Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A magyar tanárok miért gondolj...

A magyar tanárok miért gondolják, hogy ők nagyságrendekkel kevesebbet keresnek, mint az átlag?

Figyelt kérdés

Az én nettó fizetésem egy KKV informatikai cégnél nettó 385.000, ami lássuk be szintén nem fényes.

Most néztem egy kezdő(!) tanári fizetés, kb. nettó 300.000-ra jön ki. A több éves tapasztalattal ez lehet 350.000-450.000 közti.

Miből gondolják a tanárok, hogy ők a társadalom alján vannak?

Átlag vagy átlag feletti fizetése van egy tanárnak.

2023. júl. 7. 09:44
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/75 anonim ***** válasza:
94%

#19: elég rossz hasonlat.

1. azok az alternatívák, amiket felsoroltál, mind piaci alapon működnek. Ha nincs munkaerő, emelik a bért, javítják a munkakörülményeket

2. az állam kötelessége minőségi közoktatás biztosítása. A tanárok alacsony bérezésével, és azzal, hogy így a tanárok kénytelenek a pályájukat elhagyni, az állam kötelezettségének nem tesz eleget

2023. júl. 7. 10:18
 22/75 anonim ***** válasza:
100%

#20 Valószínűleg igazad van, csak eldurran az agyam, amikor egymás ellen hergelik a különböző csóró rétegeket.

Mint amikor a szánhúzó kutyák egymásnak esnek, ahelyett, hogy leborítanák az eszkimót a szánról.

Hallgatok rád. Abba is hagyom.

2023. júl. 7. 10:18
 23/75 anonim ***** válasza:
91%

az első hozzászólás

"Mi a legmagasabb iskolai végzettséged?"

Inkább:

Mi a legmagasabb, munkakörödhöz kapcsolódó iskolai végzettséged?

2023. júl. 7. 10:53
 24/75 anonim ***** válasza:
89%

Teljesen mindegy, mert arra sem válaszol.

2023. júl. 7. 10:55
 25/75 anonim ***** válasza:
100%

1: nem a társadalom alján vannak, hanem szimplán nincs arányban a fizetésük a képzettséggel és igénybevétellel. Volt idő, amikor az Aldi és Tesco pénztárosok többet kaptak, mint a tanárok.

2: a 300 kezdőt hol találtad? Lehet, én nézem rossz helyen, de akárhová beírom, hogy "pedagógus bértábla" bruttó 260 kezdőt látok. Ez úgy 180 nettó lehet? A státusztörvényben elvileg ez emelkedik, de anyósom annó pedagógus nem tudom hánnyal keresett nettó 270-et. Mondom, lehet, én tudom rosszul, de nem hiszem, hogy mondjuk a lányom osztályfőnöke nettó 300k-t kereshet.

Megjegyzés: nem tudom, mi a munkaköröd, de IT-ban te átlag alatt keresel. Ne ehhez viszonyíts, én nettó 800-at keresek azonos piaci körülmények között, és én sem a csúcsán vagyok a piramisnak.

3: eleve nem csak a fizetésekről volt szó, hanem sokkal több dologról. Egy tanárnak 24 órát kell tartania egy héten. Ha 40 órás munkahetet nézzük, akkor ez azt jelenti, hogy 24 órára 16 óra felkészülési idő jut. Viszont ezen belül még van nekik adminisztrációs feladatuk, dolgozatjavítás, ügyelet, iskolai rendezvény, szülői értekezlet, fogadóóra, tantestületi értekezletk, stb-stb. Általában simán 50 óra felett dolgozik egy tanár, és még így sem biztos, hogy fel tud készülni az órákra megfelelően. Ja, és elvileg kétévente kötelező továbbképzésük is van, tanulniuk is kötelező.

4: a tüntetések arról szólnak, hogy a tanár pálya nem vonzó, és egyre kevesebb a friss tanár. Na most ha neked azt mondaná valaki, hogy végezz el kvázi két mesterszakot párhuzamosan (mert a tanár két szakos általában), tegyél két záróvizsgát, írj portfóliót magadnak, mindezt azért, hogy elmehess nettó 300-ért 50 órát dolgozni, egy olyan munkakörbe, ahol szinte az egyetlen lehetséges munkáltatód az állam. Szerintem nem cserélnéd le az informatikai kkv-dat te sem.

2023. júl. 7. 11:04
 26/75 anonim ***** válasza:
92%

"A magyar tanárok miért gondolják, hogy ők nagyságrendekkel kevesebbet keresnek, mint az átlag?"

Milyen átlag? EU átlag?

2023. júl. 7. 11:10
 27/75 anonim ***** válasza:
89%
Itt vagy még kérdező?
2023. júl. 7. 11:53
 28/75 anonim ***** válasza:
82%

"Itt vagy még kérdező?"

Nincs, csak bértrollkodni jött. Az ilyen kérdéseknek szerintem a fele ilyen.

2023. júl. 7. 11:58
 29/75 anonim ***** válasza:
35%

A diplomás ember fizetését diplomás emberrel kell összevetni, nem szakmunkásképzőt végzettel.

Persze, tudom, hogy más szférában is előfordul, hogy diplomával nem kapnak túl jó fizetést, de azért lássuk be, hogy az átlagfizetés bruttó 520.000-tól kezdődik minimum.

És akkor nem említettem az EU-s tanári fizetéseket.

2023. júl. 7. 12:02
 30/75 anonim válasza:
92%

Igen 260 ezer nettó a ped1. Én 266 ezret keresek egyetemi diplomával, két nyelvvizsgával. (és nincs mindenhol pedagógus kedvezményem) Sajnos a kultúrát, oktatást, szociálus szférát, de akár az államigazgatást (kivéve persze a saját és a csókosok fizetését) ennyire "becsüli" az állam.

Tanítottam pár évet. Nem a pénzt miatt hagytam ott, mert most se keresek többet. Szerintem vannak súlyosabb problémák, de erről nem igazán lehet hallani.

Le lehet pontozni engem is, mert nem értek egyet azzal, hogy csak a pedagógusoknak kéne béremelés. Sokan mások is vegzettségükhöz, felelősségükhöz képest méltatlanul keveset keresnek. Emiatt általános sztrájk kéne, nem csak az oktatásra kihegyezni. Persze ezzel a kormánnyal nem lehet tárgyalni ilyen kérdésekben, mert nem tekintenek partnernek.

2023. júl. 7. 13:17
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!