A magyar tanárok miért gondolják, hogy ők nagyságrendekkel kevesebbet keresnek, mint az átlag?
Az én nettó fizetésem egy KKV informatikai cégnél nettó 385.000, ami lássuk be szintén nem fényes.
Most néztem egy kezdő(!) tanári fizetés, kb. nettó 300.000-ra jön ki. A több éves tapasztalattal ez lehet 350.000-450.000 közti.
Miből gondolják a tanárok, hogy ők a társadalom alján vannak?
Átlag vagy átlag feletti fizetése van egy tanárnak.
,,Nem mert az van nekik beadva, hogy a tanár az egy semmirekellő valaki, aki elvégzett egy lóf.sz büfészakot, csak 24 órát dolgozik egy héten a 40 órás bérért, akkor is csak felolvassa a tankönyvet, még a tetejébe van nyári szünete is, és még neki áll feljebb."
Biosz-kémia szakon végeztem, szinte végig a biológusokkal és a vegyészekkel jártunk 10/7 esetben a tárgyakra, kivéve a tanítási, pedagógógiai, szociálpszichológiai tárgyakat. Ugyanazt a zh-t írtuk, ugyanazért a pontszámért kaptuk az elégségest, ha elértük az 50%-ot. 134 ből 43-an végeztünk 5 év alatt időben, a fele kiesett, egy részük éveket csúszott mert egymásra épültek a tárgyak, vagy elment más szakra. Az eredmény? Olyan kevés a biosz és kémia óraszám már, miként nincs ember, hogy napközizni kell mellette, hogy kijöjjön a heti 22 óra. A bér meg siralmas. 5 év utána az marad tanítani, akit a párja, vagy családja eltart, vagy mazochista és gyerekimádó, csillogó szemekért dolgozó (amivel még nem lehet a boltban fizetni). De ha ezt elmondod egy fideszes oldalon, leoltanak, kinevetnek, munkakerülő, tünciző balek, takarodj a földekre vagy a gyárba dolgozni, stb.
"Ugyanazt a zh-t írtuk, ugyanazért a pontszámért kaptuk az elégségest"
Informatika tanár szakon kezdtem, onnan nyergeltem át PTI-re, szóval a saját bőrömön tapasztaltam, amit írsz. Bizony, úgy van: a híres-hírhedt programozó képzést végzik 70%-ban az informatika tanárok is.
,,Informatika tanár szakon kezdtem, onnan nyergeltem át PTI-re, szóval a saját bőrömön tapasztaltam, amit írsz. Bizony, úgy van: a híres-hírhedt programozó képzést végzik 70%-ban az informatika tanárok is."
Nem fognak nekik külön órát tartani, mert nincs erre se idő, se kapacitás. A tanár meg nem hülye, hogy kétszer tartsa meg az egy előadását, ha arra bemegy mindenki, a tanárszakos, a természettudományi szakos, a felsőfokú okj-s is. Ezért összecsapják őket. De én tanári után elmentem egy 2 éves programtervező infóra levelezőre, ez ilyen felsőfokú. Szinte végig a nappalis bsc-sekkel voltunk hétvégén is. Azt nem tudom, hogy volt, hogy nekik volt hétköznap is kontakt órájuk, de velünk is volt órájuk hétvégén. Egész hetes meló volt nekik.
,,Nem mert az van nekik beadva, hogy a tanár az egy semmirekellő valaki, aki elvégzett egy lóf.sz büfészakot, csak 24 órát dolgozik egy héten a 40 órás bérért, akkor is csak felolvassa a tankönyvet, még a tetejébe van nyári szünete is, és még neki áll feljebb."
Olyan egyetemen végeztem, amin 300+ jelentkezőből 15 embert vettek fel 3 körös fordulóban és jelenleg 800E/félév a önköltség összege.
Sajnos így, hogy tanítom is, amit tanultam, egyáltalán nem fizeti meg az állam... Ez elég elkeserítő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!