Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A magyar tanárok miért gondolj...

A magyar tanárok miért gondolják, hogy ők nagyságrendekkel kevesebbet keresnek, mint az átlag?

Figyelt kérdés

Az én nettó fizetésem egy KKV informatikai cégnél nettó 385.000, ami lássuk be szintén nem fényes.

Most néztem egy kezdő(!) tanári fizetés, kb. nettó 300.000-ra jön ki. A több éves tapasztalattal ez lehet 350.000-450.000 közti.

Miből gondolják a tanárok, hogy ők a társadalom alján vannak?

Átlag vagy átlag feletti fizetése van egy tanárnak.

2023. júl. 7. 09:44
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/75 anonim ***** válasza:
87%

"Most néztem egy kezdő(!) tanári fizetés, kb. nettó 300.000-ra jön ki. A több éves tapasztalattal ez lehet 350.000-450.000 közti."

Kezdő fizetés nem nettó 300.000

Rendszerint kapnak is pótlékokat a tanárok, hogy legalább a bérminimumot megkeressék.

Sok éves tapasztalattal, osztályfönökként, stb. lehet megközelíteni azt a szintet amit egy kezdő diplomás keress csak közben a munkaidő, felelősség és a munka is sokkal több.

Nekem a kedvencem a PED rendszer ami miatt rengeteget kell még pluszba dolgoznia a tanárnak majd ha sikerül neki akkor megnövelik kicsivel a fizetését de a munkáját is így összességében az óra díja nem sokat változik.

Ez is mennyire csábítóvá teszi ezt a pályát, hogy miután végig szenvedted az egyetemet az után még újra és újra mutasd be, hogy te tudod.

Politikusoknál kéne bevezetni egy ilyen értékelést. Elég gyorsan repülnének és politikus hiány lenne.

2023. júl. 8. 07:06
 42/75 anonim ***** válasza:
90%
#41 gyakornok vagy 2 évig, heti 20 órával, bérminimum+pótlékért, minősülsz ped1-be, heti 24 órád lesz, és ugyanannyi béred, mint minősülés előtt 😀😀😀 hülyének is megéri, nem?
2023. júl. 8. 07:41
 43/75 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, szerinted hogy a francba ne lenne releváns az iskolai végzettség? Ennyire buta vagy, látod... Nézd meg, hogy a diplomás átlag mennyit keres.

Ennyi erővel a tanárok is elmehettek volna egy érettségivel dolgozni 18 évesen a helyett hogy még évekig tanulnak 🤦‍♀️ gondolkozz már

2023. júl. 8. 20:44
 44/75 anonim ***** válasza:
100%
Nejem tesója spanyol, töri tanár. Idén diplomázott de már évek óta a tanári pálya körűl mozog. Neki konkrétan 220e netto a fizetése, diplomával.
2023. júl. 9. 14:41
 45/75 anonim ***** válasza:
100%

"Masszívan félmillió forint fölött a bruttó átlagkereset Magyarországon"

Ha jól megemelik, akkor lesz nettó 410 a tanárok bruttója minimum.

A NEM diplomás átlagjövedelem is magasabb ennél.

[link]

2023. júl. 9. 14:58
 46/75 anonim ***** válasza:
100%

Azért 385.000 és 300.000 Ft között is van egy kicsi különbség. :)

Nem tudom hol nézted meg, de nagyon nem áll közel a realitáshoz. Mutatom a valós táblát: [link]

Bruttó 391E Ft van megadva. Ez amiatt, mert bérminimumra egészítgetik ki évek óta + a 30%-os pótlék(!), amit a kormány rendszeresen béremelésnek szokott tévesen nevezni, 3 éve.

És jól látod, az a sok sárga az az, ami azt jelöli, hogy mennyi évig nem emelkedik semmit sem a fizetésed. Mesterdiplomával az első az 18 év után nő, 10E Ft-tal. :D

De mondom a konkrét számot is, és az ehhez tartozó képesítésemet és szakmai tapasztalatomat:

nettó 260E Ft (kerekítve)

1 alapszakos diploma, 2 mesterdiploma, 2 középszintű nyelvvizsga, 2 OKJ szakma, pedagógus-1 minősítés, 7 év tanítási tapasztalat. Ezen felül rengeteg saját szakterületen lévő siker.

Ami nincs: fizetett túlóra, cafeteria, bármilyen utalvány, 13. havi, év végi bónusz, jutalom, nulla pluszpénz bármikor.

Aztán majd jön ez a szép, új törvény, ami átlagban a bruttó 400-1.000.000. Ft bérsávot határozza meg (ped1-nél). Hozzátéve, hogy a források rendelkezésre álló keretén belül. Szerintetek lefelé vagy felfelé fog kerekedni? Van egy tippem. :)

2023. júl. 12. 11:41
 47/75 anonim ***** válasza:
90%

Nem én írtam a válaszokat, de én is tanár vagyok.

"A tanár ismerőseim simán dolgoznak napi 12 órát."

Nekem is volt tavalyi évben napi 12 órás sávom, 2 nap. Ez amiatt, mert kénytelen voltam még plusz órákat is elvállalni másik suliban, mert nem jöttem volna ki a fizetésemből máshogy.

Szóval ez úgy nézett ki, hogy tanítás 8-tól 3-ig, utána gyorsba utaztam, ettem és készültem 2 órát és 5-8-ig egy másik suliban tanítottam. Majd ha még ügyes voltam, bónuszban készülhettem másik napra is így esténként.

Szóval ez nagyon durva volt így.

Volt olyan hetem, hogy 38 db tanórát tartottam meg.

Ja ez a kiegészítőpénz úgy 100.000 Ft volt átlagban. Szóval ha hozzáveszem a nettó 260-at, akkor olyan nettó 360-ért csináltam... Agyam nem volt a napok végére. ÉS így menj be órát tartani, frissen, üdén, motiváltan.

//

"Mert a munkához szükséges tanszereket, bemutató eszközöket maguknak kell megvenni, bevinni, olykor még a gyerekek részére is."

Hát. Egy tollat, egy füzetet nem kaptam még saját részre a 7 év alatt a tankerülettől.

Nekem nem olyan az órám, hogy sok bemutató eszköz kell. De simán tudok ilyet, pláne aki kicsiket oktat.

/

"Az osztálykirándulásokat, azok költségeit maguknak fizetik."

Na. Mi például ezért nem vittük idén a diákokat már kirándulni. Plusz irtó nagy szervezés...

Vonatos kirándulás: Írj a Mávnak, írj a múzeumnak, írj az igazgatónak, majd mindenki mindenről ad egy igazolást, amit mindenkivel alá kell íratni körbe. Diékoktól minden adatot bekérni, utaslistát csinálni. Aztán pecsételni, aztán bevinni. Ááá. Mintha el akarnád rabolni őket.

És tényleg mindent maguknak fizetünk a vonatjegyen kívül. :D Azaz a helyjegyet is, a buszt is, a belépőjegyeket is. Mert ugye azért vannak olyan helyek, ahol hiába mutatod a pedagógus igazolványt.

Ha ottalvós, akkor a szállást is magadnak rendezed.

ÉS semmilyen plusz pénz nem jár érte. De tényleg! :D Ez úgy a saját idődből, kasszádból. Mondjuk egy egynapos, vagy többnapos dolog. Ilyet, olyat is csináltunk már.

És az semmi ahhoz képest, hogy te vállalod mindnekiért a felelősséget, ha bármi baj van... Számolod őket, ne igyanak, ne kódorogjanak, haza tudjon mindenki menni időben, ilyenek.

2023. júl. 12. 12:03
 48/75 anonim ***** válasza:
88%

Ja, kollégáim beszélgetése a tanáriban, hogy az idei szerenádra is a vendéglátásra kb 15-20 E Ft-ot fizettek ki saját zsebből... (Ők kisebbeket tanítanak, mint én.)

Szóval ez a k.rvasz.r érzés. :( Hogy szívesen vendéglátod a gyerekeket, dehogy már erre sem telik a saját pénzedből. :( És hogy akkor tulajdonképpen miért is csináljuk ezt az egészet...

2023. júl. 12. 12:08
 49/75 anonim ***** válasza:
100%
Nem ennyi a kezdő tanári fizu. Azért mert mondjuk nálunk leszarja mindenki őket, senki se tüntet értük. Mindenki jön a 3 hónapos nyári szünettel meg azzal hogy csak gyerekekre kell vizsgázni. A legtöbb ilyen ember egy nógrád megyei általános iskolában egy órát nem tudna megtartani, mert szétszednék a diákok meg a szülők. Ez nem egy átlagos 8-16:30ig tartó munkakör... A szülők folyamatosan bombáznak levelekkel és telefonokkal munkaidőn kívül, ahogy ugyanúgy nagyon sok minden munkaidőn kívülre esik(dolgozatjavítás, adminisztráció,szülői értekezlet stb..). A kezdők ráadásul készülnek is szoktak az óráikra, amit szintén munkaidőn kívül tesznek meg. Aztán ott a fegyelmezés, ha csak nem valami pesti elitgimibe mész, akkor nehéz dolgod lesz, ha rászólsz a diákra leszarja, megütni nem tudod, az órai munka 1-est leszarja, zavarja a többi diákot stb és ha mégis találsz valami módszert akkor a szülő fog bejönni reklamálni.
2023. júl. 12. 16:25
 50/75 anonim ***** válasza:
100%

"Szóval ez úgy nézett ki, hogy tanítás 8-tól 3-ig, utána gyorsba utaztam, ettem és készültem 2 órát és 5-8-ig egy másik suliban tanítottam. Majd ha még ügyes voltam, bónuszban készülhettem másik napra is így esténként."

Pl párom reggel 7-re megy (fél óra az út csak oda), heti 3 napot dolgozik 16 óráig (tanulószobán).

És minden évben vannak új tárgyai, amikre csak egy órára lehet több óra rákészülési idő, mert utánanéz a dolgoknak, és PPT-t is szekeszt.

Szóval reggel héttől este nyolcig csak a tanítás, rákészülés és utána még jönnek a dolgozatjavítások (és beszámolók, jellemzések, stb). VAn hogy csak 4 órát tud aludni.

Kizárt, hogy még magánban is tudjon tanítani.

Mondtam is páromnak, hogy hülye vagy, mert meg sem érdemlik és még ő fizet a pluszmunkáért.

Ja és kicsit is pihenni 20 gyerek közelében lehetetlen, pláne hogy a gyerekek tetteiért is a tanárok a felelősek.

2023. júl. 12. 17:35
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!