Egy karriertanácsadó elzavart a tanácsadásról. Megkérdezte milyen karriercélom van? Közöltem: szeretnék egy állást, bármit, amiért fizetnek. Akár padlót nyalok, WC-t pucolok.
Erre elzavart, mondván, motiválatlan vagyok, nem tud segíteni.
(Több) diplomás ember vagyok, másfél éve munka nélkül. Nekem már semmi célom sincs, csak annyi, hogy legyen egy munkám-akár egy partvis tologatása-amiért fizetnek.
Nem akarok már a szakterületemen elhelyezkedni. Nem akarok jól keresni. Nem akarok megbecsült, előrelépést fejlődést nyújtó állást. És miért nem akarok? Mert tudom úgyse kapom meg.
Csak egy WC-kefét akarok és egy fix minimálbéres fizetést. Több diplomával.
De még ez se megy. És még a karriertanácsadó is elküld?
Ki mit szól ehhez?
Karrierhez tanácsot adni mi is tudunk, csak mondd el milyen végzettségeid vannak, milyen szinten beszélsz nyelveket, merre laksz, tudsz-e költözni, milyen a családi háttered, van-e még affinitásod ahhoz, hogy tanulj valamit.
Ha pedig wc-pucolói karriert szeretnél, akkor lehetőleg ne hangoztasd, hogy többdiplomás vagy, azt meg pláne nem, hogy abszolút semmi célod nincs, még megbecsülést és pénzt se nagyon kérsz, csak egy wc kefét. Mert ebből azt fogják kihozni, hogy akkor az se lesz a célod, hogy pucold ki rendesen a wc-t.
Ki akar ilyen takarítónőkkel találkozni, akik savanyú fejjel gépiesen tolják a partvist?
Hát erre annyit mondanék hogy a több diplomám mellé van 3 OKJ-s szakmám, 1 kereskedelmi területről, 2 az IT területéről, és ahogy a diplomáim, ezek is WC-papírok semmi többek.
Ha nagy ritkán be is hívnának állásinterjúra 1 kérdés hangzik el: szakmai gyakorlat?
És itt végei is ér a dolog.
Legutóbb pl. egy info hálózattervezői OKJ-s tettem le, és érdeklődés is volt az elküldött önéletrajzokra.
De egy kérdés: hol dolgozott eddig ami releváns ezen a téren? Sehol. Mennyi tapasztalata van? Semennyi.
Akkor...
Na most egy újabb képzést elvégezni-minek?
Hogy eggyel több papír legyen a fiókban?
Tegyél le egy okj-s tanfolyamot- cnc, ács, kőmüves, hidegburkoló. Ezekre van kereslet.
De még mindig nem tudjuk, hogy mi az a wc papír diploma?
Kommunikáció, agrármérnök, történelemtanár, politológus, jogász, geográfus?
Akármilyen büfé is, valami kiindulási pontot csak ad.
Ha máshová nem, irodai munkához általában mindegy mi, csak legyen.
Az újabb OKJ helyett vállalj önkéntes munkát. Ha rendes munkát semmilyen ismerős nem tud, fizetés nélküli önkéntesnek hátha fogadnak valahol, én is ismerős segítségével kerültem be egy iskolába ahol adtak kaját és ingyen sportolhattam.
A későbbiekben pedig beírhattam az önéletrajzomba, a főnök még referenciaanyagot is ad ha kérek, mert meg volt velem elégedve.
Olyan OKJ-kat pláne ne csinálj amiből van egyetemi szint is, főleg azokon a területeken, ahol a diplomások sem találnak munkát. Pl. jogi asszisztens, amikor egy rakat munkanélküli jogász van.
De szeretnék végre látni egy listát azon diplomákról és egyéb képzésekről amik "büfészakok" és hasonlók.
mert olyan könnyű UTÓLAG rásütni mindenre hogy büfészak.
hát látni akarom a listát.
aztán elvégzek vmi olyat ami érdekel is, és nem büfé kategória.
aztán visszajövök és számonkérem a lista készítőin miért nem kapok állást a nem büfészakkal sem.
hadd kérdezzek valamit: mi van akkor ha valaki elkezd egy 4-5 éves képzést, és mire elvégzi annyit változik a világ, hogy a kezdetben teljesen jónak tűnő papír hirtelen WC-papír?
hm?
Olyan OKJ-kat pláne ne csinálj amiből van egyetemi szint is,
Amikor én kezdtem az egyetemet akkor az én szakom is jó ötletnek tűnt, aztán befuccsolt az építőipar, se kőműves se mérnök nem kell, ami még érdekelt volna az az épített környezet védelme, na de arra soha nem is volt igény.
Ma kb. mindenre rásütik, hogy büfé, kivéve talán az orvosit és a gépészmérnökit, de ott is ha valaki BME-s, lenézi a vidéki főiskolán végzettet.
Nem büfé diplomát akarsz? Menj az orvosira. De lehetőleg utána pl. sebésznek szakosodj, mert ha pszichiáter leszel, akkor a többiek majd lenéznek, hogy hülye dilidoki, nem csinál semmit, csak a gyógyszert írja meg beszélget.
Még mindig nem tudjuk, hogy mit végeztél, mert az, hogy van kereskedelmi és IT OKJ-d, az nem sokat mond.
ja értem. mindenki legyen orvos.
de van egy gond. ha követjük a tanácsod-én is és mások is, akkor annyi orvos lesz, hogy nagy hirtelen büfészak lesz az orvosi is.
nemde?
Nem büfé diplomát akarsz? Menj az orvosira.
Nem azt mondtam, hogy mindenki menjen annak, de jelenleg az egy keresett diploma.
Mivel nem túl könnyű, ezért tipikus büfészak nem lesz soha, orvosokra mindig szükség van és lesz is, nem úgy mint andragógusokra, vagy médiásokra, akikből jelenleg is túlképzés van.
Orvosból ha dupla ennyi lenne akkor is lenne munkájuk, ha nem itt, akkor külföldön.
Azt még mindig nem mondtad meg mit végeztél, vagy már mindegy is?
A karriertanácsadónak sem mondtál, csak ennyit? Mert akkor érthető, hogy elzavart, hogy adjon karrierhez tanácsot ha azt se tudja, mit tanultál? Ha takarítani is akarsz akkor is ha tudja, hogy IT-s vagy, próbálj mondjuk szervertermet takarítani.
nem is mondom meg (itt), de TERMÉSZETESEN (hülyének azért ne nézz) a karriertanácsadó egy teljes életrajzot kapott, az összes adatommal + iskoláimmal + az összes végzettségemet igazoló bizonyítvánnyal + nyelvvizsgával.
a karriertanácsadónak elmondtam őszintén (én MÉG MOST SEM LÁTOM hol hibáztam), hogy van egy kamionnyi iskolai bizonyítványom, munkám semmi, és nekem már bármi jó, akár egy minimálbéres wécésnéni állás is.
az elmúlt másfél évet azzal töltöttem hogy a szakmáimban, a végzettségemnek megfelelő állást találjak.
befejeztem, végeztem ezzel. semmi értelme. idő és erőpacsálás. időm még lenne, erőm nincs. már nincs.
önbecsülésem nincs. volt, már nincs.
továbblépési fejlődési szándékom nincs. volt már nincs.
ezért váltok szemléletet: bármi jó nekem. akármi.
őszinte voltam, és nem látom hol hibáztam.
nem, nem látom, az atyaúristennek se látom.
valaki elmagyarázná?
Azt még mindig nem mondtad meg mit végeztél, vagy már mindegy is?
A karriertanácsadónak sem mondtál, csak ennyit?
nem mondom meg.
és miért nem?
a) mert akkor jönnek a bölcs tanácsok, hogy mit kellett volna végezni ezen "büfészakok" helyett. és akkor jönnek más hozzászólók, hogy akik ép ezen más nem "büfé"szakot végezték és akkor se tudtak elhelyezkedni. ezzel semmire se megyek.
b) jönnek a tanácsok hogy a jelen papírokkal elvi szinten hol érdemes próbálkozni. hát hogy elvi szinten hol érdemes azt én is tudom. másfél éve kopogtatok ezen "elvi" helyeken.
ez se vezet sehova.
Mi a diplomás szakod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!