Melyik jobb az aksiba alga evő hal vagy alga evő csiga?
Ez a hobbi velejárója. Nincs két egyforma akvárium, nincsenek kőbe vésett tuti receptek. Viszont vannak szakirodalmak, megfigyelések, ajánlások stb, nem is egy már sokszor kitaposott úttal.
Amúgy ne vegye sértésnek de a haverod akváját én nem is tartom irigylésre méltónak. A páfrány első blikkre szép, de kb ez volt az egyet pozitívum amit néhány kép alapján mondani tudtam. A többi növény mállik, a halösszeállítás több mint problémás, maszatos üveg, műdíszek stb. Szóval az ő tanácsait –ha vannak– fenntartásokkal kezeld (jó, persze, én sem vagyok egy mindent tudó szent, engem is nyugodtan megkérdőjelezhetsz s pont ezért van ott a szakirodalom ,hogy tanulj, ellenőrizd amit hallasz/ olvasol stb).
Na, nem is rossz 😁 Kis kesze-kusza, bokros-dzsungeles, megvan a hangulata az ilyen akváknak is.
Ahogy látom lassan itt az ideje kicsit formára nyírni azt a nagy hínárbokrot. Persze ha neked így tetszik akkor semmi baj nincs vele. Én általában picit formásabban szeretem tartani a növényeket (na, azért nem kell valami szemet gyönyörködtető akvakertészkedésre gondolni), például egy nagyobb s körülötte aszimmetrikusan* elhelyezve 2-3 kisebb bokrot kialakítani a hínárból. S a köztes részekre rakni a többi növényt, hátul a magasabbakat, elől alacsonyabbakat. S az egész elrendezés alapjául szolgálna az a fa, a köré rendezném a növényeket. Az egész amolyan sziget-szerű lenne, tehát a “fókuszpont” középen lenne, körülötte a minden s nem pedig a sarkaktól kezdve.
Persze ez csak egy random ötlet ami hirtelen kipattant a fejemből. Nem muszáj ehhez tartsd magad, olyanra csinálod amilyenre akarod. Ezer megy egy megoldás létezik. De akár így is hagyhatod, ahogy neked tetszik, ahogy írtam megvan a maga hangulata az ilyen “vadas” növényezésnek is.
*igen, aszimmetrikusra gondolok tehát nem szimmetrikusan, legyenek kicsit “elcsúszva” egymáshoz képest. Ez természetesebb hatást kelt mert a természetben ritkán vannak szimmetrikusan elhelyezkedve a dolgok.
“Igaz èn is kezdő vagyok,de én ennyi halat minimum 200 literesbe tennék.”
A vitorlások miatt lehet nem árt kicsit több, de amúgy teljesen jó tipp a 200 liter is.
“Ja és az aktív szèn helyère szűrőkavicsot tettek. Annak legalább van értelme?”
Hát… tudni kellene pontosan mi fia borja az a “szűrőkavics”. Gondolom valamilyen porózus felületű kavicsszerű cucc mint a seachem matrix vagy valami hasonló. Végül is a szén egy idő után úgy is telítődik tehát volt értelme kicserélni. Szóval egy részből jól tették ,hogy kicserélték viszont másrészből ez nem tesz csodát, szinte semmit sem változtat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!