza:
28%

Szerintem észre kéne vennünk, hogy lassan Magyarországon a többség épphogy meg tud élni a keresetéből, nemhogy 100-200 ezreket költeni egy kutyára, vagy gyűjteni?! Hogy?! :D Ennek ellenére szerintem a középosztály is megérdemel egy "hasonlító" küllemű kutyát, amit szeretne. Ti a Tescoban is a legdrágább lisztet veszitek, vagy beéritek az olcsóbb minőséggel is? Vagy inkább nem is esztek? Aki megteheti persze prémiumot vesz, de aki nem?

Egyet értek a törzskönyvvel mindezek ellenére, amit leírtam, de én belátom az igényeket és a megvalósítás módja közötti összefüggést ebben a kérdésen. Nem egyszerű.

Egyébként én is jövök más országgal, de én nem megyek el Görögországig, csak Csehországig. Durva szaporító telepek, több 100 kutyákkal, beteg, lelkileg sérült kutyák, bemész egy "Petshop"-ba fényes nappal az utcán, és akár sötétkamrázott, kiéheztetett Pit bull kiskutyát vehetsz harcra kb 3-5 ezer forintért. Tudok még egy pár ilyen példát.

Tehát, ki is a szaporító? Az, akitől veszel egy kedves kiskutyát olcsóbban, mert lehozott egy almot a családfák ismertségével? Inkább örüljünk, hogy nálunk MÉG nem olyan durva a helyzet...

2012. febr. 14. 21:01
 24/104 anonim ***** válasza:
100%

Én azt nem értem, hogy ugyanezek az embererek, akik szerint a törzskönyv csak egy papír, nem vesz iPhone-t kínai piacról vagy autót papírok nélkül, de a kutyánál, aki 15 évig a társuk lesz ott spórol, ahol tud. Igen, valószínűleg ők is hasonlítani fognak az eredeti fajtára, mint egy hamisított Nike cipő(tudom elég durvának hangzik tárgyakhoz hasonlítani a kutyákat, de a lényeget le lehet belőle szűrni), aztán lehet, hogy egy hónap után tönkremegy, ilyen-olyan baja lesz, a legritkább esetben bírja addig, mint az eredeti.

Nekem is van tenyésztőtől és szaporítótól származó kutyám is. A szaporított 8 éves, nyomokban hasonlít csak a fajtájára(golden retriever), egy disznóólból hoztuk el rettegő kölyökként, beteg a csípője, valószínű diszplázia, ami most jött ki. Persze ugyanúgy szeretem, nem erről van szó, ettől függetlenül soha többé nem vennék szaporítótól semmilyen kutyát. Ezzel szemben a második kutyám tenyésztőtől lett hozva, gyönyörű küllemű, kiállításokon is bizonyított, csodálatos természetű(terápiás kutya vizsgája van) és makkegészséges, sportolok vele.

2012. febr. 14. 21:04
 25/104 anonim ***** válasza:
100%

ma 21:01

annyiszor leírtuk/leírták már, tényleg nem lehet megérteni?

akinek nincs pénze kutyára - mert ahogy írtad élelemre sincs - az ne vegyen kutyát! a lisztes hasonlat nem jó, nagyon nem... ugyanis a lisztre szüksége van mindenkinek, míg a kutya nem alapvető feltétele az életben maradásnak!

ha már mindenképp hasonlatokat akarsz, akkor mondok egy jobbat: melegítőnadrágot szeretnék, de nincs pénzem originál adidasra. két lehetőségem van: veszek 'teszkó gazdaságost' valami kínai gyártmányt, vagy elmegyek turkálóba. az ár mindkét esetben ugyanannyi, csak a turiban jobb minőséget is ki tudok turkálni magamnak, míg a kínai nadrágnál 100ból egy darab lesz jó fél év múlva is.

ha a fajtára hasonlító kutya kell, és mindegy, hogy a border collie-d nem tud szemmel terelni, vagy a goldened apportozni (tehát nem számít, hogy a fajtájával járó tulajdonságokat hordozza-e), akkor miért nem jó egy menhelyi kutya? találsz ott is a kedvenc fajtáidra hasonlítót. az ingyen van, találsz kölyköt is, ráadásul megmentesz egy életet.

2012. febr. 14. 21:11
 26/104 Mailerdeamon ***** válasza:
100%

Nem támogatom az ötletet, hogy akinek nincs pénze, azt szolgáljuk ki olcsó kutyákkal - mert minőségi kutyát nem lehet olcsón előállítani, az olcsó árnak meg kizárólag a kutya issza meg a levét. Ne büntessük őket azért mert nekünk nincs sok pénzünk, inkább válasszunk kutyát ingyen, menhelyről.

Rossz a példa, mert azzal, hogy olcsó kaját veszünk kizárólag magunk viseljük a következményeket, nem egy másik, érző lény, aki nem tehet arról, hogy az előállítója nem akart költeni a legszükségesebb dolgokra sem.

2012. febr. 14. 21:15
 27/104 Mailerdeamon ***** válasza:
100%
MÉG nem olyan a helyzet mint a Balkánon, de szerintem MÉG most kell megálljt parancsolni és nem megvárni, amíg oda jutunk. Nem épp örömre okot adó a helyzet itthon sem, és bár mindennél van rosszabb, de nem ahhoz kellene mérnünk magunkat, hanem keresni a megoldást.
2012. febr. 14. 21:17
 28/104 anonim ***** válasza:
66%

Szia!

Én megértem mind a két álláspontot! Akik a törzskönyv mellett szavaznak nyilván azért, mert sokszor mindenféle baja lesz a kutyáknak, meghalhat és utánna nincs kihez fordulni csak fogni a fejünket, hogy jól átvertek akár azzal a 15-20.000 Ft-tal is. Ellenben egy tenyésztő vállalja a felelősséget, hogyha valami történik a kutyával akkor ad egy másik kölyköt vagy állja az állatorvosi költségeket. Viszont sok embernek meg nincs pénze lehetősége több százezreket költeni egy tk-s kutyára, de nagyon szeretne egy olyan kiskutyát akkor bevállalja. Csak hát az meg lutri.

Van egy saját példám: Nekem Francia Bulldogom van, de nincs tk-ja. Nem érdekel ki mit mond, nem keverék ennyi. Nagyon szép, aranyos kedves kutya, semmilyen gond nem volt vele eddig egészséges. Azért vettem tk nélkül, mert akkor még eléggé tájékozatlan voltam kutyaügyileg nem tudtam, hogy kitől szabad venni és kitől nem. Akitől vettem nagyon szép kutyái voltak, láttam az anyukáját ő is nagyon szép volt. Normális helyen voltak tartva. Mind1 mostmár lényegtelen. Így szeretem ahogy van nekem ő a legszebb és semmi pénzért nem vállnék meg tőle, sem betegség sem más miatt.

Viszont eredetileg egy másik kiskutyát vettem volna meg, amelyik olcsóbb volt, de mire mentünk volna érte, meghalt. Nem tudom mit csináltam volna, ha a kiskutya nálam pusztul el. Mondták, hogy adnak helyette másik kölyköt, de azt mondtam, hogy nem, mert nem akartam kockáztatni.

Na mind1 lényeg az, hogy lehet, hogyha akkor tudtam volna amit most akkor tk-s kutyát veszek, de én úgy gondolom, hogy nekem ez a kutya lett elrendelve. Egyszerűen olyan kapocs van köztünk az első perctől fogva, hogy nem tudom leírni. Bocs kicsit csöpögős lett a vége, de hát ez van!!

2012. febr. 14. 21:17
 29/104 Mailerdeamon ***** válasza:
100%
Persze, bevállalhatja az ember a kétes helyről származó kutyát, de ne felejtsük el, hogy az embernek ez rossz esetben csupán aggódást és a pénztárcája tartalmának megcsappanását jelenti, míg a kutyának a saját élete a tét: ő az, aki beteg lehet, aki szenvedhet és aki nyomorék is lehet egész életében, azonban nem ő az aki eldönti hogy megszületik-e. Mi döntjük el, mert mi, gazdik vagyunk a kereslet.
2012. febr. 14. 21:29
 30/104 anonim ***** válasza:
0%
Ti hatalmas nagy tenyésztők mindig arról papoltok, hogy szerelmesek vagytok a kutya fajtájába... Na nekem tetszik a kutyám fajtája és magába a kutyába vagyok szerelmes. Ti önző módon csak a saját magatok és a fajta miatt tenyésztitek őket nem is azért mert a kutyátokba vagytok szerelmesek. Kicsit gondolkodni kellene.... Vegyük például azt a gyereket amelyiket mindig burokba tart a szülő és a legkisebb problémával is az orvoshoz fut.. Mi lesz a gyerekkel? Mindig beteg lesz. Még a másik véglet, hogy hagyjuk Pistikének, hogy olykor megkóstolja a homokozó homokját annak pedig nem lesz semmi baja. Ezt nem kell kiforgatni persze oda kell figyelni a kutyusokra de nem kell túl dramatizálni. Különben meg ti is pénzért szabadultok meg a számotokra nem megfelelő kutyától.... És nem 20.000 ért hanem 50.ért épp most személyes tapasztalat ez úgyhogy ez így van. Feltettem egy képet a kutyáról ide h nincs törzskönyve lefikáztátok, hogy keverék stb. Utána feltettem hogy törzskönyves elvoltatok tőle ájulva, hogy milyen gyönyörű. Na ez az álszentség. Az én kutyáimnak nincs törzskönyve de minden vizsgálatuk megvan a diszpláziától kezdve minden. Folyamatosan látja őket a doki és rengeteget tanulok róluk. Leinformálható helyre adom oda az állatorvos által megvizsgált kölyköket a gazdiknak. Akikkel a mai napig ápoljuk a kapcsolatot. Van olyan is aki azóta már nem tudom hány díjat nyert. Na látjátok ők azért vettek tőlem mert a fajta tetszik nekik és a kutyusokba lettek szerelmesek!
2012. febr. 14. 21:45
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!