Miért hiszik egyesek, hogy "aki akar, az talál munkát"?
Aki valóban AKAR dolgozni, az nem csak önéletrajzokat küldözget, hanem a képzettségét is igyekszik növelni, hogy nagyobb esélye legyen.
Kicsit úgy látom, hogy sokan 'vaktában lövöldözős' módszerrel keresnek állást. Az önéletrajzukat több száz helyre elküldik, majd várják a 'sült galambot'.
Én 1,5 hónap alatt találtam új munkát, de pl. ha fél éve inaktív lennék, ennyi idő alatt már tuti elkezdtem volna legalább 1, de inkább 2 új nyelvet tanulni, internetről letölthető könyvek, hangoskönyvek segítségével.
Jaja, könnyű dobálózni vele hogy képezze magát az ember.
Egy egyszerű felnőttképzés ára havi 15ezernél kezdődik.
Engem gyakorlatilag a párom tart el, se családom se senkim. Az ő családjára nem lehet számítani.
Élünk abból amink van, így is alig jut kaja hónap végére, nemhogy még képzéseket fizessünk.
Képezzük magunkat?
Egy kis érdekesség a képzési esélyekről:
Tavaly nyáron végre eljött a pillanat, amire már rég óta vadásztam:a munkaügyi központban ingyenes angol tanfolyamot hirdettek.Nosza, azonnal lecsaptam a lehetőségre, kitöltöttem a jelentkezési lapot és az ügyintéző szerint a jelentkezési feltételeknek megfeleltem.1 hónap múlva megjelentem a "felvételi" tájékoztatón.Persze rengetegen voltunk, különféle korosztály, különféle réteg...
A rövid tájékoztató után, amin kiderült, hogy a 6 hónaposnak hirdetett tanfolyam csak 4 hónapos lesz(ez keresetpótló támogatás szempontjából érdekes), jött a tipikus magyar blődli:az vehet részt a tanfolyamon, aki helyesen meg tudja írni, illetve fogalmazni az "önéletrajzot", amit ott futtában, a kiosztott üres lapra kellett leírni, azután beadni, majd személyes beszélgetésre is bemenni, hogy a tanárok pofa szerint is kiválogathassák, ki az aki szimpi és tanfolyamra járhat!
Nos, mivel helyesen írni és fogalmazni tudok, valamint a fellépésemmel sincs probléma, úgy gondoltam, esélyes vagyok.
Újabb pár hét várakozás után végül is kiderült, hogy nem vettek fel, mivel nem vagyok eléggé rászorult(!!)
Nem vagyok rászorult??Segélyből és családiból nevelem egyedül a gyermekem, elavult szakképzettségem van, a korom is megfelelt a kritériumoknak, mi kell még?
Hát így akarjon itt tanulni az ember!Mit érek vele, hogy van kismillió angol tanfolyam, ha egyszer drága?
Most itthon, egyedül tanulgatom.Így persze nehezebb és papírt sem fogok kapni róla, márpedig ebben az országban a papír b*zi munkáltatókat nem a tudás érdekli, csak a papír... Külföldön más, az a lényeg, hogy annyit tudjak, amennyivel ott elboldogulnék, úgy is az lesz a vége, hogy ki kell költözni, mert itt előre jutni lehetetlenség.
anyám pl. ECDL-tanfolyamra akart járni, IQ-teszttel kezdtek, aki nem ment át, az nem járhatott tanfolyamra. Előtte anyám nagyon gépet sem látott, én tanítottam pár dologra.
Aztán: persze indítanak nyelvtanfolyamokat, de alapfokút, azzal meg kb. kitörölheted...
Netről akkor tudsz nyelvet tanulni, ha középfokon ismered a nyelvet. Persze szavakat magolhatsz, de a nyelvtant nem biztos, hogy helyesen alkalmazod. A tesztkitöltést meg lehet tanulni, az igaz, de attól meg nem tudsz beszélni. Szerintem igen sok idő, míg rögzül egy nyelv szabályrendszere és nem gondolkodsz fél órát, míg egy mondatot kimondasz. Persze több, mint a semmi, csak papírt nem ad. Viszont néhol nem is kérnek papírt, csak tudj beszélni :)
Egyébként meg jó ötlet nyelvet tanulni, addig is van elfoglaltságod.
Azt gondolom, hogy aki képzett és keresett szakmája van az talál is. Nekem 2 hónapnál tovább nem tartott állást találnom, ebből az egyik külföldi céghez volt magyar fejvadászon keresztül. Informatikus vagyok, szerintem nagyon komoly szakmai referenciákkal + angol felső. Ha most kéne keresnem most is találnék melót 2-3 hónap alatt, akár külföldön is. De lehet, ha csak burkoló segéd lennék 1 év lenne amire találnék valami.
Számítanak a referenciák is.
Az a vicc,hogy egy hideg-meleg burkolónak szinte mindig van munka .:D Én pl eüs végzettséggel nem találtam,pedig a csapból is az folyik,hogy miylen kevesen vagyunk.Ja kevesen vagyunk,nem azért van létszámstopp a kórházakban mert rengeteg eü.s van,hanem mert nincs pénzük/ nem akarnak több embert alkalmazni,és így 4 munkáját végzi 1 ápoló havi 80-90 ezerér .
Pedig én direkt ezért tanultam ezt,mert mindenki ezt nyomatta,hogy miylen jó lesz,legalább lesz 1 biztos állásom ,gondoltam én naívan,ha nem is sok pénzért. Lehet,hogy nem tanultam érte annyit mint egy informatikus,de felelősséggel jár és 3 évet azért tisztességesen végigtanultam és van egy nyelvvizsgám is. Aztán kb csak a szerencsén múlt,hogy lett egy jó melóm (nem szakmában) . Ennyit a képzésekről . Nem lehet mindenki villamosmérnök meg könyvelő. Senki nem akar (vagyis aki reálisan látja a világot) annyi fizetést mint ők,ha feleannyit jártunk iskolába . De az is egy tragédia ,hogy valaki 70 ezerért dolgozza ki a belét ,amiből egy albérletet sem lehet fenntartani. A minimálbér legyen annyi,ami a LÉTMINIMUMRA ( lakhatás+ kaja ,és nem párizsi kenyérrel meg vízzel egész hónapban) + bérlet . És egy oylan munkahely,ahol tisztességesen bejelentenek és kifizetnek.A legtöbbeknek már ennyi elég lenne. A kula melókat is meg kell cisnálni valakinek,kevesebb pénzért ,de ne 2 fillérért körülbelül.
Ha valaki még reálisabb akar lenni,az azt is látja,hogy aki kúrvasokat tanult az is fene mód alul van fizetve ahhoz képest,de az már megint egy más kérdés.
Nem teljesen értem a reakciókat.. Mindenkinek saját érdeke növelni az elhelyezkedési esélyeit.. És ez nem arról szól, hogy fizessetek képzéseket.
Akinek nem megy úgy a tanulás, az is találhat alternatív módszereket. Itt van például egy agykontrollos videó, ami (szerintem) tényleg jó a hatékony tanulás módszerének elsajátításához:
http://www.youtube.com/watch?&v=K4y6SWF6SPw
Amikor nem volt munkám, alapvetően abból indultam ki, hogy tök mindegy, behívnak-e állásinterjúra vagy hogy hogy sikerül az interjú, az aktuális helyzetemhez képest nem veszíthetek, azzal sem, ha olyan állást pályázok meg, ami nem igazán a szakterületem (pl. értékesítés).
A tanulásról pedig: számtalan dolgot autodidakta úton tanultam meg, a PhotoShop használatát, videókat szerkeszteni, tanár nélkül, és végzettséget igazoló papírom sincs róla. Mégis megy a szekér.
Segíteni akartam valójában, de amíg az ember pszichésen nem tudja elengedni ezt a 'nincs munkám, most mi lesz?' lelkiállapotot, addig sajnos nem fog menni.. Vegyétek a kezetekbe az életetek irányítását!
#71-es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!