A magyar tanárok miért gondolják, hogy ők nagyságrendekkel kevesebbet keresnek, mint az átlag?
Az én nettó fizetésem egy KKV informatikai cégnél nettó 385.000, ami lássuk be szintén nem fényes.
Most néztem egy kezdő(!) tanári fizetés, kb. nettó 300.000-ra jön ki. A több éves tapasztalattal ez lehet 350.000-450.000 közti.
Miből gondolják a tanárok, hogy ők a társadalom alján vannak?
Átlag vagy átlag feletti fizetése van egy tanárnak.
Azért, mert a diplomás pályatársaik sokkal többet keresnek és ahogy már kifejtették, az lenne az ideális, ha vonzó lenne a pálya és olyanok mennének tanárnak, akik motiváltak és jól tanítanak.
Egyébként inkább az lenne a kérdés, hogy miért vannak még ennyien a pályán. Ezt a témát nem nagyon szokták boncolgatni, pedig fontos lenne megérteni. Azért vannak pályán még, mert tanári végzettséggel (pár kivétellel, ilyen egy infó/nyelvtanár) nem lehet jobb munkahelyet találni.
De mi az, hogy jobb munkahely?
1. Ahol számottevően jobb a fizetés.
2. Ahol jobban érzed magad.
3. Ami mellett van magánéleted is.
Tehát hiába találsz az aldiban munkát, ami mondjuk 20 százalékkal többet fizetne, nem lesz 46 szabadnapod évente és nem te osztod be a munkaidőd nagy részét. Tehát csapdahelyzetben vannak a tanárok, mivel megélni nem nagyon lehet belőle, viszont egy magyar/töritanárért nem fog kapkodni a versenyszféra sem, mert nem piacképes. Tehát szomorú a helyzet.
"A magyar tanárok miért gondolják, hogy ők nagyságrendekkel kevesebbet keresnek, mint az átlag?"
Mert az átlagnak nincs diplomája, diplomái.
A tanároknak van.
Mert az átlag napi 8 órát dolgozik.
A tanár ismerőseim simán dolgoznak napi 12 órát.
Mert az átlag nem foglalkozik kezelhetetlen gyerekekkel.
A gyerekek többségének papírja van róla, hogy nem százas és ezeket meg sem lehet buktatni, még, ha semmit sem tudnak.
Mert ezeket a gyerekeket gyakran lehetetlen motiválni, mert pl a szüleik is otthon döglenek, kisebbségi, kátrányos helyzetűek.
Mert a szülők mondják meg, hogy hogy kéne tanítani.
Mert a munkához szükséges tanszereket, bemutató eszközöket maguknak kell megvenni, bevinni, olykor még a gyerekek részére is.
(Lehet igényelni, de bonyolult és lassú folyamat és ismerős tanárok inkább saját pénzből veszik).
Az osztálykirándulásokat, azok költségeit maguknak fizetik.
(azért fizetnek, hogy dolgozhassanak)
10 évig nem emelkedik a fizetésük.
Vajon mennyit keres egy szintén állami alkalmazott, pl egy rendőr több diplomával, nyelv pótlékkal ugyanannyi munkaviszonnyal?
33: "A tanár ismerőseim simán dolgoznak napi 12 órát."
"Mert a munkához szükséges tanszereket, bemutató eszközöket maguknak kell megvenni, bevinni, olykor még a gyerekek részére is."
"Az osztálykirándulásokat, azok költségeit maguknak fizetik."
Ezeket te komolyan el is hiszed? A Télapóban is hiszel még?
34: most akkor hazudik a KSH, vagy sem? Ha én is hiszek neki, akkor a nettó 385.000 forintom is koldus fizetés.
Az biztos, hogy nem nettó 450.000 amiből a nagy átlag él, ahogyan szól a KSH állítás mondjuk a fővárosra.
36: konklúzió? Hasonlítsa mindenki az európai átlaghoz a fizut?
Mert akkor a mérnök, informatikus, szakács, bárki elkeseredhet.
"Ezeket te komolyan el is hiszed? A Télapóban is hiszel még?"
Látszik, hogy nincs gyereked...
35
"Ezeket te komolyan el is hiszed? A Télapóban is hiszel még?"
Élettársam és testvérem is tanár.
Nem mondják, nem panaszkodnak, hanem én látom a saját szememmel, és szerintem ez nem normális.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!