Egy diplomás miért lesz közalkalmazott?
Az orvosokat,ápolókat megértem, nincs minden helyen magánklinika vagy magánrendelőintézet.
Viszont, a mérnököket,gazdasági,jogi diplomával rendelkezőket nem.
Nekem kettő is van, van egy gazdálkodás és menedzsment és egy műszaki menedzser.Mindig találtam velük jó állásukat.Több helyen is magasabb volt a bérem a gépészekénél.
Eszembe nem jutna,hogy tintát nyaljak nevetséges bérért.
Barátokon keresztül megismerkedtek egy közlekedésmérnök sráccal, ami vicc,hogy közalkalmazott.De, nem is öreg, csak 32 éves.Nem értem mi motiválta,hogy ilyen rossz munkahelyet választott magának.
Egyetemet végzett emberként lehetne ennyi esze.Szándékosan nem akartam a lúzer szót használni, mert amúgy talpraesettnek tűnik.
A versenyszférában, nálunk egy középfokú végzettséggel rendelkező adminisztrátor többet keres,mint egy műszaki diplomával rendelkező közalkalmazott.
Azért, ha egy műszaki tudományi karon végzett ember nem tud minimum nettó 250 ezer forintot kialkudni, ott komoly gondok vannak.Elsősorban vele.
57-es
bíróról,ügyészről beszélek
mi lenne,ha csak ügyvédek lennének?
Egyébként egy magas poszton levő ügyész sokkal többet keres ,mint sok ügyvéd
,,A két végletet hozod: a túlfizetett multis alkalmazottat (megkérdezem, hogy mi lesz akkor, ha a multi ugyezt a munkát már majd megkapja mondjuk a Bulgáriában vagy Albániában harmad ennyiért) meg a nyomorgó kényszervállalkozót.
De a nyomorgó kényszervállalkozó még így is függetlenebb és szabadabb, mint a jól fizetett multis rabszolga.
De azt azért hozzáteszem, hogy aki mondjuk 2 év után nem tud a vállalkozásából annyit kiszedni, hogy ne nyomorogjon, az inkább hagyja abba.
Azért még ezt gondold végig: szerinted tíz db 20 milliós feletti kocsiból hányban ül vállalkozó és hányban alkalmazott?"
Értelek 57-es.
Csak kíváncsi vagyok miért látom azt hogy cégtulaj ismijeim nem élnek valami nagy életszínvonalon se buli se semmi mert minden idejüket felemészti és aprót tudnak csak kivenni.
Másik srác IT-s cége van mégis egy kis panelba nyomorognak 4-n családjával,kocsija szintén lepukkant vacak.
Ez a furi nekem,hogy rabszolgának vannak titulálva az alkalmzottak és mégis ott BMW ami pár éves model nem a régi tákolt hulladékokra gondolok,ott a 3 milliós óra,a budai lakás,lakások akár.
Utazgat szép helyekre a cég képzi is tovább,van olyan akire már majdnem 10milliót költött a cég évek alatt,fizetik akár az MSc-t is sőt egyik volt vezetőmnek kifizették a mérnök-közgazdász képzését is,meg elküldik mindenféle szakmai konferenciákra külföldre is.
Ezzel szemben hiába van egyik srácnak IT-s cége nem látom hogy jól élne,plusz az alkamazottait se fizeti ki rendesen.
Ezért furcsa nekem csak,kiváncsi ság.
Mert nagyon sok példát látok a környezetembe,hogy hiába van cége közben élete sincs, alkalmazottként meg egyik vezető It-s srácnak akiért harcolnak a cégek meg Volvo S90-ese van és kb. 30 éves ő is.
Ez jó kérdés,gondolom alapjáraton több vállalkozó ül,de én pont ezt látom,hogy az alkalmazott ül szép kocsiban a vállalkozó meg egy régi vacakba és élete nincsen.
Nem mondom mindig így van csak én még nem láttam a közvetlen környezetembe másik példát,én pont alkalmazotti jólétet láttam és látok most is.
De nyilván vállalkozni jobb lehet és nyilván sokkal többet kereshetsz csak kérdés mikor,mennyi szenvedéssel,mennyire kell meghúzd a nadrágszíjjat és meddig.
Attól, mert valaki kiváló fogyasztó, még nem lesz gazdag.
Értsd attól, mert az alkalmazott it-s haverod föléli a fizetését az utolsó fillérig, bulizásra, utazásra, órára, ruhákra, 300 ezres telefonra, stb, attól ő még nagyon messze van a gazdagtól és ha így folytatja, soha nem is lesz az.
Ugyanúgy hónapról hónapra él, mint egy minimálbéres, csak egy jóval magasabb életszínvonalon.
utolsó és akkor mi van?
ha nem vagy milliárdos, már xart se ér az életed?
63: És ha jövőre mégtöbbet fog keresni, akkor azt a többletet is ugyanúgy el fogja költeni, és így tovább, és így tovább.
Míg mondjuk annak a vállalkozónak, akit te úgy látsz most, hogy lepukkant kocsival jár meg panelban lakik, már lehet hogy most több pénztermelő befektetése van, mint az alkalmazott bms-nek valaha lesz.
Tehát erre én azt mondom, majd nézzük meg mindkettőjüket 10 év múlva.
(Csak egy rövid saját példa: első érettségi találkozóra 10éve megjöttek a jólfizetett alkalmazott, nagyarcú volt osztálytársak a drága ruhákban, vadonatúj - lízingelt v. akkor még devizahiteles - autókkal, stb, én meg szolídan egy régi Golf-al.
Eltelt 10 év, érdekes módon már nem jöttek az egykori nagyarcúak, én viszont még mindig ott voltam, csak már nem a régi II-es Golffal, hanem a legutolsó szériás A8-assal és igen, jól sejted, nem bérből és fizetésből vettem...
68: Ez így van, Magyarországon, de különösen úgy vettem észre, hogy főleg Budapesten nagyon fontos a látszat, hogy mit mutat valaki kívülre.
Viszont nekem is van több üzleti partnerem az általad írt kategóriában, akik akár évi 50-70M osztalékot vesznek ki, de kívülállóként a házáról, kocsijáról, ruhájáról soha nem mondanád ezt meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!