Megkaptátok a fizut? Jobb lett az új rendszerben? Nekünk két gyerekkel közalkalmazotti fizetés a harmadára csökkent.
Meddő vita. Többen megirtuk, menyit keres az átlag, milyen jövedelmhatárok közt hány % keres, a tények nem zavarják a kedves 79-est...
Mint ahogy a kérdezőt se zavarja, hogy idejön egy HAZUGSÁGGAL és aztán lapul, mint ...
Hát figyelj, én meg mindezeket úgy írtam, hogy kimondottan jómódban nőttem fel, meg se tudnám számolni hány országban voltam, mindenem megvolt (igen, több mint az ÁTLAGNAK), mégis tovább láttam és látok is az orromnál. Nyilván nem azért szólnak a hírműsorok, a kampányok a rossz anyagi körülmények között élőkről, mert az olyan ritka, hanem azért, mert gyakori. Kivételek persze mindig akadnak, ez egyértelmű. Igen, ki mit lát, hát nekem már nagyon sok helyen, kerületben, városban volt alkalmam "látni".
Apámnak 3 diplomája van, igaz, üzleti érzéke nulla és sajnos a balekságig becsületes, hát igen, ezért voltunk mi "csak" jómódúak és nem gazdagok. Meg persze azért, mert ide születtünk... Európában elég sok helyen vannak rokonaink, de a svéd helyzetet egy kicsit jobban ismerem, nos fater paramétereivel ott már egész máshol tartana, vagy tartott volna (most már ő is nyugdíjas). Ha ezt valaki olvassa (véletlenül most nem vagyok egyedül és a körülöttem lévők nem olvasták az előzményedet, csak a te írásodat mutattam nekik), hogy a te környezetedben milyen pénzeket keresnek, akkor elcsodálkoznak, mint a most mellettem lévő 3 ember is tette. De egy vadidegennek ha elmondanád, vagy megmutatnád az utcán, ő is elcsodálkozna, mert nem ez a megszokott. A megszokott az, hogy ha egy számlának xy hónap utolsó napja a határideje, akkor azt már csak a következő hónap legelején (amint megjött a fizu) tudják befizetni.
Bocs, a politológiához némiképp én is értek, lévén lobbiszakértő diplomám.
A vita meg meddő, téged csak a tények nem zavarnak.
Nah a svéd rendszert idehozni....
Egy évből általában 6 hónapot kint élünk a férjem munkája miatt. Tehát van rálátásom arra is bőven. Ha összeadom akkor már 4 évet tartózkodtunk kint.
Nos tudod miért jobb ott?
- Mert valóban nincsenek ekkora különbségek a fizetések között.
- Elég egyszerű nép, aki tele van lóvéval sem villogtatja, nagyképűsködik stb. Irritálja a kis pénzűt.
De amúgy ott maguk elmondásuk szerint sincsenek nagyon szegény emberek.
És sorolhatnám még, de maradjunk csak a munkánál...
És hogy hogy lehetséges ez?
- Egy svédnek eszébe sem jut lopni
- Egy svéd még véletlenül sem csal adót
- Egy svéd nem dolgozik feketén
- Egy svéd nem fogad el paraszolvenciát
- Egy svéd nem lóg a tömegközlekedési eszközökön.
Tehát amit ő berak a nagy közösbe TUDJA, hogy valamilyen formában az ő jólétét is támogatja.
Sorolhatnám, hogy pl a férjem egy svéd anyavállalatnál dolgozik, de magyar cégvezetés mellett. Ő heti 40 órát dolgozik ugyanilyen munkakörben a svéd 35-öt.
A 35-ből pedig heti két alkalommal a cég fizet sportolási lehetőséget 1-1 órát.
De ez csak egy példa, megbecsülik az embert, figyelnek az egészségükre. Itt az ember tüdőgyulával is bejár dolgozni, nehogy kihenderítsék. Ott meg például az anyuka otthon van az egyik gyerekkel, apuka pedig a beteg gyerek mellett akár 1 hónapot is eltölt a kórházban.
Ez itt pl magyarországon tébé csalás. Mert ha gyermekutáni ellátásban részesülsz a férjed nem mehet táppénzre...
De én továbbra is azt gondolom, hogy akinek gyereke van és akár 200!!!! bruttója, az már jól járt és végül is egy családi kedvezménynek talán ez is a célja.
De arról nincs szó, hogy nem csak azok gyermektelenek, akik dögre keresik magukat és önzők, hanem azok is akiknek nem lehet, azok is akik a brutto 160-ra nem mernek gyereket vállalni és azok is akik közszférában dolgoznak és már kinőttek a családból a gyerekek...
De ez családi adókedvezmény!
Lehet arról vitatkozni, hogy miért nem csinálnak sávos nagyobb visszatérítést....
Amit a svédekről leírtál, az pontosan így van. Kint hagytuk egyszer Svédországban a kocsi tetején a mobilomat és a pénztárcámat, délutántól egész éjszaka ott volt, másnap reggel sértetlenül ugyanúgy ott voltak a cuccaim. Na ilyen Magyarországon nincs!!!
Biztos némelyeknek jó ez az új rendszer, némelyeknek meg nem. Csak a cél, ami miatt létre hozták, az baromira nem fog ezáltal megvalósulni, miszerint minél többen alapítsanak családot. Ahhoz előbb a gyest kellene jócskán felemelni, a szocpolt visszahozni stb. Unokatesóm egy kicsi (gyakorlatilag nevesincs) cégnél könyvelő, havi 2-3 ezer Ft körül visz haza, 3 szobás saját lakása van, de esze ágában sincs gyereket vállalni, amióta bevezették ezt az új rendszert, azóta meg -mint mondta- az a csekély esély is ellszállt, hogy a közeljövőben gyereke legyen.Nyilván nem véletlenül mondta ezt, holott ő tudná érvényesíteni a kedvezményt. Igen ám, de előtte ugye táppénz (amit szintén csökkentettek még az előző kormányban), majd a kis yged, ezután a még kisebb gyes. Mire újra munkába állna, rég megszüntették ezt az új rendszert, de amúgy is -azt mondta- ha dolgozik, akkor a fizujából bőven eltartja a gyereket, plusz/mínusz 20 ezer nem számít, de mit csinál amíg nem dolgozik, mert akkor van szükség igazán a pénzre egy pelenkás gyerek mellett ilyen pelenka- és tápszerárak mellett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!