Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Melyik jobb az aksiba alga...

Robetko kérdése:

Melyik jobb az aksiba alga evő hal vagy alga evő csiga?

Figyelt kérdés
Megint itt vagyok😁. Azt írtátok hogy gyenge a fényem. Azt is írta valaki hogy a túl erős fény se jó. Wattot írtam mert csak ez van feltűntetve a LEDES FÉNYCSŐN 7w. Mekkorára cseréljem? Lehet úgy algamentes az aksim hogy nem teszek bele algaevő állatot,se alga írtó szereket?

2022. máj. 18. 18:31
❮❮ ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... ❯❯
 211/281 A kérdező kommentje:
2023. febr. 22. 19:09
 212/281 A kérdező kommentje:
2023. febr. 22. 19:16
 213/281 A kérdező kommentje:
2023. febr. 22. 19:18
 214/281 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Szia! Megkaptam az üzeneteidet s működnek a linkek. Be is linkelem ,hogy mások is lássák s majd leírom a meglátásaimat:

1. [link]

2.

[link]

3.

[link]

4.

[link]

5.

[link]

Jó, hát igazából nem tűnik olyan rossznak a helyzet. Az 1. képen az a sok fehér pont micsodák? Csigák vagy csigapeték?

A 2. képen ahogy nézem a levelek nagyja jó állapotban van, csak néhány ment tönkre. Azokat amennyire tudod tőből vágd ki. Ügyelj arra ,hogy az egészségeseket ne bántsd.

A beteg levelek alapján talán nitrát vagy magnézium hiány lehet. Gyanítom ,hogy a nitrát-foszfát-vas hármas arányban is lehet hiba. Viszont ez még nem biztos, legalább is néhány öregebb levél még nem határoz sokat. Az új hajtásokat is kell figyelni, ha azok rendben vannak akkor nincs olyan nagy gond.

A 3. képen látok egy jó adag barna algát meg talán zöld szőrt/ szakállt. Egy tiszta szivaccsal óvatosan törölgesd le amennyit tudsz. Ha vannak akkor az öreg, menthetetlen leveleket vágd le.

A 4. és 5. képen látom azt a tüskéshínár-szerű növényt. Az volt az amit véletlenül kaptál? Jól megnőtt, mit ne mondjak. De ez jó dolog.

Illetve a 4. képen látok középen egy anubias-t aminek egy új levele halványabb. Ennek lehet köze a vashoz vagy nitráthoz, viszont ha idő közben helyrejön akkor nem kell túlgondolni.

Igazából azt tudod csinálni ,hogy amelyik növény megmarad az megmarad és szaporítod. Ami végképp nem él meg arról le kell mondj. Illetve írd le jelenleg mivel tápozol s mennyit, hogyan stb. Illetve most hány állat van, mennyit etetsz stb.

2023. márc. 4. 10:21
 215/281 A kérdező kommentje:
Csigapeték! Viszont kerültek az akváriumba csigák valószínűleg a "tűskéshínárral". Kidobom őket mert fogalmam sincs milyen csigák. 5db csiga+az idegen csigák abból hármat látok jelenleg.6db platti hím,(az egyik állandóan bujkàl), minden reggel 7-kor tápozok Tf-macro (pumpás adagolóval) egy nyomás (ami elvileg 1ml) easy life profito ( ezen úgy van írva hogy 5ml hetente) beszéltük hogy ezt osszam el napi adagra. Úgy tudtam megoldani hogy fecskendővel 0,5 ml naponta!!! Etetés reggel 7-kor és délutàn 3-kor. Világítás 7-16,de most visszavettem egy óràt. Fagyasztottat adok nekik egy kockát ketté szoktam vágni egy napra.
2023. márc. 4. 11:51
 216/281 Tevenyereggyarto ***** válasza:

A csigákat szerintem ne dobd ki. Tudnak hasznosak is lenni, ők is esznek az algákból, elhalt növényekből, kajamaradékból stb. Ha túlszaporodnak akkor az azt jelenti ,hogy túl sok kaja van amit ehetnek. A közeljövőben várható ,hogy felszaporodnak mert van sok alga meg minden. Viszont ahogy rendeződnek a dolgok úgy lassul a szaporodásuk. Ha a számuk már érdemben nem nő de a méretük igen az jó jel. Szóval ők alapból az algákhoz hasonlóan nem ellenségek hanem egyfajta “indexek”, jelzők, mutatják ha valami nincs rendben.

A tápozásban így hirtelen nem látok nagy hibát. Nincs olyan sok hal szóval elfér az a macro, s mellé nem árt egy kis micro.

Igazából ahogy írtam is legjobb lesz ha nem is próbálsz minden növényt életben tartani. Ami megél azt szaporítsd, ami sehogy sem marad meg amiatt ne piszkáld a tápanyagszinteket. Koncentrálj azokra amik jól érzik magukat. Végső soron az sem baj ha csak 1-2 gyors növésű növényfaj van (néhány lassú mellett) csak egészségesek legyenek. Azokból is tudsz relatív sűrű növényzetet kihozni, vagy csak pár mutatós buja bokrot.

A világítási időt sem muszáj visszavenned. Ha jól emlékszem nincs túl erős fényed szóval elmegy a ~9 óra világítás is.

2023. márc. 4. 14:10
 217/281 A kérdező kommentje:
2023. márc. 4. 14:34
 218/281 A kérdező kommentje:
2023. márc. 4. 14:36
 219/281 A kérdező kommentje:
Tudja valaki ez milyen csiga?
2023. márc. 4. 14:37
 220/281 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Tányércsiga. Kicsi, aranyos, szívós, az egészséges növényt nem bántja, szapora. S igen, általában növénnyel behurcolt csigák gyakran ezek vagy hólyagcsigák, ilyesmik.

Amúgy azokat a kagylóhéjakat inkább vedd ki. Feleslegesen keményítik a vizet. Ugyan ez igaz ha esetleg üres csigaházak is vannak.

2023. márc. 4. 14:46
❮❮ ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!